icon

Predškolák narodený júl - august, ktorému psychologička odporučila ísť do školy

lemurko
26. okt 2016

Ahojte, chcela by som sa opytat ci sa tu najde maminka, ktorej letne dieta (narodene v mesiacoch jul, august) odporucila psychologicka na testoch skolskej zrelosti do skoly. Teda nie, ze odporucila opacne odklad, ale teda, ze moze ist do skoly. Trosku som nadobudla dojem, ze je to taka bezna prax, automaticky tie deti nechavat o rok dlhsie v skolke. U nas mali testovanie dokonca uz teraz pred 2 tyzdnami (syn ma teraz 5 rokov a par mesiacov). Davali ste niekto "letne" dieta do skoly "nacas" a ak ano, ake mate skusenosti?.

mawka
27. okt 2016

@abbey1
@marfikchov
ved ano, vo velmi opodstatnenych pripadoch ano. ale ze v 5 rokoch na testovani nieco dovrze a potom uz ich netestuju za pol roka je blbost rozhodnut ze odklad. lebo su deti a deti. videla som to pri malej, v tomto veku su skoky po tyzdnoch, mesiacoch. to, co 5 rocne pokasle, o pol roka to moze byt inak. nechapem, preco sa deti netestuju v maji/juni, uplne inak by to vyzeralo. a myslim, ze by tolko odkladov nebolo ani potrebnych.

janickacrazy
27. okt 2016

@lemurko Ked je dieťa narodené v lete, je to jeden z dovodov prečo odložiť školskú dochádzku, vačšina psychologičiek automaticky dieťaťu navrhne odloženie, aj ked žiadne problémy nemá. Ja teda nepoznám ani jedno dieťa, ktorému by odporučili nastúpiť, aj ked je narodené v lete. Podľa mna je to blbosť, ak je malý šikovný, dala by somho do školy normálne. Toto ti možno trochu pomože zhodnotiť.:
Dôvody na odklad povinnej školskej dochádzky:
• fyzická a psychická nezrelosť dieťaťa,
• dieťa je dlhodobo choré – stanovisko od detského pediatra alebo psychológa,
• dlhodobejší pobyt v zahraničí,
• prílišná emocionálna naviazanosť dieťaťa na rodičov,
• dieťa sa narodilo medzi májom a augustom a:
o má problémy s výslovnosťou alebo nevie formulovať vety,
o nevydrží sa sústrediť a nezapamätá si vetu,
o nedokáže sa orientovať v čase, neovláda priestorovú orientáciu,
o nevie dodržiavať základnú hygienu, samostatne sa obliekať, obúvať, vyzliekať, nevie jesť,
o nepozná údaje o sebe (rodine, adresu, svoj vek),
o nemá záujem o učenie, nie je prirodzene zvedavé na nové veci, nekladie otázky,
o je nezrelé, neposedné, netrpezlivé,
o dieťa je príliš malé na to, aby mohlo sedieť v školskej lavici a pod.

abbey1
27. okt 2016

@mawka Ja súhlasím, že je nezmysel dať na jedno testovanie. tam treba hovoriť s učiteľkami v škôlke, ony sú s dieťatkom každý deň, vidia, ako sa zapája do aktivít, či mu to robí radosť,a lebo naopak problémy, treba si nechať poradiť od nich, pri zápise a hlavne kriticky sa pozrieť na svoje dieťa a premyslieť si, čo je preň dobré, čo mu pomôže a čo ublíži. tá možnosť odkladu tu je a mnohým deťom môže pomôcť. Ale to už naozaj záleží na rodičovi, lebo i prílišná náhlivosť môže byť na škodu, rovnako ako prílišná ľahostajnosť. testovanie osobne považujem len za doplnkovú možnosť, keď sú nejaké pochybnosti na strane rodičov, učiteliek.

marfikchov
27. okt 2016

@mawka no lebo zápisy sú v januári februári... preto testujú už na jeseň, čo je vlastne 3/4 roka skôr pred samotným nástupom do školy... a za 3/4 roka toho dieťa teda dokáže!!

