icon

Predškolák narodený júl - august, ktorému psychologička odporučila ísť do školy

lemurko
26. okt 2016

Ahojte, chcela by som sa opytat ci sa tu najde maminka, ktorej letne dieta (narodene v mesiacoch jul, august) odporucila psychologicka na testoch skolskej zrelosti do skoly. Teda nie, ze odporucila opacne odklad, ale teda, ze moze ist do skoly. Trosku som nadobudla dojem, ze je to taka bezna prax, automaticky tie deti nechavat o rok dlhsie v skolke. U nas mali testovanie dokonca uz teraz pred 2 tyzdnami (syn ma teraz 5 rokov a par mesiacov). Davali ste niekto "letne" dieta do skoly "nacas" a ak ano, ake mate skusenosti?.

sedem
28. okt 2016

@abbey1 mňa to trápi práve kvôli tomu, čo som spomínala už v predošlom príspevku, jednoducho zdrave dieťa má nastúpiť do školy v 6 rokoch, potom by neboli také zbytočne veľké rozdiely medzi 6-rocnymi prvakmi a 8-rocnymi tiež prvakmi...jednoducho sú špekulanti, ktorí systém využívajú a sú poctivci, ktorí na to doplatia...tak je to žiaľ, v našej krajine už so všetkým..a nemienim sa tváriť, že to tak nie je, aby som sa náhodou niekoho nedotkla...samozrejme nehovorím o deťoch, ktoré ten odklad naozaj potrebuju

sedem
28. okt 2016

@abbey1 k tej hlúposti sa radšej vyjadrovať nebudem...

luciferkax
28. okt 2016

@17111976 presne moja skus3nost..aj ked syncek sikovny je,zaciatok bol tazky a...mohol sa este rok iba hra

sedem
28. okt 2016

@maciatkolulu to, že sú v škôlkach deti mamiciek na materskej nepovažujem za nič cudne...prečo by tie deti mali byť vyčlenené z kolektívu? Preto, že majú doma súrodenca? Toto je tiež skôr chyba štátu, že nedokáže zabezpečiť škôlku pre všetky deti..ale hlavne je to už mimo témy....

abbey1
28. okt 2016

@sedem Čo príspevok, to perla. Akí špekulanti? V čom využívajú stat? O čom ty vlastne pišeš? Tvoje dieťa chodí do školy, aby sa porovnavalo s inými? Aj neskôr sa šťastie a úspech posudzujú medzi ľuďmi podľa veku?
Ten odklad umožňuje legálne zákon, rovnako ako homeschooling,... a je úplne jedno, čo si nejaká mamička nak o tom myslí. Kazdy normálny rodič berie do úvahy blaho svojho dieťaťa a nie spokojnosť anonymu na nete. Ty rob pre svoje deti, do považuješ za správne a nechaj iných robiť to isté. A ak máš pocit, že tvoje dieťa je ohrozené iným- starším, šikovnejším, inteligentnejsim, proste iným, tak by bolo lepšie pouvažovať o sebe a nie nazývať niekoho lenivým a pohodlným.

kikimon
28. okt 2016

Syn júlový išiel normálne, dcéra bude mať 6 teraz v novembri a už je prváčka, po testoch školskej zrelosti.

sisaka
28. okt 2016

@luciferkax ja som si myslela, ze sa v škôlke deti nielen hrajú ale aj učia, prváci su v škole kolko? 4 hodiny? Neviem, niektoré vidíte v nástupe do školy niečo, na co treba byt neviem ako špeciálne pripravený, aby to človek nejak fyzicky a psychicky zvládol... z nástupu do školy sa treba spolu s dieťaťom tešiť a nerobiť z toho strašiaka a horor akoby dieta nastupovalo na 10 rokov do internátnej školy a muselo sa rozlúčiť s celou rodinou, kamarátmi, prestať sa hrať, chodiť na výlety...

kamajka
28. okt 2016

@lemurko ahoj. Ja mam 6r syna nar.17.augusta a siel normalne do skoly tento rok, teda 6rocny. Viaceri ma prehovarali aby som dala odklad ale ja som nechcela a dobre som urobila. Maly je hravy, je motuzik, trocha neobratny ale skola mu vyslovene prospieva. Ma svoje povinnosti a aj ked zaciatok bol trochu tazsi, teraz do skoly chodi rad a napriek tomu, ze z duse nenavidel kreslenie a ani sa nezaujimal o ziadne pismena a cisla, tak ho to teraz celkom bavi. Myslim ze v skolke dalsi rok by zakrpatel.

