icon

Problém v škôlke

ewka0012
1. okt 2021

ahojte, potrebovala by som nazor na toto,co sa deje u nas v skolke. syn nastupil v sept.do skolky ako 3rocny.rano ho vodim ja na osmu.poobede vyzdvihuje muz.skolka je otvorena do 16.30. prve dni sme ho bravali skor okolo 15hod aby tam nebol dlho.potom uz zacal chodit po 16tej muz. jedneho dna si ucitelka zavolala mojej svokre (poznaju sa lebo svokre tam kedysi chodili vsetky deti),vraj nas maly tam byva najdlhsie a caka rodicov a vobec to nie je pre tak male dieta dobre aby tam bol dlho. tak isla svokra po neho. toto sa udialo bez dovolenia rodicov. nam nikto nevolal, bez nasho vedomia ho vyzdvihla svokra po dohode s tou ucitelkou.muz tam prisiel po neho a dieta nikde. no dobre bola som ticho. muz mi tvrdil,ze chodi po 16tej, maly sa vraj vzdy tesi na tata, pekne sedi a hra sa alebo vsetko zatvara s ucitelkou,myslim okna atd. malokedy je tam vraj sam. parkat sla pre neho svagrina a plakal ze chce ist s tatom. muz chodil do prace s kolegom autom,kolega vsak dal vypoved,tak muz chodi busom,uz riesime druhe auto. takze teraz chodi neskor v praci konci 15.30 . ale vzdy stiha do 16.30.vcera prisiel 16.34, utekal celu cestu zo stanice,nestihol spoj na ktory chodi. ucitelka ho vraj cakala vonku uz,sedela v aute a maly bol na chodniku skoro bosy ,napoly obuty,vraj mu nevedela obut topanky. muz sa ospravedlnil ze meska. rano si ma odchytila riaditelka, povedala mi, ze muz prisiel 16.40, meskal a je to vraj hrube porusenie poriadku a ked sa to zopakuje, mozu nam ho vylucit zo skolky. uplne som zostala zarazena. nechapala som co povedat, neviem preco muz nevolal niekoho,aby po neho prisiel,myslel si ze to stihne.
starsi syn chodil do inej skolky kde s tymto nebol vobec problem. tiez som po neho chodila cca 16.15, velakrat sa stalo ze ine mamicky obcas meskali, ucitelky pekne cakali vonku s detmi na skolskom ihrsiku na lavicke a nikto nikoho nevyhadzoval zo skolky.
co si o tomto myslite? ked som muzovi volala rano co sa stalo, tak sa strasne nastval,ze ich zazaluje ze dieta cakalo na ulici skoro bose a predtym volali bez vedomia rodicov svokre,ktora ho vyzdvihla bez nasho vedomia. proste cele zle. nechcem si robit problemy v skolke, nechcem aby si on zvykal zase v inej chudatko male,ale toto ich spravanie sa mi nepaci absolutne.este tam chodi len mesiac a toto robia.

fiffinkaa
1. okt 2021

@petulda333 OK a vy ochadzate z práce a zamykate obchod o 20:00:01?

petulda333
1. okt 2021

@fiffinkaa o 20 zamykam, potom urobim pokladnu a 20:15 sa odhlasim. Ak pustim cloveka tesne pred 20 ( co sa viackrat stalo) a ten nakupuje do 20:10 tak potomodchadzam okolo pol 9 a vtedy sa aj odhlasim, ale tych 15min zaplatene nemam, lebo nam nezaplatia. Povedia, ze o 20 ich mame poslat prec a hotovo.. A casom sa to nazbiera, viac krat som mala aj 2-3h za mesiac navyse. Hlavne ked boli sviatky. Ja viem, ze 2-3h zas nie je vela, ale nie som povinna tam zadarmo byt,lebo ludia nevedia prist skor

ailiba
1. okt 2021

@sara07 každá minca má dve strany... Treba sa na to dívať aj z tej opačnej.... Svokra je kamarátka učiteľky, preto jej volala (určite by nevolala cudzej)

fiffinkaa
1. okt 2021

@petulda333 verte že nie ste sama, ja sa po práci tiež zdrzujem v práci ešte min.10 min aj kolegovia a nikto z toho nerobí vedu lebo je to prirodzené v každej profesii..
ale predsa len robíte s potravinami, ( alebo teda tovarmi,), nie s deťmi...tak keď panie učiteľky tvrdia ako ich práca je poslanie, chodiť domov 16:40 je v poriadku..mne to príde už rozmaznanost...

