icon

Problém s obliekaním 6 ročnej dcéry

lenkant
18. mar 2014

Ahojte maminy,
mam problem s nasou dcerou, ktora bude mat v maji 6 rokov. Je to sikovne dieta, trochu hanblivejsie, ale ziadny extrem. Od malicka bola nervozne a uplakane dieta a je taka aj dodnes. Vyzadovala si vela pozornosti vzdy. Vieme byt na nu aj dost prisni a za svojim si dokazeme stat, ale ona je tak neskutocne tvrdohlava a aj vzdorovita.Aj za cenu, ze jej zakazem to, co ma najradsej, radsej to ozelie, len aby bolo po jej. Je aj dost drza a papulnata posednu dobu aj sceny vyraba poriadne. Isto je v tom aj ziarlivost, ale s tym obliekanim to bolo aj pred narodenim dcery druhej.Chodi do skolky.Vzdy ju velmi chvalia tam, no len co sadne do auta, akoby mi tam sedelo ine dieta, ake mi opisuju v skolke.Druha dcera ma takmer 2roky, maju sa velmi radi, ale uz mame na dennom poriadku aj bitky medzi nimi a pod...To zazivaju asi viaceri rodicia s detmi. Co ma ale velmi trapi a uz su to aj zo 2 roky, ze ma neskutocny problem s obliekanim. Nepoznam ziadne dieta v okoli, ktoremu by vadilo tolko veci z oblecenia.Dookola nosi asi 5 triciek, jedny rifle, jednu ciapku, periem dookola stvoro pancuch, lebo ostatne su dlhe, tlacia ju, a pod. Kupim jej tricka, kde dlhy rukav je trosku dlhsi, akoby si predstavovala, staci, len raz zahnut, kdeze ona si to neoblecie. Ponozky iba clenkove napriklad. Kupila som jej presne tie iste tielka, ake mala doma, aj velkost, aj som ich oprala, ale pretoze su nove, ani pocut obliect...So vsetkym ma problem...Vadia jej ine ciapky, vadi jej, ze ma pripnutu kapucu na bunde...vadia jej teplaky s patentom, vadia jej teplaky prilis siroke dole. Problem su aj prilis dlhe rukavy na bunde, ze ich ma take troosicku nariasene.Ja mam taky stres nieco jej kupit obliect, ma kopu oblecenia, kvalitneho a stoji to v skrini...Naposledy som po obchode behala s metrom a vsetko premeriavala a tak kupovala...Vobec si neda poradit...Do skolky si vybera veci sama, dookola to iste...Tak je ako tak klud...ja som uz rezignovala. Ale najhorsie je pre nas, ked mame ist na nejaku oslavu, svadbu a pod...a hlavne na nejaky presny cas.Ona sa aj chce paradit, ale vzdy jej nieco vadi, je jej to tesne, volne, dlhe, stekli ju to, je jej v tom teplo, a pod...To byva pre nas zalezitost aj na pol dna. Proste sceny.Moze chodit tak pekne oblecena, ale dokola v tom istom.A problem ma aj dat si vlasy ucesat do copu...Stale len v celenke by chodila s rozpustenymi vlasmi...Ma huste dlhe kucerave vlasy, a v lete ked beha, je cela spotena....Zaujimave ale je, ze ked by som jej vlasy ucesala vonku, kde je s kamaratkou, alebo jej obliekla nieco, co nechcela, tak to tak neriesi a celkom sa da....Myslite, ze to prejde, tieto stavy? Je tu niekto, kto zazil nieco podobne? Poznam, ze deti napr neznasaju panchuchy, ale tolkoto veci?A to by som este vedela viac toho popisat.Dakujem vsetkym, ktory si moj dlhy prispevok precitali a zareaguju....

Strana
z4
nyusika
30. apr 2017

Nemyslím, že vyberá viac v obliekaní je vážny problém.

