icon

Skoro 3-ročný syn vykazuje správanie Aspergera

babyttcirl
8. okt 2023

Ahojte mamicky,

Prišla som si po skusenosti. Mam syna, ktorý má 2r7m a posledne mesiace sú čoraz ťažšie. Ma vyšší intelekt mad rovesníkmi, začal mierne koktat (fyziologicka vyvinova koktavost, ktorá má odozniet sama, ale chodime na logopediu).

Ale čo je iné, sú hysaky, ktoré trvajú niekedy až 20 minut. Mali sme asi 3x také, že sa zasekol na 1 vete alebo slove, a to opakoval dookola. Vtedy nás vôbec nevnímal. Bol len zacykleny. Triggery sú, keď sa mu nieco nepáči, alebo niečo urobíme ako on nechce.
Riaditeľka v jasliach povedala ze je emocionálny a ze je umrncany na obede. A ze to je mimo štandardného správania.

Môže to podľa vás niečo naznačovať? Kedy najskôr sa môže dieťaťu diagnostikovať asperger?

Ďakujem za info.

nikaeli
8. okt 2023

Ako vieš, že má vyšší intelekt?
Stiahni si apku ASDetect - nastav si vekovú kategóriu a podľa sprievodných videí porovnaj správanie svojho syna - vyplníš dotazník a výsledok ti ukáže čo a ako - ak mu vyjde podozrenie na PAS, objednaj sa v centre včasnej intervencie na konzultáciu a tam ťa už nasmerujú. Skúsený odborník pracujúci s deťmi s PAS vidí aj u polročného dieťatka odchýlky signalizujúce diagnózu. Stanovenie diagnózy je však zdĺhavý proces a našťastie sa nedáva po jednom 15min sedení. Autizmus diagnostikuje pedopsychiater, potvrdzuje klinický psychológ, tiež psychológ a špec.ped. z poradne, kde dávajú odporúčanie na terapie a zaškolenie, príp. asistenta. Držím prsty 😉

vreckovka2
8. okt 2023

Ja len dodam, ze pokial ma clovek hysak, tak sa mozog zablokuje a neprijima ziadne logicke argumenty. Ani u dospelaka, nieto este u dietata. Zamerala by som sa zatial na zvladanie tych hysakov. A komunikaciu taku, aby som eliminovala mnozstvo hysakov. Mam syna v podobnom veku a teda tiez maval dlhe hysaky. Teraz uz sa postupne zmiernuju, resp. skracuju. Plus to, co bolo popisane vyssie.

anjelicek26
8. okt 2023

Zaujimalo by Ma,Ako si prisla na to,ze ma vyssi Intellekt. Kazdopadne 2.5 rocne dieta v kolektive bojuje s kadecim a treba Mu dat cas sa adaptovat.

ivangeline
8. okt 2023

Nie. A nie. Od 2 rokov...dokedy nezacne sa kontrolovat viac... moze dojst k vybuchom hnevu.. Moj 3.ti k tomu prave dosiel a vrieska,priam skrieka... snazim sa tomu predist,ak sa da a odviest pozornost alebo dat ine alternativy,z kt si vie vybrat. Najstarsi mal hysaky placu. Druha zas hadzala sebou o zem a pritom vrieskala. Postupne sa tych situacii dialo menej a menej..

ivangeline
8. okt 2023

Jaj..a je to ozaj priam nezastavitelne,ked to prepukne.

mogaa
8. okt 2023

môže to znamenať diagnózu a nemusí....umrnčanosť problém nie je, dieťa nemá ani 3roky a pred spánkom je už unavené....problém vidím skôr v tom opakovaní slov...ale aj to nemusí byť hned diagnoza, deti si občas idú len to svoje a nezaujíma ich čo im hovoríš ty, hlavne ak niečo chcú....hlavne deti nie sú rovnaké, takže určovať v tomto veku čo je štandartné správanie a hlavne od učiteľky v jasliach by som nebrala veľmi vážne.....v jasliach učiteľka dokonca nemusí mať ani pedagogické minimum, takže jej tvrdeniu by som prikladala význam len v prípade že túto profesiu robí roky....hysáky v tomto veku sú tiež štandartné chovanie🙂dieťa si začína presadzovať svoje a skúša hranice, k tomu nevie pracovať s emóciami....