petulda333
1. okt 2021

@fiffinkaa lenze ona 16:40 doma nebude. Nie je to rozmaznanost

ailiba
1. okt 2021

@oslo1 ale asi to nie je za 20 eur mesačne, predpokladám... V rôznych krajinách je to inak. Niekde je bežné do 12tej, alebo si to treba poriadne zaplatiť.... Ta možnosť je aj na Slovensku, samozrejme. Ale napríklad, ja nerozumiem, prečo musí chodiť pre syna vždy manžel s vyplazenym jazykom? Bez urážky, ale keď bude vždy posledný, začne mu to vadiť. Najmä, keď začne byť skoro tma. A co sa týka toho neskorého príchodu, tak to podľa mňa chceli rýchlo podchytiť, aby si dávali pozor a aby sa to nestalo štandardom...

3petka
1. okt 2021

@ewka0012 necitala som všetko. Ale jasne keby muž zavolal že mešká zľahčil by situáciu. Nemajú právo vyvolávať rodine aby si vyzdvihla dieťa …. A učiteľka je povinná s dieťaťom zotrvať v priestoroch skolky až do príchodu osoby ktorá má právo na vyzdvihnutie dieťaťa aj keď rodič mešká, nesmie si dovoliť s ním opustiť zariadenie/areál ak tak urobi poruší ona pracovne povinnosti…a je to u nej na vyhadzov aj napriek tomu že rodič meškal život je všelijaký a stať sa môže všetko. A aj ona mohla zdvihnúť telefón a volať kontaktné čísla že čo sa deje…

ailiba
1. okt 2021

@3petka nemáš pravdu, rodič je povinný zavolať... A učiteľka samozrejme musí zostať s dieťaťom, ale má plné právo volať políciu a nie čakať na dvore kým láskavo (a ci) rodič príde. Samozrejme, meskal 5 minút, takže to nebolo tak veľa.... Stačilo ospravedlnenie a vysvetlenie... Snáď bolo.

fiffinkaa
1. okt 2021

@petulda333 no to záleží od toho koľko jej trvá cesta domov, niekomu aj hodinu autom.

luccija
1. okt 2021

@sara07 to ani nepíš veď vieš, že v zahraničí je materská pár týždňov či mesiacov a my dostávame peniaze do 3r🙂

luccija
1. okt 2021

@ailiba aj tak ju nemala čo s tým zaťažovať.Skolka je do 16:30

hariet
1. okt 2021

je total od veci ziadat alebo naznacovat, nech pride po dieta skor, lebo tam bude same🙄 alebo ako tu niekto pisal, ze vyzadovat prichod do 16.00, aj ked je skolka otvorena do 17.00. Ked je s nim ucitelka sama, moze sa mu predsa este extra povenovat, aspon tak som to robila ja. Treba samozrejme chodit nacas, ale ak sa to stava velmi zriedkavo, nie je to predsa na vylucenie zo skolky.

luccija
1. okt 2021

@ailiba sú deti, ktoré sú vždy posledné ja som tiež vedela ktorý rodič v akom čase chodí...

ailiba
1. okt 2021

@luccija tak nemusela... Ale možno sa aj svokra pýtala...

3petka
1. okt 2021

@ailiba veď to som písala… ale ak by sa náhodou rodičom niečo stalo tak ako zavolajú. Učiteľka musí najprv volať kontaktné čísla ….

euka210
1. okt 2021

@ewka0012 samozrejme ze bez vedomia rodica ho svokre nemali co dat...a ze ucitelka to riesi poza vas chrbat...tak to kde sme!
Stane sa, ze rodic nestihne dojst...aj nam sa to stalo ze sme nestihali, alebo ltt...tak sme rychlo riesili niekoho znameho z dediny, kto by ho vybral, alebo volali do skolky, ze ideme z dalekej cesty a nevieme ci stihneme...tiez to bola zalezitost par minut...nebol problem, lebo vynimocne nasi ostavali dlho.
Ked viete, ze mate casovy problem castejsie, treba to nejako inak riesit, lebo asi kazdemu by to vadilo ked sa to stava casto. Z tej ucitelky mam trochu pocit, ci nechce aby vsetky deti sli domov uz o 15h a mala aj ona volno...aj take su.
Nasa skolka bola do 16.30, ale pred par rokmi to posunuli na 17h. Ale o 16h uz tam je len par deti.
Takze vydiskutovat s vedenim a ucitelkou a zariadit si to tak, aby ste nemeskali.

