Ráno pred odchodom do škôlky
Ahojte. Kedze mam len jedno dieta a v detoch sa zrejme vobec nevyznam, chcela by som vediet, ako vyzera vase rano pred odchodom do skolky. Vase tipy, ako vychystanie urychlit, sprijemnit, zazivat co najmenej stresu, ako dieta motivovat, ake mate problemy, ale piste aj zabavne zazitky. Dakujem.
Ja len ziram... obliekat dieta v spanku 😀 ja neviem, mne to pride dost zvlastne. Vsak ked je to denno-denne tak, tak predsa predosly vecer viem, ze na druhy den vstavame o piatej, ci nie? Cize nepojde spat o deviatej, ale o siedmej, aby bolo rano vyspate. Cize sa len posunie cely den o dve hodiny a je to, vec zvyku.
Neviem si predstavit, ze by som obliekala hoci 5-rocne dieta kazde rano tak, ze o tom ani nevie. O flasi ani nehovoriac, to je podla mna hrozny zlozvyk rodicov, uz rocne dieta predsa vie pit z pohara 😅
@mataba155 mozes si dovolit "existovat" takymto stylom lebo mas len jedno dieta. ak budes mat viac deti (viac ako dve) tak zistis ze nemozes robit vsetko sama. ze deti musia posluchat a "pomahat" tym ze urobia to co sa im povie.
nech sa mi moje hodi o zem. . poviem pekne - bud sa oblecies alebo pojdes tak ako si. a to aj urobim. naucili sa ze nerozpravam do vetra. ako sa vravi - it is their choice. maju na vyber a co si vyberu to aj bude. netrapi ma ze co si budu mysliet o mne druhi ludia. nech si trhnu. lebo ked niekedy deti neposluchaju a ty im "povolis" tak ti neskor aj na hlavu vyskocia.
A my kazde rano vstavame radcej o hodinu skor🙂 rychlo ju obleciem,ide na wc,umyje zubky,urobim jej uces a sup do skolky🙂 nasa jednoducho mala taky mesiac minuli ze mi zacala vymyslat co uz som pred tym pisala,toto ma skrabe,hento mi je tesny,prs ma boli,hrdlo ma boli,nadchu mam,kolko razy si zrazu zmislela dacopo ceste do skolky ze niecozabudla ze ona nejde,vzdy som zaachovala hlavu a zacala to ignorovat.Teraz po meciaci mozem povedat ze uz to nerobi,ale zabavam ju pocas cesti,spievame si alebo hrame niaku hru nech ma mysienky odputane od toho vymyslania 😀 ale ssu niekedy dni kedy vstane kysla,a to zaspava o20 30 od malicka som ju naucila takk.Ked je kysla tak vymysla co obliect a tak.Tiez mi pride zvlastne ze obliect dieta v spanku,a ze dudlova flasa?Hah to fakt?
maminy, sorry, ale bavím sa tu na tom, ako s vami deti cvičia, ako si z vás urobili otrokov - obliekanie v spánku, fľaša s dudlom 😀 😀 😀 😀 No každý si pomáha ako vie, aj keď si neuvedomuje, ako si na seba pletie bič. Večer si vyberú veci a ráno si ich oblečú bez cirkusu okolo, ináč idú v pyžame. Stačí skúsiť dva tri krát a koniec ranným stresom. Pri štyroch deťoch by ste ťažko toto mohli riešiť každé ráno. Je fajn, ak sú deti dobre vyspané, to však musia mať určitý režim, čo je niekedy ťažšie pre rodičov ako pre deti....lebo neviem, čo si myslieť o rodičoch s deťmi školského veku o 21.00 v supermarkete, kedy asi idú spať? Radšej ich zobudiť o desať minút skôr a je ráno bez stresu. Možno zo mňa píše to, že nenávidím ranné náhlenie, mám rada pohodu, aj keď sa ide do školy, škôlky.
