icon

Sirupová voda v škôlkach

lenkaalenka
4. júl 2015

Ahojte,maminy, chcela by som sa opýtať,prečo v škôlkach podávajú deťom rôzne sladené vody? My sme zvyknutí piť doma čistú odstátu vodu z vodovodu. Je to zdravšie nielen kvôli zubov, ale aj z hladiska zdravia, nepriberá sa pritom toľko. Dalo by sa s tým niečo robiť?

kali23
4. júl 2015

@mircalla vytrhnute z kontextu...
@marcelatje pisala o inom, zbytocne prehanas...

@mateson nesuhlasim... Moje dieta sa stravuje zdravo, zeleninu miluje, uprednostnuje a vyhladava, cukor neje, sirup nepozna... verim tomu, ze v skolke ak tam bude zauzivana sirupova voda, tak sa na nu jednoducho nauci, pokial nebudu ucitelky ustretove (a to viem ze nebudu) nakolko na prihladku lekar uviedol, co nemaju dietatu podavat) a pri zapise mi hned povedali, ze mam doniest papier od lekara, ano opat...
A tiez verim, ze v skolke sa inak jedlo koreni, takze tym detom to nemusi chutit, to neznamena, ze je to obraz domaceho stravovania...
Dalsia vec je aj vizualna stranka, kazdemu nam viac chuti, ak je jedlo farebne a napadite, nez kusok masa s hnedou omackou a zem.kasa napr. Moje dieta je salaty, a viem, ze v skolke mu chutit nebudu, pteco? Lebo ja nerobim sladkokysle s octom a cukrom... Pouzivam zdrave ingrediencie, ktore v skolskych jedalnach urcite nepouzivaju... a dotklo by sa ma, ak by sa z "pozorovania" zbytkov co deti nezjedli niekto o mojom vyjadril, ze toto je vizitka "domaceho zdraveho stravovania"
Najst skolku/skolu s kvalitnou stravou (nie podla 30rocnych tabuliek) je umenie, nadludsky vykon...

dkethe
4. júl 2015

A to si nemoze decko zovrat flasu vody co mu date rano??

natalym
4. júl 2015

@koralinka Ja som to hodila ako otázku do pléna, na zamyslenie. Akékoľvek kupovanie je nezmysel.

natalym
4. júl 2015

@johankaa Hlavne, že tá druhá držala hubu. Však sú kamošky, nie?

sense
4. júl 2015

u nas v skolke maju deti na vyber vodu alebo ensladeny caj ovocny....moja je taka ze od smadu len voda aj ked jej dam dzus zriedeny tak zapije cistou vodou a sirup.nevypije vobec

marcelatje
4. júl 2015

@jarkaza často odšťavujem ovocie, robím smoothies tam dávam ovocie aj zeleninu (ovocie čo mám doma, zeler, šalát, cviklu, uhorku, avokádo, mrkvu no čo mám to dám 😀 ) to si dá v pohode a v polievke zje všetko, len ju musím mixnúť, ale tiež je to taký malý vychcánek, lebo keď jeme v reštike zje aj nemixovanú 😀 😀 😀 ale uznávam som v tomto pohodlná a idem na istotu 😅
V týchto horúčavách tú šťavu dám zmraziť a má super nanuk to má tiež rada a je šťastná ako blcha že si môže dať 😀 😀 😀

@mircalla 🙂

domak2
4. júl 2015

No u nas v skolke pokial viem maju len vodu, ale to je UK. A ja nerozumiem ako toto moze byt problem 😕 Ze nalejem dietatu vodu, namiesto malinovky ci caju? Naozaj sa snazim to pochopit, ale akosi mi unika preco sa to neda. Co je ten sladeny caj nejaky nebesky nektar? Vyclenujeme dieta z kolektivu? 😨 Toto je koniec fakt 😀

sorciera24
4. júl 2015

u nas v skolke si sami rodicia vyziadali, aby detom bola podavana cista voda, treba apelovat na riaditelku, ked to chce vacsina, nie je problem...cize u nas cista voda, nesladeny caj a mlieko........

