icon

Predškolák narodený júl - august, ktorému psychologička odporučila ísť do školy

lemurko
26. okt 2016

Ahojte, chcela by som sa opytat ci sa tu najde maminka, ktorej letne dieta (narodene v mesiacoch jul, august) odporucila psychologicka na testoch skolskej zrelosti do skoly. Teda nie, ze odporucila opacne odklad, ale teda, ze moze ist do skoly. Trosku som nadobudla dojem, ze je to taka bezna prax, automaticky tie deti nechavat o rok dlhsie v skolke. U nas mali testovanie dokonca uz teraz pred 2 tyzdnami (syn ma teraz 5 rokov a par mesiacov). Davali ste niekto "letne" dieta do skoly "nacas" a ak ano, ake mate skusenosti?.

Strana
z8
moni73
30. okt 2016

Nepletme skolu a skolu. Na slovensku skoly na ine deti pripravene nie su. Preto robia rodicia co vedia. Jedni daju skor, jedni neskor, hladaju alternativy, vzdelavaju doma. Preco chcete tym, ktori sa rozhodli dat odklad vnutit svoj nazor? Urcite je odklad aj opodstatneny a rodic si dieta pozna. Preco preboha pausalizujete? Komu vadi, ze niekoho dieta ide v piatich a druheho v skoro osmich? Mne je to teda srdecne jedno.

abbey1
30. okt 2016

@hettinka O moju dcéru sa ty neboj. Určite nebudem práve tu na Mk hľadať rady, ak by bol nejaký problém. A nehnevaj sa, prečo mám tebe vysvetľovať naše dôvody na odklad? Ja som sem neprišla riešiť či sme urobili dobre a či sme si to vôbec mali a mohli dovoliť. Ja to viem, učiteľky to vedia, vedia to psychologičky a pochopí to každý chápavý rodič. Bohužiaľ, vy ste si tu vytvorili akýsi klub matiek, ktoré vedia všetko lepšie za tie druhé. Mne rukami prešlo veľa detí a stále prechádza a nedovolím si paušalizovať. Osobne som sa nikdy nikoho nepýtala, či išiel do školy presne,a lebo mal odklad. Ale to sa už opakujem. Čo vyhovuje vám a vašim deťom, nemusí nám a našim deťom. A osobne mi je úplne jedno, prečo nejaký rodič odklad dá: či z dôvodu určitej nezrelosti dieťatka, či z dôvodu sťahovania, cestovania. Je to len a len na jeho rozhodnutí a ani jednu z nás do toho nič.
Naozaj nedokážem pochopiť, z akého dôvodu tu vôbec niekto rieši takéto rozhodnutia, ktoré sú len na rodičovi.
Asi sa už z debaty odporúčam, lebo dookola sa tu píše o tom istom a aj tak si každá z nás urobí, ako chce. A nás ostatné do toho nič.

hettinka
30. okt 2016

@abbey1 tak načo diskutuješ, ked potom hráš urazenú, ak sa ťa niekto opýta niečo konkrétne? Sorry, potom je to, čo píšeš, len mlátenie prázdnej slamy...

hettinka
30. okt 2016

@yanni my tiež dochádzame, chcela som, aby syn chodil do školy v mieste bydliska, bolo by to všetko jednoduchšie ... lenže nedalo sa, tie nervy za to nestáli, čo sme si zažili ... aj ked veľa ľudí si tu myslí, že zbytočne vymýšľam.

siska53
30. okt 2016

@yanni lebo sa robia v skolach tie depistaze ci ako sa to vola a tam.posudzuju,ci je dieta pripravene alebo este potrebuje absolvovat test skolskej zrelosti.
Dva pripady z mojho blizkeho okolia - moj muz narodeny koncon augusta siel o rok neskor. Omnoho lepsie pre neho ako keby ho strkali silou-mocou do prcej triedy. Aj tak bol dost hravy ale lepsie,nez predtym.
Moja naj kamoska narodena zacistkom septembra sla do skoly skor. Nebolo to dobre pre nu.. Ona teda nie je sprosta,ma taky ten zdravy sedliacky rozum,v zahranici si nakoniec nejaku tu skolu vyssieho stupna spravila,ale podla mna mala ist o rok neskor. Ja som sice za ti vdacna,ze nesla neskor,lebo fajt moja naj kamoska bola..

