Šikovnosť škôlkára
Ahojte.Potrebujem vás pohľad......
Syn jedinacik má 4,5 roka, všetko ôk, jedine začal neskôr rozprávať, obdobie vzdoru nebolo slabe-no prešli sme to s úspechom...
Chodí už rok a pol do skolky...prvý rok ôk,po roku keďže tam chyba stredná trieda, zaradili ho k predškolskom doslova do poctu, nerobilo to dobro tak sme po 4 mesiacoch dali opäť do malej triedy-hodnotíme to ako dobre rozhodnutie.
Syn je pohybovo zdatný, baví to veľmi pocitanie-vie do 50 a so zavahanim do 100, je šikovný, bystrý, ľudský....🤷♀️🤷♀️🤷♀️no neznáša a nevie kresliť- po mne ja kreslím ako prvacka🙉
A to je kameň urazu-tie 4 mesiace u predskolakov sa trápil, učiteľky na kreslenie až veľmi dbali-viem jemná motorika, nácvik uchopu....deti najma baby sa mu začali posmievat že to nevie robí čarbanice....malý bol z toho nešťastný....snažíme sa denne milo s ním robiť, poctivo maľujeme, je tam zlepšenie....
Dnes sme sa hrali, rozprávali o škole, hovorila som mu ze tam deti dostanú známky za výkon od 1-5 a on mi vraví ze bude mávať 5 lebo on vie iba čarbanice 🥺🥺🥺mne srdce puklo...
Je tam evidentne blok-co ďalej?
Ja uvažujem že ako predskolaka ho dám do inej škôlky...ja chápem ze nácvik je dôležitý ale sebavedomie ešte viac, aby tam 3 hodiny každý d
eň kreslili sa mi zdá dosť....bojím sa ho vrátiť k tým ucitelkam, čo by ste robili??
Vďaka
Toto na SVK je strasne, kazde dieta vsetko musi vediet dokonale.
Moj syn detto jak tvoj, v 1.rocniku ho pani ucitelka volala mala kalkulacka, dodnes tak rychlo pocita (9.rocnik), ze za nim s kalkulackou nestiham. Ta ista ucitelka, mu povedala, na vytvarnej, ze toto je strasne skarede, taketo skarede som este nevidela.
Nechapem, preco nevedia prijat dieta ako jedinca!
Inac v lidli som mu kupila take zošity, ktore krok po kroku ukazovali ako treba kreslit.
Inac, to co kreslia v skolke aj ked, je to take predskolske cvicebnice absolutne nepotrebuje do skoly, ucitelky na ZS to ani nemaju radi, lebo v MŠ nedavaju pozor na to, ako drzia deti ceruzku a 90% ich drzi zle+ciaru tahuju z dola na hor a popritom to treba tahat z hora na dol.
Ako ceresnicka na torte, syn mi povedal, ze nech akokolvek sa snazi v skolke pekne kreslit, on nikdy nedostane na kresby vcelicku. Tento cely system je pos.aty! Tie ucitelky by som vyfackala. Maju mesiace prazdnin, pracuju pol dna, strajkuju kvoli platom a ked si treba robit robotu, tak su urazene. Cest vynimkam!
Ako sa branit? Povedz mu, ze on vie pekne pocitat a dievcata vedia pekne kreslit. Ja som synovi vzdy vravela, ty rychlo a presne pocitas, ine dieta vie pekne recitovat, dalsie pekne spievat, ine zas pekne kreslit.
Lekar nepotrebuje matematiku!
@mira0611 to s tou výtvarnou je ako u nás v škole, keď učiteľka ide dávať pluska za zošity a môj syn ma dysortografiu a vždy je mu to ľúto, že nikdy to plusko nedostane lebo to je nereálne 😒 a ďalšia učiteľka na matike, hoci vypočíta prvý príklad za 1tku (kto bude prvý) mu ju nakoniec nedá, lebo nemá pekne oddelené tisícky od stoviek alebo čísla pri sebe... Proste môžeš mať aj papier ale ktorá ako to akceptuje.
