icon

Problém s obliekaním 6 ročnej dcéry

lenkant
18. mar 2014

Ahojte maminy,
mam problem s nasou dcerou, ktora bude mat v maji 6 rokov. Je to sikovne dieta, trochu hanblivejsie, ale ziadny extrem. Od malicka bola nervozne a uplakane dieta a je taka aj dodnes. Vyzadovala si vela pozornosti vzdy. Vieme byt na nu aj dost prisni a za svojim si dokazeme stat, ale ona je tak neskutocne tvrdohlava a aj vzdorovita.Aj za cenu, ze jej zakazem to, co ma najradsej, radsej to ozelie, len aby bolo po jej. Je aj dost drza a papulnata posednu dobu aj sceny vyraba poriadne. Isto je v tom aj ziarlivost, ale s tym obliekanim to bolo aj pred narodenim dcery druhej.Chodi do skolky.Vzdy ju velmi chvalia tam, no len co sadne do auta, akoby mi tam sedelo ine dieta, ake mi opisuju v skolke.Druha dcera ma takmer 2roky, maju sa velmi radi, ale uz mame na dennom poriadku aj bitky medzi nimi a pod...To zazivaju asi viaceri rodicia s detmi. Co ma ale velmi trapi a uz su to aj zo 2 roky, ze ma neskutocny problem s obliekanim. Nepoznam ziadne dieta v okoli, ktoremu by vadilo tolko veci z oblecenia.Dookola nosi asi 5 triciek, jedny rifle, jednu ciapku, periem dookola stvoro pancuch, lebo ostatne su dlhe, tlacia ju, a pod. Kupim jej tricka, kde dlhy rukav je trosku dlhsi, akoby si predstavovala, staci, len raz zahnut, kdeze ona si to neoblecie. Ponozky iba clenkove napriklad. Kupila som jej presne tie iste tielka, ake mala doma, aj velkost, aj som ich oprala, ale pretoze su nove, ani pocut obliect...So vsetkym ma problem...Vadia jej ine ciapky, vadi jej, ze ma pripnutu kapucu na bunde...vadia jej teplaky s patentom, vadia jej teplaky prilis siroke dole. Problem su aj prilis dlhe rukavy na bunde, ze ich ma take troosicku nariasene.Ja mam taky stres nieco jej kupit obliect, ma kopu oblecenia, kvalitneho a stoji to v skrini...Naposledy som po obchode behala s metrom a vsetko premeriavala a tak kupovala...Vobec si neda poradit...Do skolky si vybera veci sama, dookola to iste...Tak je ako tak klud...ja som uz rezignovala. Ale najhorsie je pre nas, ked mame ist na nejaku oslavu, svadbu a pod...a hlavne na nejaky presny cas.Ona sa aj chce paradit, ale vzdy jej nieco vadi, je jej to tesne, volne, dlhe, stekli ju to, je jej v tom teplo, a pod...To byva pre nas zalezitost aj na pol dna. Proste sceny.Moze chodit tak pekne oblecena, ale dokola v tom istom.A problem ma aj dat si vlasy ucesat do copu...Stale len v celenke by chodila s rozpustenymi vlasmi...Ma huste dlhe kucerave vlasy, a v lete ked beha, je cela spotena....Zaujimave ale je, ze ked by som jej vlasy ucesala vonku, kde je s kamaratkou, alebo jej obliekla nieco, co nechcela, tak to tak neriesi a celkom sa da....Myslite, ze to prejde, tieto stavy? Je tu niekto, kto zazil nieco podobne? Poznam, ze deti napr neznasaju panchuchy, ale tolkoto veci?A to by som este vedela viac toho popisat.Dakujem vsetkym, ktory si moj dlhy prispevok precitali a zareaguju....

