icon

Šikovnosť škôlkára

10. mar 2023

Ahojte.Potrebujem vás pohľad......
Syn jedinacik má 4,5 roka, všetko ôk, jedine začal neskôr rozprávať, obdobie vzdoru nebolo slabe-no prešli sme to s úspechom...
Chodí už rok a pol do skolky...prvý rok ôk,po roku keďže tam chyba stredná trieda, zaradili ho k predškolskom doslova do poctu, nerobilo to dobro tak sme po 4 mesiacoch dali opäť do malej triedy-hodnotíme to ako dobre rozhodnutie.
Syn je pohybovo zdatný, baví to veľmi pocitanie-vie do 50 a so zavahanim do 100, je šikovný, bystrý, ľudský....🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️no neznáša a nevie kresliť- po mne ja kreslím ako prvacka🙉
A to je kameň urazu-tie 4 mesiace u predskolakov sa trápil, učiteľky na kreslenie až veľmi dbali-viem jemná motorika, nácvik uchopu....deti najma baby sa mu začali posmievat že to nevie robí čarbanice....malý bol z toho nešťastný....snažíme sa denne milo s ním robiť, poctivo maľujeme, je tam zlepšenie....

Dnes sme sa hrali, rozprávali o škole, hovorila som mu ze tam deti dostanú známky za výkon od 1-5 a on mi vraví ze bude mávať 5 lebo on vie iba čarbanice 🥺🥺🥺mne srdce puklo...

Je tam evidentne blok-co ďalej?

Ja uvažujem že ako predskolaka ho dám do inej škôlky...ja chápem ze nácvik je dôležitý ale sebavedomie ešte viac, aby tam 3 hodiny každý d
eň kreslili sa mi zdá dosť....bojím sa ho vrátiť k tým ucitelkam, čo by ste robili??
Vďaka

Strana
z4
dzinka777
12. mar 2023

Môj neznášal kresliť.ked mali vymaľovať v škôlke obrázok, všetky deti ho vymalovali celý a môj len napr.slniecko nič iné.ked nastúpil do prvého ročníka nepísal najhoršie,ale napr.vlnku nevedel spraviť (dlhšie mu to trvalo dokým sa to naučil).zistili mu,že ešte nema dozreté nejake spojenie oko-ruka.postupne sa to vyvíja.az teraz, vidím pokroky.po pol roku-takze dozrelo mu to prepojenie v mozgu.inac ja maľujem ho škôlkarka a malý sa z toho smeje že všetky moje zvieratá na papieri vyzerajú rovnako.ale je šikovný v iných oblastiach v matike,v prvovke,číta prekrásne.a na tom písme pomaličky pracujeme.a z opisu viet a z diktátov nosí 1*.je prvák

dovolenka2
12. mar 2023

Mal jej povedať že je to moderné umenie. 😆Ukážte mu obraz od Mariána Čunderlíka Krajina Pierota. Ale inak mu treba vysvetliť že ľudia nie sú dokonalí a rovnako ako niekomu nemusí ísť na 100% maľovanie iný nemusí vedieť učiť tak, aby naučil alebo sa vycítil do dieťaťa, že pani už zabudla aké je to byť malou a berie to podľa svojich tabuliek. Vy... sa na určitú dobu na kreslenie, keď bude teplo kúpte mu kriedy a spravte si vonku skákaciu škôlku nech vám ju nakreslí, alebo si zahrajte piškvorky. Môjmu sa vždy a všade smejú začalo to spolužiačkou v škôlke že je teplo a on mal tepláky, keď som sa ho pýtala čo mala oblečená dotyčná, tak vraj tiež dlhé nohavice, potom prestal plakať a pochopil že niekto sa proste smeje lebo iné nevie. V 4tom ročníku mal odkresliť včielku Máju, aby spravili "letáky" na podporu Lidl hlasovania o žihadielko, učiteľka bola suplujúca nakreslil to skoro ako originál, dal tam info, kde treba hlasovať a natešený išiel odovzdať bolo mu povedané že je to hnusné a má to prerobiť. Ubilo ho to, aj keď sám vie (aj teda každí komu to ukázal že je to pekné) že sa mu to samému páčilo, ja ho mám odložený nie len kvôli tomu že ozaj je pekný ale ako pripomienku ľudskej "ohľaduplnosti" a z času na čas si to pripomíname, keďže vždy sa nájde človek na ceste čo je nahnevaný, zameraný na to svoje alebo proste len blb.

