Problém v škôlke
Kočky chcem sa vas spytat ako by ste riesili podobny problem, ako ma moja dcerka s ucitelkou...mam taky pocit ze ucitelka nema moju malu proste rada, raz som prisla do skolky a stala som sa svedkom incidentu ako ucitelka kricala ale doslova revala na moju malu ze preco chodi po kolenach? podotykam ucitelka mi stala chrbtom a neviedela ma...az ma zbadala tak mi len povedala ze jej musela vynadat lebo robi zle...za taku blbost a tak revat? zda sa mi to zbytocne, ked sa moja mala ozvala ze predsa aj druhe deti chodia po kolenach tak jej na to stroho odpovedala ze to mna nezaujima chodila si ty!!! Kazde dieta nazyva pekne Lenka, Danka, Natalka, Samko, Petko len moja mala je len Simona! Nechcem vyzniet ako nejaka hystericka mama ale trosku mi to vadi...
Ked mali mikulassku besiedku a vystupovali pre rodicov moja dcerka bola stale len v zadu, taka odstrcena, ked sa ucitelky pytam ako napreduje Simonka, ci sa jej zda ze je pripravena do skoly tak len odsekne ze ona je stale taka hrava a ze to uz nieje dobre, ze by mala byt rychlejsia lebo v prvej triede nebude stihat a nikto na nu cakat nebude...
Dneska bol zas medzi nimi dalsi problem, jedno dieta nieco spravilo ked boli na prechadzke a tato dotycna p. ucitelka bola v predu a v tom ako sa otocila tak ci si myslela ze to spravila Simonka, tak na nu zas len nakricala ze Simona prestan, mala jej povedala ze ale to spravil Petko a ucitelka ze Simona neklam!
Baby poradte mi mam sa s ucitelkou uz porozpravat alebo to mam este nechat tak? Neviem co mam spravit aby to nebolo este horsie, mala mi pride strasne taka zakriknuta v poslednej dobe...ako by ste toto riesili vy? Dakujem za odpoved
Som z toho smutna ☹
@helenka2 najprv sa porozprávaj s tou druhou pani učiteľkou, opýtaj sa jej na dcérku, či poslúcha, či spolupracuje s ostatnými, či sa zapája do činností a pokiaľ je v predškolskej, opýtaj sa jej na názor či je pripravená do školy. Ak je malá problémová tak ti to povie aj ona, ak nie, tak je problém v tej druhej učiteľke. Jednoducho jej povedz, že sa ti nepáči jej prístup k malej a ak sa to nezmení, tak to budeš riešiť s riaditeľkou.
Ak si bola svedkom toho čo píšeš, že kričala na malú keď chodila po kolenách a ostatné deti tiež chodili mala si zasiahnuť hneď vtedy. Možno by sa zbadala a určite by jej nebolo všetko jedno.
@heni79 Hej, pisala to zakladatelka. Tak snad pise pravdu, z inych info ako jej vychadzat ziadna z nas nemoze. No jej dcera ma traumu zo skolky ako takej, toto nikde nevypichava vzlast, len by to ukazovalo, keby to bola pravda skor na zasadnutost ucitelky na nu ako taku. A ze sa taky jav vyskytuje az prekvapivo casto v nasich skolkach, ci uz "opranene" (nejaka dlhodobejsia osobna antipatia na zaklade tazsej povahy dietata, ktora ucitelku "zatazuje"), alebo aj mozno jej len na malej nieco silno zavadilo momentalne ale potom ma tendenciu sa to uz viezt s dietatom dalej, skratka vo vela kolektivoch sa najde obetny baranok, ine oslovanie dietata (ci uz formou alebo tonom hlasu) byva jednou z typickych foriem, dosledkov a rade drobnych nespravodlivosti. Ja som to zazila u oboch deti, teda nastastie sa to netykalo mojich ale zjavne som videla ktori su v kolektive tie cierne ovce. A zial mam dojem aj z vypovedi inych mamiciek ze vo vela skolkach je to realitou.
