Škôlky a ukrajinské deti
Hneď na začiatok napíšem že nechcem vyvolať žiadnu búrlivú diskusiu. Nenájdem niekde článok alebo vyhlásenie ministra školstva ako budú riešené škôlky a prijímanie detí ? Posledné info mám že v Ba sú už plne. Myslím že celkovo je problém so školkami, veľa detí, málo škôlok. Ako to bude teraz keď tu máme utečencov, ako budú prijímať ich deti vs. naše. 50:50? Sú nejaký pokyny k tomu ? Tiež idem dávať prihlášku obávam sa neprijatia aj skrz toto. Samozrejme viem že nebude prijatých aj veľa ukrajinských detí, no toto asi ešte zhorší už vzniknutý problém ktorý tu bol ešte predtým. sú nejaké riešenia ?
Ja len tolko k tomu, ze niektore deti (nase) sa do skolok nedostali, tak platime 400e mesacne sukromnu skolku. A hla, prisli deti z UA a mavnutim prutika sa otvorili nove triedy v statnej skolke 🙂 Strasne co sa tu deje. A to nehovorim o tom, ako nam tu davali noz na krk kvoli ockovaniu deti, pritom decka z UA nemaju povinne ocko ako u nas na SK. Preto tie osypkove epidemie pravidelne v UA. Tak dufam ze pred vstupom do skolok pekne deti z UA zaockuju, lebo nam hrozili ze neocko deti nemusia zobrat.
K tomu kde ako je možné že sa umiestnili ukrajinské deti poviem len toľko,syn mal v júni min.roka 3r,prihlášku do škôlky som podala v septembri lebo sme nevedeli či sa nebudeme sťahovať, s tým že v kľude nech nastúpi kedykoľvek v školskom roku,lebo v septembri boli plní,upratovačka zo škôlky mi v decembri povedala že odislo do 10deti, keď som sa bola pýtať na miesto tak sú plní aaabsolutne voľné miesto nemajú no mali,len mestské škôlky pri odchode neake počtu detí niesu odkázané na prijatie ďalších ,proste im tie peniaze nechýbajú a áno môjho syna odmietli aj v januári a potom na príkaz vzali v marci 15deti, ja sa nato nehnevám , hnevám sa na prístup že.mam voľné miesto a nezaplnim ho
Ohľadom očkovania, u nás do škôlky buď nastúpi deti kt detská lekárka preockovala okamžite alebo sa očkovanie počas nástupu, povinne ale to je u nás neviem ako inde
@amarilka26 Zial nikto ich nezaockuje! Ich zdravotna karta je na ukrajine a co tvrdi matka cez Google prekladac, tak sa to neda overit. Lekari maju vyhradu vo svedomi potvrdzovat potvrdenia do skolky malym ukrajincom, no na ich vyhradu vo svedomi sa vsetci pozeraju ako na hnusne monstra, ktore nechcu pomahat chudakom utecencom. Vraj aby mohli ist matky pracovat,aby mali z coho zivit deti, tak to maju lekari potvrdit, no slovenska matka co zije sama ta nemusi zivit vlastne deti? Ta si ma drzat hubu a zaplatit sukromnu skolku???
@didi2102 hej je to nejak nezmyselne ze tu dotaciu na ziaka dostanu v tom prvom polroku neviem ci v novembri ci v decembri jednoducho do vianoc. Takze nie su nuteni zobrat 🤷♀️ Cim menej deti tym lepsie pre ucitelky (tym nechcem spustit hejt na ucky, ved cca 20deti na jednu je az pozehnane vela)
@kikushaa dostanú ju v septbri tiež učím ale na ZŠ, takže áno menej detí väčšia pohoda, toto ma štve 😄🤭 a toto si mnohé ženy neuvedomujú že proste miesto v škôlke počas roka vznikne ale oni ho nedoplnia , že tie miesta reálne sú a boli voľné len nikto na vedenie nedokázal pritlačít lebo o tom rozhodovala riaditeľka
@majkabambulik mozu urobit predsa vysetrenie na protilatky. Je to skratka hrozne. Potom niekto povie ze sme taki a onaki, lebo nam vsetko vadi. Nie nevadi, ale stve ma ze my musime robit zbierky pre nase chore deti, kamaratov, znamych atd...a pre druhych stale peniaze su. I ked, druha vec je ta, kolko skutocne ludia z UA aj z tej pomoci dostanu. Kazdopadne, bajprv sa treba starat o svojich ludi, nie naopak.
