icon

Predškolák narodený júl - august, ktorému psychologička odporučila ísť do školy

lemurko
26. okt 2016

Ahojte, chcela by som sa opytat ci sa tu najde maminka, ktorej letne dieta (narodene v mesiacoch jul, august) odporucila psychologicka na testoch skolskej zrelosti do skoly. Teda nie, ze odporucila opacne odklad, ale teda, ze moze ist do skoly. Trosku som nadobudla dojem, ze je to taka bezna prax, automaticky tie deti nechavat o rok dlhsie v skolke. U nas mali testovanie dokonca uz teraz pred 2 tyzdnami (syn ma teraz 5 rokov a par mesiacov). Davali ste niekto "letne" dieta do skoly "nacas" a ak ano, ake mate skusenosti?.

wicka5
29. okt 2016

dievčatá, ale dať dieťa do školy o rok neskor len kvoli tomu, aby bol medzi mladšimi najlepší - tak to je už aky dovod?? ved to nehovorí nič o jeho schopnostiach, a podla mna také dieta len zlenivie, lebo nemusí bojovať a potom neskor už taký " múdry" nie je ...

ivetkab.
29. okt 2016

Moja je narodená 16.august a teraz je v prípravke. Je najmladšia z triedy, ale patrí medzi najšikovnejších. Čiže, vek nie je rozhodujúci. Vedomosti a psychická zrelosť je rozhodujúca. Čiže do školy nastúpi ako 6ročná a 2 týždne k tomu 😀

adulla2
29. okt 2016

Ja som narodená 31.7. nastúpila som do školy normálne v septembri, vtedy pred rokmi to bolo úplne normálne, skôr keby ma rodičia dali neskôr do školy pozerali ba na mňa divne 🙂 Zvládla som to úplne v pohode, aj keď som mala skoro o rok starších spolužiakov.
Dnešná doby mi príde niekedy zvláštna, pomaly každý rodič vyžaduje pre svoje dieťa nejaké výhody, úľavy, vymýšľame milión rôznych diagnóz, pretože moje dieťa nemôže to či ono....Čo tak nechať to na samotné dieťa, aj keď nebude čistý jednotkár 😉 Deťom sa dáva odklad, potom ide do školy a už vie číta, písať - ako na čo je to dobré, potom v školách takéto deti vyrušujú, nesústredia sa, lebo si myslia že už "všetko vedia".

mirkaaa80
29. okt 2016

@wicka5 naaadherneeee😂😂😂

puklica13
29. okt 2016

@yanni bo o niektorych zucastnenych pochybujem ze vobec mali skolu 😀...kokso Geldif vyzeral jak bezdak...normalne ze na ulici mu das euro, mencestraky vydrete,pulocrik zosmodrchany .ale chytil ten mikrogon a dal take tony,frazovanie,charizmu jak maly boh,na harmonike take solo ze dovi dopo..kua

puklica13
29. okt 2016

@mawka no moja..dnes sme dali dalsi koncert..Bad Company ..este len dnes som umrela a odisla do hudobneho neba...20000 tisic ludi som pocula spievat Feel like makin love...ze husia koza..a ked si vezmes ze Paul Rogers ma 66rokov..a spieval a hral viac ako 2hodiny...a to nie su lahke kompozicie, tazke frazovanie aj rozsah..a tam nebolo jedine zavahanie, to bolo nekompromisne,nespochybnitelne..kokos odpadla som...a potom si spomnes na nase slavne kapely a rozmyslas ci si oni srandu robia lebo to nemozu hadam ani vazne mysliet...😀

hettinka
30. okt 2016

@adulla2 súhlasím, rodičia často dajú odklad a za ten rok decko doma "nabiflia" kopu vecí. Dieťa do školy nastupuje s tým, že ho už doma naučili čítať, počítať. V školke sa samozrejme už nudí, lebo predškolskú poväčšine absolvuje dvakrát, tak obháňajú krúžky od angličtiny, cez tanečnú, po judo, len aby vyplnili to "vákuum". Pritom je kopu 3-ročných detí, ktoré miesto v školke nedostanú, pretože rodičia umelo predlžujú 6-ročným detstvo. Prvá trieda potom nerobí tú správnu radosť, dieťa sa aj tam nudí...
Celé toto je nekoncepčné, ak teda dieťa má problémy, malo by nastúpiť do prípravného - nultého ročníka na školu,kde si teda bude zvykať na režim školy, v žiadnom prípade by nemalo zostávať hrať sa v školke.

