Škôlka cez prázdniny a ja som materskej s druhým dieťaťom
Ahojte, chcela by som sa opytat, ako to je pocas prazdnin v skolke, ked som na materskej. Vraj si mamicky na materskej automaticky nechavaju dieta doma. Mate s tym skusenost? Dakujem
@timea7 to je druha stranka zedeti idu do nahradnej skolky, nezname prostredie, ucitelky. Pre pracujucich rodicov je aj to riesenie, nie kazdy ma blizko seba babky, tety, svokry....vela rodicov pracuje na smeny....nie vzdy sa da menit smena.ono sa usetri, lebo ak zavru jednu skolku tak tam netecie voda, nevari sa neupratuje to su usetrene peniaze.ale to je specificke kazda obec ma svoje pravidla. Rodicia nemaju vela dovoleniek pri dnesnych orazdninovych dni pocas roka vacsina ma 20 az 25 dni ajto nepokryju vsetko volno.
@mirka964 ono je to zlozite lebo nevies kto robi a kto nie to ze pride do skolky mamicka s rocnym babom neznamena ze nepracuje je to domnienka ze asi je doma. Mnesa raz davno v praci stalo ze ma videl jeden moj sef po meste doobeda chodit po obchodoch. Dal si ma predvolat ze sa flakam po meste ked mam pracovat a ja som mala dovolenku, riadne podpisanu od priameho nadriadeneho taksa ospravedlnil. Ale chapala som ho nevedel.
@elise ale ver mi,ze ked dieta cely rok chodi do skolky,tak ucitelky velmi dobre vedia,ktore mamicky su naozaj "len" doma a ktore aj pracuju z domu.Vies,deti vsetko porozpravaju v skolke.Aj take veci,o ktorych by sme radsej ani nevedeli.A inak sa to da tiez velmi jednoducho poriesit.Zamestnavatel iste da potvrdenku,ze dana mamicka pracuje,aj ked je na RD
@mirka964 este zavisi kolko deti sa prihlasi na prazdniny, ak je ich len 5 az 10 a nie je moznost nahradnej skolky, nemusi zriadovatel otvorenie cez prazdniny povolit, ak je to 26 povoli fungovanie triedy vacsinou. Nestretla som sa s ucitelkami ktore by povedali rodicovi vase dieta nemoze lebo ste na rodicovskom....vsetko zavisi individualne od tej ktorej skolky, triedy
@mirka964 a ešte ako bonus majú to, že si nemôžu zobrať dovolenku v júni, v septembri už vôbec nie, keď sú dovolenky lacnejšie. 😀 😀 😀 😀 😀 Aby to niekto zle nepochopil, ja sa nesťažujem, pre mňa je táto práca koníčkom, robila som už aj v inej brandži, kde sa dalo zarobiť podstatne viac, ale tam som sa do práce ráno netešila, čo je pre mňa dosť podstatná vec. Len som chcela poukázať na nedoriešené problémy v MŠ. S mamičkami, ktoré majú pocit, že sa pri menšom počte detí nudíme, nemám problém, pozvem ich, aby so mnou strávili deň, dva v MŠ, čo viaceré využili. 😎 Viem aj to, že dieťa, ktoré má doma maminu s mladším súrodencom a ono má zostať počas letných prázdnin doma, možno brať ako diskrimináciu....ale diskrimináciou je aj to, že ho do tej MŠ nevezmú, lebo majú prednosť deti mamičiek, ktoré pracujú. A sme pri tom istom. Aj tu je ťažko dokázateľné, že mama pracuje z domu. Môže mať napr. internetový obchod...námietka ...iné ženy ho stíhajú popri zamestnaní....jediné riešenie je jasne definované podmienky pobytu dieťaťa v MŠ a dostatok miest v MŠ, čiže v nedohľadne 😝 😝 😝 😝
@mirka964 a ktore skolky funguju na plnu paru? neviem ja osobne o ziadnej....u nas sa striedaju...... ja som tiez ucitelka a tej dovolenky teda nie je zas az tolko, ze by bol problem si ju po roznych prazdninach vycerpu.... ak skolka ponuka moznost prevadzky, tak tebe moze byt jedno, kt. mamicka da ci neda svoje dieta do nej.....a uz vonkoncom ju nemas pravo nazyvat pohodlnou (lebo envies, ake am dovody) a ak aj by si vedela a bola by pohodlna, tak co?..... mamicka na MD maka okolo deti a preto je pohodlna? (lebo nepracuje v praci?)....ak im to skolka umozni, tak ja nechapem, co tebe konk. vadi?
