icon

Prvý deň v škôlke - stres a slzy

31. aug 2025

Maminy, dcéra ma 3roky 4 mesiace. Zajtra nás čaká prvý deň v škôlke. Je na mna naviazaná keďže priatel pracuje v zahraničí. Odplienkovana je na 80%. Stane sa nehoda. Ak pri vstupe dostane úplný zachvat placu, čo mám robiť? Vaše deti išli do škôlky úplne bez problémov prvý deň? Ako ste to mali vy? Už teraz mi je zle 🤨

petamich
31. aug 2025
@lucia147852

@petamich spraví to to dieťa, ktoré je pripravené. Ja veru také poznám. A nie jedno. Ale sú to deti, ktoré mali to šťastie, že ich tam mamy nemuseli násilí tlačiť ako 3 ročne, keď ešte neboli na to pripravené.

@lucia147852 dovolim si nesuhlasit 🙂 kazdopadne je to tvoj nazor a zrejme aj skusenost, ja mam svoj (a svoju skusenost) a tak je to v poriadku

mircalla
31. aug 2025
@anonym_6adfab

@anonym_2fd8a0 Ano takto by to malo byt ako pises. Ale nie odniest a utekat prec.

@anonym_6adfab Asi budes sokovana, niekore deti neplacu. Nezabudni napisat, ze to je tym, ze doma sa s matkou mali zle. Kazda jedna skolka mi povedala to iste - nenatahovat to. Asi vedia, co robia.

beata_k
31. aug 2025
@hederamonstera

@mircalla Ajaj, uz sa to tu zacne zvrhavat o tom, ako je respektujuca vychova fuj fuj a bez mantinelov…musela som zasiahnut velmi bolestive miesto v tvojej dusi, ked ta tak vytaca ako to ma druha mama

@hederamonstera Ta zenska z duse nenavidi zeny, ktore su doma s dietatom. Vo viac diskusii som si to vsimla. Vzdy su pre nu lenive, co nic nerobia.
PS: Ja uz ma predkolaka a ano, dieta sa upokojit da predtym ako ho v rychlosti hodim za dvere 😉

arasidka123
31. aug 2025

@anonym_autor dat učiteľke do ruky a ist cim skor prec..

mircalla
31. aug 2025
@beata_k

@hederamonstera Ta zenska z duse nenavidi zeny, ktore su doma s dietatom. Vo viac diskusii som si to vsimla. Vzdy su pre nu lenive, co nic nerobia.
PS: Ja uz ma predkolaka a ano, dieta sa upokojit da predtym ako ho v rychlosti hodim za dvere 😉

@beata_k Teba som v poslednej diskusii evidentne urazila a odvtedy ma tu stalkujes jak sialena. Vcera detto, hoci tema bola o inom. Tak uzi si to. Ze ma to neprekvapuje, ze si aj tu

hederamonstera
31. aug 2025
@beata_k

@beata_k dakujem 🙂 ja uz sa tu nebudem obhajovat, napisala som, ze to ide aj jemnejsie a kto chce, si z toho nieco vezme a kto nie, tak nie.

Takze este raz, pre vsetky mamicky, ktore nemusia hned do prace (lebo vela deti ide do skolky, aby mala mama pokoj s babom) alebo ich to caka o rok - je moznost postupnej adaptacie.
Koncim tu🙂

beata_k
31. aug 2025
@mircalla

@beata_k Teba som v poslednej diskusii evidentne urazila a odvtedy ma tu stalkujes jak sialena. Vcera detto, hoci tema bola o inom. Tak uzi si to. Ze ma to neprekvapuje, ze si aj tu

@mircalla S tebou sa kto bavi?

zonjushe
31. aug 2025

Kazdy rok ta ista tema a ja som zakazdym v pomykove, co som za matku. Mam 4 deti, najmladsia nastupuje zajtra prvykrat do skolky a v zivote nikdy mi to nebolo luto, ziadne slzy ani nic podobne. Vsetky deti revali a ja som to brala ako beznu sucast toho procesu. Ine matky za oknami sledovali deti, mozno aj revali neviem. Zeny, to len ja som sa tesila, kedy nastupia do skolky? Alebo mate vsetky tak dobre deti 😆

mircalla
31. aug 2025
@beata_k

@mircalla S tebou sa kto bavi?