Nas je sice marcovy,ale dostal odklad. Nase pocity, oko uciteliek len potvrdil test skolksej zrelosti. Nas nie je zaostaly alebo co,naopak,vela veci vie,lebo chce on,nie my,ale jednoducho ruka ho neposlucha,je stale nevyhraneny,hadam za rok sa rozhybe tak,ze nebyde mat potom problemy s pisanim. On totiz id mala nechcel kreslit,co vsetko som vymyslala,aby aspon trochu,take fsrbicky,onake jed aspon stetcom rad,tak sme malovavaki stetcom. Vybraneny lavak.. Zrazu v 5r.sa rozkreslil-pol roka po nastupe do skolky a o nejaky cas pozorujem,ze zrazu pouziva obe ruky pri kresleni.. A doteraz je to tak..ma 6,5r.a do skoky vraj musi ist vyhraneny.. Je mi to aj trochu luto,ze nesiel,on sam sa aj tesil,ale prijal moje vysvetlenie..
Jeho februarova sesterka tiez sla o rok neskor,nic nezmeskala,prosto tiez bola hrava,o inom dovode neviem.

Jedine nechapem,naco zbyticne hustit do decka z dovodu,aby vyniklo. Ja k tomu pristupujem tak,ze co sa ma.naucit,to trenujeme,aj ked si myslim,ze geo ma byt na skolkarskych ucitelkach kedze tam.travi vacsinu casu.. Mame knihy ore predskolaka a odtial plni ulohy. Pismenka poznal vo veku 2 r. Nie z eby ja som sa chcela chvalit,on sa o to zaujimal,bavilo ho to. Preco nie? Minule sa pytal na gravitaciu. Aj krvny obeh som mu vysvetlovala,lebo chcel on. Neocakavam,ze si to pamata,ale ono sa mu to neskor mozno bude lahsie ucit lebo mozog si vybavi,ze to uz dakde pocul...

maciatkolulu
30. okt 2016

@yanni v jednom prispevku pises, ze ich vedia super v jasliach zaujat a v druhom, ze chvilka vonku a bum tv 😀 a ye ste museli hladat teda nove jasle, takze aj u nas to je logicky rovnake az na to, ze naozaj si myslim, ze tv v jasliach pre 15.mesacne deti je sila... 😀 Ja som dala starsej dcere s radostou odklad, isla skoro osemrocna a je to super, za rok maturuje, druha isla 7.rocna, uplne suer a maly, augustovy pojde zarucene neskor

jlp
30. okt 2016

Syn je 1.8. narodeny a zatial som rozhodnuta ho do skoly dat ako 6r. Rozuno o je super, akurat kreslenie 0 bodov. Nenakredli nic, vyfarbit ano - aj ked len tak ledabolo, priradi pocet, pospaja co treba, ale nakreslit postavu a vlastne cokolvek bez sance.

jlp
30. okt 2016

Ma 4r teraz

adulla2
30. okt 2016

@jlp Dcéra je teraz prváčka, nikdy moc nekreslila, nebaví ju to doteraz, ona miluje šport, behanie vonku a pod. Bála som sa, že ako bude v škole a prekvapila ma, jasné, že nemá rozpísanú ruku ale snaží sa a písanie jej ide celkom dobre...A to ju teda moc nezaťažujem, pokiaľ napíše 3-4 písmenka pekne,môže písať do zošita a úlohy má za 15 min. urobené. Takže sa netreba báť 😎