@timea7 a hned na toto,ze si nemozeme brat dovolenku pocas roka hovoria,ze a naco je nam 40 dnova dovolenka.A oni to neberu ako dovolenku,ale ako prazdniny.Ale to,ze tie iste maminy,ktore takto argumentuju nevydrzia s vlastnym dietatom doma ani par dni uz zaujimave nie je.Vies co,ja normalne rozmyslam,ze po rd presedlam na nieco ine.Co som sa ja za 7 rokov napocuvala od mamiciek,ktore nevedeli,ze som ucitelka v MS vseliake veci na ucitelky,ake absurdne nazory maju,normalne nemam chut sa vratit.
@elise tak ja neviem, nech počítam, ako počítam, v lete sa v MŠ nekúri, ak je treba umiestniť 100 detí, treba k nim 10 učiteliek, dajme tomu 3 kuchárky, tri upratovačky, nie je jedno, či sa všetky striedajú v júli v jednej MŠ a v auguste v druhej, alebo pracujú každá v svojej MŠ? Tie tri týždne, keď musí byť MŠ z hygienických dôvodov zavretá už by rodičia mali vykryť dovolenkou, babkami....ale deti by nemenili prostredie, mali by väčšinou svoje učiteľky.
@sorciera24 tu pohodlnost som spominala iba preto,lebo elise pisala,ze skolky nechcu brat deti nepracujucich mamiciek kvoli pohodlnosti uciteliek,aby mali menej deti.
@mirka964 jaj taak, prepac, to som nepostrehla...lebo vyznelo to inak......
@sorciera24 a skolky by museli fungovat na plnu paru aj v lete,keby sa vzdy vyhovelo aj matkam,ktore su doma a nepracuju.Aby sa necitili ukrivdene,ze ich deti nemozu ist.Takze keby mohli chodit aj tie deti,tak skolka by asi musela ist na plnu paru a potom by nebolo mozne si vybrat dovolenky.
@sorciera24 reagovala som na toto:
elise @timea7 to je nedokazatelne, zakon toto nestanovuje a v skolskom poriadkuto mozu dat , ono keby s tym argumentovali skolska inspekcia ich zrusi a dieta do skolky moze a riaditelka bude mat problem. Je to o pohodlnosti uciteliek ze budu mat menej deti cez prazdniny.
@mirka964 ja som presedlala, ale preto, lebo som si chcela vyskúšať niečo iné, mala som potrebu zistiť, či sa dokážem uživiť iným spôsobom, možno som si sama seba nevedela predstaviť medzi deťmi v 60-ke, čo si neviem ani teraz, tak som potrebovala mať niečo ďalšie v zálohe. S mamičkami, ktoré vidia v práci učiteľky MS najmä 40 dní dovolenky, problém nemám, tiež môžem považovať nočnú zdravotnej sestry za veget, keď som ju nikdy nezažila. Veď si ktorákolvek môže urobiť pedagogickú školu a nastúpiť v škôlke.
@sorciera24 a ako pisem,tiez som na RD s najmensou dcerkou a viem co to obnasa behat cely den okolo 2 a 4r dcer a 7r syna a manzel je na tyzdnovkach a na vsetko som sama.A ano,do vecera sa unavim ako kon a ledva cakam kym zaspia.Ale teraz sa mam stazovat,ze je to narocne?Ked som to takto chcela ja?
