Šikovnosť škôlkára
Ahojte.Potrebujem vás pohľad......
Syn jedinacik má 4,5 roka, všetko ôk, jedine začal neskôr rozprávať, obdobie vzdoru nebolo slabe-no prešli sme to s úspechom...
Chodí už rok a pol do skolky...prvý rok ôk,po roku keďže tam chyba stredná trieda, zaradili ho k predškolskom doslova do poctu, nerobilo to dobro tak sme po 4 mesiacoch dali opäť do malej triedy-hodnotíme to ako dobre rozhodnutie.
Syn je pohybovo zdatný, baví to veľmi pocitanie-vie do 50 a so zavahanim do 100, je šikovný, bystrý, ľudský....🤷♀️🤷♀️🤷♀️no neznáša a nevie kresliť- po mne ja kreslím ako prvacka🙉
A to je kameň urazu-tie 4 mesiace u predskolakov sa trápil, učiteľky na kreslenie až veľmi dbali-viem jemná motorika, nácvik uchopu....deti najma baby sa mu začali posmievat že to nevie robí čarbanice....malý bol z toho nešťastný....snažíme sa denne milo s ním robiť, poctivo maľujeme, je tam zlepšenie....
Dnes sme sa hrali, rozprávali o škole, hovorila som mu ze tam deti dostanú známky za výkon od 1-5 a on mi vraví ze bude mávať 5 lebo on vie iba čarbanice 🥺🥺🥺mne srdce puklo...
Je tam evidentne blok-co ďalej?
Ja uvažujem že ako predskolaka ho dám do inej škôlky...ja chápem ze nácvik je dôležitý ale sebavedomie ešte viac, aby tam 3 hodiny každý d
eň kreslili sa mi zdá dosť....bojím sa ho vrátiť k tým ucitelkam, čo by ste robili??
Vďaka
Nemate niekde take kruzky kreslenia? U nas to zastresuje skolka a teda je rozdiel co robi nasilu narychlo v skolke doobeda a co robia vramci kruzku tam kreslia ako skolaci uplne krasne.
Moj syn je druhak a veru nerád kresli. Je to pre neho normalne trápenie. Ale uci sa veľmi dobre na same 1 je šikovný, na telesnej je najlepší tak to neriešim. Ved nemusi kazdy vedieť kresliť ukážkovo. Tiez doma na chladničke mame jeho výtvory aj dcérky co ma 4. Ano krajšie kresli , ale je to dievcatko. Neriesim to akoze vobec. Tiez niekedy mam nervy, ze co to nakreslil, lebo sa to nicomu nepodobá. Ale tak nic mu nepoviem na to a dáme si to na chladničku a vybavene. A este vidim na nom, ze ked je to na chladničke tak potom sam povie jeminku ako som to nacarbal a snaží sa nakresliť nieco krajšie. Sam si to uvedomuje a je pravda lepsi sa co mesiac to krajšie
Tiez to podla mna az prilis riesis. Nutis ho kreslit a hovoris o hodnoteni v 4 rokoch... Nejde mu to,no a co?
Ja by som ho netlačila do toho vôbec. Môj syn neznášal kreslenie, strihania, tvorenie... Ako skolkara som ho vôbec s tým netrápia.. Proste nechytil doma fsrbicku, aký bol dlhý rok. V škôlke musel, tak len tam pracoval. A v prvom ročníku písal krasopisne, žiadne problémy. Výtvarnú neznáša doteraz. Ale minulý týždeň on sám z celej triedy postúpil na okresné kolo v kreslení komixu... Nechápal on ani my🤣. Uz je štvrták.je výborný žiak, hokejista.. Ale výtvarná, geometria mu nejde doteraz... A co? Nemôže všetko vedieť, vobec sa s tým netrápime. Tvoj syn tiež dozreje, ked bude na to pripravený. Aspon na tie základy. Netráp ho doma.. Ono to príde časom uvidis❤️
Nie kazdy rad kresli. Tiez neviem kreslit, ani manzel. Nas syn ma 6 rokov, v septembri pojde do skoly a tiez nerad kresli. Teda, v poslednom case zacal, lebo som ho posmelila, ale 4 rocne deti v skolke kreslia lepsie nez on.