yanni
30. okt 2016

@maciatkolulu nie, nepochopila si. V tych prvych jasliach to bolo hrozne, po mesiaci som povedala nie, to moze rovno ostat doma. Tam to bolo len trosku pobehat a aby decka dali pokoj, pustili im telku. Raz som zenske spehovala 😀 , tak som to videla na vlastne oci. Decka nalepene na telke a zenske klebetili alebo stale tukali na mobile.
Mala miluje eksn, vela ludi pokope, ona to vlastne od narodenia ani inak nepozna, lieta krizom krazom po svete, berieme ju stale kazdy vikend na triatlon, takze jasne, ze sa od ca. roka doma s mamou nudi, aj ked som jeje vymyslala vselico.
Tak sme hladali nieco nove, aj ked to tu v SA nie je lahke. Vsetko dobre je vybukovane na mesiace ci roky dopredu. Jedna vyhoda je, ze vsetko dobre je drahe a mozu si to dovolit len cudzinci a ti fakt bohati domaci. Takze sme mali stastie a dostali pre nu miesto v Montessori Preeschool. Za 1000 e mesacne 😕 Ale robia tam s deckami neuveritelne veci.
A inak, ja som nikdy nemala v plane ju dat v roku do jasiel. Aj ked je to len na par hodin. Ale kazde dieta je ine, neverila by si, ale ked porovnam ju a nasho tretorodeneho, to su dva rozne svety. To co ona dokaze teraz v jej veku, on ani naznakom neurobil v troch rokoch.
Preto vzdy vravim, kazde dieta je ine, nech si tie tabulky strcia, ja to vidim doma. Ani surodenci nemusia by ani naznakom rovnaki.
Keby bola ustrachana, umrncana, drzala by sa mojej sukne, tak by som uvazovala inak: Ale ja som pozorovala a viem, ze je to pre nu to najlepsie.
Moja mama povedala, ze sa v tomto podala na mna. Tak aspon nieco 😀

yanni
30. okt 2016

@maciatkolulu inak ono to je tu v SA takmer vsade. By si sa cudovala, kde vsade decka cumia do tabletov a mobilov. Ono je to ale asi aj tym, ze tu nemaju na kulturne vyzitie zholamaka nic. A ked vravim nic,tak NIC. Ziadne kina, ziadne musea (no jedno ano ale nic pre deti), ziadne divadlo, nic pre deti. Len v kazdom Mall-e Indoor ihrisko, ale tak kolotoce nam stacia aj raz za rok niekde na jarmoku v Europe. Maju tu napr. v meste nieco podobne ako Legoland ci Disneyland ale ziadny zapadniar (co sme aj my) tam nepojde. nech si tam Arabi decka pozabijaju. Ono je to tu totiz tak, ze vela stavaju ale sa o to nestaraju. Tak isto domy, hotely, auta. Pouzivaju pokym sa to nezacne rozpadavat, potom vsetko yvstahuju, postavia nove a to stare nechaju schatrat a o nejych par rokov to zburaju. A tak dookola.

dorotka202
30. okt 2016

Syn mal v auguste 6 rokov a v septembri isiel do skoly.druhy syn je 30. Jul a tiez isiel do skoly na sest rokov.ziaden problem doteraz nemaju.ani s ucenim,ani s pisanim uloh.a to pri tom prvom nam psychologicka odporucila odklad aj sme ho podpisali ale potom som sa porozpravala s jeho ucitelkami a oni povedali ze zbytocne bude v skolke.ze moze ist do skoly.a dobre ze isiel.nema ziaden problem.uz je tretiak teraz.mala som tiez pocit ze je to taka moda davat detom odklad.takze to je moja skusenost.