Po prečítaní tejto diskusie som sa upokojila a zistila, že to moje dieťa zvláda ráno celkom dobre. Ja vstávam o 5:30 a dcérka sa zobudí sama, ale väčšinou je hore skôr ako ja. Ešte pred budíkom. Poleží si v posteli kým si ja odbavím rannú hygienu a oblečiem sa. Potom ideme ako na páse, ranná hygiena, raňajky, oblečieme sa a 6:20 vyrážame z domu. Tiež niekedy vymýšľa, že nechce také oblečenie čo som jej nachystala, ale zvykla som si že jej večer nachystám a ráno má už vybraté a pekne si ho odnesie do obývačky a tam si ho spolu oblečieme. Teraz v zime je to trošku náročnejšie, ale dá sa to.
Fíha, celé som to tu prečítala a celkom sa vytešujem. 😉 Mala som dojem, že len môj syn je ráno protivný a neznesiteľný, že až strach 🙂 , ale zdá sa, že takých je viac.
Ja som tiež dlho okolo neho skákala - do marca tohoto roku bol jedináčik - ale odkedy má mladśieho brata, zmenilo sa to. U nás je to tak - ja som na materskej, vstávame ráno okolo 7:15, ideme spolu do kuchyne - ja s oboma synmi, manžel do kúpelne, ja dám staršiemu (skoro 5 rokov) na raňajky jogurt, on ho zje, niekedy chce ešte koláčik alebo rožtek s maslom, tak to mu nachystám. Potom ideme spolu do kúpelne, pomôźem mu umyť zuby, potom sa sám oblieka - keď má dobrú náladu, tak súťaži s tatinkom, kto bude prvý, ale keď vstane "ľavou nohou", vśetky ranné procedúry absolvujeme s vrešťaním, mrnčaním, odvrávaním a pod. 😠
Odchádzajú spolu s tatinkom tesne pred 8:00 a ja si vydýchnem a idem upratovať ten výbuch, čo po nich zostal. A venovať sa malinkému, samozrejme. 😎
Ďakujem za túto tému,vďaka nej vidím,že máme úźasného syna a možno by som z nárokov mala aj poľaviť 😕 od troch rokov vstávame 6.20-6.40, synček sa sám oblečie,potom spolu raňajkujeme,alebo mu ja robím desiatu a on raňajkuje,ale sme spolu....potom si sám umýva zuby,nakrémuje sa s odporom :D a odchádzame cca 7.20-7.30. Spať chodí o 20.15 cez týždeň,aj keď značne protestuje - keď je to neskôr, ráno mrnčí,vymýšľa a podobne... Tie čo máte problémy s deťúrencami - odpusťte,ale myslím,že je to práve tým,že VY im nesprávne robíte režim... Ja ako dieťa som vstávala 5.15 pretože autobus odchádzal 5.50 a v posteli som musela byť o 19tej,či bola jar,či zima.... Máte nevyspaté decká a potom sa divíte... Ono týždeň to bude trvať,kým si zvyknú na posun režimu,ale potom to zafunguje ;)
Inak mala som v plane zalozit takuto temu..nasmu malemu tiez dlho trva nez sa rano rozhybe,ale ako vidim nieje sam. Vecer su v posteli max o pol 9,rano vstavame okolo 7,zapneme rozpravky.ja zatial spravim ranajky,obleciem sa,nachystam im veci.potom sa najedia,potom ich musim 20xvolat aby sa isli umyt a obliect,lebo musia robit vselico ine,len to co maju nie. :Ds obliekanim musim pomahat,vie sa obliect aj sam,ale neskutocne dlho mu to trva.niekedy pomahuju preteky v obliekani.oblecenie si nastastie nevybera.ked stavame hore zadkom prida sa mrncanie,ponozka mi nejde,tooto mi nejde..okolo 8 sedime v aute -smer skolka.
www.nevychova.cz ... zaujmava vychova partnerstvom, nauci uzivat si zivot s detmi... a riesia vsetko mozno,okrem ineho aj odchody do skolky.... aby to nebol stres,krik, prehovaranie,zly pocit, otrava pre dieta....
@sue ahoj, náš malý má režim od malička, ale ako je starší, tak môže ísť do postele o 7 večer ale aj tak zaspí až okolo 9. vstáveme ráno o 6 a o 7 vyrážame do škôlky. ako dospelí aj dieťa je každé iné. ja nemám problém spať denne iba 4 hodiny a môjho muža by to zabilo. deti sa do spánku nútiť nemajú, aj malé dieťa vie koľko mu treba spať. takže to nebude len tým, že sú deti nevyspaté a mrnčia. náš mrnčí odkedy nastúpil do škôlky a to sú už 3 roky. Cez víkend vstane v tú istú hodinu a je kludný. to bude tým, že musia.