Pritom je mimoriadne intelingetny, co nam potvrdila aj psychologicka, ale to kreslenie a tvorenie mu moc nejde. Tiez prisiel zo skolky s tym, ze sa mu deti smeju a ze to robit nebude. Vysvetlila som mu to tak, ze kazdy ma nadanie na nieco ine. On vie napr. citat a pisat, ostatne deti to este nevedia, on hrava sach a lusti sudoku, ostatne deti to nevedia, jeho kamrat je velmi dobry futbalista a tiez nerad kresli, tak aj jeho som pouzila ako priklad. Toto ho posmelilo a zacal. Za kazdu kresbu ho chvalim, tak sa tesi.
Moj zas nema rad strihanie. Nechcel to robit, tak isiel sa ukludnit na postel. A tam sa "ukludnoval" 20 minút len aby to robit nemusel. kresli rad, aj keď teda ako jeho ocko 🙂 Za to ale myslím, že zdedil po ňom hudobný talent...a s plastelinou a vodovymi farbami sa vie zahrat hodinu aj viac. Každý má talent na ni3o iné, nerieš...Tak z neho nebude umelecký maliar. No a čo 😉
Kaslala by som na to a ak ho kreslenie nebaví, tak by som s ním ani nekreslila, presne tak ako to nerobím so svojím 4 ročným. Už sa pýtal niekto niekedy na známku z kreslenia v škôlke? 🤣 Jemná motorika sa dá trénovať aj inak. Môj stále niečo srobuje atď. s malými predmetmi
V tomto veku by som mu ešte ponúkla omalovanky...a moje deti bavili rôzne pracovné zošity, nalepkove knihy, videa podľa ktorých kreslili jednoduché kresby....
Vobec by som sa nestresovala, má len 4,5r to je do školy ešte dosť času.. kresli s ním len toľko koľko sám chce, robte aj iné aktivity na jemnú motoriku.. chytat malé veci, vkladať, vyberať, môžete skúsiť mozaiku, čo tvoris obrázky z malých bodiek (to kúpiš v hračkárstve) vytvárať obrazy z cestovín, maľovať malé cestoviny a niečo z toho vyrobiť, mať omaľovánky, veľa strihať a robiť obrázky z vystrihnutych kuskov.. chváliť za obrázky.. ale netlacit do toho a najmä (!) Neporovnavat.. budovať zdravé sebavedomie a odvahu vedieť sa obrániť aj sám (samozrejme slovné). Možno nejaké dievča prehodilo že carbe a už to beriete ako vysmievanie, mohlo ísť proste len o detskú úprimnosť, keďže deti nevedia zaobalit to, čo povedia a vidia.
Zamerajte sa na úplne najľahšie veci a tie trénujte, slnko, strom, dom, človek - nájdi ty ten najľahší spôsob ako niečo nakresliť a on sa to naučí podľa toho..
Ja som bola vždy v kreslení nadaná, milujem od malička kreslenie, moje deti som k tomu viedla lebo to bavilo ajmna.. ty sama píšeš že si nerada kreslila, tak samozrejme ste tomu nevenovali takú pozornosť, to je normálne.. stačí základy a nechať na ňom intenzitu..
Ak by si si pozrela materialy k skolskej zrelosti, docitala by si sa, ze dieta ma vediet sustredit sa na ulohu 15 minut. Prvak. Nie 4.5 rocny. Silis to (casovo).
Mam rovnako stare deti, tiez si kreslime a malujeme ale len pokial chcu. Velky skok v sikovnosti vidim zo 4r na 5.5r u starsieho. Ale v 4r to nebola ziadna slava 🙂
Autorka: Grafomotorika sa netrenuje iba kreslenim. Ak ho to nebavi, tak ho nenúť, najdi iné spôsoby npr. zošity kuliferdo presne pre jeho vek, navliekanie korálok, obtlacanie listov... atd. A nezabudni na kvalitne farbicky, ktore trenuju spravny uchop npr. stabilo (take zrezane, su zvlast pre pravakov a zvlast pre lavakov). Samozrejme, u dietata treba podporovat sebavedomie a schopnost byt so svojou pracou spokojny (nie, nemusi byt dokonala, ani najkrajsia v triede...). A este jedna vec k predskolackej triede. Ja som vsetkymi desiatimi za podporovanie dietata, chvalenie za vykon, podporovanie sebavedomia...ALE! Tu je velmi tenka hranica medzi tym zdravym podporovanim a vypestovanim u dietata pocitu, ze je najlepsie (mame a ockovi sa vsetko paci co nakreslim, spravim). A potom pride stret s realitou a dieta to tazko nesie. Mozno aj toto bol problem a mozno nie (to sa neda posudit, ked dieta nepoznam, ale aj taketo sa casto stava). Dalsia vec, zobrali ste ho z vyssej triedy a dali do nizsej, co naopak mohlo v dietati podporit pocit, ze nie je dost dobry. Ja osobne by som dieta nebrala z triedy, kde uz chodi (ak na to nie su velmi vazne dovody npr. sikana), ale skor by som sa porozpravala s ucitelkami, aby skusili spravit taku klimu v triede, aby sa tam citili dobre aj mensie deti, aby mozno delili ulohy pre mensie a väcsie deti. Mozno by som o tom hodila ako ucitelka aj debatku s detmi, podporovala, aby starsie deti pomahali mensim detom atd.