@mira0611 mozeš prosim odfotit tu knizku kde je postup ako kreslit?
Ak kreslenie neznasa, preco s nim kreslite denne? Este viac mu to zhnusite. Jemna motorika sa da trenovat aj bez kreslenia. Moj vooobec nekresli a ma 7 rokov.
Ta korcula je velmi pekna.
Podla mna je to velmi nespravne ze sa kreslenie pouziva ako trening na pisanie.
Kreslenie je predsa forma umenia - vyjadrenie svojich emocii pomocou farieb. To sa neda hodnotit ani trenovat. Kolko umeleckych diel vyzera ako detska carbanica. Ku kresleniu by sa malo pristupovat ako k umeniu. Podporovat deti ze nech, na dobrovolnej baze, farbickou vyjadria co citia.
Kresba nema nic spolocne s pisanim... jedine ten ceruzkovy uchop. To ze sa dieta uci ako kreslit postavu, to podla mna nie je kreslenie.
Hans Hofmann - Laburnum
@janulik2008 bohuzial, syn je uz 9.tu knihu som mu kupila, ked bol skolkarom. Ale nadpis bol kreslenie krok za krokom a kupovala som ju v lidli, ale urcite podobne verzie najdej aj na internete.
Inac, podla tej knihy by mali ucitelia ucit vytvarnu, nie tak za zoberu obrazok a povedia, nakresli to, vsak to male dieta ani nevie kde ma zacat.
Inac, akoze este jedna myslienka. Toto, ze nadavaju na dieta, ze nevie kreslit mi nedava zmysel, vsak naco je tam ucitelka? Aby ho naucila nie?! Vsak ako keby certvemu prvacikovi povedali, ze nevie, pisat, citat, pocitat. 🙉
@mira0611 suhlasim, no tiez sa neda zovseobecnit. U syna v skolke uchop riesia plus nikdy neprisli ucitelky s kritikou, co mu nejde. Ani syn sa nestazuje. Podporuju ich v temach a oblastiach, ktore ich zaujimaju (jednotlivcov). Bezna mestska skolka. Celkovo to tam posobi tak pozitivne naladene.
@andreatytler veľmi pekne ďakujem, ja si tiež myslím ze sa to precenuje....krásne mi tu poradili aj iné spôsoby na rozvoj ....goralky napr sme nikdy nerobili🙊.....
@mira0611 vieš čo, toto nechápem ako môže povedať jedna vš osoba dieťaťu- že najškaredsie co kedy videla🙈🙈🙈to je chyba, ja stále vravím ze by si učiteľ mal predstaviť ze vedľa dieťaťa stojí rodic- ci by to aj TAK povedal😡😡😡
Ak ťa to poteší, môj nekreslil skoro vôbec celú škôlku. Jemná motorika sa dá trénovať aj inak a s tou môj problém nikdy nemal. Písať sa naučil v pohode, aj pekne vedel, keď bolo treba, ale s pisanym písmom skončil hneď v druhej triede, písal ním len keď musel, inak tlačeným, resp zmesou tlaceneho a pisaneho, ako asi aj väčšina ľudí, málokto píše predsa predpisovym písmom. No a paradoxne celú ZŠ mal šťastie na úplne úžasné učiteľky VV, ktoré podporovali hlavne kreativitu a jeden rok dokonca chodil na VV krúžok 😅😂🙈 Lebo oni tam v prvom rade tvorili, nie sa učili, resp. nik ich nenútil kresliť tým spôsobom, čo v škôlke. Ani na hodinách, téma bola vždy široko postavená, na výber mali mnoho techník, každý si našiel to svoje. Žiadne hodnotenie a znamkovanie, proste len čisto tvorba.
My sme mali ten istý problém približne v tom veku. Môj syn nejak nevynikal v kreslení a môj otec, teda jeho dedo ho namiesto pochváli úplne že sprdol, že ako to škaredo vymaľoval a prišiel za čiarku, no mňa skoro porazilo. Odvtedy možno aj rok odmietal kresliť a čo i len chytiť farbičky do ruky. My sme na to netlacili, ale nabádala som ho na to a stále ho chválila že ako mu to dobre ide. Teraz je predškolak má 6 a pol roka sem tam už kresli, ale určite to nie je jeho obľúbená činnosť.