puklica13
27. okt 2016

@mawka nemozes zovseobecnovat...
Maj najstarsi je 17.8...isiel do skoly bez problemov..este 5rocny sa sam naucil pismena,pocitat,chodil na kruzky..ale prostredny je aprilovy a test skolskej zrelosti mu vysiel hranicne,ja som chcela dat odklad mm bol proti,tak nakoniec isiel v termine...teraz uz aj mm uznal ze to bola chyba, ono este ten 1rocnik dajme tomu ale kopi sa to..aj teraz behame po vysetreniach,skolsky psycholog,spec.pedagog...v posudku sa coraz viac prizvukuje nezrelost...pravdeposobne mu diagnostikuju nejake tie dis... a najmladsi ma odklad..a pojde do spec.skoly(dufam) lebo klasicku by nezvladol...
A nie je to o lenivosti...takmer denne robim s najmensim log.cvicenia,porozumenia-ako viem, s prostrednym nielen ulohy, ale ak sa da citame, piseme a pocitame...cas medzi 5a 7 je proste u nas skola..
Tiez som spociatku nechapala ako je mozne ze je taky obrovsky problem napisat pekne pismeno alebo precitat kratke slovo...lahko sa hovori tomu co mu dieta cita "same od seba"... Tiez som sa musela naucit trpezlivosti neroztrhnut to decko napoly @abbey1 to je taky fenomem...vseobecne ked je dieta akokolvek ine ine tak sa rodicia tych " normalnych" boja ze sa ich dieta "nakazi" zlym spravanim,znizenym intelektom,oruchou,recovou poruchou

abbey1
27. okt 2016

@marfikchov Už od minulého roku sú zápisy posunuté.

marfikchov
27. okt 2016

@abbey1 na kedy? o tom som netušila

abbey1
27. okt 2016

@marfikchov Na apríl.

marfikchov
27. okt 2016

@abbey1 to by tomu mohlo trochu pomôcť

mawka
27. okt 2016

@puklica13 sak som napisala, ked su dovody a mam na mysli echt dovody, tak hej. doma mam dyslektika, dyskalkulika, dysortografika s ADD. takze viem, ake to je. toto su ale dovody, pokial taketo nieco vybehne. ale ak to nevybehne a to dieta je v pohode, tak len za to, ze neurobi rovnu ciaru rok pred nastupom do skoly netreba hned odporucat odklad. lenivost som ja nespominala 😉 a kasli na fenomen, kedy si ini rodicia myslia, ze sa dieta "nakazi" od toho "ineho". maly je normal v skole, bolo to o drzku, najkrutejsie boli 1. a 2. rocnik, to sme padali na hubu, ale potom sa to zacalo zlepsovat a je to v pohode. dokonca aj ked ma integraciu, dohodli sme sa s uc., aby s nim sli tak ako s ostatnymi. niekedy je este niekde problem, ale rozhodne sa to upravuje. ja len hovorim, ze ci by siel skor alebo neskor do skoly, tieto poruchy by sa objavili tak ci tak. aj preto hovorim, ze rodicia si dieta poznaju sami najlepsie. pri jednom vidis ze super, ide to aj predcasne alebo bez odkladu, pri druhom vidis, ze je nejaky zadrhel vacsi, tak okej. ale ked ty sama vidis, ze jedno dieta je super a necitis nejaky problem, tak potom naco odkladat. rozumies, co tym chcem povedat.

sardinka336
27. okt 2016

Podla mna je to cele táááák individuálne, ze kazda z vas ma v niečom pravdu. Su deti, ktorým zaškolenie ani v skoršom veku neublizi a su deti, u ktorých je evidentné ze su ešte hrave, ta sebaobsluha slaba...a ten rok by im mozno pomohol ak teda aj rodičia trošku učia dieta neviem obliekat sa, samostatne jest a nečakaju na zazrak.

sardinka336
27. okt 2016

Ja sa ako rodič nebojím toho ze sa moje deti ,,,nakazia,, nejakym dysom...ale mne vadi ak je integracia nezvladnuta a v tom pripade by som tam moje deti nechcela mat v takej triede kde ako tu minule pisala ina mamička v inej teme, sa 5 ziakov s poruchami vála po stole, učitelka to nezvlada lebo to je nemozné zvladat 5 ziakov s individuálnymi výchovno vzdelávacími potrebami a ešte tam mat bežné deti...ono aj tie ,,obyčajné,, deti sa musia posuvat dopredu a nie sa stale spoliehat ze su šikovné tak oni to zvladnu a tých slabých budu takto stale tahat.