Možno sa u neho neskôr objaví dysgrafia alebo aj dysortografia. Spätne keď si spomeniem ani syn nikdy nechcel maľovať od mala, vždy vyšiel vonku z obrázku v omalovanke a ani v 1tr. nevedel kresliť a už vôbec nechcel písať. Mal odpor doslova. Potom keď už písali mal strašne skarede písmo. Neriešili sme, že veď chlapec... Až na konci 4r nám odporučila triedna psychologické vyšetrenie a tam sa potvrdili tieto diagnózy. Treba sledovať, v podstate ma ešte čas. Potom v škole sa na to zamerať a určite nenútit. Ja som syna keď som o diag. nevedela nútila písať celú stranu, kvôli skrabopisu 😔 on za to nemôže.
Som rada, že si napísala, že ty si bola bifloska a bol u teba dôležitý výkon skôr asi u tvojich rodičov🙂
Lebo presne to som si myslela podľa toho ako to prežívas.Ja som robila s deťmi v škôlke a boli kresby, ktoré som si myslela, že nakreslil školák a carbanice a ver, že nikto to neriešil nikto!Dolezite je vedieť vymaľovať, chytiť nožnice, dokonca deti v tom veku nechytali normálne klasické ceruzky, ale také špeciálne hrubšie viachranne.Neboj sa nič si nezmeškala, ale sú deti čo kreslia radi a také čo radšej montujú umelohmotne srobiky, vkladajú hríbiky do podložky veď máš toľko možností na grafomotoriku.Podporuj skusaj, ale nerob z toho denný rituál🙂
On potrebuje zlepsit mozno celkovo jemnu motoriku - nie drilovat kreslenie. Spravte mu to zabavne 🙂 Vsetko, co mu zlepsuje pinzetovy uchop - uchop dvoma prstekmi. Od navliekania koralok po skrutkovanie, vsetko kde pracuju prsteky a zapastia.
Napriklad mu dajte balik gumiciek a nech ich na niečo navlieka, natahuje. Dajte mu vseliake snurky a nech robi uzle do aleluja. Alebo stipce na pradlo su velmi dobra hracka, nech stipcuje okolo nejakej krabice od topanok. Skladacky vseliake, kde postupne s velkymi, malimi vecamimusi mu to dobre zapasovat.
Vsetky hry co som povedala sa daju nasit na to, co ma rad aktualne. Trebars sa chce hrat s autickami: Pod vyrobime z topankovej krabice autobazar. Mali by sme tam pristipcovat snurky so zastavkami, ako to mavaju autoazary. o ale musime si najprv urobit tie zastavky, pomozes mi strihat a lepit? A kto to tam teraz pristipcuje. A kto nafarbi na tu krabicu okna a dvere? Alebo urobte aj take vystrihnute okienka, co sa daju otvarat zatravat... Aj to ze vas pozoruje pri tvoreni mu pomoze budovat si predstavu ako sa to robi. A nabuduce to mozno bude chciet skusit sam. Staci mat pravidlo, ze take tazsie veci rozstrihne mama, aby sa nepichol noznicami... ale casom aj to zvladne sam.
A okrem toho to ide ruka v ruke aj s celym drzanim tela. Jedna vec je ubehanost, druha vec je schopnost rovnovahy, vydrze na mieste - aj to bude v skole potrebovat, obsediet na mieste a sustredit sa. Cvicte aj vela cvikov na rovnovahu - nech chodi po obrubniku, lastovicky mozete nacvicovat, skackanie na jednej druhej nohe, alebo okolo plota po muriku u nas deti radi chodievaju, ze sa prechytavaju, a postupne prejdu 15 m murik okolo skolky. Preliezky...