ewka9
1. okt 2021

Môj názor, to s tou svokrou bolo cez čiaru, bez debaty ale keď je raz škôlka otvorená do 16:30 tak sa to má dodržiavať. Aj tá učiteľka sa môže ponáhľať na autobus, atď. U vás sa to stalo možno len raz, ale keď sa to stane len raz 20 deťom, určite to nie je pre učiteľku príjemné 🤷

sara07
1. okt 2021

@ailiba učitelka toto má preds riešit z rodičom nie ? dieta je kludne hra sa , chodí ráno o 8,00 ako posledné, otvorená je do 16,30 a oni chodia o 16,15
ako kde sme preboha ?

sara07
1. okt 2021

@luccija ja som písala že od 3 rokov , do 3 rokov a obzvlašt v maternici sa tu idu poskaldat dobreže nie ,po 3 r, zdochol pes

ewka0012
autor
1. okt 2021

@blondiee83 to ale nie je moja vina. Vraj je školstvo bezplatne.nepride mi normálne dat v septembri 300eur za dve deti za poplatky. A nepocuvat na rodinku o výchove detí,aký je program v škôlke, aké aktivity, aká jedáleň .....ale o poplatkoch,sponzorskom.....ved to je na hlavu

ewka0012
autor
1. okt 2021

Ďakujem vám za názory.nechala som si to prejsť hlavou .diskutovali sme s mužom.on dnes prišiel po neho po tretej.rozpraval sa s druhou učiteľkou aj upratovackou. Ta z rána tam už nebola,ani riaditeľka. Vraj nechápali co z toho robili,upratovačka hovorila ze nemá s tým problém a pomáha deťom obliekať a obuvat a keď je treba aj počkajú na rodiča.to len my sme museli natrafiť keď meskal na tu zlu.mrzi ma len ze ten malý tam čakal na chodníku, ako sa musel cítiť, že sa tak zachovali a už nás určite zaskatulkovali ako tých rodičov, čo chodia neskoro a už budú na nás ukazovať,neviem ci mam ísť v pondelok za učiteľkou alebo riaditeľkou a povedať jej ako to bolo,čo spravili učiteľky predtým so svokrou, prečo čakal na chodníku skoro bosy....ci vedela o tomto pani riaditeľka. A nie len sa vyhrazat vylúčením. aj ze od začiatku na nás poukazujú ze je tam malý dlho.a tým trápia len dieťa,alebo to mam nechať tak.neviem.asi to nechám ulezat do pondelka

tncka
1. okt 2021

@ewka0012 no ja vacsinou prekusnem vela veci ale toto by nasralo aj mna. Uz len to,ze ho dali bez dovolenia rodica inej osobe. To sa nesmie stat. Nech je to aj papez,ked raz mam napisane ze ho vyzdvihne matka alebo otec,reps.ina poverena osoba, tak to tak chcem a bodka. A ten zvysok nekomentujem,ja by som uz bola u riaditelky.

leuska15leuska15
1. okt 2021

Baby, my bývame v takom zapadákove 😬 že tu je škôlka síce do 16tej,ale chodiť musím o 14:30. O 15tej tam už neni ani noha. O 14tej čaká rad babiek na vyzdvihnutie vnúčat... Keď som raz nemohla skôr a prišla som o 15.20,tak dcéra sama sedela na lavičke pri učiteľke a revala... Akože teraz som na materskej s mladšou, čiže pohoda. Ale čo budem robiť potom, to netuším 😬😬

petulda333
1. okt 2021

@tncka sak ona svpkru mala napisanu ako splnomocnenca. Tak co riesite?