zuzkat1
18. mar 2014

Tak ja som asi divna,ale moja toto skusila parkrat ked mala 2roky... Neoblecies si toto?ok ostan doma,ja odchadzam... Zavrela som sa v komore,ona si poplakala a o 2-3minutky som sla za nou...a uz jej bolo jedno co si oblecie. Ja jej dam na vyber to alebo tamto tricko atd,ale tym to konci.

evita68
18. mar 2014

@lenkant to som rada.. keď bude chcieť, daj jej aj žlté tričko a modré legíny, veď je to dieťa, čo tam po tom.. a keď pôjdete niekde na slávnosť, sadni si s ňou niekde sama v izbe a tichým milým hlasom jej povedz, ako by si bola rada, keby si obliekla tieto šaty, aká by si bola pyšná na ňu a ako ju budú všetci obdivovať... u nás to zaberalo.. vždy bolo na konci od nej tichým, pokorným hláskom : noo dobrééé... a keď nie, tak nie, kašli na to, šak príde čas, ked sa sama bude chcieť parádiť... tak veľa trpezlivosti a kľudu 🙂

ocko78
18. mar 2014

No kocky,,,po precitani vasich prispevkov som fakt stastna ze si moja princezna oblecie bez reptania vsetko co pochystam,, ,, u nas je opacny problem,,ked jej chcem nieco kupit chcela by vsetko... u nas je jej veta,,aj toto sa mi paci.aj toto mi kupis?? a ja ju krotim ze nemoze mat vsetko na co ukaze :D,,,,,drzte sa kocky snad tie vase babenky s toho vyrastu

matafen
18. mar 2014

A oblecenie uz nakupujem bez dcery, vyhnem sa tak unahlenym nakupom a cirkusu pri skusani 🙂 Stale nosim v kabelke krajcirsky meter, v hlave mam vsetky miery, ktore jej vyhovuju a meriam 🙂 Viem, co sa jej paci, ake ma kriteria a podla toho vyberam a doma v klude vyskusame. A nakupujem v obchodoch, kde nie je problem tovar vymenit alebo vratit. A vela nakupujem cez net, vtedy urobim vyber, co by sa hodilo, ukazem jej fotky a necham ju vybrat si. Jaj no a samozrejme vsetky stitky na obleceni musim odstrihnut alebo odparat. Tielko a tricko zakasat do nohavic - tiez neexistuje! Do skolky na prezlecenie sukna a len tociva! Ale tak musim povedat, ze sa to vekom zlepsuje... Alebo som si uz tak zvykla? 😀 Ale v kazdom pripade, urcite je to lepsie, ako keby to dieta malo "drzat hubu a krok" a cusalo "ako vos pod chrastou" 😀 Takto nam z nich vyrastu sebavedome a kreativne mlade damy 😉

matafen
18. mar 2014

@lenkant No ved aj mna napadlo este dalsich x veci, odkedy som napisala 😀

lenkant
autor
18. mar 2014

@matafen 😀 😀 😀

lenkant
autor
18. mar 2014

@matafen tak s tym metrom, to som myslela, ze inej takej osoby ako ja tiez niet 😀 No a stitky, jasne, ze hned za horuca striha prec 😀

matafen
18. mar 2014

@lenkant No super, tiez ma potesilo, ze v tom nie som sama 😀

bronia13
19. mar 2014

hm moj drobec by najradsej nosil tie iste tricka do okola asi 3 ale ked mu poviem ze je spinave a treba oprat tak mi to da oprat,skusila si jej povedat ze su vsetky spinave? s vlasmi sme na tom este horsie ako ty, vrkoc ako ma Bambulka zo serialu 🙂 si da urobit tak raz za 2 tyzdne moooozno a vydrzi v nom hm 10 minut, furt lieta ako diva bara, dlhsie riedke vlasy jej lietaju - no hroza, ked ju chcem odfotit musim trosku vzdy uprvit vlasy bo to je hroza a des, nakupila som jej celenky,gumicky,sponky....a na nic ☹