Náš syn nerád kreslia maľoval nič, teraz ako predskolak len by kreslil, stačí víkend doma a už chce niečo tvoriť
Sustred sa na to, aby sa naucil kreslit postavu. Tak bude mozno slaredo pisat. No a co. Mozno najdes v okoli skolu, ktora uci prvakov comenia script (akoby tlaceny font pisma), to by bolo fajn. Drzim palce k lahkej rucicke a lahkej dusicke!
Uprimne? Povedala by som mu, ze to neni vobec dolezite..a s ucitelkami by som si to tiez vybavila a povedala im aby urobili stojku lebo ty to chces a dbas na stojku..co tam po hlupom kresleni
Vysvetlit mu ze kazdy je iny. On vie super pocitat a kreslit menej. Moj syn to iste, pocital snad skor ako chodil ale to písmo. 🤦♀️🤦♀️Hrôza a des aj teraz.
Ja to tak trochu poznam, mam 5 rocnu prvacku, do skoly isla este ako 5 rocna a cochcila na to mala 6 rokov. Je velmi sikovna a teda uz v skolke ju o rok skor pridali k predskolakom (dovysvetlim ze u nas su triedy od 2-6 rokov a predskolaci z celej skolky maju 1-2x do tyzdna spolocne nauku). Pokym mala 4 roky a chodili na nauku tak bolo dobre, lebo ona sama to vnimala ze ved je mensia od nich. Ked bola regulerne predskolacka (ale stale skoro najmladsia kedze ini predskolaci boli aj o 11 mesiacov starsi) tak uz to brala ze s nimi musi sutazit a porovnavat sa a ked jej vykony neboli najlepsie v skupine tak sa urazila, pokecila papier a hodila do kosa 🙈
Presne s tymto bojujeme aj nadalej v skole, co sa uciva tyka ci nemcina ci matematika, tak ju kludne mozu rovno do druhej triedy dat, ale socialne kompetencie v zmysle „nie je dolezite vyhrat, ale zucastnit sa“, alebo ze nemusi byt vzdy najlepsia a najchvalenejsia, tak to sa musi naucit, preto sme ju vyssie ani nedavali, aj tak je skor najmladsia z triedy teraz.
U nas velmi pomohol sport! Chodi na hokej a vidi ze casto aj mensie deti su lepsie lebo castejsie trenuju, vidi ze niekedy sa vyhrava a niekedy prehrava. Tu vidime najvacsie pokroky 😊. V malovani to dietatu nepomoze, ale lepsie znasat osobne vyhry a prehry urxite, aj reagovat na neuspechy ale aj si viac verit a mat sebavedomie!
Co sa urovne kresleni tyka nestresuj seba ani maleho. Moj syn predskolak kreslil horsie ako 3 rocne deti (nebol vyprofilovany este, striedal lavu a pravu rucku) a v skole schytil ceruzku a pisal krajsie nez barsktore dievca co krasne malovalo…a napr teraz v 5.triede velmi rad kresli, Super rysuje, ucitelka si dokonca foti jeho vytvory na matike a premieta to na tabuli….
Proste no stress, dieta sa aj tak bude vyvijat tak ake ma danosti a ako som pisala, pre zdravy vyvoj osobne odporucam sport!
Nechapem toto bazirovanie na kresleni, moj 8r. doteraz nevie a nechce kreslit, kresli ako 3r dieta a cuduj sa svete pise tak uhladne ze ho ucitelka chvali ze nadherne pise..
Rozhodne by som zmenila skolku lebo ak sa znova len dostane pod patrinat tych istych uciteliek tak sa ti bude scenar iba opakovat.