@katarinka289 teraz som vyplnala prihlasky o zamestani tam nebola ani len zmienka, kedysi to tam bolo 🤷♀️
@kikushaa prispenok som vymazala lebo v mojom pripade nejde o BA
@katarinka289 ved to nevadi aj u nas bratislave to tak fungovalo este pred niekolkymi rokmi ked som syna davala do skolky.
@loginexistuje napísali ste - ano myslim si ze sa ma uprednostnit ukrajinske dieta. Mám dosť a čo naše deti ? Ste z Ukrajiny, keď tak píšete. Netreba sa náhodou najskôr postarať o slovenské deti. Vy si myslíte, že mnohé mamičky slovenské majú peniaze na súkromné škôlky. Tie kde majú dať svoje deti ?
@kikushaa zatial len sprostredkovane viem od kamaratiek co maju starsie deti, funguje ten aky tu bol popisany vyssie - trvale bydlisko, predskolsky vek, surodenec...v zasade tie iste kriteria ako ma vacsina MC v BA, niekde to nedavno nas starosta pisal, skusim najst a poslem 🙂 dobra sprava ale je, ze by sa tento rok mali otvorit tri nove skolky a ma to klesajuci trend ten pocet neprijatych tak snad 🤞🏻
@petamich https://www.ruzinov.sk/sk/aktuality/view/do-sko... toto som mala na mysli
@magnetk treba sa postarat o vsetky deti ci su slovenkse ceske ukrajinske a ak je ukrajinske pat rocne ano ma sa uprednostnit kedze ide o predskolaka
Ked vy budete v zlej situacii (ako su teraz ukrajinci) aj z inych dovodov ako je napr zdravie a pod tak nepytajte nic navyse preco by sa mali uprednostnovat deti co potrebuju asistentov ved vsetkym detom treba
Vy si doma suchajte nohami a budte rada ze v nasej krajine nezuri vojna ze tu su neni deti a zeny znasilnovane alebo ze su im zabijani rodicia
Moja mama pracuje v škôlke v BA a ročne majú cca 250 žiadosti na prijatie z toho vezmú do 90 deti tento rok sa uz riaditeľke sťažovali rodičia ze kvoli utečencom ci nebudú prijaté ich deti a pod ale riaditelka je natoľko normálna ze povedala ze zoberie 90% deti ktoré ma a potom doplní stavy ukrajinských.. ja sa tiež obavám ci mi vezmú do škôlky malú nakolko teraz majú prednosť aj predškolské deti a my bývame na dedine tak pevne verím ze ked druhy rok podávam žiadosť do ms tak ju vezmú tieto stavy plne su bohužiaľ všade na celom Slovensku ale keby napríklad developeri aj stavali škôlky k toľkým domom co vystavujú tak verím ze by taký problém aj nebol
@zuzanazu85 skor o konyaktoch a znamich, plus adresa nie vsak miestnehoburadu tevala, inac si neskrtne takze neviem gde zijete....
@zuzanazu85 mozno v tej vieske, kde byvas Ty…
@joannita asi netusis, aka je v BA situacia… umiestnit 3 r. dieta vo vacsine m. casti je ciste sci-fi
@pallacinka29 ja nieze tusim, ale viem 😂 mam 4 rocne dieta a som z Ba a preto pisem co pisem. U nas nebol problem ked mal 3 roky, je majovy. A brali aj augustove deti bez problemov.
Nepausalizuj vsetky mestske casti, nie cela Ba je len petrzalka, mame mrte inych casti kde problen nieje

v Ruzinove minuly rok chybalo myslim 400-500 miest 🙂 problem so skolkami v BA tu bol aj pred Ukrajinou a bude aj po nej, 3-rocne deti chodia tak akurat do sukromnej skolky, jediny pripad kedy umiestnia aj 3-rocne deti je, ze tam chodi surodenec atd. a aj tak maju prednost predskolaci, takze bezne sa deje, ze dieta A 5-rocne nosis do statnej v Petrzalke a dieta B do sukromnej v Dubravke, lebo mali miesto, priaznivu cenu atd. tak asi je cas dat dolu ruzove okuliare a Ukrajinci s tym nic nemaju