icon

Skúsenosti s vysadením mlieka v škôlke

5. jún 2025

Ahojte, synovi sme na istý čas vysadili mlieko pretože má ekzém plus nadúvanie, odporučila nám to aj doktorka, škôlke sme učiteľky poprosili, aby mu dali vodu na istý čas, tvárili sa že je to ok, lenže aktuálne mu v škôlke pani učiteľka povedala, že mu vodu nedá keďže som jej nedala žiadny papier od lekára, aké máte skúsenosti s týmto vy ?

Strana
z2
kavasmliekom
5. jún 2025

Tak je to správne, musíš mať odporúčanie od lekára na špeciálne stravovanie.

autor
5. jún 2025
@kavasmliekom

Tak je to správne, musíš mať odporúčanie od lekára na špeciálne stravovanie.

@kavasmliekom ja nechcem zmeniť stravu, ja chcem len, aby mu cca na mesiac nedali mlieko do hrnčeka ale vodu....

rakywanda
5. jún 2025

Nemala som s tým problém, ak som zabudla, dieťa ma samé upozornilo, že mlieko nemôže, mlieko sa odnieslo, dala som mu vodu.

januska12323
5. jún 2025

Oficiálne musí dostať čo ostatné deti.

kavasmliekom
5. jún 2025

Ale oni majú normy, predpisy. On to vypiť nemusí. Ale dať mu musia, môže prísť kontrola.
U nás napríklad keď rodič povie, že dieťa nemôže paradajky, aj tak mu ich dajú, aj keď nezje, ale musia, vraj. Kým nemáš papier od lekára, nezmenia to. Papier môžeš pýtať aj na mesiac

autor
5. jún 2025

Mňa nezaujímajú predpisy, viem aké sú predpisy, robím v družine, keď viem že dieťa preženie na záchod, keď vypije mlieko a sedí mi pol hodinu na záchode, sama mu nabudúce idem vypýtať od kuchárok vodu, mňa zaujímajú aké majú ľudia tu skúsenosti s učiteľkami v škôlke, to mlieko syn v škôlke nevypije ale potrebuje sa napiť, takže mne toto nepríde normálne, že ho nechajú na obede o smäde....

mateson2004
5. jún 2025

Veď vodu snáď majú k dispozícii stále, či nie?

rakywanda
5. jún 2025

Mne niektoré deti nepijú mlieko alebo aj sladkú malinovku, pretože to neľúbia. Vedia však, že keď sa vrátime do triedy, dám im vodu. To je úplne samozrejmé.

autor
5. jún 2025

A rozprávala som sa s vedúcou kuchyne, ktorá povedala, že na bočnom stole je vždy nachsytaná aj voda....takže v predpisoch problém neje..

kavasmliekom
5. jún 2025

Zo skúseností píšem. Musia dať mlieko. Ale majú aj vodu k dispozícii. Veď hádam vieš, ako to máte u vás v škôlke. Moje deti napríklad teraz v tom teple si majú nosiť prázdne fľaše a oni im dajú čistú vodu a majú na poličkách, aby sa napili hocikedy.

autor
5. jún 2025
@mateson2004

Veď vodu snáď majú k dispozícii stále, či nie?

@mateson2004 vodu majú k dispozícii dokonca aj na nejakom bočnom stole v jedálni, čo mi hovorila vedúca kuchyne, mňa zaráža len to, prečo mi tú vodu učiteľka nieje ochotná podať....

rakywanda
5. jún 2025
@kavasmliekom

Zo skúseností píšem. Musia dať mlieko. Ale majú aj vodu k dispozícii. Veď hádam vieš, ako to máte u vás v škôlke. Moje deti napríklad teraz v tom teple si majú nosiť prázdne fľaše a oni im dajú čistú vodu a majú na poličkách, aby sa napili hocikedy.

@kavasmliekom toto im prešlo cez hygienu? Plastové fľaše z domu?

kavasmliekom
5. jún 2025
@rakywanda

@kavasmliekom toto im prešlo cez hygienu? Plastové fľaše z domu?

@rakywanda tak asi áno.

kavasmliekom
5. jún 2025

Tak chceš trošku veľa asi od nich. Mne by problém nerobilo, mu podať, dať na výber. Ci chce vodu, čajík, vodu so sirupom. Len nie každá učiteľka to berie ako poslanie, niekto si odpracuje a nerieši potreby. Možno treba pripomenúť.

jvasenka
5. jún 2025
@kavasmliekom

Ale oni majú normy, predpisy. On to vypiť nemusí. Ale dať mu musia, môže prísť kontrola.
U nás napríklad keď rodič povie, že dieťa nemôže paradajky, aj tak mu ich dajú, aj keď nezje, ale musia, vraj. Kým nemáš papier od lekára, nezmenia to. Papier môžeš pýtať aj na mesiac

@kavasmliekom ale ona nechce aby mu dávali inu stravu.. mi nechci povedať že kontrola ich zdrbe lebo dieťa ma miesto mlieka vodu alebo čaj-čo predpokladám bežne pijú počas dňa. takže dieťa ma byt smädné áno? tam je skôr neochota učiteľky .. par x mu dať miesto mlieka nieco ine.. mimochodom keby príde kontrola vyliali by to a mal byt napr čistý pohár alebo by mu rýchlo dali trochu mlieka

kavasmliekom
5. jún 2025
@jvasenka

@kavasmliekom ale ona nechce aby mu dávali inu stravu.. mi nechci povedať že kontrola ich zdrbe lebo dieťa ma miesto mlieka vodu alebo čaj-čo predpokladám bežne pijú počas dňa. takže dieťa ma byt smädné áno? tam je skôr neochota učiteľky .. par x mu dať miesto mlieka nieco ine.. mimochodom keby príde kontrola vyliali by to a mal byt napr čistý pohár alebo by mu rýchlo dali trochu mlieka