@beata_k No vidis, pre mna si primitivna zase ty, ale nemam narozdiel od teba potrebu na teba reagovat, nezaujimas ma ani ty, ani tvoje nazory.

beata_k
31. aug 2025
@mircalla

@beata_k No vidis, pre mna si primitivna zase ty, ale nemam narozdiel od teba potrebu na teba reagovat, nezaujimas ma ani ty, ani tvoje nazory.

@mircalla Tak nereaguj. Ja na teba neragujem 😄 Pisala som niekomu inemu, tak sa nevnucuj. Dik.

hederamonstera
31. aug 2025
@zonjushe

Kazdy rok ta ista tema a ja som zakazdym v pomykove, co som za matku. Mam 4 deti, najmladsia nastupuje zajtra prvykrat do skolky a v zivote nikdy mi to nebolo luto, ziadne slzy ani nic podobne. Vsetky deti revali a ja som to brala ako beznu sucast toho procesu. Ine matky za oknami sledovali deti, mozno aj revali neviem. Zeny, to len ja som sa tesila, kedy nastupia do skolky? Alebo mate vsetky tak dobre deti 😆

@zonjushe ale vsak aj ja sa tesim, ze idu do skolky a mozem sa spamatat z posledneho 3,5 roka🤣 a velmi si prajem aby sa dobre zadaptovali nech ich mam z krku na cely den🤣 len mam k tomu zaciatku iny postoj no

parvinka0001
31. aug 2025
@zonjushe

@zonjushe no jednoducho si krkavcia mater podľa pani že si sa snou nemojkala pol dňa 😉

mircalla
31. aug 2025
@beata_k

@mircalla Tak nereaguj. Ja na teba neragujem 😄 Pisala som niekomu inemu, tak sa nevnucuj. Dik.

@beata_k Jaj ty si pisala niekomu inemu o mne, ale nereagujes na mna. To si pestujes celkom slusnu zlc, ked ta toto vobec napadne. Este ubohejsie

beata_k
31. aug 2025
@mircalla

@beata_k Jaj ty si pisala niekomu inemu o mne, ale nereagujes na mna. To si pestujes celkom slusnu zlc, ked ta toto vobec napadne. Este ubohejsie

@mircalla Nestalkuj ma prosim.

lalala94
31. aug 2025
@hederamonstera

@zonjushe ale vsak aj ja sa tesim, ze idu do skolky a mozem sa spamatat z posledneho 3,5 roka🤣 a velmi si prajem aby sa dobre zadaptovali nech ich mam z krku na cely den🤣 len mam k tomu zaciatku iny postoj no

@hederamonstera postupná adaptácia je úplne bežná v mnohých škôlkach, to ale neznamená, že dieťa nebude ráno plakať. A mňa by naozaj zaujímalo, ako teda upokojiť dieťa, ktoré plače, lebo chce ísť domov a na reči, že mama poň príde kašle.

hederamonstera
31. aug 2025
@lalala94

@hederamonstera postupná adaptácia je úplne bežná v mnohých škôlkach, to ale neznamená, že dieťa nebude ráno plakať. A mňa by naozaj zaujímalo, ako teda upokojiť dieťa, ktoré plače, lebo chce ísť domov a na reči, že mama poň príde kašle.

@lalala94 pytas sa ako sa zachovat v tomto pripade pri postupnej adaptacii alebo pri klasickych dnoch, kedy rodic nema na vyber?

