Škôlka - adaptačné obdobie
Prosím o názor. Mám syna, veľmi šikovného, avšak to správanie.....doma je fajn, dá sa s ním, ale pred ľuďmi sa rád jaší a predvádza. Prvé dva dni v škôlke zvládol pekne, len bol neposedný, avšak po týždni nám p.učiteľka oznámila, že by bol potrebný psychológ. Akoby nerozumel, čo mu rozpráva, je neposedný, občas berie hračky deťom a aj jedenkrát zvýšil hlas na p. uč. a jedného chlapca. Avšak syn nechodil do škôlky. Má päť rokov. Chodí tam na tri hodky denne. Myslíte, že to nie sú príliš unáhlené závery? ..vraj pôsobí ako asperg. Doma tak nepôsobí, aj som jej to povedala....ďakujem
@katka7912 osobne si myslim, ze 5r dieta by uz malo vediet, co si moze dovolit a hlavne kedy.
Ako sa prejavuje ta jeho neposednost a nerozumenie? Ucitelka povie, ze si maju sadnut, byt ticho a on neposluchne?
ach ako keby som pocula nase zaciatky v skolke tiez sme nastupovali doma dokonale dieta sam zaspaval kreslil a dosiel do skolky a ucitelky s nim mali len problem nechce nas posluchat len beha proste ucitelky nevedeli ako na neho… tiez sa vyhrazali psychologom a kadecim
@katka7912 to mu po týždni p. uč. švihla už diagnózu? Veď takto sa dieťa môže správať aj zo stresu, to robí skoro závery. Ale psychológovi by som s ním na tvojom mieste išla, nič tým nepokazíš, ukáže ti, ako pracovať na tej neposednosti, to by mohol byť v škole problém.
@katka7912 nejdem posudzovať Tvojho maleho, viem, že ho poznáš najlepšie, ale my rodičia niekedy posudzujeme vlastne deti inak ako ostatní... Brat ma syna, jedináčik, 7rocny. Šikovný, bystry, vnímavý a vyrecny chlapec, ale keď sa naštve, rad radom po nás vrieska bez ohľadu na to, že rozpráva s dospelými, diriguje nás a rozčuľuje sa tak, až je modrý. Všetci v rodine vidíme, že je to nesprávne, podľa brata a švagriny ale je to ok a vyrastie z toho. Áno, verím tomu. Ale taktiež sa na neho učitelia sťažovali a posielali svagrinu s malym na vyšetrenie. Aj keď podľa mňa je úplne v poriadku, len je rozmaznany. Učiteľka nemá čo určovať diagnózu,už vôbec nie takuto vážnu. Maximalne Ta moze upozorniť, že malý je nepozorny alebo neposlúcha a odporučiť ďalší postup. Ale možno len vidi niektoré veci inak ako Ty. A hlavne, je to pre syna nové, môže byť len nervózny, rozpačitý a neistý si, a iným správaním sa s tym takto vyrovnáva... Ty najlepšie vieš, aky je doma aj aký je v spoločnosti iných. Vysvetli to aj učiteľke. Mala by vedieť, že deti sú rôzne a každé potrebuje iný čas na adaptáciu.
Ja mam opacny problem, dcera je v skolke anjelik a doma cert. Ale ja by som konzultovala,ze na zaklade coho ma taketo podozrenie,ze neposlucha? Su dva typi deti ,co su doma poslusne a medzi cudzimi vyvadzaju a naopak. Keby bol asperger doma by ste si vsimli, ze nieco nie je ok.my mame aspergera v rodine a teda to spravanie je dost vyznacne. Ale mozno by nebolo na skodu zajst za psychologom,mozno by vam poradil ako sa dobre adaptovat a zvladnut respektovanie pravidiel, aby ste potom nemali problem v skole.
no v 5r. uz by dieta malo vediet co a ako, ucitelka ma nejake skusenosti ktore ty nemusis mat. ako pises doma sa sprava inak. ok, ale dieta musi vediet fungovat aj v kolektive. ide o chvilu do skoly. za psychologa nic nedas tebe to pomoze v skolskej priprave ak budete vediet ci tam nieco je alebo nie. drzim palceky
@katka7912 No ked nechodil doteraz do školky, tak asi nie je zvyknutý na kolektív, učiteľka o tom vie? Možno je to len tým, že si potrebuje zvyknúť na režim a pravidlá, dala by som tomu čas. K psychologovi sa možeš objednať, za to nič nedáš.
