icon

Problém v škôlke

ada4326
11. dec 2012

Ahojte. Dnes som ostala šokovaná z môjho syna v škôlke. Chodil tam rád, dokonca keď bol dlhšie chorý, tak sa pýtal kedy už pôjde do škôlky. Včera sme išli do škôlky v pohode a bez problémov. Ale už keď som pre syna prišla zdal sa mi nejaký tichý. Ani doma nič nehovoril, aj som sa ho pýtala či sa niečo stalo ale povedal, že nič. Dnes ráno dostalo dieťa v škôlke doslova hysterický záchvat - plakal, nechcel sa ma pustiť a utekal domov. Už cestou do škôlky sa pýtal, či tam bude pani učiteľka. Pritom táto pani učiteľka bola jeho obľúbená. Dnes sa ho nemohla ani dotknúť, a doslova sa jej bál.............. Ostala som prekvapená a nevedela som čo sa stalo.
Následne som počula, ako pani učiteľka straší syna, že pôjde do veľkej triedy a on sa tej triedy bojí a tak dieťa od strachu prestalo plakať. Nakoniec som dnes syna vzala domov, že sa s ním porozprávam a zistím problém. Povedal, že sa bojí, že pôjde do veľkej triedy.............. Ako postupovať a vysvetliť mu, že ho nikde nikdo nedá?

Strana
z2
ada4326
autor
12. dec 2012

@vadimka Moje dieťa revalo zo začiatku, kým si zvykol. Išiel s plačom do triedy, ale nikdy na ma nedržal jak kliešť a neťahal sa domov. Išiel, síce s plačom, ale išiel. No teraz tam nechce ani vkročiť a neustále sa pýta, či bude v malej triede. Ma strach a veľký - stratil istotu, že bude vo svojej triede a bojí sa.....

simonk_a101
12. dec 2012

Casto sa stretavam s tym, ze mamicky sa stazuju , ze strasia ich deti. Deti sa dnes nesmu bit, nesmie sa na nich kricat a najnovsie uz ani strasit. Male deti sa bezne strasia ze pojdu za trest do velkej triedy a tie velke deti ze pojdu za trest do malej triedy. Myslim, ze to nie je ziaden neprimerany trest. Ako ma dieta zistit ze su nejake pravidla ktore ktore dorziavat a ak nepocuva musi prist nejaky trest??? Myslim, ze najvacsi problem dnesnej doby je strach rodicov pred samotnymi detmi: ,,len ich nestraste, nebite, nekricte na nich" . A to je vysledok dnesnej mladeze. Chapes ze ste citlive na svoje deti, ale odtial-. potial... minule sa jedna mamicka stazovala ( jej syn nechcel v skolke jest) ze preco sa mu vyhrazame ze zomrie ked nebude jest. A??? nie je to hadam pravda??? Myslim, ze kazda matka by mala povinne citat Informatorium skoly materskej. Hoc je to davno a mnohe veci netreba brat v dnesnej dobe doslovne, ale je tam ten zaklad vychovy dietata. Pise o tom, ako matky deformuju osobnost vlastneho dietata, ako mu ublizuju tym ze by za svoje dieta aj dychali... Dieta ma mat pred dospelym respekt, a prisny rodic je tiez milovany rodic. Fakt odporucam precitat!!! Dnes sa rodic boji uz len krivo pozriet na svoje dieta! Treba si uvedomit, ze cely zivot sa s nim nebude nikto maznat

ada4326
autor
12. dec 2012

@simonk_a101 nezdieľam tvoj názor. Syn má predo mnou rešpekt, ak nepočúva dostane sem tam aj na zadok. Mne sa tiež nepáči to čo tej mamičke - strašiť dieťa, že ak nebude jesť tak zomrie. Môj syn má od mala problémy s jedením a ani v škôlke jedlu veľmi neublíži. Ale toto by mal v prvom rade riešiť so svojim dieťaťom rodič. Myslím si, že učiteľka v mojom probléme mala prísť najprv za mnou, alebo využiť situáciu, keď prídem pre dieťa do škôlky a pred ním mi povedať, že má s ním nejaký problém a nie ho strašiť niečim čoho sa bojí a pritom ja som nevedela o žiadnom probléme. Toto mi príde ako veľmi neprofesionálny prístup a nemá to nič s rešpektom. To je jednoducho zastrašovanie a dieťa síce prestane plakať, ale dôvod prečo prestalo plakať nie je ten, že si uvedomilo, že urobilo niečo čo sa nemá ale tým dôvodom je strach, že keď neprestane plakať dostane trest.