Vôbec by som ho nenútila do “maľovania”, robili by sme len ako bolo spomenuté vyššie grafimotorické cvičenia, čiary, vlnky, tvary … načo v ňom prehlbovať averziu z kreslenia a vidíš nakoniec sa celý cíti nanič. Môj syn tiež niečo nevie a skúša a nejde mu to. Zo začiatku sme ukázali, robili spolu a teraz ho nechám nech skúša keď chce a vidí iné deti, ale cielene za tým nejdem. Troška obkľukou, ale skôr robíme čo ho baví a v čom je dobrý, aby som neznižovala zbytočne jeho sebaobraz. Veď všetci nikdy nebudeme rovnakí a každému ide niečo iné. Zdá sa mi veľmi zastaralý tento uniformný názor, že všetci všetko musia vedieť kresliť s takto mu to proste treba podať že nejde o dokonalý obrázok, ale že si skúša úchop pastelky aby sa raz mohol nsučiť písať. Proste len cvičiť motoriku aj keby mal maľovať len cesty a zákruty a priechody pre chodcov a cvičiť písať.
Najdolezitejsie je nehodnotit a neskatulkovat dieta cez to, co mu nejde, resp. ho nebavi. Nemusi kazdeho bavit kreslenie, rovanko ako kazdeho (aj dospelaka) nebavi matematika, ci jazyky. Jemna motorika sa da rozvijat aj inym sposobom, tak to treba vysvetlit synovi aj ucitelkam.
Podľa mňa to strašne prežívaš.. jednak mu povedz že z výtvarnej známky nie sú, ďalej že nemusí mať predsa samé jednotky - každý je dobrý v niečom inom - a viac sa tým nezaoberaj. Maximálne by som ho teda skúsila dať do inej triedy ak máš ozaj pocit že učiteľky nemajú k tomu dobrý prístup. Dieťa musí vedieť že nie vo všetkom je dokonalé a že skrátka každý je v niečom je slabší. Ja tomuto trendu nechápem že mamičky sa desia keď dieťa povie že bude mať z niečoho 5. Mne napríklad naši narovinu povedali že som totálne pohybové nemehlo (niekoľkokrát ma telocvikárka zvozila tak som sa doma sťažovala) a tak ma absolútne už potom jej výroky nestresovali. Dodnes som drevená, absolútne mi to nevadí, stredný syn je po mne 😆 keď padne ešte aj z kolobežky zakaždým ako sme vonku obaja sa zasmejeme ešte mi aj povie že je drevený po mamine 😆
Ja tak isto.Som Dr, 2 atestacie a nocna mora zo zakladky bolo kreslenie a jazyky.Matika, fyzika a chemia uplna pohoda.Mam dvojicky.Uz predskolako, jeden kreslenie OK, druhy na zaplakanie..Utesujem sa len tym, ze dako prezije.Ako ja.. Vdaka bloku zo mna nebola ucitelka, hoc si to zelala mamima ucitelka, ale to, co som vzdy chcela..
Môj syn až donedávna nechcel kresliť ani mu to nešlo. Teraz ma 6 rokov a dám od seba sadne a kreslí takže netlaxlčte na pílu príde to samo nie každý musí byť Picasso v kreslení 😃
Starší syn začal kresliť až ako 5 ročný v škôlke. Doma ani za svet. Mladší má 3 a tiež sa na kreslenie nechytá... Riešila som to s pani psychologičkou, povedala mi že u chlapcov to je v poriadku. Potrebujú ovládať priestor okolo seba a papier je pre nich "ohraničené územie". Taktiež mi povedala, že chlapcom sa toleruje prechádzanie za čiaru aj v predškolskom veku a nekladie sa dôraz na krasopis v škole.
Učím výtvarnú na ZŠ, ktorú musím hodnotiť známkou. Nikdy by som dieťaťu nedala horšiu známku ako 1. Mám v triede dievčatko, ktoré "trpí" na výtvarnej. Každú jednu hodinu jej aj ostatným opakujem, že každý vyniká v niečom inom. A idem menovite- ten je dobrý v matematike, ona v kreslení, ďalšia v čítaní.. A ubezpečujem ich, že tak je to v poriadku.
Netrap sa, bude z neho ekonóm co nevie kresliť 😜

Toto je "predmetná čarbanica" zo škôlky