Sirupová voda v škôlkach
Ahojte,maminy, chcela by som sa opýtať,prečo v škôlkach podávajú deťom rôzne sladené vody? My sme zvyknutí piť doma čistú odstátu vodu z vodovodu. Je to zdravšie nielen kvôli zubov, ale aj z hladiska zdravia, nepriberá sa pritom toľko. Dalo by sa s tým niečo robiť?
@luciahromadkova ucitelka v MS realizuje vychovno-vzdelavaci program
ISCED 0 osnovy:
Zdravotný stav, postoje k zdraviu.
Zásady ochrany vlastného zdravia.
Riešenie krízových situácií ohrozujúcich
zdravie.
Ochrana proti drogám.
Možnosti poškodenia zdravia.
Zdravé potraviny.
- poznať, rozlíšiť, triediť a vyberať si zdravé potraviny
cize ucitelka musi mat prehlad o zdravej strave a ma k nej viest aj deti, je to jej naplnou prace
@dena10 Presne tak...lepsie by som to nenapisala...
@gaby21 Nemyslim si ze ked dieta pije sirupovu vodu a osladeny caj tak ma zle zaklady z domu...Moja dcera od malicka malo pije a teraz som rada ze my vypije 3 dcl osladeneho caju alebo sirupovej vody...Ked jej dam cistu vodu tak zahodi flasu...A kazda matka si mysli ze ma doma anjela...Takych anjelikov co za nic nemozu je plno a potom si s nimi nevedia poradit lebo matka si mysli ze ona ma anjela a ten druhy je zly...
@gaby21 vôla a sebaregulacia je vec, ktora sa vyvija vekom ... nieco sa da naucit uz male dieta, ale niektore veci su v nizsom veku nemozne
ak tvoje deti sami pytaju vodu a odmietaju malinovku, tak gratulujem ... vacsina deti je niekde medzi tym, ze ked vidia malinovku tak ju chcu ak je voda tak neriesia a piju vodu
@dena10 ak by to brala kazda ucitelka s takym pristupom ako to pisete vy tak dakujem pekne 🙂 nielen vy mate papierovacky, osnovy a bla bla.. kazda robota ma papierovacky.. 🙂 takze to je taky argument. je jednoduche to zamiest pod stol.. 🙂
@meluela Väčšinou ide o obsahové štandardy - čiže, čo má dieťa vedieť. Deti sa učia vo škôlke hravou formou a uvedené ovládajú (to viete).
Iba veta s pomlčkou je výkonový štandard - (prax, napr. má si vedieť vybrať). Garantujem Vám, že dieťa si vie vybrať správne. Čiže vie, že voda je zdravá a so sirupom napr. kazí zuby. Ale ak ju má piť tak hádajte čo 🙂
A vraciam sa k tomu, pokiaľ rodič je za sladenú vodu, dieťaťu nenanútim čistú (ak ju nechce).
Teraz je väčšina pedagógov kvalifikovaná a to čo ste uviedli ovláda 😀
A ak si to viete vygoogliť, tak si aj pozrite koľko Vám na jednotlivé štandardy vychádza času!
Ako uviedla luciahromadkova - edukačnému procesu sa venuje, musí splniť čo ste uviedli (a je tam toho dosť), tak ak má niekto záujem o odbornej prednáške primeranej veku - prosím - inak by to bolo na úkor ostatných štandardov...
A príde mi dosť nevhodné poučovať niekoho, kto uvedie že pracuje v MŠ (tak som veci uviedla na správnu mieru)!
@linduska86 Ak to viete lepšie, tak prečo si nedorobíte školu a nerealizujete sa?
Už som raz písala, nepoznáte ma, ani moju prácu tak budte taká dobrá a nesúdte!
@dena10 ja vas nesudim - ako viete ze nemam VS a ze niesom pedagog? :D neviem kto koho sudi 😀 je to nevhodne poucovat niekoho kto pracuje v MS - to uz je co toto za argument?! normalne sa mi zastavil rozum. nechapem VAs postoj - vy toho mate vela - tak preco to robite? 🙂 poznam velmi dobre prácu pedagóga - až by ste sa čudovali ako dobre 🙂 ale mate pravdu VAs nepoznam 🙂
@linduska86 Je rozdiel, keď niekto argumentuje praxou a niekto vygoogleným článkom (niekto si niečo vygoogli, ani neviem, či je úplne v obraze a posunie to pani, ktorá s tým robí a je denne v kontakte).