😕 @michi284 tak pátrajte po príčine...ak je to to,že musí,tak s tým niečo musíte robiť,ale nie je to to,že rodič krmi a oblieka predškoláka alebo školáka 😕 panebože veď to sú veľké deti už...akože pančušky u škôlkara pochopím,ale inak 😲 a umývať tvár tampónmi a kojenecká fľaša pre predškoláčku...to je len pre pohodlie maminy...a to uvidí o rok v škole,keď tých povinností bude naozaj neúrekom... Súhlasím s tebou,že niektorým deťom stačí spať menej,ale ak ráno nevladzu a ešte spia,tak im asi chýba spánok...
@mataba155 Nehnevaj sa na mňa nech sa hádže koľko chce - vezmi ju v pyžame bez raňajok bez všetkého....Ja si skôr myslím, že to robíš pre vlastnú pohodlnosť a aby si mala kľud. A teraz do mňa.... 😀 😀 😀
Neexistuje aby mi toto robilo 6ročné dieťa či chlapec či dievča......Keby si mala k tomu ešte bábo tak by som ťa chcela vidieť.....Ale fakt nič v zlom, každý ako uzná za vhodné....
Ja som stihla precitat len par komentarov a rozosmiali ma. Kedze sme mimo SK, DAKUJEM za skolsku uniformu - tym padom nam vacsina problemov odpada a mimo nej mame len par veci na von a na ine prilezitosti. Skutocne uniformy setria cas, nervy a v neposlednom rade aj peniazky 🙂
@sue až teraz som si prešla viacej komentárov a to čo si písala no des. náš malý ráno ešte pozerá rozprávku, to je taký náš rituál, pri tom sa naje a oblečie aj keď pod dozorom, lebo on sa všeobecne oblieka ako slimák. ale aby som ho obliekala a ešte aj tú fľašu, tak to teda. je to len pohodlie mamičky.
@mataba155 len taká otázočka a keď budú chodiť zo školy na výlety - lyžiarsky, škola v prírode, to ako myslíš že zvládne. alebo nebude chodiť vôbec. týmto spôsobom jej veľmi ubližuješ práve ty. ona by si zvykla, len treba mať trpezlivosť.veď už si si musela prejsť tým, keď sa učila chodiť, učila sama jesť, vždy to chcelo len trpezlivosť bez kriku. ja som si tým tiež prešla. ale fľaša s čajom v jej veku kazí a krivý len zúbky. vlhčené utierky sú fajn vec, ale umyť sa ráno vo vode má svoje odôvodnenie. a obliekanie ako sa potom oblieka v škôlke? a raňajky v aute, to ako už sa to dieťa môže naučiť základným návykom, jesť v kľude a za stolom. prepáč, ale myslím, že všetky čo sme ti písali, máme nejaké skúsenosti a tým ti chceme pomôcť.
@prasiatko30 my byvame na polostrove, trajekt ide rano 6:45 potom az na obed, hocico potrebujeme vybavit musime cestovat.. Vela razy som ju budila skoro, ale nikdy mi nenapadlo ju obliekat v posteli , toto som si tu precitala po prvykrat:D ano ked bola male babo co nechodilo, dostala flasu mlieka do postielky , ale odkedy chodi normalne vstava , od roka umyva zuby v kupelni a od roka a pol chdoi do kueplne na zachod.. Ranajkuje sice pocas rozpravky, to jej zatial nerusim, lebo stiham medzitym seba dat dokopy a pobalit veci .. Ale nemyslim ze bude nejaky problem s tym ked pojde do skolky, zvykla si... Ja som jej od narodenia udrziavala rezim, vtedy sa kupe, vtedy sa spi a nemala som s nou problem, vymysla to hej, ale vie ze u mna nema sancu...