@horana aj ja to v škôlke pozorujem, tiež nie v prípade môjho dieťaťa, ale chlapček ktorého sa to týka je syn od susedov. Sledujem aj nie úplne korektné vyjadrovanie sa a zvyšovanie hlasu, bavili sme sa o tom s riaditeľkou a v podstate sa postavila na stranu učiteliek s vysvetlením, že táto profesia je veľmi náročná a občas sa proste stane, že musia zvýšiť hlas. Dobre. Beriem. Sú situácie, keď aj ja doma zvýšim hlas. Ale vrieskanie po dieťati, lebo lozí po kolenách? Nie, nedovolila by som, aby sa niekto takto choval k môjmu dieťaťu. Ak je pani neurotická, tak by mala zmeniť zamestnanie.
@horana
Vieš, vychádzame iba z toho, čo máme, z informácii od mamičky. Ale aj preto si myslím, že nemusia byť objektívne. Lebo ona nie je v škôlke celý čas. Áno, môže vidieť, keď pre malú príde, ako oslovuje iné deti, ale určite nie všetky! Pochybujem, že by ich učiteľka rad - radom oslovovala. Je to subjektívny pocit danej matky.
Preto som jej aj písala, že takáto sťažnosť, by vyznela smiešne. Rozumej sťažnosť napr. riaditeľke, že jej dieťa oslovuje učiteľka plným menom. Iné by bolo, ak by sa normálne, bez zbytočných emócií, dotyčnej p. učiteľky na toto spýtala. Bezprostredne po tom, ako počula, že jej dcéru oslovila plným menom a iné deti eufemizmom. Položiť jej základnú otázku prečo?. Nie s učiteľkou nehovoriť a ísť sa sťažovať, ako radili niektoré baby.
K tým čiernym ovciam, nevravím, že sa to nedeje, len si myslím, že nie všetko je až také horúce, ako sa na prvý pohľad zdá. Teraz myslím všeobecne, nie túto konkrétnu maminu.
V triede mojej dcéry je napr. jedno dievčatko - Lily. Je zlá ako čert! To je môj názor a nielen môj. Bije a hryzie všetky deti, hádže do nich úmyselne piesok, celkovo je jej správanie voči ostatným deťom veľmi zlé (aj nadávky). Vyzerá ako anjelik a učiteľka ju samozrejme volá Lily (neviem si predstaviť eufemizmus napr. od tohoto mena). Zažila som, ako na ňu učiteľka na školskom dvore napr. skríkla, aj vtedy to znelo: "Lily! Okamžite si poď sadnúť na lavičku!" Bola to akurát situácia, kedy hodila naschvál (videla som ako s úškrnom mieri, aby neminula cieľ) plnú lopatku piesku spolužiačke rovno do tváre. Myslíš, že jej mama , keď po ňu príde a malá opäť sedí na lavičke, nemá pocit, že jej dcére krivdí?
Aj preto som maminke, zakladateľke témy,- v mojom pôvodnom príspevku písala, aby si vopred zistila/overila fakty, aby mala v rukách argumenty. Aby sa informovala aj u druhej učiteľky svojej dcéry a u ostatných rodičov. A na základe faktov potom napr. šla za riaditeľkou už so sťažnosťou. Ale v podstatných veciach.