@nika23t nemas pravdu.. je to učiteľkina povinnosť robiť diagnostiku deti, ktorá sa dokonca zapisuje.. ak ma nejake podozrenie, oznámi to rodičom a môže ODPORUČIŤ návštevu psychológa.. ak rodič nechce, je to jeho vec.. ale ak prídu problémy v škole, bude neskoro a bude ľutovať, že sa s dieťaťom nezačalo pracovať skôr…
@jexica neviem či by som to nazvala vyhrážaním… je to pre dobro dieťaťa… Nehovorím teraz o tvojom dieťati, ale ak je nejake naozaj take, ktoré potrebuje iný prístup, metódy kvôli nejakej diagnóze, je to pre jeho dobro, lebo klasické osnovy a klasické nároky by boli na neho veľa.. a nikto nechce aby sa dieťa v škôlke ani škole trápilo… rodič môže povedat že je len neposlušný, neposedný atd a naozaj to môže mat nejaký vážnejší dôvod..
ak by aj dieťa malo nejakú diagnózu od psychológa nie je to žiadna vada a navštevuje Mš ako normálny človek…
@katka7912 padli tu názory, že 5 ročný by sa už mal vedieť chovať medzi deťmi. Ja si s tým dovolím nesúhlasiť. Môže hovoriť kto chce čo chce, dieťa nezíska sociálne zručnosti na detských ihriskách, pokým je doma s matkou, na takej úrovni ako škôlkar, ktorý chodí denne do kolektívu od 3 rokov. Čiže treba myslieť na to, že on len teraz začína v kolektíve s deťmi, ktoré toto majú už dobre dva roky za sebou. Možno aj preto to chovanie učiteľky nepovažujú za “normálne”, lebo to porovnávajú s rovesníkmi, ktori sú proste už zabehnutí. Pritom si myslím, že keby mal 3 roky, a takto sa správa, tak by na tom nevideli nič nenormálne, pretože toto proste deti robia pri nástupe do kolektívu - skúšajú hranice čo si môžu dovoliť na ostatnych.
Ja by som to nevidela to spravanie tak čierno, síce nie som odbornik ani doktor, ale ja by som jednoducho ešte nejaký čas pockala či sa to utrasie, a keď nie ani po pól roku napr, až potom vyhľadala psychológa.
@veronika3110 tak ja viem ako to bolo …ked som im povedala ze neni problem donesiem psychologicky posudok ze mu nic neni a zrazu ze netreba ze jemu nic neni tak len zastrasovali
@veronikaszabova vraj poslúchne, ale nie na prvýkrát..
@janickacrazy vie o tom. Má názor, že by sa už mal vedieť správať.
@pukanec123 aj ja tomu verím. Na ihrisku s deťmi je veľmi dobrý, každému pomáha..uč. si myslí, že mi mu veľký kolektív mohol vadiť, ale on je na ihrisku vždy veľmi milý a spoločenský. Nikdy nikomu neublížil, práve naopak.
Neviem, bojím sa veľmi, že to budem mať na tanieri každý deň...
Máš aj osobnú skúsenosť?
@katka7912 tak veľmi rýchlo robí závery po týždni, ved adaptačný proces trvá 3 mesiace, teda aspon u nás v školke to tak bolo a potom učiteľka napísala správu, ako sa dieťa adaptovalo/neadaptovalo a na čom treba ešte pracovať, v ktorej oblasti
Nejdem posudzovat toto dieta,nepoznam ho. Prisiel mi prvak ktory nerespektoval nic a nikoho ani rodicov. Matka mi syale tvrdila, ze je babatkp a nemusi mat pravidla.vela veci sa zlepsilo tymi pravidlami, aj im doma sa lepsie funguje. Agresivny zostal stale, kex nie je podla neho ma sukno pred ocami a tlcie hlava nehlava. To vsak odmietaju, oni si s nim uziju, my v skole to dame. Ja uz posledny rok. Taka navsteva psychologa nieje nikdy na skodu.
@elizabet173 áno, môže po týždni. Mne stačí jeden pohľad na dieta, a hneď vidím, keď niečo nie je v poriadku. Nikdy som sa do teraz nezmylila. Rodičom sa to tiež nepáčilo, ked som po prvom dni odporúčala psychológa. Rok so mnou bojovali a dnes chlapec navštevuje už druhý stupeň na špeciálnej ZŠ. Skúsená učiteľka vie naozaj veľmi rýchlo diagnostikovať, niekedy ešte lepšie ako psychológ, ktorý sedí s dieťaťom 10min.
Autorka, určite navštív psychológa. Ak bude všetko v poriadku, môžeš mať srdce na pokoji a učiteľky ti dajú už pokoj- snáď
Inak, prečo chodí len na 3h? Doteraz si bola s ním doma ty?
@katka7912 ale je pravda, že by som si nedovolila vysloviť diagnózu..je XY diagnóz, môže mať len poruchu pozornosti, preto nebuď vystrašená, vôbec nemusí ísť o aut8zmus
@jexica tak jasné, ked si to vymysleli tak áno.. aj ked mi to príde divné, že načo to je dobré.. ak naozaj chcú pomôcť dieťaťu... ale čo by dosiahli tými vyhrážkami? ved či by mal diagnózu alebo nie, nič by sa nemenilo...