@mirka964 len tak ma napadlo - domov dôchodcov je poďakovanie detí rodičom za detské jasle 😀 😀 😀 😀 😀 O dieťati v škôlke počas celých dvoch letných mesiacov radšej nepíšem....nechcela som sa teraz dotknúť mamičiek, ktoré inú možnosť nemajú, myslela som tie, ktoré som spomenula o pár stránok skôr, ktoré deti odkladajú 😝 😝 😝 😝 😝
@mirka964 pozri to je ale tvoj pohlad...nam skolka umozni toto a ak to umozni takr ata so vsetkym.....lebo zakon na to naozaj nie je.......mne sa nepaci to, ze si oznacila matky za pohodlne.....a co? ze si ine chcu mozno oddychnut, resp. pre neico ine? ak to skolka umozni, maju na to pravo!....to, ze ty nechces, je tvoja vec! ale nerob z mamiciek nejake svine mamy...... mozes mat svoj nazor na to, ale neurazaj ich......nemyslim si, ze som pohodlna, ked vyuzijem napr. jarne prazdniny alebo cast prazdnin (tyzden -dva), ze tam syna dam, kt. tam jednak aj chce ist...a mozno aj som poholna, a? je to len moja vec.... (tak ako je tvoja vec, ze si nosntop na materskej 7 rokov...co je napr. pre man nepredstavitelne, ale neurazazm ta za to......)
@timea7 ved cela tema je o tom,o pripadoch,ked by mamicka bez problemov mohla mat starsie dieta doma,ale ma vyhovorky,ze je to pre nu namahave a podobne.Ano,deti veru vycerpavajuce,ale su nase a chceli s ich,tak by sa patrilo to s nimi aspon nejaky cas vydrzat.Ale kazda sme ina,pre mna je tento cas,ktory mozem travit s vlastnymi detmi,ktore som sa rozhodla mat preto,lebo im chcem dat lasku,opateru a svoj cas,aj napriek namahe a castej vycerpanosti najkrajsim obdobim.Uz teraz viem,ze musim vyuzit kazdu chvilu,lebo to rychlo utecie a potom,ked uz budem robit nebudem mat tolko casu na ne.
@mirka964 možno nie som normálna, ale mňa práca s papiermi neskutočne ubíjala 😝 😝 😝 😝 mala som pocit, že robím stále dookola to isté, v škôlke je každý deň iný a keď sa tie malé ruky ovinú okolo môjho krku, tak zo mňa spadnú všetky starosti. Netvrdím, že budem v škôlke do dôchodku, možno to zase o pár rokov otočím. Neviem si dosť dobre seba predstaviť po 60-ke robiť s deťmi telesnú výchovu 😀 😀 😀 😀 😀 😀 , ale ktovie, študentky, ktoré mi chodia do škôlky na prax sa vôbec netaja tým, že do škôlky určite robiť nepôjdu, len v zúfalstve. Nebudú tam robiť za taký plat, keď za hranicami dostanú dvojnásobný za stráženie jedného dvoch detí....a to pracujú dva týždne z mesiaca. Takže možno bude telesná ešte v 65-ke - s francúzskou barlou 😀 😀 😀 😀 A ešte niečo, ty si mladá, u mňa sa už pomaly začína ozývať babkovský syndróm, ja tie deti potrebujem k životu.
@sorciera24 možno som zle čítala, ale nepostrehla som nejaké urážanie, vôbec nešlo o mamičky, ktoré nepracujú a majú deti nejaký čas počas prázdnin v škôlke, sama som písala, že nie je dobré ich nechať doma celé dva mesiace, odvyknú si. Písali sme o mamičkách, ktorých deti sú v škôlke non-stop celý školský rok, všetky prázdniny a oni nepracujú. Áno, majú na to nárok, čo to robí s ich deťmi, na to nech si dajú odpoveď samé. Ja ako učiteľka neriešim, či mám v triede tretinu detí, ktoré majú doma maminy, alebo nie, v podstate to ani neviem a je mi to jedno. Len mi je ľúto detí, ktoré sú tam odložené ako bicykel a rodičia si za celý rok nenájdu týždeň dva na to,aby si deti užili.
@sorciera24 zas len napisem,ze tu pohodlnost spominam v tej rovine,ako to napisala elise na ucitelky,ale zjavne to nevies pochopit.

@elise ked uz hovorime o pohodlnosti,tak je to z hopodlnosti nepracujucich matiek supnut dieta do skolky aj v lete.Ty asi nemas problem vybrat si dovolenku,ale ucitelky ho maju,ked este aj v lete musi fungovat skolka na plnu paru,kvoli pohodlnym mamickam,ktore nepracuju.