bronia13
19. mar 2014

@zuzkat1 no ja praktikujem nieco podobne ked sa nechcu obliekat tak poviem ak nie su do par minut obleceny tak bud idem sama a ony ostanu doma sami alebo pride ku nim babi 🙂 to by si videla ako raz dva sa vedia poobliekat ked spomeniem babku 😀 😎 nie ze by ju nemali rady ale s nou je obrovska nuda, nevenuje sa im len "strazi" a cita si knizky atd.... tak vzdy lepsie ist do skolky,do obchodu,atd... ako by mala prist babi alebo ony ku nej 😉

stanislavao
19. mar 2014

@lenkant no neviem, ci to prejde. mozno, ked bude do skoly uz chodit a uvidi, ze ine deti nosia aj to, aj ine. vlasy treba dat ostrihat a netreba robit cop. a nechajte ju, nech si teda sama vyberie, co si kupi a aj co si oblecie. alebo jej ukazujte v casopisoch, ci internete, ze aj takto sa moze dievcatko obliect a pod. to mate dievca. moj synovec je chlapec š rocny a take cirkusy za obliekanie ste este nevideli. vonku +á stupnov a on v zimnej bunde, lebo ziadnu inu si na seba neda. a ked ho necha tak, ze tak ostan doma, tak si hlavu je schopny rozbit o beton o zem. takze vy to mate este dobre. vela stastia.

zuzkat1
19. mar 2014

@bronia13 s tymi vlasmi je to viacmenej rovnake... Doma je ako divozienka,ale uz na von si necha urobit cop... No napr.v skolke ho do 5min.zlikviduje:-) saty nakupujem len s nou a vzdy sa jej pytam ci sa jej to paci... Nie kvoli moznym hysakom doma,ale preto,lebo ja predsa tiez nerada nosim veci kt.sa mi nepacia.to neznamena ze jej kupim hocaky gyc,ale vyberiem 2-3 rifle napr.a ona si vyberie ktore kupime.

cobhan
19. mar 2014

nasa bude mat v maji dva roky, ale ked toto tu citam, tak zacinam mat normalne obavy 🙂 Obcas uz ma zaseky, ze toto obliect nie, ale to jej dam vacsinou vybrat z dvoch veci a potom uz je spokojna, ze sa sama mohla rozhodnut. Vlasy do copu ano, sponky nie...teda ano, ale ona si ich musi dat sama, co pri dvojrocnej slecne vyzera kadejako...minule prisla s tym, ze mala sponky napchate v usiach a tak sa jej to pacilo najviac :D

ejuska79
19. mar 2014

ako by som citala o svojej, najma ta povaha tvrdohlava, clovek nevie jaky rapel ju kedy chyti, kedy sa zas slahne o zem-hocikde v meste, uplne nepredvidatelne, lebo sa jej nieco znepaci... oblecenie-kazde rano cirkus, obleciem ju a pri dverach si zmysli, ze to nechce zacne sa vyzliekat, hadzat o zem- ja ponahlam do prace, maly stoji, caka-nechape... krik kazde rano... obuv to iste, to si neobuje, ju to tlaci (topanky kupene pred 2 tyzdnami, su jej vacsie o trosku).. v skolke anjelik, lepsie dieta tam nie je... doma-hracky len porozhadzuje, s nicim sa nepohra, malemu sustavne robi zle, sklbe mu co ma v ruke, sace...je to tazke, mam aj odporucenie k psychologicke, akurat idem volat, ja uz potebujem odbornu radu, nejaky system ucinnych trestov, proste poradit...moje vychovne metody neposobia a nechcem stale po nej kricat... inak chodi aj na tanecnu, je sportovo nadana (po muzovi)...tam sa jej paci..takze ju asi treba dat na nejaky sport, nech sa tam vyzuri, len co ked pre 3,5 rocne niec nie je, este ze ta tanecna funguje 🙂

