icon

Problémy s grafomotorikou u trojročného dieťaťa

9. okt 2025

Vie mi niekto piradit. 3r dieta vzdy ked robi vodorovnu ciaru, tak zacina z prava do lava, zvyslu ciaru z dola hore, kruh zacina pisat z dola do prava a smerom hore a dalsie. Proste zacina naopak nez je bezne. Ked kresli, tak si lavou rukor nepridrziava papier. To iste ked napr. je jogurt, tak si ho nepridrziava lavou rukou.
Stretol sa niekto s tym? Ide o nejaku poruchu v grafomotorike, ci nieco ine?

Strana
z2
anonym_285
Odpoveď bola odstránená
autor
9. okt 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 asi tomy velmi nerozumies, tak radsej nepis

arasidka123
9. okt 2025

@anonym_autor dieta ma 3 roky, vsetko sa postupne naučí, takze nestresuj

pribinak
9. okt 2025

Hm, tvoja gramatika je otrasná a Ty ideš riešiť grafomotoriku u 3 ročného dieťaťa 😳😳😳😳

oceanahory
9. okt 2025

@anonym_autor To nemyslis vazne? Moj trojrocny ledva spravi raz mesacne nejaku cmaranicu nie to, kruhy, ci vodorovne ciary 😁🫣...mas privelke ocakavania. Kazde dieta je ine.

simona20201309
9. okt 2025

@anonym_autor hlavne ze ty toku rozumieš 🫣😂
Kľudne ho upozornuj, napravuj a garantujem ti že už viac farbicku do ruky dobrovoľne nebude chcieť vziať.

autor
9. okt 2025
@oceanahory

@anonym_autor To nemyslis vazne? Moj trojrocny ledva spravi raz mesacne nejaku cmaranicu nie to, kruhy, ci vodorovne ciary 😁🫣...mas privelke ocakavania. Kazde dieta je ine.

@oceanahory ano vie ich robit, nenutim, kresli sam a pekne akurat ich robi nespravne.

autor
9. okt 2025
@pribinak

Hm, tvoja gramatika je otrasná a Ty ideš riešiť grafomotoriku u 3 ročného dieťaťa 😳😳😳😳

@pribinak a tvoje rady su tiez otrasne

pribinak
9. okt 2025
@anonym_autor

@pribinak a tvoje rady su tiez otrasne

@anonym_autor ale toto nie je rada, ale postreh. Máš tam hrubku ako hrom

minenkaa
9. okt 2025

@anonym_autor preco myslis ,že to robi inak ako je bežne

doriiis
9. okt 2025

Preto isté, prečo prváci, druháci píšu zrkadlovo otočené písmená. Mozog musí dozrieť a pospájať si to. Je ľavák?

anonym_06d499
9. okt 2025

🍿

aalt
9. okt 2025

Dcera takto kadejako pisala. Ciary z prava dolava, z dola hora. Pero drzi pravou rukov ale asi uplne vyhranene to nema. Uz je pubertacka a ked pise, mi stoja vsetky vlasy dupkom. Uz to neriesim, proste tak pise. Jej to proste je tak lepsie. Ja tiez robim vela veci lavou rukov, ale pisem "normalne", len uchop pera mam svojsky.

aalt
9. okt 2025

rukou 🙂

danielahamar
9. okt 2025
@doriiis

Preto isté, prečo prváci, druháci píšu zrkadlovo otočené písmená. Mozog musí dozrieť a pospájať si to. Je ľavák?

@doriiis akurát som išla písať aj ja, či je ľavák. Ale keďže. Pridržiavať si ľavou, tak asi pravák🤔. Ale môj ľavák robí presne to čo píše pani, opačný smer písania.

janka_266
9. okt 2025

Chodí do škôlky? Že by to učiteľka spomínala ako problém? Deti do určitého veku to robia zrkadlovo, aj písmenka môžu písať opačne, stačí ich na len upozorňovať vo väčšine prípadov

autor
9. okt 2025
@pribinak

@anonym_autor ale toto nie je rada, ale postreh. Máš tam hrubku ako hrom

@pribinak ano viem no neda sa opravit, otazka nebola na moju gramatiku ale na dieta a k tomu si nedzla nic, takze zbytocny koment,xze

autor
9. okt 2025
@doriiis

@doriiis nie nie je lavak. Ked vidim ine deti, tak to robia rovnako ako ja. On zacina vzdy tak akk som napisala

pribinak
9. okt 2025
@anonym_autor

@pribinak ano viem no neda sa opravit, otazka nebola na moju gramatiku ale na dieta a k tomu si nedzla nic, takze zbytocny koment,xze

@anonym_autor teraz Ti dam radu, daj dieťaťu čas, má 3 roky, nemusí mat ešte vyhranené či je pravák alebo ľavák. O kordinacii ruka oko tu ani nebudem písať.
Deri v tomto veku držia často ceruzku v pästí a kreslia maximálne kruhy alebo len carbu hore-dole
Takze rada je nechaj dieťa nech mu dozreje CNS a nech má radosť z kreslenia
Ty zatiaľ kukni gramatiku 😊

autor
9. okt 2025
@danielahamar

@doriiis akurát som išla písať aj ja, či je ľavák. Ale keďže. Pridržiavať si ľavou, tak asi pravák🤔. Ale môj ľavák robí presne to čo píše pani, opačný smer písania.