simonk_a101
12. dec 2012

@ada4326 ja netvrdim o trestani za plac.... nikdy by som netrestala dieta za plac. Zastrasovanie si myslim ze to nie je take, ze by dieta malo mat traumu z toho. A s tym jedenim mam dost velk eskusenosti- 90% za to mozu rodicia. Ked pred dietatom hovoria: och on nechce jest! nenutte ho jest- a prva vec co zrobia ked pridu pre nho do skolky - strcia mu sladkost alebo rozok do ruky!!! Je to 90% tak!!! Vsetky maminy- ruku na srdce, ak vase dieta nechcelo v skolke jest, co nasledovalo vzdy po skolke? Nechali ste ho aspon hodinu bez jedla aby si uveodmilo ze bude hladne??? Myslim, ze aj taky den by nikomu neublizil... ale to uz rozoberam prilis. Ale Je to tak, ze za odmietanim jedla je len 10% skutocnych zdravotnych problemov.

ada4326
autor
13. dec 2012

No, takže nakoniec vysvitlo, že menšie deti sa boli vo veľkej triede pozrieť na Mikuláša aj s čertom a ten ich strašil, že keď nebudú poslúchať, tak ich vezme do vreca. Následne sa syn nechcel obliekať a tak ho pani učiteľka vzala na chodbu, že pôjde do veľkej triedy, keď nebude počúvať. Dieťa sa nielenže zľakľo čerta - videl ho prvý krát v živote, navyše mu ešte aj pani učiteľka ním pohrozila a strach je na svete. Dnes nechcel ísť vôbec do škôlky, vracal ráno, vracal po ceste do škôlky..... nechala som ho tam nasilu, lebo si myslím, že by mu to mala vysvetliť učiteľka, ktorá to spôsobila, že sa mu nič nestane ani ho nikto nikam nevezme, lebo ja mu to hovorím stále, ale on úplne stratil dôveru a istotu v skôlke.

silviami
13. dec 2012

@simonk_a101 nie som profesionál, chápem, že veľa krát je ťažké udržať v triede pri 20 4-ročných deťoch poriadok, ale je to o prístupe učiteľky, odkedy dcéra chodí do škôlky, tak máme problém s bubulákmi a škriatkami, večer s ňou musím chodiť zažať svetlo do kúpeľne a do detskej, lebo tam je bubulák. Viem, že to závisí od učiteľky, lebo jej triedne používajú stoličku hanby alebo keď je fakt zle, tak ide dieťa za dvere, škriatkami ju postrašila pani riaditeľka 2. deň v škôlke, aj mi to povedala, asi tak, že ak sa bude budiť zo sna apod. tak že je to tými škrtkami, aby som sa nezľakla a ja mám už rok a pol s tým zbytočný problém. Dodnes presne neviem o čo tam išlo, ale odvtedy dcéra nechcela chodiť do škôlky a trvalo pol roka kým prestala plakať. Profesionál si dokáže udžať autoriu a nemusí pritom deti strašiť.