Samozrejme, uznávam, že sú aj opodstatnené odklady, napr. u letných detí, ktoré sa narodili predčasne a bojujú niekoľko rokov so zdravotnými problémami, deti s vážnymi logopedickými problémami, diagnostikovanými vážnymi poruchami správania, deti s DMO (tam je potrebné riešiť integráciu, alebo špeciálnu ZŠ)... ale bežné zdravé 6-ročné dieťa do školy patrí.

mawka
30. okt 2016

@puklica13 nad tymto som minule rozmyslala, ze dedkovia doslova a ako stale dokazu ficat a odohrat koncert. je to bomba, fakt. je super, ze mas taku moznost toto zazit. lebo podla mna toto su umelci a nie tie sracky nove co teraz produkuju akoze hviezdicky.
@yanni clovek nemusi mat same jednotky na kazdej skole, v kazdom rocniku. je to o sikovnosti, vediet vyuzit potencial, nebat sa, ist... takych pribehov je mrte a je fakt, ze obvykle taki velmi sikovni mali celu skolu na haku a sli si za svojim a dnes im ludia zavidia a nikto sa nepozastavuje nad tym, ci mali v prvej triede same jednotky 😉 😀 preto ja znamky neriesim. sak vies, aky je maly. minule dal dole aj vojacku. s nou riesil armadne veci, nejaky tank neviem aky a ona nevedela, ten spravil prednasku odbornu, technicke parametre a len taky fukot 😀 ano, mozno pojde na beznu SŠ, nebude gymnazista, ale ak po mature podpise a pojde k armade, tak sa stavim o cokolvek, ze bude velmi, velmi uspesny vojak. btw, vies, co zhanam pod stromcek? maskovaciu siet 😀 😀 😀 teda uz som zohnala. chapes. niekto chce playstation a ja kupujem masovaciu siet a vzduchovku. ale tu si este rozmyslim, ako bude posluchat 😀 😀

yanni
30. okt 2016

@mawka Ja to tiez nechapem, co sa na SK tak "rozbehlo", davat detom odklad.
Nova moda, ci co.
Ked som bola v lete na sk, jedna kamoska mi vravela, ako sa dalsia nasa kamoska pred nou vychvalovala, ze jej syn super obstal na testoch a MOZE ist do prveho rocnika. No normalne maly genius narodeny 02.08. Grrr.
Ja toto fakt nechapem. Ked je dieta normalne, zdrave, tak naco testovat. Zakon hovori, vsetky decka narodene do 31.08. naju byt v tom roku zaskolene, tak nebudem nic vymyslat a normalne, zdrave dieta dam zaskolit.

Mna by fakt zaujimalao, a to je otazka aj tu na mamicky, tie co dali detom odklad, ake pohnutky a dovody mali. Pretoze pre mna neexistuje, podotykam ak dieta fakt nema zdravotny problem, ze dieta narodene v lete, nebude zaskolene lebo.....
Mesiac narodenia je nepodstatny, tiez ze je dieta hrave, neposedne. Pre pana Jana, ved to je takmer kazde 5, 6 a este aj 7 rocne dieta.
nas najstarsi am 10 a je hravy, druhy 8 a je neposedny, treti je prvak ma este stale 6 rokov a je no neda sa to ani poveda, vselijaky. Hravy, neposedny, ufnukany, ale v skole mu to ide bez problemov.

mawka
30. okt 2016

@yanni presne, ja to tiez nechapem, tieto odklady, ked nie je nejaky extra problem. ale aj to sa da zvladnut, ak su poruchy ucenia. aj ked je to o drzku. ale si myslim, ze cim skor, tym lepsie to riesit. su krajiny, kde idu do skoly deti narodene v konkretnom roku od januara do decembra a nikto to neriesi. moj maly tiez je uplne iny, ma svoj svet, vobec neni v takom levele pubertalnom ako vacsina spoluziakov, proste je iny, ale nijak to neriesime, tiez sa este hodne hraje, no a co. mala je hrava a citliva, ale ked dostane dvojku, tak natahuje, ona je strasne ambiciozna a puntickarka. sla ako cerstvo 6 rocna, predcasne, lebo narodena 3.9. 😀 😀 (sa na tom rehnim, ze o rok skor sla, co toto je za vyraz, ze o rok skor, ked mala narodky v prvy den skoly 😀 ) a zvladala to tam emocne, socialne lepsie ako tie poodkladane 7+ rocne deti, ktore sa tam trieskali o zem a revali za mamou. ako toto je dovidenia. preto hovorim, ze je to aj o pristupe rodicov. ked si ceckuju prilis dieta a bavia sa s nim v 6 rokoch ako s miminom, no vies.. potom sa zdaju deti nezrele kvoli kolektivu. a to isla mala uplne medzi cudzie deti, nesla s tymi, co chodili do skolky. do inej obce, medzi nove deti. a pohoda

