Sirupová voda v škôlkach
Ahojte,maminy, chcela by som sa opýtať,prečo v škôlkach podávajú deťom rôzne sladené vody? My sme zvyknutí piť doma čistú odstátu vodu z vodovodu. Je to zdravšie nielen kvôli zubov, ale aj z hladiska zdravia, nepriberá sa pritom toľko. Dalo by sa s tým niečo robiť?
@dai Nemyslim si zeby Slovensko bolo zaostalejsie v strave ako UK...Nic ine tam nejedia len pizzu a fish and chips...Stravuju sa vo fast foodoch a Oo tom ze nemaju vobec stravovaci rezim radsej ani nehovorim...Zaujimalo by ma co je tam tak perfekne zdrave...Zila som tam par rokov a potraviny som si nechala posielat z domu...Dobry,poctivy chleba tam nepiznaju a ziju na coca colach...
@petkovadanuska23 preco adresujes tento prispevok mne?🙂
@dai Sorry to nemalo byt tebe 🙂 Ale tej ci pisala ze sa v UK zdravo stravuju 😀
@aliza tak ja som v uk bola relativne casto... skolky teda porovnat neviem ale stravovacie navyky britov ano ( pritom porovnavam rovnake vrstvy obyvatelstva v SR a UK ) takze mne stale pride smiesne ked pises co tam mozes a tu nie... ked viditelne ani ty nevies co tu je mozne a nazor si vytvaras podla skupinky zien na mk😉 ja som sa nestretla napr. u nas v skolke ze by rodic nemohol si pre svoje dieta v stravovani presadit cokolvek ( sladkosti su u nas povolene len na narodeniny a aj to rodic moze zakazat...), ako som uz pisala, niektore nase deti nejedia sladke obedy, vody su len bez cukru etc. ... vsetko prisne podla poziadaviek rodicov... a osobne mi je sumafuk co ine deti a ine rodicia riesia... tak teda neviem koho vlastne zo SR porovnavas s tymi supermoznostami v UK😉
@petkovadanuska23 bavili sme sa o skolkach a skolach, nie o celkovom stravovani anglicanov, treba citat pozorne. Deti v skolke/skole nejedia fast foody a nepiju coca colu. A predstav si, viem sa tu stravovat zdravo aj bez slovenskych produktov. Sice neviem, co tymi zdravymi produktami z Sk myslis...biela muka, granko, krupica, klobasa? lebo to tu najviac Slovaci kupuju. Ani s chlebom nemam problem. Poctivy chlieb uz nemas ani na slovensku v hypermarketoch, kde ho vacsina kupuje, su to len predpecene zamrazene polotovary plne Eciek, aby to co najviac vydrzalo a potom to len rozmrazia a dopecu, fakt cerstve a poctive... takze nesir dezinformacie.
Ako sme prešli s kvapky sirupu k celosvetovému trendu výživy obyvateľstva. Baby, je nás škoda. 😀
@natalym 🙂 to hej... na druhej strane mna vzdy znovu a znovu prekvapuje ako niektori ludia zijuci v zahranici poznaju realitu v SR a ako je vzdy v tom zahranici vsetko lepsie🙂 bez stipky objektivity a aspon trivialnej snahy zhodnotit pozitiva aj negativa...
- keby tu niekto zijuci vo Francii pisal o stravovani tam ake je super, tak by som hned likovala... ale chapes, niekto zijuci v UK aby tu UK daval za vzor co sa stravy tyka?🙂 to mne ako cloveku relativne scestovanemu poznajucemu vela ludi zijucich v danych krajinach ( native ludi nie pristahovalcov ) pride uplne divne a na smiech...