simonk_a101
13. dec 2012

@silviami
@ada4326 Dieta skor ci neskor zacne mat z niecoho strach. Bat sa je prirodzena vlastnost a myslim ze sa tomu ziadne dieta nevyhne. Bat sa certa je predsa sucast sviatku Mikulasa(ak chces balicek musis cely rok pocuvat- motivacia deti k tomu aby boli dobre) - ak nebudes pocuvat dostanes varechu a pride cert. Urcite by som si nebudovala autoritu strasenim, ale dieta musi mat jasne ze ak nebude pocuvat , bude zle. Ale asi 3 rocne deti by som este takto nestrasila s certom, len vysvetlila ze on berie zle deti- a oni sa predsa nemaju coho bat ... No ada4326 - tebe vadi ze ho pani ucitelka karhala za to ze sa nechce obliekat a za trest pojde do velkej triedy? Keby ho bila pozadku bol by to lepsi pripad? Alebo keby ti syn povedal ze ucitelka na nho kricala , pacilo by sa ti to viac? Ved ked nechcel pocuvat co mala robit? Zobrat sa a poobliekat ho za nho? Tak jej odporucaj ako mala postupovat, urcite bude vdacna za kazdu radu. Ja som raz citala rozpravku o tom, ako sa chlapcek bal bubaka pod postelou a potom zistil ze bubaci neexistuju- bola to rozpravka no od vtedy sa chlapcek zacal bat bubakov a mamka vravela ze vzdy pred spanim sa musi pozriet pod postel ci tam nic nie je. Bola to nevinna rozpravka a tiez mala zly dopad na dieta. Teraz som preto neprofesional? Aj ja som sa ako dieta bala tmy a dodnes nemam rada tmu. Myslim ze strach z niecoho patri k zivotu a zacina uz v utlom veku- je to mat respekt pred niecim a vediet, ze nase zle spravanie moze mat pre nas aj negativny dopad. A uprimne, vy ste detom doma ani raz nepovedali ze ked nebudu pocuvat tak pride cert a podobne ???

ada4326
autor
14. dec 2012

@simonk_a101 po pravde, radšej by som prijala, keby to bolo riešené iným spôsobom ako strašením. Možno poslať do kúta, pokarhať pred rodičom alebo nedať dieťaťu cukrík a dať mu ho až keď si uvedomí, že tak sa nespráva. Toto strašenie má za následok, len to, že dieťa si nielen, že neuvedomilo, že urobila chybu, ale navyše odmieta chodiť do škôlky zo strachu. Hej k Mikulášovi patrí, že sa deti boja čerta, ale my sme so synom ešte nikdy neboli pozrieť sa na Mikuláša, teda toto stretnutie v škôlke bolo jeho prvé a dosť nevhodné.... Toto správanie učiteľky nevyvolalo u dieťaťa rešpekt pred učiteľkou, ale dieťa sa učiteľky doslova bojí a uteká od nej, cúva, schováva sa pred ňou. To je podľa Vás správny postup? Ja používam vetu - nepočúvaš ma, ani ja teba nebudem počúvať. Nechceš si upratať hračky, nepočujem, že chceš pozerať rozprávku. Upraces si hračky a ja potom si pozrieš rozprávku.

silviami
17. dec 2012

@simonk_a101
@ada4326

U nás je to podobne ako u ada 4326, malá vie, že ak neuprace hračky, pôjdu do smetiaka, ak nepočúva, nemusím ani ja počúvať, a strašidká existujú len v rozprávkach, len keď pani riaditeľka v škôlke povedala, že tam majú škriatkov, tak je to tvrdenie proti tvrdeniu, a ako som písala, jej triedne učiteľky napr. mávajú u nás v škôlke vždy tie menšie deti a tie to zvládajú aj bez strašidiel, sama som zoparkrát bola svedkom ako riešia konflikty a bola som veľmi milo prekvapená. Keď sa chce, tak to ide.

kobrtko
3. jan 2013

no, v prvom rade si pokecaj s učiteľkou, nakoľko tieto veci by mal mať spracované profesionálne...veď má na to školu a tam sa určite učia zásadné výchovné metódy, medzi ktoré zastrašovanie určite nepatrí. Naozaj to s ňou preber a neboj sa jej, lebo deti si nezvyknú takéto veci vymýšľať.

zulumilo
13. apr 2019

@ada4326 a ty si uz zazila kolektiv deti,kde je takych ako tvoj 20?? zas nechod okolo neho ako okolo malovaneho vajca- zrejme nieco vyviedol a jasne ze neprizna pravdu. pripravuj ho na realitu.

zulumilo
13. apr 2019

@kobrtko deti si vymyslaju a vela. do oci ti povie jedno a realita ina. v triedach su kamery bez zvuku,iba obrazovy zaznam. decko tvrdilo jedno a na kamere sa ukazalo ine-a este aj ked sme mu vraveli ze my sme videli ine,tak tvrdil svoje.

meja1988
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2