tncka
1. okt 2021

@petulda333 to mi zrejme uniklo v tom dlhom obkeci🤭

elementissa
1. okt 2021

No, ja chápem, že maju pracovnú dobu do 16:30, ale to je také Slovenské, ani sekundu navyše (lebo väčšina ľudí nenávidí svoju robotu a chodí tam, len aby neumrela od hladu na ulici). Ja mám napríklad flexibilnú pracovnú dobu a niekedy sa stane, že mám naplánované, že odídem o 16:30, lebo do 17tej potrebujem stihnúť poštu a ešte obliecť krpca a dôjsť tam... Ale hold, ak mám rozrobeny nejaký task, tak to nevypne presne na sekundu 16:30 ale dokončím čo robím. A hej, už sa stalo, že som dokončila 16:52 a nestihla som teda tú poštu. No hrôza fakt, pošta sa určite do druhého dňa vyparí :D alebo obchod alebo autobus už žiadny nikdy nepôjde :D veď si zaratam nadčas a cavi. Ja by som síce nemohla robiť v škôlke, lebo ja to až tak s deťmi neviem a hlavne mi vadia iné deti (to svoje ešte predycham ako tak), ale keby som si to zvolila za svoje povolanie, dobrovoľne a bez nátlaku, tak rátam a tým, že je to SKOLKA, kde PRACUJUCI rodičia nechávajú cez deň svoje nesamostatne deti a tí rodičia sa musia po to dieťa aj vrátiť. A to môže znamenať aj meškanie. Robiť v škôlke podľa mňa nie je zmena niekde za pásom či v potravinách, kde o 19:00 presne na minútu zhodis kasu a zavries bránu. A navyše, robila som vyše dvoch rokov v obchode a síce sme zatvárali o 21:00, zo šatne som odchádzala najskôr 21:20- lebo síce sme kasy zhodili presne o 21:00, ešte sa tlačili uzávierky, potom sme rátali peniaze, či to sedelo s uzávierkou, písali štatistické maily šéfke, bolo treba upratať kanceláriu, zakódovat, prezliecť sa, všade vypnúť svetlá atď... Ale platenú dobu sme mali do 21:00, no proste bolo treba dorobiť veci, aj keď to nikto zaplatené nemal, nemohli sme si dovoliť nesprait uzávierku, neupratat kanceláriu, nezratat peniaze... Proste po zmene boli ešte úkony, ktoré sme MUSELI spraviť, aj keď nám ich nezaplatili. A to sme tam išli ako mašiny, žiadne flakanie. Tuto si ucitelky myslia, že keď im 16:30 konci oficiálne pracovná doba, tak 16:32 už vo vlaku budú sedieť a pritom robia s DEŤMI. malými deťmi, čo nie sú ako vojaci, čo spravia všetko presne do deadlineu a ich rodičia sa určite nevedia teleportovat. To, že niekto ostáva v práci 5 minút po jeho pracovnej dobe nie je žiadne porušovanie jeho práv ani diskriminácia, ale bežný zivot. Ale zasa, ja by som sa nedohadovala. Nasla by som pre dieťa škôlku, ktorá je do 17-18-19, podľa možností. Tá škôlka vznikla pre rodičov, škôlka má slúžiť záujmom rodičov, nie rodičia záujmom škôlky. Súkromne škôlky toto chápu, štátne asi až tak nie. Vravíš, že obaja pracujete, dala by som na tvojom mieste dieťa do súkromnej škôlky, tam si takto nedovoľujú a hlavne prispôsobujú pracovnú dobu nárokom rodičov, nie naopak. Na nič mi neslúži škôlka, kde má zbuzeruju, prečo som neprišla pre dieťa skôr. Snáď nepustim všetko na zem a nevyskocim z okna a nepobezim ozlomkrky do škôlky, len za to, že síce škôlka je do 17:00 oficiálne, ale oni chcú, aby rodičia už došli 16:15 napríklad. . fakt by som vymenila škôlku

petulda333
1. okt 2021

@tncka pisala, ze splnomocnila 6 ludi, starych rodicov, svagrinu. No zaroven sa pyta- to ale neznamena, ze ho budu vyzdvihovat, ze?! Podla mna riesi hlupost

jasminet
1. okt 2021

@petulda333 u nas napr. hlasime dopredu (rano), kto dieta vyzdvihne zo skolky.ak viem, ze moja mama raz za pol roka, tak to nahlasim, napriek tomu, ze ju mam na splnomocneni napisanu. nemoze si kazdy zo splnomocnenia prist pre decko ako sa mu paci. a uz vobec aby ucitelka volala komukolvek zo splnomocnenia, ze decko byva posledne v skolke, aby si pre neho prisiel.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
petulda333
1. okt 2021

@jasminet precitaj si to este raz. Oni svokre nevolali, aby pre neho prisla. Volali jej, lebo ju poznaju dlhe roky s tym, ze maly ostava medzi pislednymi a nerobi mu to dobre. Mozno chceli, aby rodicom dohovorila alebo take cosi. Svokra vsak po dieta sla. U nas sa nemusi hlasit kto pride. Ved viackrat sa mne stalo, ze som myslela, ze pojdem a nakoniec som nemohla. Tak sla mama, ci svokra ci sestra. Vzdy som o tom vedela a ucitelky problem nemaju, kedze na splnomocneni tie osoby su