yanni
30. okt 2016

@adulla2
@siska53 presne taky je nas treti. Uz som to pisala vyssie. Je prvak ale februarovy, cize isiel do skoly v 6,5 roku. Lenze. On je motovidlo, tiez nikdy nekreslil, ked som ho nabadala, urobil dve ciarky a hodil farbicky do kuta. Bojovala som dva roky. nakoniec som si povedala, ze si nejdem nicit nervy. Tiez sme boli na vazkach. Ale dali sme ho normalne do skoly. A aha. Uplne v pohode. Pise trosku kostrbato ale aj ucitelka povedala, ze nie je ani prvy ani posledny. Ze to sa casom upravi.
Nikdy nekreslil, nevymalovaval, omalovanky, co som mala pre neho kupene som teraz vytiahla po 5. rokoch malej.
Inak tiez lavak, vsetko robil a robi lavou, len zaujimave, v ca. 5. rokoch, spozorovala som to po narodeni malej minuly rok v lete, zrazu drzal lyzicu v pravej. ostalo to tak a aj pise pravou.
Inak moja mama je tiez obojrucna, len ona je, ako to bolo za onych cias, prerobena lavacka. Ju pozorovat pri niecom je strasne komicke. Vsetko, ale fakt vsetko, este aj strikuje, lavou ale pise pravou. A pise doteraz krasne, uhladne, citatelne a to ma vyse 60. T

puklica13
30. okt 2016

@yanni problem mojho nie je zeby sa nevedel branit...ci nieco podobne..okrem toho ja si najlepsie poznam dieta a viem ze niektory ten odklad proste potrebuju bez ohladu na to kto si co mysli..u nas je uplne iny skolsky system...tiez netusim preco tu niekomu tak syrasne vadi ak rodic da odklad uz ked aj z cistej roztopase..mne je to co robia ini srdecne u ....

yanni
30. okt 2016

@siska53 a tie testa v skolke to robili aj za onych cias? Ci akeho mas stareho muza. lebo ja si nejak na to nepamätam. Dokonca ani, ze by to brat mal. On je o dost mladsi, orvak bol az zaciatkom 90tych rokov. To ja som uz vychadzala ZS.
Pytam sa preto, lebo moj muz ma tiez narodky koncom jula a isiel normalne do skoly v septembri ako mal.

yanni
30. okt 2016

@puklica13 ono mne to tiez nejak nevadi.len je to, povedze si pravdu, ked je to fakt len z roztopase, predlzit decku detstvo a podobne hluposti, trosku na hlavu.
Lebo 6 rocne zdrave dieta v prvaku a 8 rocne zdrave dieta v prvaku su velke rozdiely. A ked je ta trieda tak pol na pol, no tak dakujem. Tak, ked uz je taka moda, tak by mali robit triedy s detmi, ktore idu do skoly nacas a s detmi, co mali odklad. Lebo to uz nie je len o rozumovej, vedomostnej vyzretosti. Tu ide aj o to socialne, a aj o fyzicke rozdiely.
Ved ked si porovnam nasho 8 rocneho a nasho 6 rocneho. To su dva rozne svety. Teraz nemyslim vedomosti, to je tu uz o inom. Ale ako vyzeraju a ako sa spravaju.

kubobubo
30. okt 2016

Ja som narodena 1.8 a na zakladnu som chodila za sociku. Chodila som od roka do jasliciek, potom skolka. Napriek tomu som bola nevhodna do skoly, hrave dieta. Prveho pol roka bolo peklo. Mama sa chodila k susedom pytat ake boli ulohy, ja som si nic neznacila. Nad ulohami sme revali obe. Moj otec skusil so mnou ulohy pisat raz, zlomil na mne varechu a bolo "vymalovane". Pracovne zosity sme mali asi 4 verzie, a ked sa mi zadarilo, tak mama rozkladala a skladala. Na vysvedceni mi chcela pani ucitelka dat velku dvojku. Po polroku som si na telesnej zlomila ruku a cele sa to utriaslo. Aj ja som uz dospela. V 5.rocniku som chodila do matematickej triedy. Prvu dvojku na vysvedceni som mala az na gympli aj to iba z telesnej. Vyska tiez lavou zadnou.
Vcera som sa mami pytala, ze ci by mi dala odklad. Ze ano, keby vedela co ju caka. Bola som prilis hrava a detska.
Dcera ma 5 rokov a je na konci maja, zatial ju planujem dat do skoly.

