Predškolák narodený júl - august, ktorému psychologička odporučila ísť do školy
Ahojte, chcela by som sa opytat ci sa tu najde maminka, ktorej letne dieta (narodene v mesiacoch jul, august) odporucila psychologicka na testoch skolskej zrelosti do skoly. Teda nie, ze odporucila opacne odklad, ale teda, ze moze ist do skoly. Trosku som nadobudla dojem, ze je to taka bezna prax, automaticky tie deti nechavat o rok dlhsie v skolke. U nas mali testovanie dokonca uz teraz pred 2 tyzdnami (syn ma teraz 5 rokov a par mesiacov). Davali ste niekto "letne" dieta do skoly "nacas" a ak ano, ake mate skusenosti?.
Moj je narodeny 19.7.bol casto chory,neposedny,pisanie ani kreslenie ho nebavilo.Dali sme ho o rok neskor.a nelutujem
@akab práve toto sposobuje problém, že 1. trieda ma byť prioritne pre 6-ročné deti a má ich privyknúť na školské prostredie, riešiť aj tú nepozornosť, hravosť ... lenže učiteľky sa nastavia na staršie deti (odkladové!) a na tie bežné 6-ročné, hoci zdravé a primerane svojmu veku sa správajúce, pozerajú z vysoka a najradšej by ich v triede nemali. A to nie je dobrý systém.
Potom deti idú do puberty už v 5. triede, vzniká nehomogénna skupina a zbytočné problémy. Na strednej sú plnoletí v 2. ročníku a rodičia potom riešia, že decká miesto do školy chodia brigádovať a už im ani nesmú nič povedať, ked ma 18... ☹ Školu tie odkladové deti končia v pomaly 20 rokoch, často ešte chcú ísť na vysokú, tak študujú donekonečna ... aj toto treba zvážiť.
@lemurko ahoj, nasa dcera je narodena tesne tesne na nastup do skoly, je 24. august. A do skoly sme ju dali normalne, ani na ziadne testy sme s nou neisli. Ucitelky v skole hovorili, ze je velmi sikovna, poznala cisla aj pismena (sama sa naucila)...nemali sme dovod vahat a premyslat ci ju dame alebo nie. A aj ona sama chcela ist do skoly a uz je siestacka a vyborna ziacka 🙂
Mne to pride take divne, ked rodicia akoze chcu predlzit dietatu detstvo tym, ze ho nechaju o rok dlhsie v skolke, to akoby sa zaciatkom skoly koncilo detstvo, co vobec nie je pravda. TEraz aj v skole sa deti hraju, a naucia sa vela veci a to deti predsa chcu, dozvediet sa nove veci...podla mna, ak ide vyvoj dietatka normalne, tak by som dala do skoly...
@sardinka336 nie, je to vec nastavenia spoločnosti - od detí nič nepožadovať, ľutovať ich a ťuťuľkať v škôlkach ešte 7-ročných, v UK alebo FR idú deti 4 a 5 ročné do 0. ročníka a tu sú
@lemurko ja som koniec augusta, isla som ako 6rocna do skoly na odporucanie psychologa a bola to najvacsia chyba mojich rodicov, nech je zem lahka PHDr Sturovi....doslova som trpela. Svoje dieta si poznas najlepsie ty, tak urob ako to citis a vnimas a nie, ze vo FR, GB a neviem kde je to tak, alebo onak, oni tam maju aj nie skolstvo atd, takze toto by som ako argument ja nebrala, ja by som vnimala ako to citim ja ako matka a teda blizka rodina. Ja mam tiez augustoveho a s najvacsou pravdepodobnostou pojde o rok neskor aj moja starsia isla az ANO, dobre citate sedem a v prvom rocniku mala osem a nic sme nestratili, mali sme na to dovod a urobila som to najlepsie co som mohla, niektore deti su zrele vo vsetkych seroch a niektre mozu byt sikovne, ale emocne este nie su na skolu nachystane
@maciatkolulu Tak ty si potom ako,ja možme si podat ruky,tiež som si povedala že rovnakú chybu neurobím pri svojom dietati ak bude letné..Ja som ani nevedela že je to "trend" jednoducho poznám svoje dieta a rozhodla som pre odklad,a odpuručila ho aj psychologička..Ja práve teraz čitam knihu od Dr.Kevina Lemana je to psycholog a uznavany autor,píše ze každé letné dieta by malo mat odklad.
@lanczi je podla mna absolutne normalne, aby psychologovia pocuvali aj rodicov, co v mojom priapade nebolo, resp.vtedy bol odklad skor asi hanba a mne sa este k tomu aj rodicia rozvadzali...Prerevala som dva roky a potom sa ako tak zmierila s osudom, dakujem za skvelu prvacku a druhacku ucitelku, ze ma na kolenach drziavala a tulila.
@maciatkolulu Poznám..bola som triede najmladšia nar.24.8 najmenšia,utiahnutá,aj z hroznym prospechom..pritom sa neskoršie ukázalo že až tak"blbá"nie som,len som nestíhala za ostatnímy detmi..