Ja viem, ze dieta bude plakat. Moj prvy syn uz bol 3 mesiace v skolke, takze viem ako to prebieha.

lalala94
31. aug 2025
@hederamonstera

@lalala94 pytas sa ako sa zachovat v tomto pripade pri postupnej adaptacii alebo pri klasickych dnoch, kedy rodic nema na vyber?

Ja viem, ze dieta bude plakat. Moj prvy syn uz bol 3 mesiace v skolke, takze viem ako to prebieha.

@hederamonstera pokojne aj aj. Ja som moju dcéru pripravovala od 2,5 roka a vyskúšali sme aj adaptačný program "škôlky", ktorú ponúkalo jedno materské centrum, ale vždy to skončilo plačom. Zajtra nastupuje do normálnej škôlky prvý deň, kde má postupnú adaptáciu - najprv na dve hodiny, a potom sa dohodneme ako ďalej. Ona sa uvedomuje to, že tam nebudem a viem, že to skončí zase plačom.

samik88
31. aug 2025
@hederamonstera

@parvinka0001 v maji idem do prace, ked mladsi dovrsi 3 roky 🙂 a aby som nemusela dieta v placi 14.maja odhadzovat cudzim ludom do narucia, tak zaciname v septembri. Ja nemozem za to, ze ty si to tak nenaplanovala.
A preto to tu tak pisem, lebo mozno to uvidi nejaka mamicka, ktora ani nevedela, ze kazde jedno dieta ma pravo na postupnu adaptaciu a bude rada, ze sa o tejto moznosti dozvedela. Ja tu nechcem nikoho sudit ale myty sa musia nicit, hlavne tie, ktore mozu skodit.

@hederamonstera ahoj ,prosím ťa ako prebieha tá postupná adaptácia od septembra? Aj ja mám májové dieťa ale do škôlky mi ho nevezmú takého malého. A neodplienkovaného.

hederamonstera
31. aug 2025
@lalala94

@hederamonstera pokojne aj aj. Ja som moju dcéru pripravovala od 2,5 roka a vyskúšali sme aj adaptačný program "škôlky", ktorú ponúkalo jedno materské centrum, ale vždy to skončilo plačom. Zajtra nastupuje do normálnej škôlky prvý deň, kde má postupnú adaptáciu - najprv na dve hodiny, a potom sa dohodneme ako ďalej. Ona sa uvedomuje to, že tam nebudem a viem, že to skončí zase plačom.

@lalala94 aj podla mna moj starsi zacne od utorka plakat, on je citlivejsi, velmi na mna naviazany, druhy bude mat v pazi, on je velmi silna povaha a absolutne ma nepotrebuje.

Takze co mam v plane robit? Uvidim podla aktualnych pocitov, to je tolko premennych co spada do vyhodnotenia situacie, ze ti tu neviem dat presny navod.
Ale ked citim, ze to dieta to naozaj nedava (zacina plakat pri chystani do skolky, nechce ist do auta, vecer pred spanim place ze nechce ist atd), asi zostaneme doma. Ak vidim, ze sa rozplace az v skolke, ked zbada ucitelku, skusim tam v satni s nim byt a ukludnit ho (moj prvy si nastastie vela veci necha rozhovor vysvetlit). Ja proste rozlisim, ktory plac je taky na manipulaciu a ktory je uz naozaj vazny. A podla toho sa riadim. Ale mozme o tom pokecat o tyzden, dva atd🙂 a hlavne viem, ze sa tu nieto chyti nejakeho slova a bude utocit. Tak mozme v sukromnej sprave pokecat

Kebyze musim do prace, no tak bohuzial. Musi to dat ale bude to aj pre mna hrozne.

hederamonstera
31. aug 2025
@samik88

@hederamonstera ahoj ,prosím ťa ako prebieha tá postupná adaptácia od septembra? Aj ja mám májové dieťa ale do škôlky mi ho nevezmú takého malého. A neodplienkovaného.