Nejdem posudzovať tvojho syna, ktorého som nikdy nevidela, ale moja skúsenosť je taká, že matky vnímajú svoje deti o dosť inak ako okolie. Ja viackrát pracovala s dieťaťom, ktoré bolo podľa matky úplne v poriadku a dieťa v poriadku rozhodne nebolo. Pokiaľ bol syn doteraz s tebou doma, nemá súrodencov a celý svet sa točil len okolo neho, nemusí mať žiadnu diagnózu, len má v hlavičke nastavené, že všade sa bude všetko diať, ako chce on a keď nie, je frustrovaný. Mám 10, 6 a 3 ročné dieťa a tak ako tvoj sa nesprávalo v 5rokoch ani jedno.
@veronika3110 nechcelo sa im trapit s malym a vedeli ze som doma na materskej s dcerou nakoniec sme urobili kompromis ja som pristupila na 2 mesacny odklad a oni si s nim dali potom namahu
@dodka6
Prosím ťa, prestaň na mňa útočiť. Ja som nič zle autorke nenapísala, normálne objektívne som jej opísala svoju skúsenosť. Pracovala som s deťmi niekoľko rokov a áno, dve z mojich troch detí už 5ročné boli, tak som si dovolila ešte aj túto skúsenosť pridať. Nenapísala som nič zlé o jej synovi, ešte som zdôraznila, že neviem posúdiť, lebo som ho nevidela, ale xkrát som musela riešiť extrémne problémove dieťa, ktoré bolo podľa matky úplne v poriadku. A dopísala som, že mu vôbec nič nemusí byť, len je proste zvyknutý, že sa veci točia tak, ako on chce, čo som pri jedináčikoch zažila nespočetne krát, ale toto bola otázka času a deti si zvykli. Tak nerozumiem, prečo si sa akurát do mňa pustila, ešte hentak útočným spôsobom 🤷♀️.
@katka7912 keby sa to týka dieťaťa čo má 2-3r je to ok. Toto je už prinajmenšom divné. Moje 2r dieťa je v škôlke do 14:15 zvláda to s prehľadom už druhý týždeň po troch dňoch v škôlke už spal.
Áno každé dieťa je iné ale 5r takto? Nepripravovali ste ho že pôjde do škôlky? Nerozprávali ste sa o tom čo sa tam robí celý deň že učiteľky sa poslúchajú a tak?
Nesúdim možno len stres a nevie rešpektovať iných ako rodičov/rodinu 🤷
Skús s ním všetko prekonzultovať dovysvstlovať veľa sa rozprávať prečo to robí, ako sa cíti a tak 🤷
@simona20201309 tak to si dobrá, lebo to by som si nikdy nedovolila tvrdiť, ani po toľkých rokoch práce s deťmi a učiteľka nemá čo hádzať diagnózy, nie je lekár. Môže odporučiť odborníka, to je asi tak všetko. A toho som jej odporučila aj ja. Mne sa pár krát stalo, že sa dieťa správalo neadekvátne svojmu veku, správanie bolo na prvý pohľad problémové, no išlo o nadpriemerne nadané deti
@dodka6
Dobre, ale nemusíš sa hentak do mňa obúvať. Ja som v tomto zažila dosť extrém situáciu, kedy som mala na starosti 20detí a jeden chlapček sa správaním úplne vymykal normálu, avšak, snažili sme sa to s ním nejako zvládnuť, mama nám opakovane tvrdila, že doma sa tak nespráva a je úplne v poriadku. Dohodli sme sa s kolegyňami, dve sme mali na starosti 19 detí a ďalšie TRI kolegyne sa venovali tomu jednému. Áno, bol to až takýto extrém. Ale keď sa chlapec vypýtal na WC a z WC rovno vybehol z budovy na električkovú trať, tak to bola totálne konečná. Chlapec mal 7 rokov! Ja rozumiem takýmto situáciám aj tomu, že to majú matky ťažké, ale treba to vnímať komplexnejšie, nie len, že to ja posudzujem z mojej perspektívy.
@elizabet173 ved som to napísala, že diagnózu by som si nedovolila povedat (môžem si mysliet)
Aj nadpriemerne nadané dieta je dobre ak vidí psychológ, tiež je to odchýlka od normy. A áno, v tom som dobrá. Tiež mám roky praxe a vidím, ak je dieta zvláštne. Preto nevidím na tom nič zlé, ak si učiteľka hneď všimne, že je nejaký problém a odporúča ho psychológovi hneď na začiatku.
Tu som sa stretla s reakciou rodiča, keď sme čakali rok, že si to uvedomí sám, že: ,,zrazu"??? A doteraz ste mi prečo nič nepovedali, ale až po roku?
Ved učiteľky ju len odporúčali. Akurát tu diagnózu si mohli odpustit

To je teda rýchlo určená diagnóza učiteľkou....😁