luvika
19. mar 2014

@lenkant moja bude mat o chvilu 7, ale cosi podobne sme mali od tusim 4 rokov...no ani nahodou, som jej to zatrhla. Dala si cop dolu, a ja znovu som jej ho urobila, a ona z trucu zas dolu a ja zas novy...nenechala som ju nado mnou zvitazit. To iste s oblecenim "ona tieto saty nechce, chce tamtie" a pritom tie prve boli vyslovene kupene na trebars fotenie do skolky a som sa jej v obchode pytala, ci ich bude nosit! Tak som jej povedala, ze je dieta a ja mama a co poviem, to plati a je mi jedno, ci sa jej to nepaci, tlaci, skriabe atd, skusala veci a chcela ich, tak ich teraz bude nosit...su to len detske vymyslance. Plakala o dusu, hnevala sa a ja som to odignorovala. A este som dost casto hovorila "ak si to neoblecies, darujem to...a povedala som meno jej naj kamosky, spoluziacky atd". To obcas zabralo, kedze je ziarliva a svoje veci neda 🙂 par tyzdnov sme takto bojovali a potom to vzdala. Teraz uz ako skoro 7r. co jej pripravim, to si oblecie, samozrejme akceptujem, ak poprosi, ze zajtra by chcela saty a moze vzhladom na pocasie, a vyberieme spolu. A pomaly prechadza z ruzovej na modru a ine, tak sa snazim kupovat uz ruzovych menej, alebo ju necham, nech si sama vyberie. Nevidim dovod, preco by nejaka maminka mala mat stresy z toho, co ma obliect dietatu, aby nerobilo cirkus. Je to len o tom, ze ziskala prevahu nad rodicom a vyuziva to, keby bola v inej rodine, nemali by peniazky na oblecenie a bola by rada, ze ma vobec co na seba, pochybujem, ze by ju tie maniere drzali. Treba zakrocit, kym je dieta este dietatom.

traffic
19. mar 2014

@lenkant akoby si pisala o mojeje malej, tiez ma 6 rokov a u nas to funguje tak,ze vecer si pripravi veci a rano ked sa ide obliekat tak zacne jacat ze tie pancuchy nie su jej dobre a to tricko je hrozne a hadze ho o zem, mam riadne nervy z toho, dufam, ze z toho yrastie

lenkant
autor
19. mar 2014

@zuzkat1 taketo metody na nu skusam pravidelne...Ja som schopna ju aj vytiahnut von len v spodnom pradle.Chyti z toho taky hisak, ze odchadzam, ze katastrofa...Najhorsie je, ze keby si aj oblecie po tomto, co som chcela ja, tak druhy den aj vsetky dalsie sa to opakuje a to je uz na nervy naozaj...A ja z toho potom fakt nemam dobry pocit, ze si to sice obliekla, ale po uuuzasnych scenach a pride mi to, ako ked cloveka "zlomis" , proste pod velkym natlakom.A takto to ja veru nechcem. Uvedomujem si, ze tiez by sa mi nepacilo, keby mi niekto takto diktoval vsetko.Mam odpoved aj od psychologicky aj na toto a jej nazor je, ze jej to treba verit, ze ju to tlaci, skriabe, vadi jej to ...

lenkant
autor
19. mar 2014

@ejuska79 co citam, to presne ako o mojej vsetko, keby bolo...Potom som zvedava, co vam psychologicka poradi...