thereisabear
8. okt 2023

Môžeš sa už objednať niekam do centra, kde pracujú s autistami. Určite sa ti k tomu budú vedieť vyjadriť. Nie je to priskoro.

elmivelmi
8. okt 2023

A podla coho si myslis ze je asperger?Iz ste mu robili aj nejake testy?

babyttcirl
autor
8. okt 2023

@elmivelmi ma vysoky nadpriemer iQ podľa diagnostiky, podľa tých opakujúcich sa slov v hysakoch atd..

slavomira236
8. okt 2023

@babyttcirl takze ste uz boli u psychologa? Merali mu tam iq?

nikaeli
8. okt 2023

@babyttcirl a kto mu prosím robil testy? a ako ho testovali? ešte som sa nestretla s tým, aby tak malé dieťa robilo IQ test.. už takmer 20 rokov pracujem s deťmi s PAS, momentálne mám skupinu predskolákov a aj tu sú odborníci stále opatrní a nechcú sa vyjadriť k IQ (ja mám naopak podozrenie u dvoch detí na MP a stále tomu dávajú čas - pretože ide o deti s obmedzenou slovnou zásobou a výsledky testov nemusia byť valídne)..

mikadooo
8. okt 2023

@babyttcirl mojej známej synovi nechceli Aspergera potvrdiť do 6 rokov. Vždy mal v papieroch "podozrenie na Aspergera". A áno, je asperger (už má vyše 10). To, čo ty popisuješ, môže byť asperger a nemusí. V 3 rokoch to môže byť aj úplne normálne chovanie - mozog sa vyvíja, to, čo tebe s dospelým mozgom príde divné, môže byť len vývojová fáza. Ale ak máš obavu, choď za pediatričkou, tá ťa pošlite ďalej. Len si myslím, že s takýmito prejavmi tvoje dieťa žiaden odborník nezaškateľkuje ako aspergera. Maximálne ti do papierov tiež napíšu to "podozrenie" a možno ani to nie. Ak nie je vyslovene problémový v spoločnosti, že potrebuješ mať papier, tak by som s diagnostikou počkala do tých 6 rokov a zatiaľ sa obrnila svätou trpezlivosťou a stále mala v hlave výkričník, že "možno sa to nemôže". Každopádne, to neznamená mu vo všetkom ustupovať, aby nemal hysák. Ale ani ho netrestať alebo čo. Veľká detí máva neskutočné hysáky a pritom sú bez diagnózy.

mikadooo
8. okt 2023

@mikadooo sorry za preklepy, už to neviem upraviť

kacena4
8. okt 2023

aspergera s vyssim iq ti v 3r nik nediagnostikuje, nakolko vie svoj hendikem dobre maskovat. na diagnostiku autizmu dieta musi splnat celu skalu priznakov, nie len 1-2, v tomto veku este aspergera nediagnostikuju ale az najskor v cca 6r. teraz je dieta vo vyvoji a prave prechadza obdobim vzdoru

nikiki29
8. okt 2023

@babyttcirl začni riešiť odborníkov, vyhľadaj klinického psychológa, pedopsychiatra a neurológa, všetci títo traja v spolupráci ti dajú diagnózu ak nejaká bude. Ja riešim možnú diagnózu teraz zo 4 a pol ročným a poviem ti nie je to sranda vybaviť si všetky tieto vyšetrenia. Už sa to ťahá rok.

babyttcirl
autor
8. okt 2023

@nikiki29 a to ma odporučí pediater?