sedem
28. okt 2016

@abbey1 k tomuto už len v skratke..trafená hus zagagala...nemám záujem sa tu s tebou naťahovať a chytať za slovíčka, kto chce pochopí, čo som písala, kto nechce, na toho škoda hubu si drat...máš zjavne nejaký problém a brnkla som ti na citlivú strunu, ok, tak sa môžeme tváriť, že je úplne v poriadku, keď deti su v prvej triede osemročné, hlavne, že moje dieťa bude vynikať...ach...každý rodič chce to najlepšie pre svoje dieťa..myslím, že ďalšia diskusia s tebou je zbytočná, riešiš si nejaké komplexy a nemám pocit, že vies pokojne o niečom diskutovať..ak sa chceš hádať a niekoho urážať, nájdi si iného blbca..aj tak sme už mimo temy

hababa
28. okt 2016

@lemurko necitala som diskusiu, odpovedam z mojej skusenosti. Mam augustoveho syna, boli sme na testovani v CPPP a odporucili nam dat syna do skoly - je sikovny. Tak som ho dala. Teraz je druhak. Prvu triedu zvladol co sa uciva tyka dobre, ostatne veci bolo vidiet ze je este hravy, nepozorny, detsky. Nasa pani ucitelka mi v maji , t.j. na konci skolskeho roka povedala, ze som ho nemala este dat do skoly. To bol pre mna dost šok. Ale tak teraz je uz druhak. V mojom okoli takmer vsetky deti junove julove augustove mali odklad. Co je spravne - tazko povedat. Nebude to dobre ani tak ani tak. Ten rozdiel 1 rok je medzi detmi fakt vela. Syn ma spoluziakov s odkladom, septembrovych, je to takmer rocny rozdiel. Musis sa rozhodnut podla seba, ale ja stale neviem co by bolo byvalo lepsie.

j1110
28. okt 2016

Vsetky deti su sikovne, snazive len nechapem preco im ukracujete detstvo. 5 rocne do skoly? To nie je len 1. rocnik a finito. Moja isla o rok neskor a to je 30.7. Stacila mi otazka od logopedicky preco by malo byt moje dieta na konci alebo v strede ked moze byt prva. A ano je najlepsia v triede. Potom sa nestazujte ake naroky ,kolko uciva a uloh davaju v 2hom rocniku.

kikimon
28. okt 2016

@j1110 😂😂😂😂 toto milujem že ukracujete detstvo. Prečo by mala stagnovať v škôlke, keď má na to, aby bola školáčka. A čo keď poviem ze moja išla skôr a je tiez možno najlepšia v triede? Číta, píše, počíta..a je šťastná .. odporúčam pozerať na seba a svoje rozhodnutia 😉

kaja73
28. okt 2016

@hababa ja len, ze septembrove dieta nema odklad..do skoly maju nastupit deti co dovrsili 6 rok k poslednemu augustovemu dnu..ak by chcel dat rodic do skoly dieta narodene napr. 1.9 musel by s nim absolvovat testy u psychologa ...uz o den starsie dieta-augustove- to abslovovat nemusi ,teda ak ho rodic do skoly chce dat, ale musi tam ist ak ho naopak dat nechce, lebo vekovo dosiahlo vek povinnej sk.dochadzky. Staci rozdiel 1dna medzi detmi a je to uz uplne inak.

lanczi
28. okt 2016

@hababa Ale aj pre 6 ročného je velky rozdiel ak sa narodil napr. koncom augusta ako ja 24.8.79 a mala som hojny počet spolužiakov októbrových,nov. a dec. rok 78 tam je tiež skoro rok rozdiel,či to je už potom ok?
@sedem,
neviem prečo sa navážaš do @abbye1 velmi slušne napísala svoj názor od toho je tento forum, a prepáč ale ako využívajú rodičia s odkladom systém?? Mne príde úplne zcestné tvrdit že rodič dá z nejakého rozmaru dietatu odklad,každý má na to dobrý dovod a dobre ho aj zváži.

kvieta
28. okt 2016

Ja nerozumiem, o čom to tu je... Aj v športe sú váhové a vekové kategórie. junior nebude súťažiť so seniorom, 60 kg-ový s 95kg-ovým. Aj to nastúpenie do školy v určitom veku má svoje opodstatnenie. Ako má opodstatnenie aj odklad, no určite dôvodom nie je to, aby staršie dieťa bolo medzi mladšími "prvé" - nezdravé súťaženie toto. Udivuje ma, že toto vyšlo pani psycholog. z úst, pokiaľ tam nebol nejaký opodstatnený dôvod.
Učebné osnovy sú postavené tak, aby učivo v 1. roč. zvládali deti vo veku 6 rokov, nie 7-8. Odklad je výnimka, nie výhoda.