abbey1
30. okt 2016

@hettinka Mrzí ma, že v mojich príspevkoch vitae niečo, čo tam nepíšem. Už v mojich prvých príspevkoch som písala, se našej dcére odklad psychologička nechcela dať. Avšak, psychologička ju videla 2 krát v živote. Preto som hľadala radu či skôr uistenie u ľudí, ktorí ju poznajú lepšie. Ja som tu písala o viacerých mojich skúsenostiach. A naozaj nevidím jediný dôvod, prečo by som mala viacej konkretizovať naše dôvody. Vysvetlila som ich dostatočne a ďalšie detaily si dovolím nechať v súkromí. Netuším, kde si vyčítala, že som urazena. Neurazil ma ani názor, že rodičia, ktorí dajú odklad zdravému dieťaťu, su leniví, pohodlni a využívajú systém. To som si popravde len potukala po čele.

mawka
30. okt 2016

@puklica13 dnes som si spravila music vecer, zamilovala som sa do korben dallas. kks, som ani ntusila, ze take nieco ppc mame na slovensku. mnam 🙂 🙂

siska53
30. okt 2016

@yanni To neviem.. Vtedy sa to asi robilo len na vyziadanie ci odporucenie uciteliek,tie testy. Myslim,ze on testy nerobil,prosto bol aky bol,tak ho dali o rok neskor. Vtedy to bolo viac na rodicoch ako na zaklade testov.
Mne aj bolo luto,ze maly nejde,lebo sa tesil,aj kamosi sli do skoly,ale tak zas nejaki mu ostali a pribudli novi,aj taks a vacsinou v tej skolke poznaju aj s mensimi detmi. A pre mladsiu je prijemne vedomie,ze na dvore ci obcas,ked su pospajani,mat tam brata.
Maly je dost vysoky tak nude dost vysoky prvak,ale kaslat na to ma rovesnicku,co sla do skoly a uz vlani vyzerala minimalne ako prvacka ci druhacka vzhladom na vysku,hoci je o skoro mesiac mladsia od nasho..
Z roztopasz by som dieta doma nenechavala.. Ale testy prosto u neho potvrdili to,co sme si mysleli my i ucitelky,ze este treba pockat. Aj kzd si myslim,ze by sa mali robit az v juni,nie do marca,lebo u nich aj par mesiacov moze znamenat velky pokrok.
Nas je lavak a snazi sa napodobnovat pismenka,ale vacsinou ich pise od zadu a zrkadlovo.. A ked pise slova,tak vynechava samohlasky a pise len spoluhlasky..hoci mu to vysvetlujem,no nechcem zas na neho tlacit,aby som mu to neznechutila,som rada,ze chce kreslit ci pisat,v kresleni sa dost zlepsil,ale maliar z neho nebude,asi ani vykresy robit nebude..bude po mne,ja kreslit ani pisat pekne neviem,ani som nevedela. Krasopis bol pre mna nocna mora,hoc z ostatneho jednotky..

puklica13
30. okt 2016

@mawka ...som sa prave vratila z posledneho konceru v o2... Van Morrison...akoze nic nevravim..neda sa...musim to stravit najskor ...

Inak predskokana mal Jeff Becka...uprimne..neviem ci som kedy zazila nieco tak zle..fakt.neuveritelne neprijemny ostry ton mal, este ked hral frazy no dobre ale akonahle dal solo ( a to daval casto..bohuzial) to sa nedalo pocuvat,arytmicke,zle..akoze avangarda..navyse sa cely cas tvaril ze ho obtazuje byt vobec na tom podiu..zla energia..kokos..fuj

Strana
z8