@lanczi aj ja som 24.8 😀 a tiez najmladsia a najmensia, som bola vzdy na konci v rade na tv a obcas som bola predposledna 😉 az v nepovinnej 9. som sa dostala medzi "svojich" a nie som retardovana, ani spomalena 😀 😀
Moja neter - narodená 24. septembra šla do školy tiež v 5. rokoch. Vôbec to neľutujeme, dnes je deviatačka na ZŠ a aspoň zbytočne nestratila 1 rok. Bola šikovná už v 5-tich rokoch. Aj patrila k vyšším dievčatám... Takže žiadne také, že by bola najmenšia a spomalená... Nastúpila do školy so svojím kolektívom zo škôlky, s ktorými chodila tie 3 roky. Sestra ani nechcela, aby ostala 1 rok v škôlke medzi inými deťmi (tie z nižšieho ročníka).
Ja mam dcéru marcovu a uvažovala som nad odkladom. Sikovna baba, ale strašné deco. Teraz viem, že už by som nad odkladom neuvažovala. Je piatacka a podľa mňa stále nezrela na školu☺
@evapistovic moja takisto vsetkych spoluziakov prerasta o hlavu😆
@lanczi Tak to je zase pekná blbosť, že každé letné dieťa by malo mať odklad. Kedysi letné deti vobec nemali automaticky odklad, to len teraz v poslednej dobe je taká móda. Ked je dieťa šikovné, vie písmená, čísla, počíta, pekne kreslí, je samostatné, sebavedomé a do školy sa teší, tak prečo ho nechávať v školke další rok, nevidím dovod. Moj kolega napr. utekal zo školky za kamarátmi do školy, bol o rok mladší a nakoniec ho zobrali do školy o rok skor, vyštudoval bez problému aj VŠ.
@lemurko ahoj, dceru mam narodenu v auguste a isla ako sestrocna hned do skoly.
@ewisam konečne príspevok k téme a k veci... nech sa synovi darí... 😉
@lemurko - podľa môjho názoru, dieťa daj kľudne do školy, mne je skôr ľúto detí, ktoré do školy nepôjdu, okrem detí s naozajstným problémom.. U nás je už národným športom dávať pomaly už jarnému dieťaťu odklad... absolútne s tým nesúhlasím.. s výnimkou deťaťa, ktoré má naozaj problém. Ostatné deti patria normálne do školy..
a ešte som chcela - tiež je rozdiel v tomto veku dievča/chlapec.. tak ma skôr zaujímajú skúsenosti s chlapcami...
@mirkaaa80 super, další super príspevok i skúsenosť.. dobre ste sa rozhodli.. a ku škole - je veľkký rozdiel NULTÝ ročník a PRíPRAVNÝ ročník - nulťák je pre socialiizáciu detí.. väčšinou spoluobčanov ...
a prípravka - pre klasické socializované bežné deti s nejakou poruchou - reč, dysfunkcia, pozornosť atd atd ..
@marfikchov to testujú tak skoro? môj je predškolák a o žiadnych testoch nič neviem...
@leteku no musí to byť cítiť, lenze ja nechápem, prečo toľko rodičov dáva odklad, potom vznikajú v triede práve problémy kvôli nerovnosti veku, pretože je logické že 7-r. decko je šikovnejšie (aspoň by malo byť) ako 6-r., a tie mladšie potom " ťahajú za kratší koniec" a pritom oni sú tí, ktorí by mali v tom 1. ročníku udávať tempo.
@mirkaaa80 Pretože psychologičky testujú všetky deti v školke, čo predtým nebývalo, testovali sa len deti, ktoré mali nejaký problém. Tie, čo sú v lete narodené automaticky im navrhnú odklad, aj ked dieťa problém nemá žiadny a rodič v dobrej viere dá dieťaťu odklad, lebo však psychologička to odporučila. V našej školke pred 2 rokmi psychošky odporučili odklad 11 deťom z 18, podľa mna nenormálne. Niektorí rodičia dali odklad, niektorí nie. Deti, ktoré išli do školy napriek odporúčaniu na odklad nemajú vobec problémy. Asi tak.
Ja si nemyslím, že je to trend...asi je to skôr o odporúčaní psychológa a o pocite rodiča. Ja mám v triede teda letných detí až 7 a sú veľmi šikovné. Len jednu jedinú by som povedala, že ju ešte mohli nechať, že potrebovala dozrieť. Od prvého ročníka ťahá za kratší koniec a ja osobne si myslím, že keby rok počkali mala by to jednoduchšie a aj by mala viac sebavedomia. Na druhú stranu moji 7 roční (september, október a pod.) vôbec nevytŕčajú z radu ani šikovnosti, ani vedomosti ani ľahšej práce pre mňa ako učiteľku🙂) Mne samej vychádzajú zlé roky, do školy som išla sedemročná, vedela som už aj čítať, aj písať...ešte som sa dostala aj do prvého "výberu" obnoveného 9. ročníka, na strednú som išla v 16-tich, ale že by som si bila hlavu o stôl koľko rokov som stratila kvôli škole, tak to určite nie🙂
ja som julova a mam aj dvoch julovych synoov. Neuvazovali sme u starsieho o odklade, videli sme, ze je zrely a psychologicka na jar na orientacnom vysetreni zrelosti v MS to aj potvrdila a pekne skolu zvlada. Mladsi je tiez v juli. Tiez to vyzera, ze pojde do skoly, ale zapisy su za pol roka a nastup do skoly za 3/4, to je velmi dlhy cas na dozretie, ale netreba ho premeskat, pokial treba nieco "potrenovat" - ako napr. u nas logopedia.

@mawka Lucka, ale tak vies, kam ju mas poslat. mame velky dom, pomestime sa. A pokym ona bude studovat, najstarsi uz budu mimo. Aspon mi urobi Babysitterku copani 😀 😀 😀 😀 😀 😀