mirkaaa80
28. okt 2016

@j1110 aha, to asi logopedov školia na takéto otázky. Presne aj mna začala logopedka odhovarat od školy....veď je augustový, je to chlapec, prečo by mal tahat za kratší koniec....napriek tomu že rozumovo je nadpriemerne svojmu veku, motoriku taktiež....ucitelky boli prekvapené že nám odporúčajú odklad. Preboha veď sú to deti, tak snáď nebudeme čakať že sa budu správať ako dospelí. Alebo teda dajme dieťa do prvej triedy v 10 rokoch a určite bude excelovat. 😜 Je to každého vec kedy dá dieťa do školy, lebo rodič si ho pozná najlepšie.

sedem
28. okt 2016

@lanczi ja sa do nej nenavážam, len reagujem..skus si možno prečítať príspevky od spomínanej @abbye1, z môjho pohľadu to bola ona, ktorá sa začala navazať do mňa..okrem iného, nemyslím, že potrebuje hovorcu..
Co sa týka odkladu, nemyslím si, že každý rodič ma na to dobrý dôvod, sú rodicia, ktorí využívajú benevolentnost systému, čiže z vlastnej pohodlnosti požiadajú o odklad, lebo im to vyhovuje, nie preto, že to dieťa potrebuje..a system je nastaveny tak, ze ako si rodic povie, tak aj bude.. kedysi nebolo tolko odkladov ..myslím, že som to napísala dosť jasne..rovnako sú rodicia, ktorí dajú odklad, len aby ich dieťa mohlo vynikať, čo mi tiež nepríde úplne ok...

eva8
28. okt 2016

@lemurko čítala som len úvodný príspevok.
Moje obe deti sú augustové. Nemali odklad. Syna poslali na psychologické vyšetrenie aj pri zápise - zo školy, aj ku koncu roka - zo škôlky. Dôvod - problémy s grafomotorikou a s výslovnosťou. Obe psychologičky nezávisle od seba povedali, že by bola škoda, keby nenastúpil do školy. Na jar mal vybrané nosné mandle, teda už nemal v uškách zaľahnuté, navštívili sme logopedičku a zakrátko rozprával čisto. Tá ručička sa dá tiež rozcvičiť, v škole písal celkom pekne. Až min. rok - piatak - začal škrabať. Akurát teraz sa mi zdá, že sa správa niekedy detskejšie ako jeho starší spolužiaci, ale všetci sú kamaráti.
Dcéra šla z osmičky na 5r. gymnázium, má aj o dva roky starších spolužiakov.
Teraz sú vekovo dosť zmiešané triedy. Problémy snáď môžu nastať v puberte, ale aj medzi rovesníkmi sa každý vyvíja inak.
Zatiaľ neľutujem, že deti nemali odklad. Zas mamičky, ktorým odporučili odklad tiež neľutujú ten odklad. Je to individuálne. Načo nútiť dieťa sedieť v lavici, keď je hravé a nesústredené a naopak, načo dávať dieťaťu odklad, ak ho nepotrebuje.

abbey1
28. okt 2016

@sedem Môžeš to využívanie vysvetliť? Stále to spojenie používaš, ale vysvetlenie v čom? Odklad je právom dietata, ale musí byť doložené odporučenim odborníka.
Hovorcu naozajj nepotrebujem, i keď som rada, že niekto pochopil, čo píšem, avšak nečuduj sa, že sa pýtame, keď niekoho označíš za lenivého a následne i zneuzivatela systému.

adria88
28. okt 2016

@lemurko ahoj, naša dcérka je 2.10. narodená a od psychologičky dostala povolenie, že kľudne, nech ide do školy, že mesiac hore dole nič neznamená a darí sa jej super... je už štvrtáčka 😉

didulka85
28. okt 2016

@lemurko mne povedali uz zaciatkom tohto roka v skolke, ze nemam pocitat s tym, ze dceru(narodena koncom jula) prijmu do skoly. Dost ma to prekvapilo. Tak som si zaplatila sukromne test skolskej zrelosti. Robila ho zaciatkom februara s vysledkom, ze neodporuca odklad povinnej skolskej dochadzky.
V maji uz aj v skolke zmenili nazor. Podla nich by uz dalsi rok v skolke nebol dcere prospesny.
Do skoly ju zobrali, aj ked to bolo dost tazke. Teraz je prvacka, v triede je najmladsia. Ma aj o 2 roky starsieho spoluziaka, co mi pride dost zvlastne.
Zatial vsetko zvlada perfektne. Ucitelka hovorila, ze vekovy rozdiel sa este moze o par rokov ukazat. No ja som optimista.
Ja som septembrova, mala som odklad. Moji rodicia to stale povazuju za zle rozhodnutie.