yolo8888
27. okt 2016

Ja som augustová a tiež som išla do školy normálne a psychologicka tusim rodicom hovorila, aby rok pockali…ale nepockali 😎 vystudovala som zakladnu, 8 rocny gympel a dve výšky 😀

wladka
27. okt 2016

Moja augustova sla hned.. je najmladsia v triede a bezproblemov.. 😉 ..treba pozriet na neho, ci je dost vyzrety aj socialne, aj intelektovo, pozornost, komunikacia...pokial s tym nie je problem, tak nie je o com.. ale musim povedat, ze je citit, ze jej spoluziacky (oktobrove - 1rok starsie) su troska vpredu, moja zatial stiha, je bystra.. asi je to velmi individualne..

mawka
27. okt 2016

@sardinka336 5? neni to nejak moc na triedu? u maleho v skole maju na triedu 2 deti take. ale ako pises, to je individi. neni integracia ako integracia. zvladnute a nezvladnute dieta rodicmi, resp. vacsie deti aj maju tendenciu zneuzivat tu svoju integraciu. aj toto bol jeden z dovodov, preco som chcela, aby mal rovnaky pristup ako ine deti, bezne bez integracie. lebo synator je svicka a ja si tak nejak myslim, ze by mal tendencie sklznut k tomu ze ja nemusim, ja mam dys alebo to podobne zneuzivat. zas odtal potal jak ja vravim. lebo zo zaciatku som bola z toho oplasena, sak pre mna nieco nove, ale vela som hovorila s ludmi, ktori su uz dospeli a hodne uspesni aj napriek svojim porucham, dotiahli to daleko a tak ma aj napadlo, ze zase netreba furt ofukovat to decko.

lucinka511
27. okt 2016

@lemurko nass je 27.8 a uz je prvacka.ziadny odklad.aj psych testy porobila dobre.Skolanju bavi.zatial je dost svwdomita a tesi sa z toho.co sa nauci..a to bola obava.ze si zle zvykne nakolko ma taku uzkostnu a citlivu povahu.

mawka
27. okt 2016

@lucinka511 to ma aj nasa, vsetko ju rozcitlivie, ale nie v tom zmysle, ze by bola na nas naviazana, ale ze by najradsej zachranila cely svet, ked vidi tulaveho psa, hned by ho prichylila, chorych lutuje, az prilis empaticka a prebera si na seba utrpenie inych. sme to riesili s psych. a hovorila, ze holt je taka povaha. ona by sa pre inych rozkrajala a pomahala.

lucinka511
27. okt 2016

@mawka no ta nasa mala minule z auta videla tulaveho psa.tak ho chcela zobrat domov☺take zlate a aj sestra ma taku citlivku,ma tri roky a ked niekto place.tak ho ide utekat objat.☺

mawka
27. okt 2016

@lucinka511 ano, taketo deti posobia dost precitlivelo, placlivo, ale zase na druhej strane okej, lebo dnes je malo ludi empatickych. psych. povedala, ze to sa utrasie, zrejme to ma po mne 😀 sak ona aj zdravotnicke profesie berie, to je pre nu TOP starat sa o chorych. boze, ked nam umieral dedo, bol uz v hroznom stave, rakovina, ona ho osetrovala, starala sa, vobec jej nevadil ten specificky zapach, to nam padali sanky. ale to bud clovek v sebe ma alebo nema. a jaka bola happy, ked babke mohla pichnut fraxiparin do brucha 😀 😀 a dokonca ma zaockovala tetanovkou. nuz, profiluje sa nam jasne. uvidime, ci sa bude tou cestou uberat.

katharinka1
27. okt 2016

@lemurko dcera je narodena 14.7, isla do skoly ako 6rocna. Nikdy som to neolutovala a tesim sa, ze som sa tak rozhodla. ( psychologicka v skolke ju moc nechcela odporucit lebo si mylila pravu a lavu stranu ... ) Dalsi rok v skolke by bol pre nu priserna strata casu. Rovnako jej spoluziacka, ta je dokonca 21.8. narodena a rovnako aj toto dieta dosahuje vynikajuce vysledky - a pritom su najmladsie v triede. Treba vsak dat na intuiciu, pripadne si dat individualne otestovat dieta u psychologa ( mimo skolky ). drzim palec, nech sa spravne rozhodnes !