babyttcirl
autor
8. okt 2023

@nikaeli dr. Dibarborova- detsky psycholog. Podľa nejakéj skaly anglickej. Ja som za ňou isla s inym- separacnou úzkosťou a iným. A ona ze diagnostika a 138 IQ!! Co ja viem, potom mi povedali ze deti do 3 rokov sa vôbec nemajú diagnostikovať a ze tato lekarka aj uz veľa deťom pridáva na IQ. Tak neviem co si mam o tom myslieť. Logopedicka povedala, ze je dopredu, ale ze nevie povedat o koľko. A určite nie ciselnu hodnotu.

babyttcirl
autor
8. okt 2023

@nikaeli stiahla.som ale to je pre menšie deti. Už som mimo range..

nikiki29
8. okt 2023

@babyttcirl pediater mi dal odporúčanie najprv na psychológa, tam sme boli na diagnostike, následne odporučenie na neurológiu (v podstate na moju žiadosť)… z neurológie si vyžiadali podrobnejšie psychologické vyšetrenia, takže som sa objednala ku klinickému psychológovi a pedopsychiatrovi.

nikaeli
8. okt 2023

@babyttcirl osobne si myslím, že na čísle (hodnote IQ) až tak veľmi nezáleží. Dôležité sú zručnosti, vedomosti, rôzne schopnosti a ich využiteľnosť v živote. Čo sebaobsluha? vzťahy s deťmi? čo schopnosť riešiť rôzne situácie? konflikty? čo vyjadrovanie svojich požiadaviek? plnenie pokynov?

Nastav si najvyšsiu vekovú kategóriu - nevadí, že je starší - ide o to, aby si mala predstavu, čo sa považuje za normu a čo je už odchýlka. Napr. veľa mamičiek je spokojných, lebo dieťa sa pozrie do očí - tam ale ide o tú komunikáciu pohľadom, o zdieľanie. A pod.

nikiki29
8. okt 2023

@babyttcirl presne číslo IQ by ti nemali dávať a ak áno, brala by som to veľmi s rezervou. Dôležité je, ktoré oblasti sú silné, či má aj slabé oblasti… brala by som do úvahy len škálu - podpriemer, priemer, nadpriemer a podľa toho s dieťaťom pracovala. Veľmi sa nefixuj na číslo… dôležitejší je slovný popis testu. My ho máme na celú A4.

janickacrazy
8. okt 2023

@babyttcirl podľa toho opisu ťažko povedať, veď hysaky majú v tomto veku detí úplne bežne, je to obdobie vzdoru a vôbec nič to nemusí znamenať, možno len nezvláda jasle a proste protestuje, ale návštevou odborníka určite nič nepokazis

anjelicek26
9. okt 2023

By ma skutocne zaujimal ten test, podla ktoreho urci 2,5 rocnemu dietatu IQ138 🙄 Ach jaj no... prosim nefixuj sa na to, prave u deti, s ktorymi rodic velmi intenzivne v destve pracuje, ucia sa, rozpravaju, citaju knihy si casto sikovnost vedia ludia zamenit s nadpriemernou inteligenciou a pockaj dva-tri roky a totalne sa to zrovna s rovesnikmi. Pracuj s nim nadalej, venuj sa mu a nefixuj sa na problemy, ale pozitiva. Rozpravajte pomaly, kratsie vety, motivuj k tomu aj syna, nech hlava nepredbieha jazyk, postupne zmizne aj koktanie... syn ma tiez v triede chlapceka, co rocny plynule rozpraval, skutocne vyzeral uplne nad priemer, co sa tyka stavu "dnes" stvrta trieda tak nosi dvojky-trojky, anglictina mu vyslovene do hlavy nejde, motorika bieda, syn do 3,5 roku nepovedal viac ako dve slova a je najlepsi v triede, v matike predbieha o dobre dva-tri rocniky, dostava extra ulohy.. nic som sa rozpisala, nedavaj prosim nalepky tak malemu dietatu, ani diagnozy, je na to prilis skoro a brzdi v tom aj ucitelky. Byt iny alebo mat ine reakcie na veci problem nerobi.. Drviva vacsina su to vyvojove fazy a uplne v poriadku.. A aj keby nie, syn je diagnostikovany (v 3,5 roku podozrenie, v 4,5 roku diagnoza), pomohlo nam to kulove... vsetku robotu s nim mame aj tak my... a ulavy ma minimalne, ak vobec nejake, nikto na to neprihliada.