Babyyy!!! Ja jej to sice neschvalujem..ale nasa sesterka tiez bola taka pohodlna,mamicku za sluzku mala (volala ju z kuchyne,aby jej podala caj,ktory mala na stole vedla gauca,na ktorom lezala a mamicka naskocila), na chalupe cikala do nocnika,hoci pavuciny sme z kadibudy vymietli a sestra tam v jej veku chodila,v 1.rocniku totalne nesustredena pri domacich ulohach,tyzden som sa s nou poobede ucila,lebo vtedy nemal kto,stalo ma to usilie,ale neskocila som jej na to,co mi chcela ukazat po chvilke pisania domacej ulohy.. No nastal obrat,ucenie ju zacalo bavit,teraz je dospela,sikovna osoba,ktora vie,co chce,vysku si mohla vybrat,popri skole uz pracuje.. Sice na domace prace, ked sa osamostatni,asi bude niekoho mat (mozno nie),varit vie,inak je samostatna az dost..
A moja segra pila mlieko z flase do asi 7.roku,sama si to potom zrusila,ale je pravda,ze to bolo vecer,nie rano.
A tiez je samostatna osoba,co si vie vsetko zariadit sama.
@mataba155 ako neschvalujem tuto metodu,ale tvoja vec,ak sa inokedy oblieka a vsetko robi sama...
Raz nas mal hysak,nechcel sa obliect,a i sa nechat obliect. Tak sme ho dotrepali do predsiene,s tym,ze idz v pyzame,dostane len bundu a topanky... No mas ho vidiet,ako zmenil nazor... Aj terz ho obliekame,no ma 4,5r. A len teraz zacal do skolky chodit,estz si nezvykol,tak sa mu nechce. A viem,ze mimo toho sa vie obliect aj sam,dnes sa viac-menej aj obliekol do skolky.
Urcite by som jej zrusila flasku a nocnik. Tvoja je uz prilis velka na to.
@lucinocka, moja mala rezim od 2 mesiacov, bez umytych zubov, nesla spat ani raz, ajkeby bola bitka, zuby sa umyt museli. Nie je vsetko o rezime a o vyhove, ja si az teraz uvedomujem, ze som sibnuta mamka, ked aj cez vikend, len co dieta vstane, musi sa prezliect, ziadne hranie v pyzamku, rezim vikend, nevikend. Pytala som sa na rady mojej maminky a povedala mi ze este v puberte som chodila ranajkovat v pyzame a neriesila to. Ze mam dat malej volnost, na to je doma, aby mala pohodu, ze dost ma discipliny v MS. A ma pravdu. Lebo takto je od narodenia ako vojak, nedivim sa potom, ze je vzdorovita. Ja mam pocit, ze som mala velmi prisnu vychovu, no v niektorych veciach som daleko prisnejsia. A dnesne rano som vdaka vam zvladla s vacsim kludom, siesme vysli z domu 8.15 a to som po skolke este letela na odbery k dr. Uz som aspon vedela, ze nie je jedina a moje komandovanie jej nepomoze. Este keby som to vedela zvladat s kludom 🙂
Uff veru zaujimave skusenosti ako vidim 🙂 Teraz som sa potesila ake dobre dieta mam. 😀 😀 😀 Moj syn rano sam vstane, zoberie si perinu a pozrie Tom a Jerry (jednu rozpravku) - pri tom sa preberie, potom zje ranajky aleby vypije mlieko, umyje si sam zuby, sam sa oblecie, obuje a pri dverach na nas krici aby sme sa nesuchtali, ze sa chce v skolke este rano pohrat 😵 😵
A vecer to iste - 8.00 sa chysta do postele, sam osprchuje, oblecie, umyje zuby, precitame rozpravku, zhasneme a spime 😀
Rezim je zaklad 😉 Obaja s manzelom mame narocnu pracu, maly chodi na plavecky kde ma pohynu dost, okrem toho kazdy den este sportujeme - je vybehany, tak preco by mal vymyslat? Do postele sa tesi 😀