marcelatje
4. júl 2015

@dkethe no v niektorých škôlkach to nedovolia 🙄

@sorciera24 a presne to je ten problém, aby to chcela väčšina 🙄 hlavne na dedinách kde každý každého pozná si nikto nebude robiť problémy tohoto druhu a zasa vyhráva to staré známe aj my sme pili a nič nám nie je 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 🙄 iniciatíva väčšinou prichádza od prisťahovalcov a novousadlíkov, ale domáci sa k nim nepridajú

timea7
4. júl 2015

@bianca dieťa sa vôbec nebude cítiť vyčlenené z kolektívu, ak to ostatným deťom učiteľka rozumne vysvetlí. A možno sa pridá viac detí a viac rodičov, čo by bolo super. Deti dokážu pochopiť, ak má niekto diétu, je po chorobe, má na nejakú potravinu alergiu....nikdy som s tým problém nemala. Tu nejde o kvapku sirupu, ale o množstvo zbytočného cukru, dieťa vypije denne dosť,najmä takto v lete, počas mesiaca, roka, je to dosť a nie kvapka, určite by to tu mamina neriešila, keby to bolo na nejakej oslave v škôlke raz za rok, sladený nápoj je zbytočnosť.

timea7
4. júl 2015

@marcelatje fľašu z domu nedovolia najmä z hygienických dôvodov . ťažko zabrániť, najmä pri najmenších deťoch, aby sa z nej nenapilo aj iné dieťa. V tom prípade, by som ale trvala na čistej vode, či sa pridajú ostatní rodičia, neriešim.

sissmiss
4. júl 2015

Uff, ze ved nepiju len sirupovu vodu ale striedaju to s cajikom (sladenym cukrom), mliekom, dzusom. 🙄 By mi odisiel zaludok po dvoch dnoch a teda z tolkeho cukru by som bola riadne agresivna a zla 🙄 Uplne si viem predstavit ten pocit, husta krv, bolest hlavy, neprijemne pichanie v spankoch...
Moji doma piju cistu vodu, v skole starsi odmietol mlieko lebo ma po nom ekzem, takze to asi nechcu riskovat, od dr sme nedavali potvrdenie, nema to dokazane, len odpozorovane (co aj dr sami nakoniec odporucia- sledovat ktore potraviny ekzem zhorsuju). V skolke sladky caj, maly to nechcel pit, tak nepil nic 🙄 bravala som ho odtial dehydrovaneho, tak som riesila s ucitelkami ze musi pit vodu a nie sladky caj, nie, ze to sa neda, ze hygiena 🙄 Doniesla som flasku lucky...nie to sa neda, je to nehygienicke. Isla som za riaditelkou, ze mal ako mensi problemy s oblickami a ak nebude pit, moze sa to zhorsit. Odrazu to slo. Kazde rano som mu priniesla 7dc flasku s vodou a mal nakazane pytat si ked bude smadny vodu.

sissmiss
4. júl 2015

@timea7 hracky ale olizuju bezne vsetky za radom, to je ok, zrejme aj z poharika sa napiju aj cudzieho...vsak deti...ale flaska s vodou je v skolke uplne postrach 🙄 Mozno keby v nej bol sirup bolo by to priechodne 🙄

kimina7
4. júl 2015

@stanislavao dieta, ktore ma rado vodu, ani nenapadne, ze by mu vadilo, ze ini piju farebnu vodu...moja dcera tiez v skole na obed nepije (co mi je luto), lebo ma rada iba vodu a mlieko a sladke pitie uplne odmiet a zevraj to skusala a je potom len este smädnejsia. Nevytacajte, normalne je pit vodu a nie sladke a v zahranici deti mozu raz za tyzden sladke, prave kvoli zubom a aby nedostali cukrovku...