lenkant
autor
19. mar 2014

@traffic no presne, najhorsie je, ze si tie veci sama nachysta sama vecer a rano to oblecie a uteka prezliekat 😖

lenkant
autor
19. mar 2014

@luvika to s darovanim inym detom , alebo najlepsiej kamaratke tiez pravidelne skusam...Uplne bez problemu by im to odovzdala 😀 Tak ja uz som sa snazila to tiez zatrhnut, ale nejde to proste nejako...Je straaasne ale fakt straaaaaaaaaasne tvrdohlava

lenkant
autor
19. mar 2014

Baby, fakt som velmi prekvapena, kolke mate taketo starosti ako ja...Hladala som tu nejaku takuto temu, ale nedarilo sa mi nic najst, preto som myslela, ze to moje dieta je same taketo siroko daleko. Lebo v okoli naozaj nepoznam nikoho, kto toto s oblecenim vystraja....Som stale z toho nejaka zmatena, lebo na jednej strane sa mi nepaci, ze si oblieka, co chce, vsak to nemoze mi 6 rocne dieta takto diktovat, ale na druhej strane sa mi nepaci, ani predstava, ze to bude vsetko robit pod obrovskym natlakom a bude jej v tom neprijemne....Len problem je to, ze ona je ten typ, ze asi bud vsetko, alebo nic. Proste bud jej vsetko zatrhnut, alebo vsetko povolit....akoby nechapala, ze sa treba dohodnut niekedy...Viackrat som sa s nou dohodla, ze napr do skolky a doma si oblieka, co chce ona, ale na navstevu niekde , oslavu si oblecie, co jej vyberiem. Ale ked uz pride na to, obliect si to, no hrozne sceny....Vzdy ide vsade potom vyrevana, smutna a my vynervovani.Myslim, ze som sa jej navenovala dost. Bola uplakane, nervozne dieta od narodenia...Bola som s nou na materskej 3 roky, snazila som sa ju vychovavat spravne, myslim, ze nie je ani rozmaznana...

ejuska79
19. mar 2014

@lenkant samozrejme dam vediet.. ako citam posledny prispevok, presne ako pisete.. uplakana od narodenia, venovala som sa jej kazdu sekundu, hrala sa s nou- a ona sa teraz sama nevie hrat..syn je uplny pohodak, pekne sa pohra-kym mu nezacne robit zle.. a ninka, jak sto certov...a ked na nu pozrete, maly drobny blondavy anjelik... a nie je nahodou aj vasa levica???

luvika
19. mar 2014

@lenkant aj moja, neboj...az prilis, totalny blizencek, sladka ako med a vzapati je mi do placu, co to doma mam 😀 pred vsetkymi ostatnymi uplne dokonale dieta, ktore chvali kazdy a ked je doma, ako cert...vcera som uz bola zufala, jediny den, kedy som ju prosila, aby zo skoly nedosla ako keby sla po kanaloch, pridem po nu a spinavsia nez hocikedy inokedy...neviem si vysvetlit, ako si moze zaspinit kakaom silonky este aj pod suknou na zadku, nehovoriach o kolenach atd. No nic, len musis byt aj ty tvrdsia, nestratit nervy a povedat si, kto je mama a kto rozhoduje, nech sa aj na hlavu postavi a ked nie, nech ide naha a nech sa ona hanbi. Urcite si to rozmysli 😀