@tova .myslim ze nemali ma preco "vykopnut"...bola som v prave a nakoniec dcera bola potom uplne kludna-nebola smutna ani placliva nakolko sa pani ucitelka zacala spravat normalne....kazdopadne po mojej dcere sa neodvazila vrieskat ani ju zhadzovat.....takze ja som spkojna.dcera spokojna a pani ucitelka je tiez spokojna nakolko sa mi zacala potom zdravit a byt mila a ustretova,takze keby som ju sudila nepravom tak by to asi vyzeralo inak...takze si stupila do svedomia a vsetci sme teraz spokojny..to je hlavne..nie?...a mna nezaujima nici nazor ani tvoj....zrejme nemas deti alebo ak aj mas,tak si taki mantavy typ mamicky,ktora chce vsetko inteligentne rozoberat a blabotam o tom 5 rokov...ja som sa snov rozpravala par krat a zrejme jej to inteligentnej pani zrejme ako si aj ty..tak jej to proste nepalilo....tak som jej dala jasne a zrozumitelnejsie najavo aaaa hop pochopila...takze pani mila..mne neradte...snazte sa pomoct hlavne sama sebe...ak sa to teda este da..vam pomoct.. 😝
@heni79 Mne sa nezda az tak divne ze by mohli volat ucitelky deti zdrobneninami, nakolko realne viem ze mnohych skolkach je to uplne bezna prax. A vtedy ano, volaju tak vsetky deti, uz z pricipu. A povodnou verziou mena povedia iba ked je dieta nahodou zle (alebo teda ked maju nanho z nejakeho dovodu "spadene"). Asi nie je spravne pouzivat meno dietata ako akusi formu nadavky, oproti beznemu zdrobenemu vyrazu, ale deje sa to aj v mnohych rodinach tak, a skolky to maju mnohe ako nepisane pravidlo. Mozno to tato mamina uz vie, ze je to bezna prax aj u nich. Ja asi vychadzam z toho ze mne moje deti vzdy o skolke vela rozpravali a poznala som aj ine mamicky a hovorili sme bezne o pomeroch tam, takze som si nepotrebovala robit nejake uvahy, mozno to tak ma aj tato mamicka, neprijde mi to az take nepredstavitelne ze o konkretnej skolke sa niektore veci skratka bezne vedia medzi rodicmi, pomery su zname ako su nastavene. Hlavne ked uz je dieta predskolak, tak uz za tie roky nieco o pomeroch v triede je zname..
Inak Lily moze v pohode volat Lilynka, preco nie? Ked sa o nej vseobecne vie ze je ako cert hadze, bije, hryzie a tak, tak razne napomenutie je na mieste a ma vychovny ucel. Tu podla tonu medzi riadkami mi to prijde take plizive, akoby ucitelke vadila, ale nevedela presne pomenovat v com a potom sa skryvala za nicnehovoriace charakteristiky akoze je hrava, chodi po kolenach, nie je pripravena na skolu (inak v tejto dobe uz vacsina skolok ma za sebou testy zrelosti), ktore ale nevytiahne pri beznej reci s matkou, ktora chodi dceru pravidelne vyberat, ale len ked je pristuhnuta ze na nu kricala za nieco kde nikomu neublizuje ani nic...prislo mi to na prvy dojem ako obrana pristihnuteho.
Ale inak suhlasim, treba si pozistovat, len ono je to take, ze ine deti casto preberu nazor ucitelky na ciernu ovecku a tiez mozu mat problem, hlavne ak za tym je prave ta antipatia a nic realne, tak mozu mat problem rozlisit co je co a co im vlastne ta ucitelka svojim spravanim sa k predmetnemu dietatu vstiepila, ze ako maju to dieta vnimat.
Ono ked zacala byt zakriknuta len v poslednej dobe moze to byt docasne, mozno by som trosku pockala ci sa to nevyvrbi aj samo - moze to byt drobne nedorozumenie ktore zapar dni az tyzden vysumi samo a az ked by to neprechadzalo zacat riesit. Takze suhlas s tym co pises a ako pise aj sama zakladatelka, ze s druhou ucitelkou nema dieta problem, co tiez mnohe napoveda, ze ide zacat tym ze sa skusi vyzvediet od tejto druhej ucitelky...