@danielahamar aj si sa niekoho na to pytala/riesila napr. dr?
On lavu pri cinnosti nepouziva vobec, ma ju napr. polozenu na nohe.

anonym_c92ea7
9. okt 2025

Prečo myslíš, že to nerobí správne, resp.kto rozhoduje o tom, čo je správne? Môj 8r syn píše niektoré písmená úplne inak ako sa učili a vieš čo? Je to jedno, lebo výsledok je správny. Nerieš to u 3r syna, najskôr má opačne prepojené hemisféry a teda preto robí veci inak ako väčšina populácie. Akceptuj to, je to normálne a nijak to nezmeníš, iba mu vybuduješ odpor k činnostiam.

autor
9. okt 2025
@pribinak

@anonym_autor teraz Ti dam radu, daj dieťaťu čas, má 3 roky, nemusí mat ešte vyhranené či je pravák alebo ľavák. O kordinacii ruka oko tu ani nebudem písať.
Deri v tomto veku držia často ceruzku v pästí a kreslia maximálne kruhy alebo len carbu hore-dole
Takze rada je nechaj dieťa nech mu dozreje CNS a nech má radosť z kreslenia
Ty zatiaľ kukni gramatiku 😊

@pribinak pridem na skolenie

pribinak
9. okt 2025
@anonym_autor

@pribinak pridem na skolenie

@anonym_autor pridi, dam Ti dobrú cenu

autor
9. okt 2025
@janka_266

Chodí do škôlky? Že by to učiteľka spomínala ako problém? Deti do určitého veku to robia zrkadlovo, aj písmenka môžu písať opačne, stačí ich na len upozorňovať vo väčšine prípadov

@janka_266 chodi, ucitelka nevravela nic. No ked doma kresli, pise, nieco robi, tak to vidim.

zubrienka100
9. okt 2025

Myslím, že v 3 rokoch ešte tomu veľmi nerozumie, robí to tak ako mu to vyhovuje. Aj môj syn mal problémy s grafomotorikou a teraz má v škole samé 1.

saxana000
9. okt 2025

A neskusali ste nejake.pracovne zosity kde su hravou formou cesticky kde by ten smer pochopil?ze zajko ide k.mrkvicke? Z oblacika.prsi na zem?je toho vela staci zbehnut do nejakej vacsiej trafiky alebo knihkupectva.. pride na to postupne casom cim viac bude trenovat.rovnako v skolke budu robit pracovne listy.este je malicky nemusi to nic znamenat.

bubinko1506
9. okt 2025

Ahoj, syn je este malicky, nemusi to znamenat ziaden problem. V tomto veku sa zameraj na spravne drzanie ceruzky, aby mal uvolnenu ruku a nedrzal ceruzku krcovito, netlacil, aby robil plynule pohyby. Na pochopenie smeru ma este cas, ale mozete kludne skusat sa hrat s pracovnymi zositmi - super je Grafomotorika od Kuliferda alebo Hviezdicka. Okrem pracovnych zositov mozete aj pisat rukou vo vzduchu, do muky alebo do piesku.

fion22
9. okt 2025

@anonym_autor naša 3r robí veci podobne, no neriešime to, zatiaľ...ona ešte stále používa obidve ruky....myslíme si, že je viac praváčka, ale príde deň a používa zase iba ľavú, je ľavou rukou...podľa mňa sa jej ešte stále mozog vyvíja...muž 40r pravák a teda veľa veci robí pre mňa naopak a sú mu prirodzene tak...to sú také mini hlúposti, nad ktorými sa človek ani nezamýšľa, ale sú tam- žila som v podnájme s ľaváčkou ( napr keď vyberá umývačku ...ušká na šálkach a pohároch otočí naopak ako ja, keď sme vyberali nábytok a že ako by nám vyhovovalo mať dvierka na skrinkách, na práčke- jemu presne naopak, príbor drží naopak...jeho otec je prerobený ľavák na praváka, svokra sa nad tým rozčuľuje, že aké to bolo dakedy...ale keď vidím ako ona nasilu dáva všetko do pravej ruky naším deťom, "ale nie do tej, do tejto si zober", tak ma tak napadne, že či to aj s jej synom tak robila

danielahamar
9. okt 2025
@anonym_autor

@danielahamar aj si sa niekoho na to pytala/riesila napr. dr?
On lavu pri cinnosti nepouziva vobec, ma ju napr. polozenu na nohe.

@anonym_autor má 4.5 neriešim nič, však tie deti sa iba hľadajú😉, pokiaľ pôjde do školy má čas, práveže on je veľmi šikovný ľavák

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2