lauha21
12. mar 2023

Nečítala som celú diskusiu… ale moja rada je možno neriešiť až tak maľovanie/kreslenie, ale skôr špecificky trénovať jemnú motoriku (navliekanie obťahovanie a také) - môj brat nevedel kresliť, ale prekvapivo chcel v škôlke chodiť na výtvarnú tak ho naši nechali… keď robili ako predškoláci spoločný veľký rozlúčkový výkres jemu jedinému tam zakázali nakresliť lebo že škaredo kreslí 😭 bolo nám to veľmi ľúto ale on nikdy nič nehovoril o výtvarnej a zistili sme to neskoro… každopádne s jemnou motorikou mal problém snáď prvé 3 ročníky ZŠ a otrasne píše doteraz 😂 zlepšilo sa mu písmo potom ako mu kúpili playko - joystick je citlivý a tam si to natrénoval… avšak po rokoch je šikovný v iných veciach a teraz už naozaj nikto nerieši ako kreslil alebo ako píše, netreba tomu dávať takú dôležitosť v tom detskom veku

eila88
12. mar 2023

Nie každý ma talent na kreslenie, náš 4,5 rocny druhy syn načmara nanajvýš machulu. A vobec nic si z toho nerobím, lebo starší teraz chodi do prvej triedy a ked mal 4 roky tak by som povedala ze v zivote nenakresli nič ale že nič. Zrazu ho strasne zacali asi v 5 rokoch bavit hrady, chcel aby som mu ich kreslila ja, postupne zacal on. Potom pozeraval v telke Toma Gatesa a tam to začalo, chytil sa kreslit podla tej autorky a az tak ze je schopný minut 500 ks balik papiera za mesiac. Jeho kresby máme všade. Takže ja by som nezufala, este kludne moze zacat kreslit.
Ale musim povedat ze co mna ako mamu prvaka dosť prekvapilo je, ze vela kreslia, ci v matike, prvouke, do šlabikára

jarka26011
12. mar 2023

Mňa by zaujímalo, že čo vlastne v tejto dobe od deti chcú. Veď my ako deti sme nevedeli nič, keď sme nastúpili. A riešiť kreslenie, to fakt? Buď to má v sebe alebo nie,ja som vyhrávala z kreslenia súťaže, spolužiaci čarbali aj ako deviataci, ale nikto to neriešil 💁🏻‍♀️ A nikto na nikoho netlačil a nie, nedávajú sa 5, keď dieťa kresliť nevie, to keď ti syn povie, tak mu to vysvetli. Môj nekresli doma skoro vôbec, raz ho to nebaví, neriešim. Keby učiteľka hundrala, hneď ju uvediem na pravú mieru, no jednoducho ho to nebaví, bodka koniec. Zato čísla celé dni, ide mi hlavu urvať už, tam keď vidím že ho to baví, tak sa s ním o tom bavím a rátame celé dni 🥴🥴

trubi
12. mar 2023

Keď chceš aby vymaľovával, tak u nás zaberá to, čo má rád. U nás Labková patrola je top.
Môj sa tiež skôr zaujíma o čísla, tak odporúčam spájanie podľa čísel. Možno aj maľovanie podľa čísel by ho zaujalo.
A labyrinty a hľadanie rozdielov.
Ja zas musím niekedy nasilu ho prinútiť aby niečo spravil, lebo sa mu nechce. Ale potom ho to baví.

janickacrazy
12. mar 2023

Môj najstarší syn doteraz nevie vôbec kresliť a to je dospelý, vyštudoval veľmi ťažkú VS a v práci je úspešný. Jeho výkresy na ZŠ boli čistá tragédia. Netráp sa zbytočne. Malému povedz, že každý je šikovný na niečo iné. On vie super počítať, iné deti zase kresliť. A vôbec kreslenie nemusí súvisieť s písaním. Môj najmladší kreslí veľmi slabo tiež a píše úplne nadherne. Je prvák.

blondmummy
13. mar 2023

Presne jak moj syn on vobec kreslit ani kolo nevie nakreslit proste nema zaujem ani trosicku len čarbanice robi presne ako pises
Teda
V skolke neni ale mam z toho obavu tiez no

luci_lu
13. mar 2023

Čítala som nedavno jeden celkom dobry článok, kde bolo napisane, ze treba zobrat obrazok dieťaťa do rúk a spytat sa ho, povedz mi nieco o tomto obrazku, vyzera to zaujimavo, moj 4,5rocny mi naposledy ked som vzala jeho na prvy pohlad "carbanicu" do ruk a spytala sa ho takto, zacal vysvetlovat, ze to je labyrint a smer cesty a to hore je raketa ako leti a ako išla... My dospelí vidime tie obrazky ináč, deti maju super fantaziu... Cize ako jedna baba radi, kazdy obrazok zo skolky pripnut na chladnicku.. Moj mi kazde rano zo suflika v skolke vyberie nejaky dalsi, ktory deň predtým pre mna namaloval... Tymto stylom, ze sme si vytvorili takyto obrazkovy ritual sa do skolky zacal aj tesit, pred rokom v januari ked tam nastupoval dost plakal... A vela tam kreslia a maluju, moj este stale drzi ceruzku v pästicke, nevie spravne drzat ako sa ma... Ale neriesime, on sa naučí... A o znamkach v skole v tomto veku zbytocne hovorit dopredu... 🙂

autor
13. mar 2023

Dalujrm, ďakujem, ďakujem.