tilly
30. okt 2016

@yanni moje pohnutky? skvely nulty rocnik, v skolke by som ho nenechavala, tam by sa nudil a zaberal miesto, so skvelou ucitelkou a 10 chalanov v triede, nesmeli sa ucit pisat ani citat ani pocitat, mali len predmety na logiku, predstavivost a zlepsenie grafomotoriky, naucil sa ako to chodi v skole, naucil sa disciplinu, ziskal trosku zodpovednosti a okrem ineho, my sme vedeli, ze sa budeme do roka stahovat, tak som mu nechcela menit skolu po prvom rocniku, po nultom to bolo v pohode, lebo este nebol v zabehnutom kolektive, oni potom tych nultakov porozhadovali po prvych rocnikoch, neboli spolu ako kolektiv, keby som ho vytrhla z prveho rocnika, nemal by to lahke...
co som sledovala v prvom rocniku potom, bol ovela samostatnejsi ako jeho spoluziaci, nevedel viac, nemal naskok v uceni, ale v spravani a samostatnosti a zodpovednosti to bolo citit... teraz, ked je piatak je to uz uplna pohoda s nim, ani neviem, ze chodi do skoly a aj jeho ucitelka hovorila, ze to citila, ze je iny ako deti, ktore prisli zo skolky a teraz mam maleho, ktory nastupil riadne do skoly a to je peklo, keby bola moznost nulteho rocnika tu, tak by som ho urcite dala...

yanni
30. okt 2016

Inak pre vsetky. na margo tych letnych deti. my mame dve, uz som niekde na prvej strane spominala.
Ale nie to som chcela. My zijeme v DE v Bavorsku. Tu sa zacina skola okolo 10. septembra (je to pohyblive).Stichtag, cize deti narodene do urciteho datumu musia ist vsetky na zapis. Az potom sa zohladnuje, ci je dieta "zrele".
A predstavte si, ten nas Stichtag je 30. septembra. Cize deti narodene od ca. polovice septembra idu normalne do skoly a to ako este 5 rocne. A nik sa nad tym nepozastavuje.
Odklad maju len deti, ktore maju ocividne nejaky problem. Ale to sa uz ukaze aj v skolke atd. Take nieco, ze hravy a neposedny, to neexistuje, to ej takmer kazde dieta.
Nas terajsi prvak nikd yv zivote nekreslil, v 4 rokoch som ho konecne donutila aby nieco vymaloval (podla predlohy) a mali by ste to vidiet. Najskor ani nevedel, co s tym ma robit. A nakoniec hrozostrasne vymaloval. Horsie ako nasa najmladsie v jej terajsich 15. mesiacoch 😀 😕
Ceruzku este pred nastupom do skoly nevedel poriadne drzat, jedno ci som ho "cvicila", nakupila gumove "drzatka" atd. kaslal zvysoka na to. A co, mam ho zabit? A cudujte sa svete, 1,5 mesiaca chodia do skoly a vsetko v pohode. Zrazu vei poriadne drzat aj ceruzku a celkom pbstojne pise (u nas sa hned pisu pismenka, ziadne ciarky a pod.), aj obsedi, aj pocuva, no aj si ponadava, ze sa mu nechce atd. Uplne normalne decko.
Takze ani ta motorika nemusi byt hned prefektna.
Inak on je aj celkovo drevo, sport u neho nehrozi, potkne sa aj o vlastne nohy, picyklovat sa naucil (konecne) az teraz v lete a to mal uz 6. A v skole na TV nemaju s nim zoadne problemy.
Na SK by bol uric adept na odklad. Minimalne dvojrocny 😕