@lucinocka, ona sa ten rezim podla mna nauci, mozno uz o rok jej to bude blbe aby taku velku skolacku obliekala mama. Ale poviem ti, je to super pohodlne ked este v polosne ta niekto oblecie. Ono jedna strana je, ako by sa to malo robit a tak to mnohi robia, napr. ja a co , je tam len kopec stresu, nervov a cirkusu. A potom sa to da urobit inak, ze dieta este spiace nakrmis, oblecies a v klude odidete prec. Netreba pozerat na to, co by sa ako malo, ale nato, ze NAAAAM to vyhovuje. Vies. zbytocne ja robim vsetko dokonale, ked vysledok je otrasny a preto sa snazim poradit s babami. Ja som riesila nasu malu aj so psychologickou aj rana.... a povedala, ze rano je stres, dieta reaguje uplne inak a tym padom vtedy robit tak aby bol klud a nepozerat na to aby sa dieta same obliekalo a bolo samostatne. Co by som ja dala zato mat take dieta, ze zobudim ho , obleciem, suplne flasu do ust v aute a ficime. Vzdy sa oblieka sama, len do MS je unavena tak vacsinou ju obliekam ja a vecer do pyzama, lebo to vidim, ze to je uz na kusku a pride plac. Vcera ju utisil smutny oslik, revala uz ani nevedela preco, ale ako rychlo zaspala, super. Ja ozaj vobec nevytykam ziadnej mamicke, ze ma svoj zlepsovak, pokial nie je zdraviu skodlivy pre dieta, ved aspon nie je dieta a rodina v strese. Kamoska mi hovorila, ze ona sa strasne motala do skolky, neprehltala ranajky lebo skolku neznasala, ze im cele rano mama nadavala a nahanala ich. Boli 4 deti. Ona si to nepamata, no mama ano. A je maximalne zodpovedna a mama buzerantka ako ja 🙂 Kazdy chce mat doma samostatneho cloveka a velakrat stresujeme uz teraz, lebo nevieme co z neho vyrastie ale mozno buzerujeme zbytocne, lebo je to mozno v povahe ktoru nezmenime.
@evittam, pockaj ked ti podrastie tvoja derka, ako si ona oblecie to co jej nachystas 😀 😀 😀 😀 😀 A vezmi si to z opacnej strany, obleikala by si si vzdy to co ti nachysta manzel alebo niekto z rodiny? Ja sa divim, ze vecer nachjystame oblecko a mala si to rano velkrat rozmysli, ale to iste robim aj ja. Ja som tiez mala kadejake predstavy ale vidim ze realita je ina.
@mataba155, asi ti tu vsetky vycitaju co mas doma aky rezim rano do MS, ale nech sa pustia do mna, je to vzdy lepsie ako stresy, cirkusy a potom sa z toho spamatavam pol dna v robote, ze zas som nahukala. Kamoska ma dve deti. maximalne samostatne a rozhodne sa s niminepara a 8 rocny pije kako z flasky. Ja neviem sak nikomu tym nic zle nerobi. Mna taketo veci nevzrusuju, mne vadia ine veci.
@briketa, suhlasim, a nevies kedy bude zhruba ten vek? Ale mas pravdu ja som uz bola zufala a som sa o tom bavila s malou a povedala ze tomu nerozumie, za vela veci deti nemozu, nechapu ich, my si to neuvedomujeme a berieme ich za rovnocenne, ale deti maju mozog este uplne inde ako my, resp. myslenie. Vela veci som si ja zacala uvedomova az ked som sa stala mamou.
@mata95, cez vikend nevstava o piatej rano. Ja tiez rano vstavam najneskor ako sa, aj s rizikom ze budeme meskat do skolky a nebudem to menit, lebo ked dam budik skor, vsetci budeme este vydrazdenejsi, vsetci. Ja sa tej malej nedivim. Ja ked sm vstavala 4.30 ci uz na vysku alebo mala mala vtedy rano, ja som mala po case najvacsiu chut spachat samovrazdu len nech nemusim vstavat. A psychicky som zdrava, mam to potvrdene 😀

@maryanna ja absolutne beriem Tvoj nazor, ale s mojim problem tak isto nemam. Mam tri deti, vsetko odkusane co som pisala a kazde je perfektne samostatne. Napriek tomu, ze ked boli mrnuskovia, zobudili sa uz obleceni 😉
V mojom pracovnom dni si ani nemozem dovolit aby niekto nebol zorganizovany, nakolko som na vsetko casovo limitovana.
Niektore veci sa v mojich ociach prehnane riesia a to sa netyka len tejto temy. Ale nazor samozrejme nikomu neberiem. Moja domacnost funguje podla mojich pravidiel.