ichbinich
19. mar 2014

Syn zacal s vymyslanim pri obliekani, ked mal 2 roky 😲 Ja som si myslela, ze to robia dievcata v 3-4 rokoch 😉
Oblecenie iba s autami. Jedno body som kupila hned 3, bolo jeho oblubene. Ked sa prave susilo, doniesla som mu ho take mokre a studene ako dokaz, ze si ho nemoze obliect...
Rifle nenosi, mam doma niekolko, co som pokupila vo vypredajoch, ale ma teplakovu maniu...
Takze mu kupim teplaky, on si vyberie farby, tricka kupujem vesele s autami a inymi strojmi, ale aj kadejake pasikave vesele. Pulovre na 99% iba mikiny so zipsom.
Odkedy ma vlastnu skrinu a sam si moze vybrat, je to ovela jednoduchsie. Len mu poviem, co mu treba (podla pocasia) a hotovo.
Akurat neznasa visacky. Tiez su vsade odstrihnute, tak velkost hadam a prikladam, aby som porovnala :-P
Na zimnu bundu mi tvrdil, ze ho tlaci na pleciach!!! No neviem, kde, ale dobre. Nastastie sa dal presvedcit o tom, ze ked som mu ju na pleciach nadvihla a "napravila", ze ho to netlacilo.
A ze si povybera kadejake farebne kombinacie, aspon je vesely 😉 Keby nebolo color blocking uz v mode, on by to objavil 😀
Nastastie uz nemusia byt vsade auta, kedysi som musela s nim jednat, ze vsak ma auta na pancuchach, tak tricko moze byt pasikave...
Odkedy si vybera sam, vezme skoro vzdy prve tricko zo stohu, zvycajne nevybera konkretne. Tak ja mu oprane dam vzdy na spodok, aby sa tocili aj tie, co su dolu.
Ked ideme niekde, kde sa treba obliect fajnovo, tak mu to narovinu poviem. Ze dnes ma na vyber z tychto dvoch polotriciek a tychto nohavic, ale teplaky urcite nie. Lebo aj papa ma oblek a ja pekne saty. To zvycajne akceptuje.
Ale nastastie uz vymysleli rifle s makkym pasom, ako maju teplaky 😉 V maji pojdeme na svadbu, to ho vezmem do obchodu, nech si vyberie zase polotricko alebo koselu. Bude to mat sice urcite iba ten jeden krat, ale Lightning McQueen na tricku na svadbu nepojde 😉 😀

lenkant
autor
19. mar 2014

@ejuska79 je to bycica 😀

zuzkat1
19. mar 2014

@lenkant ja by Som jej verila keby to bolo par kusov siat ale nie 90%. Ja teda som radikalne proti vyplakaniu dietata ale ked ma bezdovodny hysak tak som neoblomna...u nas to trvalo mesiac-2. Nie kazdy den... A zistila ze hadzanim o zem nic neziska... To keby vtedy ustupim tak dalsie by bolo co? jedlo,to kam pojdeme,Kedy tam pojdeme atd? Ja to vnimam ako cistu manipulaciu...

kingstonka
19. mar 2014

..moja bude mat tiez v maji 6..mame podobne problemy, len v mensom- rada sa paradi, ale nerada cese, niektore veci ju tlacia, svrbia , bolia a nieviem co este 🙂 ... ale nie je to az take zle-podla nalady. Skor mam problem s 3 rocnym synom- ten si neoblecie hocico- vysacky musia ist rychlo prec, je to trochu lepsie ako pred polrokom, ale kazde rano bol stres- tak k nemu idem casto s vyberom veci z dvoch variant. ked ma pocit, ze si vybral sam, tak je spokojny- ktore tricko chces, ktre ponozky (inak ponozky musim zehlit- lebo kazdy zahyb na nich mu vadi)

slimstar
19. mar 2014

a vy ste take neboli? ja som mala tiez plnu skrinu az po vrch a nosila som asi 5 najoblubenejsich kuskov. Suknu by na mna nikto nenavliekol 😉 a to co sa pacilo mame, mne nie. takze je to o vkuse a ako sa v tom citi. ja som tiez nosila odjakziva rozpustene vlasy.

modrofuzik11
19. mar 2014

nepotlacajte jej osobnost. ona je proste taka. len ju usmernujte. nakolko je vzdorovita, musite sa s nou dlho rozpravat a vysvetlovat. nie prikazovat a zakazovat. nasa sara sa tiez rada oblieka pekne 🙂 . jezisko priniesol niekolko krasnych kuskov. no satocky, ktore sa netocia, si na seba neda. aj napriek tomu, ze su krasne. tak ju nenutim. v podstate je to jej vec, ona sa musi citit dobre. myslim, ze to celkom funguje

matam77
19. mar 2014

@zuzkat1 toto mi pripomina knihu s nazvom "5 dni ktore zmenia vase dieta" A vsetkym vrelo doporucujem! Mam to na nocnom stoliku namiesto biblie a s detmi ziadny problem.