Mám toho veľa - lebo robím aj nad rámec (to som písala predtým), ale pozor! Svoj čas a energiu venujem deťom - preto to robím a okrem toho mám aj svoju rodinu. Takže aktivity akčných mamičiek idú bokom (káždá má iné požiadavky). A ak si majú tieto mamičky riešiť niečo s ostatnými rodičmi, zväčša pohoria.
@meluela Pre Vasu info, máme inovovaný ŠTVP nájdete na stránke www.statpedu.sk, niektoré MŠ, od 1.9.2015 sú v pilotnej fáze, takže výkonové štandardy vo vzdelávacích oblastiach majú úplné iné znenie 😉
ISCED 0 sa bude používať v MŠ len v niektorých MŠ a nepracuje sa s nim priamo ale v podobe školských vzdelávacích programoch 😉
Odpísať niečo, ešte neznamená, že tomu aj vy celkom rozumiete, mimochodom práve preto sa momentálne deje kurikulárna transformácia, pretože tento dosiaľ uvedený štandard je naozaj diskutabilný ( triediť zdravé a nezdravé potraviny....) napr. podobne ako triedenie na ovocie a zeleninu, čo je z botanického hľadiska nezmysel a ide o gastronomické triedenie
To čo Ste napísali je podľa môjho názoru blud.....(áno museli sme podľa ISCED 0 pracovať, ale....)
Čo je zdravé a čo nezdravé? Na toto neexistuje jednoznačná odpoveď- napr. Janka nemôže piť mlieko, lebo má alergiu, takže vám v pohode povie, že je to nezdravé- áno je to zdraviu neprospešné pre jej zdravie, nakoľko nemôže piť mlieko, pretože má zdravotné osobitosti a podobne je to s niektorými druhmi ovocia, resp. iných potravín
alebo aj dospelí si dajú čokoládu s vysokým podielom kakaa, dokonca raw, je podľa Vás nezdravá, podľa mňa rozhodne nie je nezdravá, vo väčšej miere môže škodiť a spôsobovať napr. obezitu, ale nie je nezdravá, iba ak budeme jesť sladkosti (aj čokoládu) vo väčšom množstve.... Alebo je mäso nezdravé? Ja poviem aj áno aj nie? Ako to má vedieť dieťa v predškolskom veku, keď ani my sami dospelí nevieme dať na to jednoznačnú odpoveď.
a na záver už len krátko pozrite si tu inovovaný ŠTVP
http://www.statpedu.sk/files/documents/inovovan...
Učiteľka má realizovať primeranou formou u detí:
S pomocou učiteľky sa deti snažia charakterizovať zdravé a nezdravé stravovanie.
Vysvetľuje sa im význam rovnováhy príjmu a výdaja energie (obezita a podvýživa).
Dôležité je vysvetliť pitný režim.
Dieťa pred vstupom do ZŠ má vedieť: Uvádza príklady zdravej a nezdravej výživy.
Takže o zdravých a nezdravých potravinách nemôže byť ani reč, dúfam, že chápete prečo.
Svoju prácu poznám veľmi dobre, ale dieťa do MŠ neprichádza bež žiadnych skúseností, takže stáva sa, že prichádza aj so skúsenosťami a návykmi zdravého aj nezdravého stravovania a výživy. Takže osobne nevidím problém vo vode a deti ju aj u nás majú ako aj súčasťou máme témy na ľudské telo a zdravý spôsob života. Inú osvetu prenecháme iným rezortom 😎
@gaby21 Presne tak, myslím to úplne vážne.
@dai No neviem presne aké sú tie normy a predpisy, kedysi som o nich čítala v časopise Dieťa, kde to bolo kritizované, lebo tie normy sú z roku 1965 alebo tak nejak, čiže total zastaralé a bol tam aj príklad jedálnička zo školky a tam tiež bol bravčový rezen a podobné veci a tá kompetentná osoba, ktorá zodpovedá za stravovanie, tam písala, že je to podľa normy. Tiež tam boli spomenuté sladké obedy so sirupovou vodou k tomu sladký olovrant typu vianočka a k nej ochutené sladené mlieko, zase odborníčka tvrdila, že je to všetko v norme a basta. Bukovský to tam vtedy veľmi kritizoval a v mnohom mal pravdu.