sedem
28. okt 2016

@abbey1 Ok, tak znovu...niekolkokrat som spomenula, ze nehovorim o detoch, ktore ten odklad skutocne potrebuju, ci uz zo zdravotnych dovodov, alebo preto, ze su socialne nezrele a podobne...pisem o detoch, ktore su pripravene ist do skoly, ale rodicia sa rozhodnu, ze im "predlzia detstvo" , pretoze im viac vyhovuje, ked dieta este nema povinnosti a mozu si napriklad este cestovat kedykolvek pocas roku. (takychto rodicov vnimam ako pohodlnych=lenivych)Toto pre mna nie je dovod na odklad, ale v dnesnej dobe nie je problem, aby rodicia odklad vybavili aj vtedy, ked to ich dieta nepotrebuje..a prave tu vidim problem, ze odporucanie od "odbornika" uz dostane ktokolvek na poziadanie (toto je to spominane vyuzitie systemu,ktory nie je zrovna stastne nastaveny), pochopitelne potom vznikaju v triede velke rozdiely medzi detmi..kazda z nas vie, ake velke pokroky dokaze dieta urobit za rok..preto mi nepride fer, aby sa v jednej triede porovnavali deti 6-rocne a 8-rocne, teda pokial na to tie 8-rocne nemali fakt dovod, aby nastupili neskor..inymi slovami, nemam rada nespravodlivost, bez ohladu na to, ci sa to tyka mojho dietata, alebo niekoho ineho ..toto sa tyka aj mojej dcery a o to citlivejsie to vnimam..

puklica13
29. okt 2016

@mawka kde sa flakas opica... 😀
Vcera vecer som si na teba spomla..v O2 Arene v Londyne...umrela som, odisla som do neba...ppc koncert..
Ak identifikujes mas u mna flasu..

puklica13
29. okt 2016

@mawka ...

mawka
29. okt 2016

@puklica13 kks tak toto nedam. ten nalavo vyzera jak lehotsky, ten napravo mi silno niekoho pripomina, ale neviem koho :D
flakame sa s mozgom :-P chapes

puklica13
29. okt 2016

@mawka jaj moja. 😀 ten na lavo je Bill Wyman...5ty clen Rolling Stones a ten napravo je Bob Geldof...to bol koncert ze Wymanova 80tka..tak si zahral s kamosmi...Mark Knopfler,Mick Hucknall zo Simply Red, Imelda May, Van Morrison, Martin Taylor...a x dalsich..akoze sanka mi padla, umrela soom..a potom prisiel ze vrchol vecera..aj gatky mi padli...neuhadnes...Prisla som do hudobneho neba..spieval tak ze hned sa ti tak lahsie zije 😀..napoveda Cashmir

mawka
29. okt 2016

@puklica13 ako naparadu, wooooow. sa necudujem. tiez by som po nich hadzala rodidla 😀 😀

andreasiskova3
29. okt 2016

Ahoj, môj syn je narodený 27.6. čiže tesne pred júlom. Psychologicka mi ho do školy odporučila, resp. nebol mu doporučený odklad. V škole sú skoro všetci spolužiaci o rok starší. Je ôsmak, má samé jednotky, páli mu to , pamäť má perfektnú, ale v nižších ročníkoch som s ním mala dosť problém, lebo bol nesustredený, vyrušovať, nepočúval, ale si kreslil alebo sa proste nejako hral. Napriek tomu, že je intelektovo o 2,5 roka pred svojimi rovesníkmi( ako mu vyšlo na psychologickom vyšetrení) tak bol ešte veľmi hravý a myslím, že nám mali odporučiť odklad. Ale zas na druhej strane učiteľka sa vyjadrila, že napriek tomu, že vôbec nedáva pozor a žije si svoj život na hodinách, tak vždy všetko vedel 🙂

yanni
29. okt 2016

@mawka
@puklica13 ti mali urcite odklad, ked su/boli taki uspesni 😀

tilly
29. okt 2016

Ja som takto nedala augustové dieťa do školy a teda bolo to jedno z najlepších rozhodnutí, vobec neľutujem. Psychologička sa čudovala, že ho nechcem dať, ja som trvala na svojom a až s odstupom času zisťujem ako dobre som urobila, chlapec je piatak teraz