Vyčleniť veci, ktoré korešpondujú s počasím a nech si z toho vyberá sama.
Keď jej nebude vadiť, ze chodí stále v tom istom, tebe to môže byť jedno.
Kúpte to vo viac farbach/kusoch.
@lenkant

mirkaaa80
30. apr 2017

@ylanee tak my máme 6,5r. a ešte to neprešlo....Aj keď bývalo to o dosť horšie....Celé tri roky sme do škôlky chodili neskoro....

nevesta1974
19. máj 2019

@lenkant ahoj, nasla som Tvoj prispevok z 2014eho roku... Ako by si opisala moju 6r.dceru, vo vsetkom, nielen v obliekani ☹.... Mam 4 deti, ona je tretia v poradi a s ostatnymi tento problem nemam. U nej vsak zacinam rozmyslat nad navstevou psychologa, jednak ci to uz nie je chorobne a potom by som chcela radu ako sa k nej spravat a pomoct jej to zvladnut. Velmi nas to vsetkych psych. vycerpava. Preto sa obraciam na Teba, ako je to teraz s odstupom 5tich rokov, ako sa to vyvinulo u Vas, zmenilo sa jej spravanie? Ako ste to zvladli? Odpoved kludne aj do spravy. Dakujem. Zuzana

chuchnik
27. aug 2019

@nevesta1974 aj mna by zaujimalo viac tiež uvazujem nad návštevou lekára- psychológa či psychiatra či je Ok, naša dcéra ešte začala take robiť že cika a robí to dokola často pritom len cvrkne, infekcia vylúčená u nefrologa, dokola to robí keď má nejaky stres- či už je to cesta niekam alebo hoc čo ine

bradik
25. jún 2020

@nevesta1974 Dobry den,dostali ste prosim nejaku odpoved? Nas maly, v juli bude mat 6 rokov robi presne toto iste a mam pocit,ze je to stale horsie. Nemam problem nechat ho chodit v tom istom, ale ked ma kratase spinave, tak ich musim oprat a to je problem. Ponozky teraz nosi jedny a radsej si ich kazdy vecer perie akoby si mal dat druhe, lebo vsetky ho tlacia.... je to fakt na palicu.dakujem

chuchnik
25. jún 2020

@bradik Ni moja má 6 je to to iste a to má 2icku ta to nerobí

nanka3
25. jún 2020

@lenkant moja bude mat o par dni 6 rokov, u nas su problem saty, sukne, dcera ich odmieta nosit, len nohavice, kratasy, rifle, a neznasa ruzovu, fialovu, prosto nic v tychto farbach si na seba neda, saty som jej aspon na fotenie ked mala 5r chcela obliect, kdeze, ani minutu ich nemala, uz to neriesim, ked nechce, tak nechce, tricka tiez dokola nosi tie iste....,

ylanee
25. jún 2020

moja má už 7, je prváčka a dalo by sa povedať, že sa to troška znormalizovalo... vstáva o 6,00 a o 6,30 už musí s mužom odchádzať z domu, takže na nejaké veľké vymýšľanie nemá čas... vždy jej nachystám oblečenie a okrem nejakej výmeny ponožiek občas alebo gatiek nerieši... možno mi už múdrie 😂 ale zas aby som to nezakrýkla... 😇

nevesta1974
25. jún 2020

@bradik ahoj, nedostala som odpoved...boli sme na 3sedeniach u psychologicky, ta zhodnotila,ze je dcera velmi bystra, velmi dobre vie pomenovat svoje pocity a vie s nami manipulovat. Ja som zmenila svoje spravanie k nej, prestala som si lamat nad tym tolko hlavu a vsimla som si, ze aj ja mam niektore stereotypy v spravani. Celu zimu sme presli s 2gatkami, 1 pancuchami a 2mi nohavicami a asi 5timi trickami. Prala som kazdy vecer. Ked si nieco oblubi, kupim jej z toho 2ks. Ale momentalne je situacia taka, ze sama zacina vyberat nepovsimnute veci zo skrine, najprv v nich chodi len doma, potom uz aj von. Netlacim na nu, vecer si chystame co rano oblecie, ak chce rano este nieco zmenit moze, podmienka je "bez slz". Co nam tiez asi trochu pomohlo bolo, ze mali ist do skoly prirody a vraveli sme jej,ze tam potrebuje viacej veci na vymenu, hlavne spodne pradlo a nikto jej to tam neoperie +v skole mali raz za mesiac den, ked sa trebalo obliect podla nejakej temy a trieda za to dostala body.