@gaby21 Nemajú v umývarke ani plastové poháriky na umývanie zubov, bohužiaľ zuby si neumývajú, je to tu 100 rokov za opicami, dedinská školka. Zuby si umývajú až predškoláci. Ked chodil do mesta, tak tam si umývali už 2,5-3roční špunti zuby, tu netreba. 😠
@dena10
celkom pekna ilustracia mizerie nasho skolstva ... podstata stratena v byrokratickej terminologii
To ze deti vedia nieco odrecitovat, este neznamena ze tak budu aj konat ... zbytocne budeme deti ucit naspamät poucku ze treba napr. byt slusny k starym ludom ked k nim sami slusni nebudeme ... deti sa v tomto veku malo ucia intelektualnym sposobom ze posadim a nalievam vedomosti ... ucia sa hlavne tym co vidia a tym co robia (sorry, mozno to ma nejake speci pedagogicke nazvy)
Takze mozme im zvytocne ukazovat jablcka na interaktivnej tabuli, kreslit zeleninku, spievat o salatiku ked im potom dame dukatove buchticky, suncicku a sisky zapit malinovkou ... a prave takato schizofrenia v skolstve ma rozculuje ... skolky sa hrdia titulmi zdrava skolka ale viac nez za zubne kefky nepouzite a schovane v skrinkach a obrazok vyzivovej pyramidy na nastenke to nesiaha ...
@luciahromadkova aj inovovany švp ktory citujete predsa tiež hovori o tom, ze ucitelka ma s detmi riesit zdravu stravu ... ci uz je to naformulovane ako "zdrave a nezdrave potraviny" alebo trosku lepsie "zdrave a nezdrave stravovanie", tiez do toho spada informacia ze pravidelne popijanie sladenych napojov zdraviu neprospieva
A tiez to podporuje tvrdenie, ze je naplnou prace ucitelky viest deti k zdravej strave.
(Kedze citacia isced 0 bola reakciou na prispevok "Učiteľka MŠ je v MŠ preto, aby realizovala edukáciu- výchovu a vzdelávanie detí a rozvíjala osobnosť dieťaťa/detí v triede. Osvetu k stravovacím návykom a pitnému režimu prenecháme iným")
@meluela Presne tak, máš pravdu, je to úplne postavené na hlavu, na jednej strane by mali učiteľky deťom vysvetľovať, že sladkosti a sladené nápoje sú škodlivé pre zdravie a na druhej strane ich niektoré sami úplácajú cukríkmi a každý den majú sladené nápoje, ved tie deti musia v tom mať úplný chaos v hlavách. 😖
@meluela stačí si v škôlke prečítať! alebo sa pridať do rady rodičov za stravovanie opakujem to tu už asi 4x rodičia si vyberaju z noriem a smerníc a určuju jedálniček ak si schvalili sirupovu vodu 3x za týžden jedálen ju bude vydávať nemôžu si tam robiť čo chcú,tiež ak dieťa nechce mlieko ponuknu mu čaj,vodu ale kuchárka pokial nemá papier od alergologa že dieťa je alergické musí to mlieko,jedlo vydať!je to o každej školke o rodičoch o ich iniciatíve,vela detí v škôlkach neje,nepije vodu hoci mu ju ponukaju,ma ju k dispozicii celý den,bohužial ani moje nejedlo každý den som počúvala nejedla,nakoniec jej bola zistená ABKM,alergia na soju a som rada že bola taka tvrdohlava a nič mliečne okrem mlieka nezjedla (syry,maslo,natierky,atd..) vdaka tomu mala hodnoty alergie nižšie,tým že je alergická na soju nemože absolutne celozrnné,viaczrnné,tmavé pečivo nakolko vo všetkych je soja a to je napríklad u nás v školke denno denne lebo je to zdravé,čo si rodičia schvalia to bude!Ak má rodič pocit že v škôlke jeho dieťa nemá prísun k čistej vode uplne stačí na rodičovskom združení povedať,pridať sa do rady rodičov čo má kuchyna nariadené odsuhlasené to spravý.