yanni
30. okt 2016

@tilly a mal nejaky vazny problem. Lebo nulty rocnyk alebo prvy rocnik, ved to je takmer jedno. OK, v prvom by sa ucil, co sa v prvom ma ucit, ale disciplinu atd. by sa naucil aj v tom prvom.
Nas treti je da sa povedat ze iny. Urevany, agresivny, doma sa s nim niekedy neda vydrzat ale v skole je super. Ide v pohode so vsetkymi, nema ziadny problem ani v uceni ani v spravani. Sice nie je letny, ale aj zimne deti mozu mat nejaky problem.
Co sa tya stahovania adt. Jeeeezisi kriste. Ved to je normalne. Aspon sa decka nauci zapadnu, prebojovat sa. Toto akoze "nechcem vytrhavat zi zabehnuteho, z kolektivu" je pritiahnute za vlasy.
U nas sa chodi na ZS 4 roky. Cize automaticky po par rokoch je novy kolektiv. Potom ak nejde na gympel, co je jedna skol az do maturity, po dalsich 4 az 5 rokoch znova a to uz treti kolektiv. Atd, atd.
Dokonca ani nasa najmensia, co ma 15 mesiacov nema problem. Z DE do Saudskej Arabii. Novy dom, nova postel, ina klima, teraz uz druhe jasle. Ani v jednych nerevala. A take nieco ako ja v DE ci na SK, ze zvykanie si o par hodinach, eeeeee, to tu neexistuje. Hned v prvy den sa tam deti enchavaju bez rozdielu podla bukovanych hodin. Copana je na 5 hodin a vsjo v pohode. Tu vedia tie deti zaujat niecom, ze ani nemaju cas si spomenut na nejaku tu mamu ci otca. Ona este aj zakyvala bey-bey v prvy den. 😀 😀 😀 😀
Takze toto u mna neplati.

puklica13
30. okt 2016

@mawka
@yanni fakt nezovseobecnujme...ja sa dost stretavam s rodicmi odkladovych deti a nemam teda pocit ze by to vacsina robila z nejakej mody..osobne naozaj nepoznam nikoho kto by vyslovene povedal ze to urobil beznejakeho dovodu...
Jasne ze6 rocne deti su hrave vsetky..len niektore inak..ja som prostrednemu odklad nedala lebo ma mm ukecal..on bol v zrucnostiach sikovny..ale ta zrelost nie je ok stale a to je 3tiak..je toho vela nechce sa mi to opisovat..
A to fakt nemam nejake extra ochranarske sposoby opicej lasky...

danielahamar
30. okt 2016

Dávať deťom odklad, to nie je móda, to je fakt. Proste tie deti nie sú zrelé do školy, že vedia písať a čítať, nie je dôvod aby išli do školy 😉 nesústredia sa, neobsedia, nevedia sa správať, proste nie sú vhodné do školy. Majú IQ na vyššej úrovni. ako mali iné generácie, ale nepoužiteľné do tohto sveta, čo sa týka praktickosti a o vývine reči v 95perc. je to katastrofa. Ja osobne som za nulté ročníky 😉, bolo by na čase ich zahrnúť do školstva. poznám viac prípadov, kde mamičky si myslia, že ich deti sú naj, ale opak je pravdou, škola je a bude pre nich prvý rok utrpením.

mawka
30. okt 2016

@puklica13 to je aj moj a este dlho hravy bude. kazde dieta dozrieva a dospieva inak. aj on ma v triede kocky, co sa hraju este s barbinami a potom je tam skupinka dievcat, ze nie ze vyzeraju na 12-13, ale ako male slapky zmachlene, vystredne sa obliekaju, flakaju sa po vonku, puberta v plnom rozkvete a uplne inak sa uz vyjadruju, ze maly pri nich posobi ako zabrzdeny. a pritom on je starsi, lebo mu zle vychadzaju roky. a ako som pisala, tie jeho dys, to bolo na maslu, ale zlepsovalo sa to kazdym rokom. sa toho neboj. neposobis vobec divne, ze by ste to doma nezvladli, podla mna si presne ten typ ako ja, ze budes spolupracovat s centrom, skolou, ucitelkami, malym a vsetko bude dobre 🙂 my maleho neberieme, ze je iny, ze treba nejaky extra pristup, pekne nech sa vie aj sam popasovat s roznymi situaciami, nikto mu ofukovat prdel nebude donekonecna. toto je taky mmoj pristup a osvedcil sa mi. myslim, ze @yanni je presne ten typ. lubim deti, prve posledne by som dala, zabila by som, keby im niekto ublizil, ale za normalnej prevadzky ideme normalne tak, aby z nich vyrastli samostatne osobnosti. a vy tiez vela behate s detmi, nejaka dys neznamena, ze bude mat celozivotny problem. praveze si myslim, ze vdaka tomu tvoje deti budu zabehane zivotom, rozhladene a tak. toto sa mi strasne paci. pre mna su taketo matky TOP, ktore sa neobmedzuju s detmi na 4 steny, ale ucia ich zit. sak preto vas mam rada baby 🙂