dendulik82
4. júl 2015

moj syn ide tiez do skolky a tiez som sa tohoto bala, lebo je zvyknuty len na vodu, aj caj odmieta (ci sladeny ci nesladeny, ked je chory len z neho sipky vyjeda). Ale potesila ma pani riaditleka na rodicku, ked oznamila, ze pitny rezim je cista voda...mne odlahlo, ved tie deti sa tolko sladkosti este najedia.

prasiatko30
4. júl 2015

Moja mladsia dcera je tak zvyknuta na cistu vodu ze dokonca ked sme na dovolenke alebo teda ideme niekam sa najest - ked je to raz za cas nie kazdy bozi den tak maju povolene si vypytat aj fantu - starsia si da s radostou mladsia pyta len vodu - cistu vodu. Ona aj ked je smadna a nemam pri sebe flasu vody ale napr dzus tak musim ist zhanat vodu lebo dzus pre nu nie je od smadu - to ma ako taky dezert, sladkost ale nie na zahasenie smadu. V skole to dobia tak ze si donasaju svoj hrncek a chodia si capovat vodu do vodovodu - bez sirupov, bez sladkych cajov a tu sme

me_to_you
4. júl 2015

Sa pozrite na diskusiu tu - je obrazom rodicov v skolkach a toho s cim bude vodový rodic zapasit
"Nikoho nezabilo" "sme tu a zijeme" "dve deci sirup vody neublizi"....
A ja sa pritom pytam NACO JE DECKU POTREBNY CUKOR VO VODE? Cukor je vo vela inych veciach ale drrrrrrb naucme malych na take sracky ked este rozum nemaju :-/

evka4
4. júl 2015

@lenkaalenka skus to riesit na rodicovskom. Ja mam tiez velky problem s tym, aby moje dieta pilo sirupove vody a sladke caje, preto jej davaju vodu cistu. Ale je jedina z triedy, ostatne deti piju sirupove vody, sladke caje a ich rodicom to zrejme nevadi, ked to neriesia.
Ja som zastancom toho, ze deti maju pit cistu vodu / nesladeny caj. Stacilo mi vidiet, ake sirupy do kuchyne dodavaju. Velke 10 litrove plastove flase, predpokladam, ze obsahom su tie najlacnejsie sirupy, ake na trhu existuju.
Tiez to planujem riesit na najblizsom rodicovskom, som zvedava na reakciu ostatnych rodicov.

jarkaza
4. júl 2015

@marcelatje dakujem🙂

stormie
4. júl 2015

@kali23 presne si to vystihla 👍 a este dodam ze bez potvrdenia lekara nemozem dietatu donies do skolky na pitie/jedenie nic, dokonca som musela odnaucit od mlieka po poobednajsom spanku lebo jej ho nemozu ani zarobit - je to sukromna skolka pre deti od 2,5 roka tak nic nenormalne, ze take deti este piju mlieko ale jednoducho hygiena to nedovoli a koli mojmu dietatu nebudu porusovat nariadenia a riskovat problem

michaelkanr
4. júl 2015

@me_to_you suhlasim s tebou. A este ten postoj-pit cukrovu vodu je ok, ale chciet aby dieta malo moznost pit obyc vodu-je vraj postavene na hlavu 😀 😠 😒
Tak isto je to u nas so zdravotnictvom a inymi vecami-ked poukazes na chyby, tak si vlastne chybna ty 🙄

stellamaris
4. júl 2015

@lenkaalenka zase tej sirupovej vody nepiju deti v skolke na hektolitre 😉 Aj my pijeme radsej cistu kohutikovu vodu,ale ked si maly da trochu stavy alebo sirupovej vody,nerobime z toho vedu.V jasliach je jediny,ktory ma vo flaske,ktoru mu davam k desiate,iba vodu.Ini rodicia sa divia a mne je to jedno,co piju ich decka.Mojmu ta voda vzdy chutila viac ako nejake stavy a dzusiky.................................