@nibiru To je síce pekná rada, lenže ked ostatní rodičia si vyberajú tú presladenú vodu a presladený čaj, tak tí 3, čo by chceli tú čistú vodu a možno dačo zdravšie v jedálničku a ich deti majú proste smolu, moja osobná skúsenosť, ešte sa z nás vysmiali, že čo vymýšľame a načo bolo potrebné o tom hlasovať, ked aj tak nás vačšina prehlasovala a akurát sme ich zdržali na rodičku, ach. 😖
Ahojte,necitala som uplne vsetko,no mam dojem ze riesite neriesitelne a motate sa v kruhu...ja mam tiez deti v skolke a nemam pocit ze by tam mali zly jedalnicek,skor naopak,strava je pestra,rozne polievky,rozne strukoviny,zelenina,ryby,niekolko druhov masa,natierky-vsetko co dieta potrebuje.a ze medzitym vypije 2 dc,no nech 4,nejakeho sladeneho napoja ho urcite nezabije,aj moje si daju a doma normalne nesladeny caj aj cistu vodu vypiju.a su to zdrave normalne deti bez nadvahy a bez zubneho kazu.tolko moj nazor.a ucitelky v skolke uprimnd obdivujem,robia pre deti vela.
@meluela školky podliehaju osnovam ministerstva školstva neviem presný nazov,podliehhaju im aj sukromné školky jasle,sú veci ktoré sú nariadené osnovami,ktoré skladali napr. odborníci,pediatri atd deti do xy rokov by mali spať,odpočívať .... riaditelka to zrušiť sama od seba nemôže,jedálniček má tiež normy xy strán jedál ktoré sú vhodné atd.. ale rodičia majú radu za stravovanie kde si z neho vyberajú,ja proste neverím že nijaká škôlka nemá k dispozicii prísun čistej vody detom po celý den!kedže je demokracia škôlka musí dodržať hlasovanie,nemôže diskriminovať deti rodičov čo podporujú pitie sladenej vody tak ako nesmie dikriminovať vás čo odmietate piť sladené vody je len na vás aby ste deťom vysvetlili že piť sladenú vodu nemusia a majú na výber zdravú pitnú čistú vodu.ak by vám nevyhoveli čo mu sa mi nechce veriť je najmenej napísať zriadovatelovi ktorý to na zasadnutí zaktupitelstva navrhne ked oni prikážu že každá školka musí mať prísun čistej vody každá školka v obci to bude musieť rešektovať nakolko sa školky podriaduju zriadovatelovi ale ani zriadovatel nesmie porušovať vyššie nariadenia osnovy ako napr. rušiť spanok to že 5 detí spať nepotrebuje neznamená že to nepotrebuje aj dalších 20 detí.Takže ak vas vysmiali rodičia treba isť za poslancami na obecnom urade verím že tam to padne na urodnu podu vzhladom na to ziskať sympatie voličov to problem nebude maju stranky maily aj strankove hodiny na uradoch.
@meluela ani sukromné školky,jasle si nemôžu robiť čo chcú ked chcú fungovať musia sa podradiť zákonom ktoré určilo ministerstvo školstva,europske normy i ked ich prevadzkuju sukromné osoby,inak by nemohli fungovať zrušili by ich nedostali by licenciu tiež maju kontroli,výhoda sukromných školok je že tam chodí malo detí teda aj málo rodičov,vedia sa dohodnúť poprípade sa školky vyslovene orientuju na určité skupiny,ale stále v meziach zákonov a noriem,je rozdiel mať 10detí a rozdiel mať v školke 50-200 detí.ešte raz prizvukujem riaditelka podlieha príkazom zriadovatela teda čo odhlasuju poslanci na zastupitelstve to bude,s tým riaditelka bude pracovat.ak teda chcete ísť vyššie.
@meluela nic v zlom, ale postoje k zdraviu ako také ako aj všetky postoje sú založené na v rovine poznania, a až následne konania. Mnohí dospelí vedia, že čo je zdraviu neprospešné a napriek tomu tak nekonajú.