hettinka
30. okt 2016

@puklica13 ja poznám prípad, že dievča dostalo odklad preto, lebo tancovala v akomsi súbore a malo ísť na súťaž, tak aby malo čas netrénovať ...
@danielahamar čo potom robia v tých školkach? A čo robia rodičia? Nemali by namiesto biflenia vecí, ktoré sa dieťa má naučiť až v škole, učiť deti práve toto, čo spomínaš? Napr. samoobslužné činnosti, aj to sedenie pri stole a práci, slušné správanie...

abbey1
30. okt 2016

@yanni Prečo sa pytas na naše dôvody, ked si okamžite odpovedas, že pre teba existujú len dôvody zdravotné.
Moja mladšia odklad má, napriek vysokému IQ. Po pohovoroch s pediatrickou, 2 psychologickami, ucitelkami v škole i v škôlke sme sa takto rozhodli.
Je to vždy len a len na konečnom rozhodnuti daného rodiča. A naozaj nie je potrebné presviedčať o správnosti rozhodnutia cudzie ženy na Mk, či nebodaj sa za svoje rozhodnutie ospravedlňovať.
Že niekto to ma v živote tak či onak, neznamená, že je to univerzálne správne a dobré pre každé iné dieťa.
Ja som tiež išla do školy 5 rocna, vyštudovala som. To vsak neznamená,zže mám právo tvrdiť, zdá niekto robiť to isté.

hettinka
30. okt 2016

@abbey1 Na základe čoho má tvoje dieťa konkrétne odklad? Prečo to psychologičky odporučili?
Ja mam skúsenosť, že psychologovia sa tak chránia, radšej vyhovejú rodičovi, aby im potom nevyčítal, že dieťa nezvláda a oni neodporučili ... tak radšej nechaju dieťa v školke a hotovo.
Ja len aby si tu takto o rok neriešila, že dievčatko sa v škole prenáramne nudí a nevieš, čo s nou. Pokial je IQ nadpriemer, netreba odklad, ale dať dieťa do vhodnej školy, kde ho vedia podporiť a usmerniť. V tom prípade odklad nič nerieši, práve naopak, škodí...

puklica13
30. okt 2016

@hettinka ja nehovorim ze taky nie su..len ze ja nepoznam...na zaklade jedneho pripadu sa neda predsa zovseobecnovat

@mawka hravy nemyslim ze sa hra s hrackami..poviem priklad..ked su viacere triedy spolu, moj 3tiak sa automaticky priradi k druhakom..naj.kamarata ma 6,5rocneho chlapca..proste si viac s nimi rozumie..taka ta socialna a komunikacna hravost..ma proste s nimi viac tem na rozhovor...

hettinka
30. okt 2016

@puklica13 je syn drobnejšej postavy? Lebo deti sa do istého veku hrajú spolu vraj aj podľa výšky, nie podla veku (som kedysi čítala takú štúdiu a celkom mi to sedí). teda nemusí to byť len hravosť ...

mawka
30. okt 2016

@puklica13 no a, ved to neni vada 🙂 nikde neni napisane, predpisane, ze sa clovek musi bavit len s rovesnikmi. ja mam kamosov 65+ ale mam aj kamosov 20 rocnych 😀 a s kazdym sa viem bavit. detto moje deti.

puklica13
30. okt 2016

@mawka vada nie..len on sa v triede v podstate s nikim nekamarati..je akoby vyluceny z toho soc.kolektivu..tazsie zvlada aj ucivo, je tam toho viac..
@hettinka praveze on ma 140 cm...