@helenka2 urcite by som sa porozpravala s ucitelkou a riaditelkou. s kludom v hlase, bez negativntch emocii by som riadala vysvetlenie, ze preco sa psrava tak k tomu dietatu, preco kazdeho oslovuje zdrobneninou a ju nie. pretoze pokial to tak je, tak to vidia aj ostatne deti a budu ju odstrkovat tiez, ved predsa ju "odstrkuje" aj pani ucitelka. ak ma pani ucitelka nejaky problem s vami, nech si to vyriesi s vami. ak ma problem s detmi, nech nerobi ucitelku. a urcite by o tom mala vediet aj riaditelka aby to mohla sledovat aj do buducna.
povacsine mlade ucitelky nemaju nervy na deti. kricia, revu, vrieskaju. tie starsie ucitelky si uz na chod skolky zvykli a vedia tie deti zaujat aj inak, ako len vrieskanim. Treba to urcite riesit.
@heni79 ak sa ideš porozprávať s riaditeľkou, nemusí to byť hneď sťažnosť. Ide tu o deti a každá skúsená učiteľka v MŠ vie, že väčšina mamičiek je na svoje deti citlivá a berie to do úvahy. Stačí prísť a porozprávať sa, opísať svoje dojmy, prípadne obavy, jednoducho s ňou konzultovať. Ja by som to určite v tomto prípade urobila, stačilo by mi byť dva krát svedkom toho, že učiteľka na moje dieťa v podstate bez príčiny kričí. Dôvod na zvýšenie hlasu je to, keď deti robia niečo, čím by mohli ublížiť sebe, alebo iným deťom. Tvoj príklad s Lily napr. Robí zle deťom, sú na dvore, učiteľka je od nej ďalej, je pochopiteľné, že zakričí - urobila by som to isté.
Ak si dobre čítala, tak autorka sa s učiteľkou pokúša komunikovať - aj tam je to nejaké divné. Preto som jej napísala, že by som to riešila s jej nadriadenou, veď aj preto tam je.
@helenka2 riesit, necakat. My sme spravili chybu, ze sme neriesili a dodnes ma to mrzi! Treba riesit hned skraja a za cerstva. Ja, podla tvojho popisu, vnimam jasnu zaujatost voci tvojej malej. Nie je v poriadku ak na tvoje dieta neustale ucitelka vystekuva a nema pre nu pekneho oslovenia, kym voci inym detom s tym problem nema. Toto sa nerobi, nie je to profesionalne a ak ma niektora ucitelka potrebu si oblubovat jedno dieta viac ako ine, nie je u mna profesionalna a nech robi radsej nieco ine. Ziadala by som dieta prelozit do inej triedy, k inej ucitelke a riesila by som to rovno s riaditelkou. Dovod - zaujatost. Hotovo.
Ja vzdy konzultujem vsetko s pani ucitelkou...im zverujem svoje dieta do ruk.Ja sice problem nemam taky ze by krirala len na moje,nase dve pani ucitelky musia obcas fakt ze nakricat lebbo mojej maslej trieda su vsetky deti dost divoke :D treba sa normalne s pani ucitelkou porozpravat a na rovinu,co mate na srdci,nebojte sa pani ucitelke sa z tych slov nic nestane,uplbe normalny rozhovor prehodte
A teda mne pride uplne normalne ak detickam v skolkach hovoria Katik,Janka,Danka,Jozko,Lubko a nie Kata,Jana,Dana,Peta.Ja zijem v Bulharsku a my mame krasne pani ucitelky aj riaditelku
@heni79 v prvom rade je ucitelka profesional, hoci je tiez clovek. Zlahcovat, ze je tiez len clovek a teda bude inklinovat k prejavom vacsich ci mensich sympatii, to neobstoji. To nie je argument. Tu nejde o o plechovky na hrach. Tu ide o deti. Tazke trosku viac psychologie do toho by to ziadalo.
@cicimon mne nevadi ze moju malu vola Simona, tak ale preco tak nevola aj tu druhu? preco ostatne deti vola pekne zdrobneninou a moju malu len tak? robi rozdiely a to mi vadi!!! podla mna smiesna niesom! a tu sa nejedna len o oslovovanie ale o celkove spravanie ucitelky a dcery takze tak!!!