darkchoco
4. júl 2015

Najhlupejsi argument je pre mňa: my sme pili a jedli to a to v detstve, a nič nám nie je.... WTF?...

marcelatje
4. júl 2015

@stellamaris napísala si správne "ked si maly da trochu stavy alebo sirupovej vody,nerobime z toho vedu" ale berme do úvahy fakt že dieťa je v škôlke väčšiu časť dňa a väčšinu tekutín príjme práve tam a to už napríklad mne vadí, moja dcéra je obličkový pacient, musí piť veľa a že by to mala byť práve voda miešaná boh vie s čím sa mi veľmi nepáči 🙄

stellamaris
4. júl 2015

@marcelatje to ano.Chapem ta,tiez by sa mi to nepacilo.
U nas kazdy da dietatu,co chce.Ked vidim,ze niektore stale piju dzusy,kakao alebo ine sladene napoje a vodu odmietaju,je mi ich luto.Ja vyzadujem od uciteliek,nech mu flasu doplnaju cistou vodou,ale obcas najdem vo flaske aj trochu stavy......tak mu doprajem.

kali23
4. júl 2015

Inak sirupova voda je kvapka v mori... Vdaka vyberovemu konaniu a dopredu vybranym dodavatelom, ktorym zalezi len na zisku sa do jedalni dostava odpad! Mama robi v skolke, a neraz vracaju nahnite jablka, smraflave maso, stare tvrde chleby atd...
Tesim sa na september, kedy budem naplno riesit tieto veci v skolke na dedine... Kde budem jednou z tych "pristahovalcov" nespokojnych 😀😀
Ale tak jablcka maju deti vzdy v skrinke... Verim, ze je to jedna z tych pozitiv a aktivit skolky... Na ostatne este daky ten mesiac nechcem mysliet 😉

rebekamarcusko
4. júl 2015

Od malicka pijem len sladene a vzdy som mala max. 45kg mam soce 153cm ale vzdy som bola chudunka. Teraz som v 30.tt a mam 50kg. Myslim,ze ludia priberaju z inych veci. Ja napr.vodu nevypijem. Nechuti mi. Mam rada sladke.so zubami tiez nemam problem. Takze asi tak. Sestra ma dietu kedze ma cukrovku pije len mineralky a kedysi bola tiez jak vyzla nobodkedy ke v puberte chaluje jak kontajner,ma 158cm 13rokov a v jej obleceni plavam. A pribera stale viac takze zalezi od pohybu,stavbe tela,genoch,metabolizmey a vseobecnej strave. Zo sirupovej vody obezny nikto PODLA MNA nebude

kubobubo
4. júl 2015

Sirupova voda a sladke obedy - skoro ma vystrelo ked som to videla v jedalnicku.

Ale stale su to este pomerne banalne zalezitosti. Mna najviac vystrelo, ked som zistila ako skolkarov vozia na vylety aj mimo mesto. Normalny autobus - ziadne pasy, o detskych sedackach ani chyru ani slychu. Lebo "potom by sa nezmestili tri deti na sedadlo a neodviezla sa cela skolka. Bolo by to drahsie a vsetky skolky to tak robia. Zatial sa predsa nic nestalo." Ja som toto doteraz nerozdychala. To som bola jediny rodic, ktoremu sa to zdalo divne.

domak2
4. júl 2015

@rebekamarcusko som rada, ze pises ''podla mna'' 😅 Ono pri ukladani tukov je problem, ze to co je vidiet navonok, je ten najmensi problem. Problemom su tuky co sa ukladaju na organoch a tie nevidno. Nepamatam si presne cislo, ale niekde som citala, ze az 40% stihlych ludi moze mat skrytu obezitu. A nejde len o priberanie, ale aj zataz pre oblicky.

rebekamarcusko
4. júl 2015

@domak2 chodievam na preventivky a zatial som poriadku. KedE som astmatik mavam casto lrvne testy a vela krat som bola aj v nemocnici. Takze som sledovama. Moj pripad to nie je