@petkovadanuska23 v Anglicku treba vediet nakupovat, to je vsetko. Da sa tu kupit aj kvalitny chlieb a ja som tu osobne za 4 roky mala 3x fish and chips. 😅
@dai este raz, nepisala som o stravovacich navykoch britov! Pisala som o tom, ze tu nikto nebude tvrdit, ze sladke vody a sladke jedla neskodia, ako vela slovenskych mamiciek a ze v skolkach daju prednost zdravemu stravovaniu a deti na nezdravom jedle sa musia prisposobit. Bola to reakcia na prispevky tu, ze matky, ktore chcu zdrave jedlo/pitie v skolke pre svoje deti len vymyslaju a skacu kazdemu po hlave a ich deti su rozmaznane. Na to som reagovala, ze u nas sa snazia vzdy vyjst v ustrety dietnym poziadavkam, ze to nie je problem a nikto sa takemu rodicovi nevysmieva a nenazyva ho kadejako. Neviem, ale myslim, ze pisem dost zrozumitelne, takze nechapem, preco sa moje prispevky takto prekrucaju a nazory vyhrocuju. A ano, mam kamaratky a rodinu na SK, ktorych deti chodia do skolky, takze nie je to len z konika. Plus dcera chodi do taborov s klasickou slovenskou kuchynou a sladkymi vodami....vsade je to viac menej rovnake. To, ze niekde nejaka skolka to uz takto nerobi, je super, len bodaj by sa pridavali aj dalsie, resp. vacsiemu poctu rodicov zalezalo na tom, co ich deti pocas celeho dna jedia a piju.
@moni244 pytala si sa co je zle na cajoch- aj ja som sa pytala, ked som sa s midwife bavila o prikrmoch. Tu sa caj pre deti neodporuca az do 5 rokov- co ma teda prekvapilo. Pre babatka sa neodporuca cierny a zeleny... kvoli obsahu teinu (kofeinu)- stazuje vstrebavanie zeleza. Bylinkove sa zas neodporucaju kvoli alergiam a podobne. Granulovane caje s cukrom- to som tu este ani nevidela, ked tak v polskom obchode 😅
@aliza ty o čom točíš? Tu píš jak miluješ Slovensko a len kydáš..si videla ako pracuju v pekarni nie? Ake chleby predpečene zamrazene? Kde? Ok..take šatočky a kolačiky z jemneho cesta napr. v Lidl ok...ale chleba sa ,,normálne,, miesi v robotoch, dava do pletených košov a pečie...a možeš si vybrať,krajane su zvyčajne aj ečkove , to sa nikto nehada,su balene vo foliách. klasicke pečené chleby ako zemiakový a pod,krásna korka...ečka nemavaju, ako ktorý samozrejme ale ja kupujem ,,poctivy,, všade maš zlozenie.
Si predstav že kupujeme aj bryndzu, kozí syr taký super vrzgavy, kozie mlieko, jogurty, rozne acidka nám chutia...parene syry a to v zahraniči iste take nemaju, ok maju ine ved to je normálne, každá krajina má to svoje, ale ja som hrdá na to, že tieto produkty ako krajina máme, su kvalitné ak viem kde kupujem a aj zdravé. netvrdím že by som bez nich v zahraničí ,,umrela,, ale toto je take naše špecifikum.
@aliza Chleba kupujem v dedinskom obchode a tam im vozia s pekarnii..My sa stravujeme s rozumom...Ako mi raz jedna pediatricka povedala treba pouzivat zdravy sedliacky rozum...Ten aj pouzivam...Ja mam 50 kg moj muz asi 70 A deti su stihle...
@dai pisalo sa o sirupovej vode, s fast foodmi som ja nezacala, ani ich v spojitosti s SK nespominala. Pisala som o sladkych obedoch, ktore su absolutne nevhodne a nevyzivne a o mliecno-mucnych privarkoch, omackach a polievkach. Ak tieto jedla v slovenskych skolkach uz nevaria, tak sa ospravedlnujem za nespravne informacie.
@domak2 a to musia britským zenám hovoriť že bábätkám sa ,,neodporuča zelený a čierny,??? Nepoznám tu maminu ktorej by to niekto musel povedať...každá to vie. Bylinkové (fenikel, rasca) treba odskušať ak nie su v rodine alergie, prečo by mal sposobovať alergie. Praveže pomaha pri bolesti bruška. Ach jaj...Slovenskoooo, Slovenskoo, eeeeja ejjja, eeeja Slovensko! 😝
@sardinka333 no pokial viem tak na Slovensku sa uplne bezne dava detom uz od tyzdna osladeny pigi caj, takze ano, treba to ludom hovorit. Fenikel moze brusko uvolnit, alebo ho naopak nafuknut. Novorodenci maju proste pit mm alebo um. Nic viac, nic menej.
@sardinka333 http://www.fuudy.sk/magazin/obilie-a-pekarstvo/...
je to clanok z 2013, takze sa to mozno uz zmenilo
@aliza Ochlebe sa tam nepise ani slovo...Len o pecivach...