A čo sa týka školstva- viete, to ja nezmením, nie som tvorcom legislatívy a ani systému, ktorí ani nám v MŠ vždy nevyhovuje.
Vy riešite problém stravovania v ŠJ, áno súhlasím, že normy sú nie celkom ok, a stále prichádza len k ich aktualizácií, ale nie celkovej úprave a zmene. Ich aktualizácia sa realizuje na úrovni MŠ SR, nie na úrovni MŠ. Osobne mám syna a mám snahu k tomu, aby deti mali viac čerstvého ovocia, zeleniny a pili čistu vodu, ovocné štavy, dokonca hľadám spôsoby ako by sa to dalo v súlade s legislatívou. Ale máme veľa detí a systém nemôžem obísť a ani zmeniť. Skúste čítať aj názory mamičiek, ktorých deti do školky už chodia napr. bumbalala vyššie, mnohé z nás nechodia do práce pretože musia, ale preto že si uvedomujeme, že sme tam pre deti.
Pre Vás a aj iné mamičky, bude riešením môžno súkromná MŠ, ktorá Vašim požiadavkám vyhovie.
Čo sa týka výchovy a vzdelávania v oblasti zdravého spôsobu života (stravovanie, pitný režim, pohyb, podpora zdravia fyzického, psychického a sociálneho, hygienických návykov) áno malo by to byť súčasťou každého školského vzdelávacieho programu a zároveň aj primeranými metódami a zážitkovou formou rozvíjať nielen poznatky, ale aj postoje- ale zdôrazňujem na veku primeranej úrovni. (vôbec nemám na mysli interaktívnu tabuľu, ale hru na obchod, reštauráciu, prípravu ovocnej šťavy, šalátu, rozhovor s deťmi a pod.) Osvetu pre rodičov opätovne prenecháme iným rezortom.
@janickacrazy ani ja tie normy podrobne nepoznam... mam pocit ze tam je to skor preratavane na to co dieta musi dostat - kolko sacharidov, bielkovin a tak...mne napr. tiez nevadi kakao, vianocka raz za tyzden, ani sladky obed raz za tyzden... Moj muz je inak velky fanusik zdravej stravy - neje pecivo, ziaden rafinovany cukor viac menej ale aj on poklada Bukovskeho za extrem😀 on ani podla mna zdravo nevyzera🙂 ale to je uz o inom...
podla mna zaklad stravovania v skolke je naozaj aj nejaky ten input zo strany rodica a velka miera vychovy doma... ja si napr. nemyslim ze moja dcera ma silnu volu ale ked postavym vodu a dzus vyberie si vodu - proste je na nu zvyknuta... maly toho este nie je schopny, ale verim ze vekom aj on bude...my mame napr. rodicovsku stravovaciu hliadku - normalne chodia rodicia neohlasene na obedy do jedalne, beru si desiaty - a nasledne pisu z toho report pre vsetkych rodicov... menili sme uz jedalnicek niekolkokrat - nieco sa odoberalo ( napr. biele pecivo sa nahradzalo celozrnnym, pridavali sa na ziadost rodicov jogurty etc. ) - s vodou u nas fakt nikto nikdy problem nemal - proste sa podava cista voda, nesladeny caj ako pitny rezim... k obedu je sem tam malinovka, k ranajkam sem tam kakao... ale celodenne maju deti k dispozicii len caj a vodu... bufety sme napr. zrusili uplne, zakazali prinasanie sladkosti do skoly/ skolky mimo sviatkov a vyletov a pod. - proste s tou rodicovskou aktivitou sa vela da...
a ked sa bavime o tej cene stravovacej jednotky... no, ja platim velmi vela skolke, takze ocakavam stravu na vysokej urovni ( ako napr. ze cely den je k dispozicii cerstve rozne ovocie pre deti , ze maeso je kvalitne a kvalitne aj spracovane ) - tiez sa u mna peniaze nekotia a skolne tvori velku cast nasho domaceho rozpoctu - ale proste s muzom nam to zato stoji .. cize napr. keby sa aj v statnej dohodlo ze napr. mesacne rodicia prispeju na lepsiu stravu zo svojho nejakych 10-15 euro, tak by to mozno pomohlo...