@samik88 je moznost, ze by si mohla dieta nejako zoznamit s ucitelkami a prostredim? Alebo ze by tam slo na hodinku denne? Alebo najst inu skolku, kde by toto bolo mozne. Alebo potom to nejako poriesit s pracou, ked ho prijmu v 3 rokoch. Je tu viacero ciest ako na to. Ide len o to, ze skolky nie su na tento typ dopytu zvyknute, takze je to aktualne tazsie, hlavne v mestach kde su skolky preplnene a bez miesta pre mladsie deti. Ale cim viac rodicov to zacne vyzadovat, o par rokov tu mozu byt radostnejsie zaciatky v skolkach. Klasicky dopyt vs ponuka.

Moj mladsi (2r a 3m) ma este plienky, lenze zijem v dedine, kde je dost volnych miest a mozme to zacat skusat, zaciname asi s hodinkou denne, ide s bratom aj to je velka pomoc (pre obidvoch). Ale mudrejsia budem o mesiac.

cecilia29
31. aug 2025

Naša ma presne 3 roky. Z mojich deti nešlo ani jedno tak skoro. Keďže mam novu prácu a začínam zajtra, nemáme žiaden adaptácny. Do škôlky ale chodila po súrodencov, na vystúpenia tak verím, že to nebude katastrofa. Aj keď bude plakať, viem , že vie ze po ňu prídem lebo to videla u starších. . Áno bojím sa, mam z toho väčší strach ako z prace

lalala94
31. aug 2025
@hederamonstera

@lalala94 aj podla mna moj starsi zacne od utorka plakat, on je citlivejsi, velmi na mna naviazany, druhy bude mat v pazi, on je velmi silna povaha a absolutne ma nepotrebuje.

Takze co mam v plane robit? Uvidim podla aktualnych pocitov, to je tolko premennych co spada do vyhodnotenia situacie, ze ti tu neviem dat presny navod.
Ale ked citim, ze to dieta to naozaj nedava (zacina plakat pri chystani do skolky, nechce ist do auta, vecer pred spanim place ze nechce ist atd), asi zostaneme doma. Ak vidim, ze sa rozplace az v skolke, ked zbada ucitelku, skusim tam v satni s nim byt a ukludnit ho (moj prvy si nastastie vela veci necha rozhovor vysvetlit). Ja proste rozlisim, ktory plac je taky na manipulaciu a ktory je uz naozaj vazny. A podla toho sa riadim. Ale mozme o tom pokecat o tyzden, dva atd🙂 a hlavne viem, ze sa tu nieto chyti nejakeho slova a bude utocit. Tak mozme v sukromnej sprave pokecat

Kebyze musim do prace, no tak bohuzial. Musi to dat ale bude to aj pre mna hrozne.

@hederamonstera no moja je tiež citlivá a opatrná. U nás je aj ten problém, že ešte nerozpráva, no rozumie úplne všetko. Vzala som ju do škôlky, aby to tam videla, pozná svoju pani učiteľku, lebo zhodou okolností tá istá učiteľka viedla aj ten adaptačný program v materskom centre, čiže vie, do čoho ide. Čítali sme si knihu o škôlke, rozprávali sme sa o tom ako som napr. ja rada chodila do škôlky a aj som jej ukazovala moje fotky, ale ten plač tam bude. Nám napr. na úvodnej hodine tiež poradili, aby sme sa nelúčili príliš dlho, lebo je to pre to dieťa ešte ťažšie. Sama som zvedavá, aké to zajtra bude...

samik88
31. aug 2025
@hederamonstera

@samik88 je moznost, ze by si mohla dieta nejako zoznamit s ucitelkami a prostredim? Alebo ze by tam slo na hodinku denne? Alebo najst inu skolku, kde by toto bolo mozne. Alebo potom to nejako poriesit s pracou, ked ho prijmu v 3 rokoch. Je tu viacero ciest ako na to. Ide len o to, ze skolky nie su na tento typ dopytu zvyknute, takze je to aktualne tazsie, hlavne v mestach kde su skolky preplnene a bez miesta pre mladsie deti. Ale cim viac rodicov to zacne vyzadovat, o par rokov tu mozu byt radostnejsie zaciatky v skolkach. Klasicky dopyt vs ponuka.