gressakova34
14. okt 2021

@lenkant my prežívame niečo podobne, prosím Ta zmenilo sa to časom?🙏🏻🤦🏻‍♀️ Som zúfalá z toho

silvuss3
12. apr 2022

@lenkant mozem sa opytat po tych rokoch, zlepsilo sa to? Co ste robili? Lebo nasa dcera presne to iste, mozme si aj vecer vsetko nachystat, vstavat o 5 rano a aj tak ideme vzdy na poslednu chvilu do skolky lebo ju stale nieco tlaci, omina ......sme uz unaveni a aj nahnevani z toho vecneho dohadovania.

silvuss3
12. apr 2022

@gressakova34 ahoj vidim, ze aj vy mate teraz ten problem. My tiez a uz sme z toho uplne na nervy. Co robite, zlepsilo sa to? Ak mozes odpis 😉

gressakova34
3. feb 2023

@silvuss3 ahoj Silvuska pozerám na môj príspevok je z pred dvoch rokov a už rok máme pokoj🙏🏻

luuciinkaa11
20. okt 2025
@matafen

@lenkant To akoby si o mojej dcere pisala! Neverila som, ze existuje este jedno take dieta! 🙂 V oktobri bude mat 6 rokov a trva to cca 3 roky. Tiez bola od narodenia velmi uplakana, nervozna, vyzadovala vela pozornosti... Je to velmi inteligentne a sikovne dieta, ale ta jej tvrdohlavost, trucovitost ma vytaca. Ja by som este ku vsetkym tym vasim problemom s oblecenim, ktore mame aj my (tiez ju vsetko tlaci, skriabe, taha, drhne, je jej v tom teplo atd. atd.) pridala este take, co mame my: neznasa uzke oblecenie, nohavice na zips a gombiky, len teplaky a elastaky v pase na gumu (musi byt volna a pod pupkom), neznasa tricka s gombikmi pod krkom, s vysivanymi aplikaciami, neznasa tielka so svikmi (kupujeme bezsvove), neznasa mikiny s kapucou, mikiny s vysokym golierom, rolaky, zips alebo sal na krku, neznasa byt zapnuta ci je +30 alebo -20, neznasa oteplovacky na traky, gumicky na konci rukavov u vetroviek, ciapky na zavazovanie atd. atd. - ked ma este nieco napadne, doplnim 🙂 Dlho to trvalo, dlho sme bojovali, ale uzavreli sme primerie, kompromis a je uz viac-menej klud. Nevnucujem jej nasilu svoj predstavu o obliekani, nechavam jej priestor na vlastnu kreativitu (ako hovori nas ocinko), snazim sa ju usmernit len v tom zmyslne, aby bola oblecena primerane pocasiu a jemne ju navadzam k tomu, ako co a s cim kombinovat, "aby bola v skolke pekna". Oblecenie do skolky chystame kazdy vecer spolu, ona si sama vytiahne veci zo skrine a naaranzuje na zemi, ako to bude mat. Ak si neda poradit, no co, svet sa nezruti, ked pojde do skolky ako papagaj, hlavne, aby sa citila pohodlne a aby to bolo primerane pocasiu 🙂

@matafen už ste dávno písali, ale u nás to trvá rok, dcéra bude mať 5 rokov, ja mam pocit ze zosalejem, ona len 2ks tepláky a 3 ks tricka,a len tenisky. Horšie je ze pri nejakej udalosti, oslave to už fakt nie je vhodné a s ňou nepohnem, také scény robí, až mi je zle. Aj stredná dcéra bola taka, ale nie až v takej miere. U nej to prešlo, ale tiež to trvalo.

Strana
z4