Velmi pomahaju aj krizove cvicenia, chyt si pravou rukou lave ucho, lavou rukov pravy clanok...a podobne - ak nevie este lava prava, tak proste mu to ukazat iba a jasit sa pritom. Budete sa mozno cudovat, aj take stvornozkovanie po zemi, aj vo vacsom veku moze napodoct rozvoju prava lava strana, prepajaniu hemisfer, spolupraci hemisfer... Hrajte sa na piskov, koniky. Alebo hadzatloptu a tak, aby ju chytal oboma, alebo potom len jednou rukou...
A ani nebudete vediet ako, zrazu sa aj do kreslenia pusti rad. Neznechute mu to kreslenie a pisanie tym, ze ho k tomu priviazete, rozvijajte mu tu jemnu motoriku cez to co ma rad.
Ja mam predskolacku a 9rocneho...ked to porovnam 9rocny kresli ako keby mal 4roky...uchop s tym sme sa trapili cely prvy rocnik vzdy pise po svojom uz neriesim lebo by som zosedivela kreslit nevie pise dkaredo no precitat sa da no ma ciste jednotky tak sa nebudem trapit nad kreslenim predsa
@elizabet173
@kukulda1234 vďaka za názor. Tie tri hodiny som ani veľmi neprestrelila- kreslia ráno keď je ranný filter od 6:30/7-8, potom po obede od 14:30-15:30/16:00..v 75% prípadoch....v predškolskom veku je tam asi 15 dievcat-ktore si robia SUTAZE ktorá krajšie kreslí!!!! Chlapcov tam bolo asi 4, z toho 3 boli predskolaci a náš bol sam, priradili ho ešte s jedným dievčatkom - to sa chytilo, môj by sa ešte radšej hral- pani učiteľky sú pred dôchodkom a doslova stará skola- samé povedali ze ony najlepšie vytrenuju DO prvej triedy, že deti chodia tip top pripravené- z môjho pohľadu *robila som chvilu ekonomku v skole* mi to pripadalo ze tito majú ešte prísnejšie ako prváci - co som videla v škole,
tak viem porovnať ze tam to bolo volne, deti behali, ich triedna im dovolila,krik z triedy... teraz keď som sla po môjho tak tam sedeli ticho ako v kláštore a nonstop kreslili....
Ďakujem aj pani učiteľka ze ste zareagovali....píšete ze s nim maľujem posledný polrok-ze neskoro.....to musím uviesť na pravú mieru ....maľujem s ním od kedy sa dalo......maľoval rad, primerane veku....ako nastúpil do škôlky, jedna pani učiteľka s ním narobila krik ze to musí takto ze iba čarbe- od nej to deti majú a uz to s nim ide😡😡😡.....ja chápem ze sú tvrdé a že deti nemaznu, že to čo povedala je reálna pravda, no je pravda ze ponizovat deti je dnes už hádam prekonané, urobila viac škody....a teraz mi dieťa bloklo, doháňam to s nim doma, nielen aby krajšie kreslil ale aby sa vôbec nebal kresliť!!!!😔
@katkine_terapie ďakujem, kvôli kresleniu a tejto príhode by som je neprelozila... no stala sa tam jedna vec co som musela konat-
Deti pripravovali na vystúpenie v obci, drilovali ich tip top ozaj sa chcú ukázať ako to vedia, pásmo bolo na úrovni 3-4 ZŠ, zobrali vystupovať 17 deti a 2 chlapcov nie, že to nevedia pekne- medzi nimi aj môjho.
Ako ja som bola vystupovať ako speváčka od 3 rokov do maturity- domy dôchodcov, deň učiteľov, akadémie......
No bud som šla ja a ešte jedno dievča, alebo cela trieda!!!!!! Nie ze 2 nezoberu- to mi príde diskriminacne, nevhodné pre budovanie vzťahov medzi deťmi....😡😡😡😡😡ja som sa tak strašne nahnevala ze som ho odtiaľ radšej preložila....vzdy sa vzadu kyvaju aj deti do poctu, ide o nieco ine ako o to aby to bolo ako do filmu 🙈🙈🙈🙈......aj preto vážne uvažujem že ho dám do mestskej škôlky, tak ci tak ta druha skolka patrí pod školu kam ho chceme dat....tu u nás na dedine je to trosku také, že dieťa toho a dieta toho.....