Moj mladsi (2r a 3m) ma este plienky, lenze zijem v dedine, kde je dost volnych miest a mozme to zacat skusat, zaciname asi s hodinkou denne, ide s bratom aj to je velka pomoc (pre obidvoch). Ale mudrejsia budem o mesiac.

@hederamonstera práveže je zoznámený,lebo mu tam chodí starší brat. Ale samozrejme nechcem aby tam chodil s plačom a keď pôjdem do roboty ,nebudem si už môcť dovoliť ho nechávať doma ako staršieho hocikedy. Ja sa ešte určite popýtam za tú skoršiu adaptáciu ,aj keď si myslím,že u nás sa to nerobí. No som zvedavá aj na to odplienkovanie ,lebo tu sa to vôbec netoleruje ,jedine na obedný spánok.

hederamonstera
31. aug 2025
@lalala94

@hederamonstera no moja je tiež citlivá a opatrná. U nás je aj ten problém, že ešte nerozpráva, no rozumie úplne všetko. Vzala som ju do škôlky, aby to tam videla, pozná svoju pani učiteľku, lebo zhodou okolností tá istá učiteľka viedla aj ten adaptačný program v materskom centre, čiže vie, do čoho ide. Čítali sme si knihu o škôlke, rozprávali sme sa o tom ako som napr. ja rada chodila do škôlky a aj som jej ukazovala moje fotky, ale ten plač tam bude. Nám napr. na úvodnej hodine tiež poradili, aby sme sa nelúčili príliš dlho, lebo je to pre to dieťa ešte ťažšie. Sama som zvedavá, aké to zajtra bude...

@lalala94 super🙂 ono tie deti to o pol roka zasa mozu inak vnimat🙂 zajtra si dame vediet🙂

hederamonstera
31. aug 2025
@samik88

@hederamonstera práveže je zoznámený,lebo mu tam chodí starší brat. Ale samozrejme nechcem aby tam chodil s plačom a keď pôjdem do roboty ,nebudem si už môcť dovoliť ho nechávať doma ako staršieho hocikedy. Ja sa ešte určite popýtam za tú skoršiu adaptáciu ,aj keď si myslím,že u nás sa to nerobí. No som zvedavá aj na to odplienkovanie ,lebo tu sa to vôbec netoleruje ,jedine na obedný spánok.

@samik88 musi sa to robit vsade, je to vase pravo zo zakona. Ale nemusi to vyjst z kapacitnych dovodov pri mensich detoch (tj adaptacny zacne az ked dieta bude prijate v 3rokoch, ale to vacsinou rodicia uz musia do prace a neda sa po hodine prist po dieta, ale zasa sa to da poriesit v praci ). Ked tam ma brata, to uz je velke plus🙂 drzim palce.

anonym_72a13b
31. aug 2025
@mircalla

@hederamonstera Nie vobec, mne su take drama queen s opicou laskou fakt skor na smiech, nic si nezasiahla. V podstate ich zivot je samy stres a utapanie sa v obavach, co v konecnom dosledku dietatu skodi. 2-3 ich poznam a vsetky deti mali dost velke problemy sa neskor socializovat, jedna skoncila aj tak na home schooling