puklica13
30. okt 2016

@puklica13 nikym...kokso

hettinka
30. okt 2016

Ja myslím, že celý problém vytvárajú v prvom rade učiteľky v 1. ročníku, ktoré chcú mať deti "hotové" - aby sedeli bez pohnutia 45 minút a robili všetko na povel, aby oni mohli "úradovať od stola". Že proste len povedia, toto si urobte, deti to spravia, každý hned pochopí, a ked majú, ticho sedia a čakajú na ďalší povel. Ja som si svoje zažila pri synovi, 4 mesiace úplne hrozné, pritom je februárový, takže do školy išiel presne 6,5r.
A stačila zmena škola dieťa úplne bezproblémové, vychválené, šikovné ... lenže teraz máme učiteľku, čo aj niečo s deťmi robí, venuje sa im na 100% a nie že zadá robotu a čaká, že deti to spravia ako na baterky a ked skončia, budu bez pohnutia ticho sedieť.

yanni
30. okt 2016

@puklica13 Ono to casto ani nie je o zrelosti. Niektore deti nebudu zrele nikdy. Hlavne chlapi 😀
Aj nas treti sa radsej hra s mladsimi ako rovesnikmi a nebodaj starsimi. Ale to nie je o socialne vyzretosti. On je taky motaj, v hlave ma toho sice vela ale nevie sa presadit, nevie sa ubranit, radsej spusti trubu a reve a nadava. Neda sa tomu pomoct, bol taky vzdy, je to v jeho povahe. A medzi mladsimi detmi si asi uvedomuje, ze ano je zcasti väcsi, silnejsi, mozno aj mudrejsi, asi sa citi za vodcu.
Vidim to uz doma. Dvaja starsi su stale spolu, maly nejak medzi nich nezapada, sendvicove dieta aj ked az po 5,5 roku, takze aj taky sendwic nie je. Len on si teraz uvedomuje, ze konecne je neico viac a snazi sa copani davat "rozumy". Robi jej zle, stale jej chce nieco dokazovat. Len on sa neda. Od ca . 8 mesiacov sa vie "branit". Som zvedava ako sa to este vyvinie, on ho nema rada. Furt na neho zazera, ked sa priblizi tak ho bacne. Ako keby si pamätala, ze jej uz aj pred mesiacmi robil zle.
A s tymto sa narodis. Bud sa vies branit, si priebojny, mas velku hubu, vies sa presadit alebo nie. Da sa to sice z casti "naucit" ale cucak ostane stale cucak.
A takymto detom nepomoze ani 5 rokov odklad. Jasne, vekom sa clovek trochu meni, ale casto je to len ovladanie sa a potlacanie urcitych vlastnosti.

yanni
30. okt 2016

@abbey1 no vis co. Nas druhorodeny ma 8 rokov. Ma tiez vysoke IQ, k tomu je vysoky, ze prerasta najstarsieho 10 rocneho. je aj intelektualne aj celkovo socialne vyzretejsi ako najstarsi. Aaaaaale, predstav si, je tiez hravy. Neobsedi, furt musi kvakat, zvedavy, nikdy nie je ticho, obcas sa utiahne a robi si sam nejake veci (cita atd.). na druhej strane je ale aj spolocensky a aj odvazny a aj rad pomoze. On jediny mal odvahu a sam od seba isiel kupat a prebalovat malu, ked sa narodila.
Nikdy sme neboli u psychologa. Naco, ved je to uplne normalne decko len sa viac vypytuje a vi toho viac a zaujima sa o uplne ine ceci ako jeho rovesnici. O vysokom IQ som tusila. On je uplne iny ako stasi, presna kopia muza. Jedine testovanie bolo v skolke. Inak nesiel ani skor ani neskor do skoly. Neskor by bola jeho zahuba. V prvej triede ho ucitelka odporucila na prestup do druhej. nesiel. Namiesto toho chodil do druheho rocnika na urcite predmety, co je velmi dobra alternativa.
Teraz ej tretiak a uplne normalny chalan. Ano ma super znamky, ide mu ucenie od ruky, nenudi sa.
Nie kazde vysoko inteligentne dieta musi ist hned o rok skor do skoly alebo vo vasom pripade o rok neskor. Vysokointeligentne deti su takmer vsetky "ine". To je fakt.
Ono velmi zalezi na skole. Nemusi to byt ani skola pre nadane deti. Neviem ako na Sk, ale uz to tu niekto spomenul, dnes su deti skor popredku, co sa vedomosti tyka. Zial toto neplati aj o socialnych vztahoch. Ale to je zase na jednej strane povaha a na druhej vychova v rodine.
Skoly, co ja poznam (a ver, informovala som sa kade tade), ci uz u nas v nemecku alebo tu v Saudskej Arabii, su take a take. Ale väcsinou uz aj tie zakladne su pripravene na taketo deti. Osnovy su super stavane aby sa ani taketo deti v normalnej ZS nenudili.
Druhorodeny vedel v 4 rokoch citat a to plynulo, v 5. pisat, cital encyklopedie atd. Nikho to neucil. V skole rychlo ucitelka zistila aky je a ako ho ma motivovat aby sa nenudil. A je tomu tak doteraz. Napreduje milovymi krokmi.
Najmladsi naopak, nevedel ani len ceruzku drzat v ruke a nie to este citat a pisat. A predstav si, ani on sa nenudi a na druhej strane napreduje, naucila sa, co s naucit ma a este aj nieco viac. Maju v triede dievcatko, male chude urevane IQ vysoke vsetko vie aaaaale, tiez sa nenudi, dostava extra listy na vypracovanie, sama sa pyta a to je utiahnuta. Alebo aspon bola. NA rodicku ucka vravela, ze prve dva tyzdne ani nevedela, ze ju mam. A ako krasne "rozkvitla". Ono v skolke ci nultom rocniku je to take nijake. Az v skole sa ukaze ako deti vedia spolupracovat, ako sa prisposobia, ako budu zvladat tu "disciplinu".