Ja keď čítam co ste napísali, cítim obrovskú podporu a také upokojenie....veľa skvelých rad ste mi dali na zlepšovanie motoriky, no najmä toho povzbudenia....

Na druhej strane keď čítam co niektorým deťom narozprávali, ako ich v ich radosti z tvorenia "brzdia " ohyzdnými rečami, tak mi až zle prišlo....
"Škaredé, prerobiť ty nebudeš kresliť na spoločný výkres, lebo kresliť škaredo... " jaj, zabúdajú v tých školách že to je VÝCHOVNO-VZDELÁVACI proces....samotná výtvarná výchova ma v názve slovo výchova k čomu vlastne?podla mňa k láske k umeniu....

Nie netvrdím, ze máme všetky deti len vychvalovat, no oceniť malé pokroky, podporiť v zlepšovaní sa.....nepoviem na strednej, vysokej škole povedať aj tvrdo, no v škôlkach na 1.stupni???

autor
13. mar 2023

*pardon za preklepy

dzulik_
13. mar 2023

Nečítala som všetky komentáre. Chcem ti napísať, že ja mám dcérku v podobnom veku, v lete bude mať 5. Je v strednej triede a kreslenie je trápenie odmalička. Nenávidela to, ani akékoľvek tvorivé činnosti typu plastelína, modelovanie, strihanie, lepenie atď. V škôlke to urobí len keď musí. Kreslenie je hrôza. Keď máme vystavené kresby v škôlke na nástenke, naša má jednu čarbanicu a ostatné deti majú krásne postavičky, vyfarbené, do detailu prepracované. Je mi to ľúto, ale nechcem ju nasilu nútiť, že musíš a musíš. Pani učiteľka mi už naznačila, že je to bieda, ale zas vyniká v iných veciach, je takmer najmladšia v triede a rozpráva najčistejšie spomedzi detí, vie veľa cudzích slov, naučí sa básničky, zaujímajú ju čísla, písmená, angličtina,... V škole to bude katastrofa s písaním 😵‍💫 doma si nikdy nevezme papier, že ide niečo nakresliť. Vyfarbovanie sa ani nesnaží, aby nešla mimo čiar. Najlepšie celý obrázok začmárať jednou farbou 😀

danko74
13. mar 2023

Odporúčam blog na stránke montemama.sk, je tam obsiahli článok presne k tejto téme
https://montemama.sk/moj-skolkar-nechce-kreslit/

nadjam
13. mar 2023

Nedá sa v škôlke dohodnúť, že tie pracovne listy nebude robiť? Ved povinná je len predškolská. Ja by som ho absolútne do kreslenia nevolala a hlavne nenútila. Na par mesiacov. Nech na to zabudne a nájde si cestu sam. Môj syn v 4 rokov nemal ani dobrý uchop, lebo proste kresliť predtým nikdy nechcel, nevedeli sme ho nijako namotivovať. V škôlke to strašne riešili. Ale potom zostal doma, lebo býval chorý. Ja som to vzdala a sam začal pekne držať ceruzku aj kresliť. Oni sami prídu na to, ako to chytiť. Teraz je 4tak, veľmi šikovný a chodí na vytvarku do zusky. Kresli krásne a hlavne rad 😉 Aj pekne píše, takže grafomotorika neutrpela. Najhoršie keď musí dieťa zapadať to tabuliek, co by už mal vedieť v tom veku atď. Kazdy sme iný. Skúste učiteľky poprosiť, nech ho nenútia. Mali by to pochopiť.

akvi
13. mar 2023

Autorka - pri kreslení vôbec netreba riešiť, či je to "pekné" a pod. Pretože to je subjektívne. A tiež chváliť niečo, načo? Obzvlášť, ak sa mi výtvor nepáči. Ja nebudem klamať dieťaťu, že je to pekné. Čo ale spravím je, že sa zaujímam. Čo dieťa nakreslilo a prečo, proste pýtam sa a bavím sa o obrázku, dieťa väčšinou vie aj samo, ak obrázok nie je príliš vydarený, vôbec to netreba hodnotiť. Umenie je proste spôsob komunikácie a tak to aj beriem aj vo vzťahu k dieťaťu. Môj raz na diagnostike v CPPP cku nakreslil ako vyzerá počítač zvnútra. Na pohľad totálne od veci spleť čiar, samá šedá a čierna. Psychologicka najprv zarazena, ale potom, keď dostala vysvetlenie, bola úplne unesená, že ako do detailov jej vysvetľoval, že čo je čo.

Strana
z4