@hederamonstera ten plač prejde do amoku, keď sa to bude predlzovat.Je to neľudské, ale treba odísť a on sa zaujme niečím v triede, alebo zavesí na učiteľku.Je to nepríjemné, lebo sú deti, ktoré plaču len preto, že vidia plakať ostatných a preto plačú všetci.
@mircalla mne si na smiech ty ľadová kráľovná bez empatie.Ty ich deti nevychovas tak sa nestaraj.Domaca škola je dobrý napad

mircalla
Autor odpoveď zmazal
samik88
31. aug 2025
@hederamonstera

@samik88 musi sa to robit vsade, je to vase pravo zo zakona. Ale nemusi to vyjst z kapacitnych dovodov pri mensich detoch (tj adaptacny zacne az ked dieta bude prijate v 3rokoch, ale to vacsinou rodicia uz musia do prace a neda sa po hodine prist po dieta, ale zasa sa to da poriesit v praci ). Ked tam ma brata, to uz je velke plus🙂 drzim palce.

@hederamonstera No veď práve preto ma zaujalo,že máte adaptáciu už od septembra. Sama neviem ešte ako to poriešim. Ale ďakujem za rady a aj ja držím palce zajtra ✊️🙂

lynda888
31. aug 2025

@anonym_autor učím síce v škole, ale máme to tak aj s prvákmi. Väčšinou si tie deti poplačú, len kým prídu od dverí (kde sa rozlúčia s rodičom) do triedy. Tam sa potom do pár minút ukludnia. Vždy sa snažím rodičom vysvetliť, že najťažšia je tá časť, keď sú ešte s nimi a my ich musíme "odtrhnúť" z rúk rodiča. Netreba to naozaj predlžovať, z mojej skúsenosti. Čím skôr dieťa od rodiča vezmem, tým lepšie.

Mimochodom, moja mama mi stále spomína, že ja som ako škôlkarka takmer 3 roky vždy ráno pred škôlkou zvracala. Vystúpili sme s autobusu, a už po chodníku pri budovu som plakala. Tam som vracala, ukludnila ma, šupla dnu a potom som vraj celý deň bola OK. Musela ma tam nechať, ponáhľala sa do práce. Nemám z toho žiadnu traumu, nepamätám si to poriadne a som tu.

Prajem vám veľa síl do najbližších dní !

aliaray1
1. sep 2025
@hederamonstera

@anonym_6adfab to si nemyslim, ze vsetky maminy nechali vyplakavat deti, len o skolke su v hlavach matiek zakorene hrozne sposoby, ktoru su povazovane za normalne

@hederamonstera suhlasim a ano, system je nastaveny totalne zle.
Rodic by mal mat rodicak o pol roka dlhsie (aby prebehla adaptacia a kedze nie sme spotrebice, aby sme sa aj my zadaotovali a dali dokopy do prace po rodicaku) a adaptacny program by mal zahrnat v skolke aj rodica v triede.

Nie je to len o mojom pocite ale aj o skusenosti...nasa 3r a 4 mes uz chodi na plavecky, kde je sama s detmi v bazene s trenerkou a rodicia za sklom, vidime sa vzajomne. 1.krat prva trenerka nedovolila byt pri bazene a postupne odist, 2x som musela ist za nou a ukludnovat ju, viac tam ist nechcela. 2.krat sme ju presvedcili, bola tam ina trenerka a vsetko dovolila, odchadzala som pomaly po krokoch sa vzdalovala podla toho kedy som videla, ze mozem. Trvalo to len 20 min a dcerka bola mega spokojna, ziaden naznak nekludu, ba naopak cela stastna mi mavala za sklom, bozkavala a objimala deti na kurze v bazene, posluchala trenerku, skakala do bazena podla pokynov, vsetko top a odvtedy uz tyzden denne pocuvame ako tuzi ist na bazen znova.

Skolka? Dnes nastupuje a ja ani netusim aka trieda a ako sa vola ucitelka, nic nevieme. Komunikacia 0, len v utorok oznamenie na webe co si maju doniest a par admin.veci. cele zle. Aka komunikacia, taka adaptacia, taka dovera. No som zvedava, vyskusame a ked nie, neva, ostaneme doma..Ma 1r segru, budeme si spolu dalej bacovat a kokektiv riesit v materskych centrach, na kruzku a vonku.