yanni
30. okt 2016

@hettinka mas uplnu pravdu. O tom pisem. zalezi aj od ucitelov a hlavne od skoly. Na Sk to asi nie je take jednoduche ale napr. skoly treba vyberat. My sme sa pred taker rokom stahovali. ZS v nasej dedine sa mi napr vobec nepaci. Trosku som to preluskla. Teraz sme prec ale najmladsia by mala ist tam. Ak sa za 5 rokov skola nezmeni, nehrozi. tam ju nedam.

Inak, ta vrodena povaha, inteligencia priebojnost atd., to ked sa nepopori, dieta bude stagnovat. A to sa zial robi na SK ZS. Vynimkou su mozno nejake sukromne skoly.
A tiez skolky. Uz tam sa ma s detmi pracovat. Nic take 25 deti na jednu ucku a nechat ich behat a robit co chcu. Toto ja u ans nepoznam. Tiez neberiem hned prvu za rohom.

Mala ma 15 mesiacov, nemusi ale chodi do jasiel. Uz do druhych. Najskor to bolo aby bola medzi detmi, lebo doma len vymyslala, nudila sa, ihriska tu v SA nie su, v okoli takmer ziadne deti. Tak isla do jasiel. Bez problemov, len po case sa zacala aj tam nudit. Nic s tymi detmi nerobili, dve ucky na 5 deti, nechali ich trochu pobehat a potom kuk telku. A tak to islo cele doobedie.
No nic. Videla som aka je mala poobede. Chela citat, kreslit, ale aj po vonku behat, stale nieco tvorit, skumat. To robime samozrejme aj my, ale nemame tolko priestoru a tolko materialu ako v skolkach.
Tak sme hladali. A aj nasli. Ale bol to boj. Zijeme v 6 milionovom meste. Je tu toho habadeeeeej. Ale nie vsetko je dobre. A ked sme na nieco super nadabili, tak hlaska, noooooo plni, naskor sa nieco uvolni v januari ak vobec. Ale mali sme stastie. Aj miesto sme do tyzdna dostali. mala je tam stastna, usmiata ako leco a ani domov kolkokrat nechce ist. Uplne iny system ako poznam z DE.

kristina15
30. okt 2016

nasa je 1.9. a chceli by sme ju dat do skoly buduci rok ale na prekvapenie este aj v skolke sa nas pytaju preco jej uberame detstvo a chceme ju dat do skoly. lebo oficialne nie je predskolacka ☹ Je velmi sikovna. Dnes to ale funguje skor naopak a deti zbytocne stoja rok aj ked su sikovne. Su aj majove deti co isli az o rok neskor ☹

yanni
30. okt 2016

@kristina15 do zapisu je este daleko a do zaciatku skolskeho roka este dalej. Pozoruj si dieta, nepocuvaj az tak ucky v skolke (ze uberat o detstvo?). Ved bude mat 01.09. 6 rokov, ci? Skola zacina najskor 02.9. Ano bude tam mozno najmladsia ale ak sa ma v skolke nudit? MAs takmer rok, nechaj tomu zatial volny priebeh. POznam slovenske septembrove deti, ktore isli do skoly ako 5 rocne a nemaju problem.