@petkovadanuska23 je to aj o chlebe, citaj pozorne 😉.
http://www.pekarensana.sk/magazin/test-chlebov-...
@domak2 ja len oči otváram...ženy - slovenky to aj vy davate svojim deťom pigi čaj??? POCHYBUJEM že 99% dava pigi čaj - no ale možem sa myliť ved jedna truba sa vždy najde...
To milujem taketo že ,,pokial viem tak na Slovensku,, a ja pokial viem tak v zahraniči...bla bla...
Novorodenec može piť aj čistu dojčensku vodu, hlavne ak je na UM v týchto horučavách, a aj bylinkové čaje, ktoré toleruje...nesladené.
Je mi to jedno...Ja kupujem chlieb a pecivo v malych obchodoch kde dovazaju s dedinskych pekarnii...Ja v supermarketoch nakupujem minimalne...Je to tam vsetko zahranicne-pre mna velmi nekvalitne 😉 Ja radsej Slovenske...
@petkovadanuska23 píše sa tam o pečive zo supermarketov to nebude nič moc ani za hranicami......pekarne takto nefunguju, tie to realne peču.
@domak2 to fakt, ja nepoznam nikoho, kto dava dietatu pigi caj...a este tak malemu a to ich poznam dost;)
@domak2 prepac... toto by ma fakt zaujimalo kde na slovensku sa tyzdnovemu babatku dava osladeny pigi caj... teda mozno tak v osadach pripadne u ludi s totalne podpriemernym IQ ale normalna matka uz len so sedliackym rozumom toto dietatu neda...
@aliza ja som fanusik hesla ze vsetko s mierou nikomu neskodi ( zaroven ale vediem svoje deti aj k pohybu a snazim sa spolu s muzom im byt v tomto aj prikladom...) - cize moje deti jedli uz aj v mcdonalde ( maly ma 3 - jedol tam detske menu - ovocie, jogurt a cerstvo vytlaceny dzus, mala ma 8 a bola tam uz asi 4x ... ked si moze vybrat restauraciu tak si ale mcdonald urcite nevyberie - u nas je to skor nudzove riesenie na letisku ci v zahranici ked potrebujeme rychlo nieco zjest a nepozname okolie...)
@sardinka333 https://www.modrykonik.sk/forum/ma-1-az-3-roky/odkedy-pije-vase-dieta-caj-a-aky-druh/
maminke poradila primarka na novorodeneckom, aby davala slaby cierny caj 😨 . Je mi jasne, ze to tak nerobi kazdy a je mi jasne, ze vela ludi o tom vie. Neviem preco si to tu ponala ako bojove pole, ale to je tvoja vec. Ja som to pisala mamicke, co sa pytala co je na caji zle. Len som povedala co som sa dozvedela ja tu, preco sa neodporuca. A ty tu po mne skaces, ako keby som palila slovensku vlajku. 🙄
@domak2 asi ti to napisala preto lebo si pisala ze je normalne ze v SR sa podava tyzdnovemu dietatu sladeny caj... co je teda uplna blbost🙂 na mk pokial ja viem sa pisu ine blbosti casto tak to predsa nemozes davat ako argument podkladajuci tvoj nazor... ty si sa s tym realne stretla? u seba ci v okoli?
@dai aj moje deti uz jedli v mcdonalde, ale uz to ani oni sami nechcu jest, naposledy vsetko jedlo nechali a tak mam po probleme... maly tam chce ist najma kvoli hracke 😀. A sportujeme aj my, dcera robi dva vrcholove sporty, maly tiez sportuje primerane k veku a ja robim vsetky sporty, ktore robia moje deti, aby som bola vzorom a aby som ich chapala. takze ta strava a pitny rezim u nas je fakt dolezity pri takom velkom vydaji.

@mk22 taktiez to, ze dieta je zdravo, neje sladke a pije cistu vodu je tiez vizitka rodicov... Len skoda, ze sme zato spolocnostou atakovani posmeskami, a mame drzat hubu a krok ak nejdeme s davom a chceme pre nase deti aspon tu cistu vodu....
Hmmm a potom pride unicef atd a zobraju prachy na studne v afrike... a my nalievajme do deti sr..cky... Uaaa kde to zijeme?