lucinka511
27. okt 2016

@mawka len ju nedavaj za zdr sestru.nech uz je aspon lekarka alebo farmacwutka☺ sestry sa naderu v robote a za nic.este aj nadcasy nepreplatene😯

halit13
27. okt 2016

Aj moja Lucka je narodená 16.8. a do školy išla normálne, v škôlke by to bolo už trápenie, potrebovala napredovať, nie stagnovať. A urobili sme isto dobre, dnes je už na gymnáziu , a nelutujem toto rozhodnutie ani na sekundu

mawka
27. okt 2016

@lucinka511 nieco mi hovor, ja som sestra 😀 😀 a stale jej hovorim, aby radsej nieco ine v zdravotnictve, len nie toto. alebo ked tak, v zahranici, nie tu. ale sak povedala, ze bude doktorka v nemecku (rakusko mame na skok 😀 ) tak sak dobre no 😀 😀 bodaj by jej to vydrzalo. ale ja potom asi podam sportku. lebo teraz si povie clovek, ze aa ved zmeni este nazor a potom nahodou nezmeni a mna picne, keby chcela studovat vonku 😀 😀 alebo si najdem bankara nejakeho. onasisa 😀 😀

lucinka511
27. okt 2016

@mawka aj na sk mame dobru skolu mediciny napr b Martine.tam aj z Norska chodia studovat.predtym arabi....a rec sa douci lahko☺

mawka
27. okt 2016

@lucinka511 sak teda. ale ona sa proste zamilovala do nemecka, do bavorska a to chodime kade tade, ale toto jej prirastlo najviac k srdcu a ona bude studovat a byvat tam a ma to vymyslene 😀 😀 😀 pritom chapes, aj CR je blizko a fajn skoly, aj u nas, ved... no uvidime, este je to daleko 😉 ale iste by ma potesilo, keby bola sikovna a darilo sa jej a robila v buducnosti to, co ju bavi.

lucinka511
27. okt 2016

@mawka bed drzim jej palce..este pred par rokmi cxa 10 brali lekarov do Viedne bez prijimacich skusok.uz sa to aj tam zmenilo.

mirkaaa80
27. okt 2016

@lemurko moj maly je narodený 20.8. a išiel. Keď mali deti v škôlke depistaz, chýbal. Ucitelky mi ale tvrdili, že jednoznačne by ho dali, že je šikovný. On je typ že je naozaj šikovný, ale zároveň je aj dosť živý a neposedný. Dala som si urobiť depistaz v cppp, kde mu ale davala testy 45 min, co teda v škôlke tak dlho nerobili. Nepovedala mi jednoznačne či odklad alebo škola. Sama som váhala, ale keďže malý sa v škôlke naozaj nudil, vymýšľal...intuitívne som sa rozhodla že pôjde do školy. Teraz je prvák, a zatiaľ mám dojem, že sme sa správne rozhodli. Aj logopedicka má odhovarala, že bude mať problém s úlohami, sústredením, bude zabúdať veci bla bla bla....no a čo. Veď je to chlapec, ešte malé dieťa, ale má 6 rokov, tak nech do skoly- prislúcha mu to. V Britanii majú povinnú školskú.dochadzku už od 5 rokov a nikto nerieši žiaden odklad. My sme všetci chodili do školy " načas" a preto sme to zvládli a sme tu. Za mna - daj ho do školy, uvidíš aký obrovský pokrok ešte do augusta urobí. A ak sa rozhodnete pre škôlku, v auguste si dáš urobiť v cccp posudok že dávate odklad.

mirkaaa80
27. okt 2016

@lemurko ešte doplním - zvažovala som nultý ročník.....keď som ale videla deti ktoré sa tam hlásili, mala som dojem, že ho kľudne mozem dat aj do osobitnej školy😜. Nakoniec ho aj tak neotvorili.

petkavka
27. okt 2016

Moja dcerka narodena v auguste a kedze je v predskolskej triede, tak automaticky nastup do skoly teraz. Ani len sa nezamyslali ucitelky, ze nejaky odklad - akoze opakovat predskolsku triedu by bola hlupost....vsak teraz je nastavena ze ide do skoly a nie o rok 🙂

leteku
27. okt 2016

Mam augustoveho syna, na zaciatku minuleho sk. roka som bola rozhodnuta pre odklad, ale do februara sa situacia zmrnila tak, ze maly zacal plynulo citat, logicke ulohy zvlada perfektne, proste psycholigicka nemala preco dat odklad. Takze ja som toho nazoru aby ste s rozhodovanim pockali. Skola mu ide velmi dobre a ma ju rad, ale je citit ten rozdiel medzi detmi ked su v triede sedemrocne a cerstvo sestrocne.