1mina
9. okt 2023

Asi by som pockala ako sa to vyvinie, inak hysaky 20 minut este nie su take hrozne, moja dcera tiez AS v horsom obdobi ma aj 3-4 krat denne po hodine, uz bolo aj po hopdine a pol. 20 minut beriem este ze ako dobre to dopadlo 😲 Diagnostikovana bola v 4 roky a nejake mesiace, Lazikova sa ma pri objednavani pytala ci uz mala aspon 3, ale lepsie je troska pockat, urcite nie pred 3 rokom. A k diagnostike no tiez to pomohlo nato ze my vieme ze to co robi nerobi z rozmaznanosti napriklad, a do skolky som dala papier aby tolerovali niekedy ked sa udeje nieco nepredvitelne. Ale stava sa to minimalne ale stava sa ked ma vela zmien. Tiez inak ked chyti hysak sa zasekne v tom opakovani slov a zacykli sa a neni z toho normalneho uniku.

babyttcirl
autor
9. okt 2023

@1mina ach jaj. Tak držím palce. A kto je Lazikova?

1mina
9. okt 2023

@babyttcirl to je klinicka psychologicka, ktora robi diagnostiky. Za mna odporucam, velmi mila a profesionalna pani. Caka sa tak 4 mesiace ako kedy, keby ste sa rozhodli casom.

han27
9. okt 2023

@babyttcirl necitala som celu diskusiu, ale moja skusenost je, boli sme u tejto pani psychologicky v Petrzalke, ale teda po ofic. testoch v cppap nam vyhodnotili iq inak (stale nad, ale menej ako prvotny test), povedali mi tam, ze pani psychologicka pouziva stare testy (ktore predtym aj oni v cppap pouzivali), a tie stare nadhodnocuju. Ale ja som rada, ze sme k nej sli (primarne s inym problemom), aspon sme sa od toho mohli odrazit dalej.

babyttcirl
autor
11. okt 2023

@han27 aká tam bola odchýlka?

danielasarky
14. okt 2023

Ahojte, asi riesim podobny problem😭 maly bol od malicka zive dieta. Mal jednu kamosku tu kusal aj tahal za vlasy, aj ona nemu robila zle. Toto obdobie preslo. V dvoch rokoch nastupil do jasliciek. Cely rok v pohode, povedala ze ziadna agresivita ani nic. Ze na zaciatku potrebuje individualny pristup, vela chvalit, nema daleko k placu ale agresivny nikdy nebol. Nastupil do skolky. Prvy tyzden ukazkove dieta. Potom vraj pokusal nejako chlapca a odvtedy je vsetko zle. Prestal tam spavat, vraj ma totalne hysaky, nechce sa prisposobit chodu v skolke. Zacal vstavat velmi skoro. Spaval cele noci a zrazu je raz za noc hore a vstava o 5 . Doteraz tak o 6:30. No a nic ine sme dva tyzdne nepocuvali len to jak krici nervuje sa. Vraj bije deti. Tento tyzden nic nehovorili vraj zacal aj spavat. A dnes mi pisal tatko toho chlapca co ho pokusal ze prisiel do skolky a moj za nim hned doutekal a udrel ho. 😳 akoze ked sme hocikde na ihriskach tak to nerobi, deti nebije. 😭 do skolky ide rad, pyta sa na kamosov , chce tam chodit. Ja som na dne vobec neviem co robit. Aj doma niekedy ,,neposlucha" ale nic tragicke. Neviem ci naozaj treba ist psychologicke, alebo ako to vyriesit😭

han27
23. okt 2023

@babyttcirl mas spravu