Ďakujem, mnohé z vás ma krásne podporili a dali výborné tipy, chcela by som vám veľmi krásne poďakovať.
@autorka nechcem ti vobec vyhovárať prestup na inu skolku, ale... v kazdej skolke sa niečo objaví, co sa dietatu alebo tebe nemusi pacit. Toto je len problem s kreslenim, tam mozes natrafit na horsi problem...
Ved je uz medzi mensimi detmi, ktore v kresleni nesutazia. Ci?
Môj starší syn do 5 rokov nekreslil vôbec nič, nemal to rád, nikdy som ho do toho netlačila, doma sme nekreslili, hrali sme sa s tým čo ho bavilo, teraz má 14 rokov, už 4 roky chodí na umeleckú školu, kreslí veľmi pekne, drtaily, robí animácie... takže za mňa určite s ním nekresli každý deň ak to nemá rád
Nemaj strach ani stres, ten chlapec to z teba vycíti. Aj u nás v škôlke dievčatka take pekne obrázky vždy nakreslia a chlapci s prepáčením vždy divné čudá 😀 a tiež medzi dievčatami panuje rivalita, to je asi normálne, všímam si keď aj s dcérou spolu doma kreslime tak vždy sa vychvaluje že ma krajšie ako ja 😀 moja dcéra zas miluje kreslit, každú chvíľu kupujem nové fixky, temperky, prstove farby 😅 ale zase v matike je veľmi pomalá oproti inym (tiež ma 4,5roka) učia sa v škôlke rátať do 20 a moja bohužiaľ ani do 10 nenapočíta bez toho aby sa nepomýlila. Ale neriešim veď ma ešte rok a pol do školy, kúpila som počítadlo a sama sa snaží,ráta, spýta sa ma či dobre ide… a výborne sú zošity zo stránky taktik.sk ja sa chystám objednať set zositov hravé počítanie, rozprávanie, kreslenie a učenie za 15,99€ čo sa podľa mna oplatí, je tam aj náhľad takze si pozrieš čo v nich je a podľa mna super pre 4-5 ročných
ja mam dvoch predskolakov a neznasaju kreslenie ani vyfarbovanie..musia vediet nakreslit postavu🙆🏼♀️ a to je pre mna hotova pohradama ja sama kreslit vobec neviem..bavi ich hocico ine len kreslit nie..tiez som z toho nestastna ake tak kazdy sme sikovny na nieco ine..aj ked neviem ako budu mat v skole vytvarnu🙆🏼♀️
Autorka: A ako tu situaciu pocitoval syn?
@katkine_terapie veľmi zle, vyvrcholilo to pred Vianocami, doslova sa bal ze od Ježiška nič nedostane lebo je zly-to stále opakoval, že bol extra vzdorovity to ani nemusím písať, po nástupe už v januári do druhej triedy-zmena, teší sa, je šťastný, veselý, po vzdore ani stopy......

Ja by som tuto situaciu vyuzila a naucila ho co to znamena sa nevzdavat a na niecom pracovat ak sa chcem zlepsit. Napadlo ma to lebo som sa dnes rozpravala s @miady a ta mi poradila tento komix pre syna.
Vravis ze poctivo denne trenujete a ze tam je zlepsenie.
Ukaz mu kresbu ktoru robil davnejsie a nieco podobne co robil vcera kde je zlepsenie a ohodnot tu prvu kresbu na 5 a tu druhu na 4 a vysvetli ze tym ze denne trenuje sa on sam dopracoval k lepsej znamke. Tiez vysvetli ze nie je nutne mat zo vsetkeho 1. Ze nieco co mu ide bude mat 1 a nieco v com je slabsi bude mat 2-3. Ale to je v poriadku.
Dostat 5 ked nieco nakresli nie je zla vec. Zla vec je nikdy nic nenakreslit aby nedostal tu 5. Ak chce byt v kresleni dobry musi mat odvahu s tym kreslenim najskor zacat a teda byt v tom zly.
A nech sa nauci to iste povedat aj tym dievciskam co sa mu vysmievali. Ano kreslenie mi nejde ale zlepsujem sa. Viete vy vyskocit tak vysoko ako ja?