@kacaluna porozmyslaj trocha, ucitielku ides poucovat ze nema kricat na dceru, a ty vyletis na nu krikom ako hulvath. Podla mna tvoja dcera sa napocuvala dost tvojho kriku a nejaky zvyseny hlas ucitielky ju netraumatizoval. Daj si hlavu hore a potapkaj sa po pleci ako si im vynadala, poza chrbat ale na teba kazdy pozera ze to je ta pani s nervamy v kybli. 😀
@tova ...pani mudra...ja doma vobec nekricim,.,ak tak tak zvysim hlas...a ja som nekricala,ja som jej len "hlasno"hovorila,aby konecne pochopila ako sa veci maju...a hla pochopila a razom je z nej ina uca......zrejme ty si nepochopila to hlavne...ze odvtedy je riaditelka aj uca kludne....nevyvrsuju sa a nesedia mi na dcere....takze ucel to splnilo...teraz sme spokojny vsetci....A INAK JA SOM V POHODE...NIESOM S NERVAMI V KYBLI....SKOR SOM PORIADNA MATKA,KTORA NEMA RADA NESPRAVODLIVOST......TAKZE DAJ SI SPRCHU,UVOLNI SVOJU HLAVICKU,NA DNES TOHO BOLO NA TEBA VELA..MYSLIM TOHO "INTELIGENTNEHO"ROZMYSLANIA......A AK NAHODOV ESTE NEMAS DETI,TAK TO JE LEN DOBRE...RADCEJ SI ADOPTUJ PSA MYSLIM ZE TO BUDE LEPSIE.... : 😉 ...PEKNE SA VYSPI Z TOHO..PAAAAA
ty si asi fakt vadna osobnost....a nemas to v hlave v poriadnu...aj teraz KRICIIIIIIIIM,,,som Hotova..Vidis ako mi Skacu pismenkA raz VeLKe Raz male.................uz som hotova............... 😀 .....som rada ze sme i popisali,,,zrejme nemas nikoho ani deti ani psa,kto by chcel stebov inteligentne rozpravat.....bohuzial ja sa uz stebov nudim.....si pre mna bezvyznamna mantava osobka.....drz sa....paa 😝
ahojte baby tak som sa porozpravala s p. ucitelkou, ale tou druhou nie s tou, s ktorou bol problem, tvrdila mi ze ziadny problem medzi dcerkou a druhou ucitelkou nezaznamenala, dokonca simonku chvalila ze sa vyrazne zlepsila co sa tyka priprav do skoly, tak som rada...
A mala sa zatial nestazovala na ucitelku ze by po nej kricala tak uvidim, ale snad to uz nebude zle a nejako to do juna vydrzime 😉
@tova ty co sa do nej obuvas? Moze mat srdecne na haku co si o nej rozpravaju poza chrbat. Keby som riesila tak ako ona niekolko krat problem a ucitelka by to mala v pazi, asi tiez vybuchnem. Podstatne je, ze to zabralo. Ked sa jedna o deti su v tom emocie a niekedy aj prehnane. Miesto povzbudenia, ze problem vyriesila si tu z nej robis prdel aka je hysterka. Chcela by som teba vidiet v sukromi aka si hviezda v krizovych situaciach.
@ada274 to neni v sukromi, ona je hysterka na verejnosti. Ja by som na cudzieho cloveka a hlavne co sa mi stara o deti nikdy nezjapala, a uz vobec nie v blizkosti svojich a cudzich deti. Chvalit agresaka? byt tam , ak by som napr. vyzdvihovala svoje deti tak volam policiu na nu,nevies ako menatlne su na tom taki ludia.

@helenka2 je smiesne sa stazovat na to, ze ucitelka vola tvoje dieta tak, ako ma meno v kalendari..... v dcerinej triede su 3 Danielovia, jeden sa vola normalne Dan a dalsich volaju Daniel S. a Daniel H.... nikto s tym nema problem.... moja sa vola martina, tak ju volaju aj ucitelky a pripada mi to normalne.... aj chces aby ju volali simonka mali ste ju tak pokrstit..