@dai Pekne si to napísala, ale to by museli chcieť aj rodičia, už som to napísala viackrát, rodičom, je to v podstate jedno, či piju taku vodu alebo onaku, z mojej skusenosti, vačšina rodičov si deti do školky iba odkladá na ten nevyhnutný čas, ostatné ich nezaujíma. No nezaujíma, kritizovať vedia, kladu obrovské nároky na učitelov v školke, ale zmeniť niečo k lepšiemu to nie, alebo priložiť ruku k dielu, ja tento prístup nechápem
@luciahromadkova tak ja musím povedať, že v našej MŠ a to štátnej sa deťom pekne venuju a dcera prišla niekedy s takými vedomosťami ze som len oči otvárala od kial to vie. Hravou formou spoznávali ludské telo, využívali interaktívnu tabulu, mali tam ,,hru na obchod,, a pod. Takže ja som velmi spokojná a aj vdačná že toto tam s deťmi robia. Zaroven ako vychovávatel v škd som pravidelne v rámci spoločensko vednej temy davala ,,starostlivosť o zdravie,, doležitost zdravého stravovania,, mali sme taketo temy v planoch každý mesiac...pomocou didaktických hier, projektov si deti robili vlastné ,,plagaty,, ,,kucharske knižky,, alebo sami sa snažili ,,obhajiť,, že prečo je toto lepšie a tamto horšie...Tažko sa to takto opisuje..ja som im nakupila doktorský kufrík, decká maju radi tieto ,,tematické hry,,. z domu som podonašala veci aby to bolo naozaj ,učenie hrou,,...takže ono to často nevidno čo všetko sa deje za dverami triedy...a ani takéto ,,vyučovanie,, hrou nezaručuje že deti si nepojdu ,,kupiť Brejk,,...proste su poučené, opakujeme im to, ale vo vysledku ide aj o to čo robia v rodine, ako ich doma vedu. Lebo my sa možeme aj roztrhať, ak tam nie je spolupraca rodič - pedagog tak nie je šanca niečo naozaj meniť. Ja to už beriem vo vysledku tak, že na niekoho sa to nalepí a na niekoho viac menej nie...ale už sa z toho nejdem zblazniť a nutiť všetkých ako roky predtým ked som sa ,,hrala na spasitelku,,....presne vidím ktore deti prijimaju vedomosti a ktoré to otravuje a robia si z nás aj posmech.
@dai Tiež som tomu nechcela uveriť, som sa kvoli tomu dostala do nemalých konfliktov, ale už som si chvala Bohu zvykla a spolieham sa iba na svoju výchovu, a na to že moje deti si zachovaju svoj vlastný zdravý rozum, v prípade čistej vody sa mi to podarilo, možem s čistým svedomím napísať na 100 percent 😝
@dai Tak to ti celkom závidím ako je to u vás v školke, to u nás absolútne nehrozí, vačšina rodičov nerieši, čo tam deti jedia, pijú, je im to jedno, asi aj preto, že tu je jedna školka a detí veľa, každý je rád, že mu dieťa vobec do školky zoberú, mne tiež malého zobrali až ako 4ročného. Moj malý odmieta sladké obedy ako buchty a podobne, najradšej má maso. Takže som tam za exota, že čo to mám za dieťa, lebo všetky ostatné sladké buchty milujú. 😀 Moj malý má aj alergiu na kravské mlieko, takže ani mlieko mu nedávajú, ale stravu osobitne odmietli kvoli jednému variť, takže musí zjesť to, čo ostatní, našťastie je dosť inteligentný a vie, čo može a čo nie. Ked majú jogurt alebo mliečnu polievku, tak to nezje, možem sa nanho spoľahnúť.
Ty vole akože toľko strán popisať kvoli sirupovej vode? Ked len toto je jediny problém v školke, tak si gratulujte. 😀

Tento príspevok som práve našla v upozorneniach 😀 😀 😀
silvinka1919
Milujem matky mudrlantky :D som zabudla ze kazda je lekarka, laktacna poradkyna, odbornicka zdravej vyzivy a neviem co vsetko ... Jedna mala rada na zaver - kazde dieta je uplne ine a iba MAMA vie co je pre jej dieta najlepsie ;) 🙂 pekny vecer vsetkym ,,zlym " maminkam :D