@jvasenka mne to písať nemusíš, píšem, že majú k dispozícii aj vodu. On to vypiť nemusí, počká 5 minút, kým dojedia všetci a napije sa z toho, čo majú k dispozícii. Keď nie je ochota zo strany kuchárky a učiteliek, tak sa dá aj tak. Dojedia a povedia, že sa chcú napiť. Určite ich nenechajú o smäde, netreba zase preháňať.

januska12323
5. jún 2025

Čistú vodu mu určite dajú keď si vypýta ale musí mať aj mlieko.

autor
5. jún 2025
@januska12323

Čistú vodu mu určite dajú keď si vypýta ale musí mať aj mlieko.

@kavasmliekom
@januska12323 veď hore píšem, že keď si pýtal vodu, mu učiteľka povedala, že nevidí dôvod mu dať vodu, keďže som jej nedala papier...

13uzivatelka11
5. jún 2025

A to ti ako pomôže keď si občas nedá pohár mlieka, keď predpokladám že v škôlke jedáva aj iné mliečne výrobky? Kašu, jogurt,..? Veď ak ma nejake intolerancie, ries to čo najskôr a budeš mať aj papier a prispôsobia mu celú stravu

13uzivatelka11
5. jún 2025

Ale tak neviem si predstaviť, že by naše učiteľky nedali deťom vodu keď si vypýtajú 😐 aj keď majú vodu celý deň k dispozícii vo fľaši, aj kebyže nemajú, určite by mu vodu dali

bosorkabb
5. jún 2025

Môj pije len vodu, iné nechce a vždy mu dajú vodu. Alebo si zoberie sám.

letfenixa
5. jún 2025

@autorka v ŠKD sú iné predpisy ako v MŠ.
A naozaj si myslíš, že synovi stačí nedať piť mlieko? Veď mliečne zložky sú vo všeličom.

autor
5. jún 2025
@13uzivatelka11

A to ti ako pomôže keď si občas nedá pohár mlieka, keď predpokladám že v škôlke jedáva aj iné mliečne výrobky? Kašu, jogurt,..? Veď ak ma nejake intolerancie, ries to čo najskôr a budeš mať aj papier a prispôsobia mu celú stravu

@13uzivatelka11 jogurt v škôlke neje, ten zoberie nám domov, žiadne kaše tam nemajú, mliečnu tyčinku alebo niečo tvarohové väčšinou majú ako polotovar z obchodu a ten zoberie domov..žiadny veľký problém s mliečnymi výrobkami nebol nikdy, pretože ho nikdy na litre nepil, problém nastal až vtedy, keď začal piť mlieko alebo kakao alebo detskú kávu s mliekom v škôlke ...resp. jesť bryndzové halušky a zapíjať ich mliekom a podobne brutálne mliečne kombinácie...neboj sa ja viem ako fungujú intolerancie a podobné veci, ja netvrdím, ani si nemyslím, že má intoleranciu len chcem, aby to mlieko v tom pohári vypiť nemusel a nateraz to obmedziť....mám podobný problém, pretože nemám problém s mliečnymi výrobkami no pohár kakaa takisto nemôžem vypiť, pretože mála naduva ale to neznamená, že mám intoleranciu...ja som sa sem neprišla radiť čo mám robiť ja sa pýtam na skúsenosti s učiteľkami, takže tvoj komentár je absolútne bezpredmetný a zbytočne si zabila 3 minúty svojho života....

autor
5. jún 2025
@letfenixa

@autorka v ŠKD sú iné predpisy ako v MŠ.
A naozaj si myslíš, že synovi stačí nedať piť mlieko? Veď mliečne zložky sú vo všeličom.

@letfenixa prosím vás aké iné predpisy uveďte príklad !..aké už len iné predpisy sú v stravovaní predškolákov a aké prvákov v družine ? Také, že predskolakom nemusia dať vodu a prvkom už áno ? Na tie ostatné mliečne výrobky som už reagovala ...

letfenixa
5. jún 2025
@anonym_autor

@letfenixa prosím vás aké iné predpisy uveďte príklad !..aké už len iné predpisy sú v stravovaní predškolákov a aké prvákov v družine ? Také, že predskolakom nemusia dať vodu a prvkom už áno ? Na tie ostatné mliečne výrobky som už reagovala ...

@autorka v MŠ majú celodenné stravovanie, v pškole len obed a dieťa naň chodiť nemusí. Vodu k obedu dostať nemusí, môže mať aj vlastné pitie.

autor
5. jún 2025
@letfenixa

@autorka v MŠ majú celodenné stravovanie, v pškole len obed a dieťa naň chodiť nemusí. Vodu k obedu dostať nemusí, môže mať aj vlastné pitie.

@letfenixa ale to sa netýka môjho problému...prosím vás už nekomentuje ak nemáte nejaké konkrétne skúsenosti...lebo iné ma nezaujíma

jvasenka
5. jún 2025

ja si myslím že je to čisto neochota tej učiteľky. čo máš doniesť papier nech nepije mlieko ale stravu kde sa nachádza mlieko mať môže? papier od dr by bol keby nejakú potravinu vôbec nemôže to zdravotných dôvodov-mala by si ju poučiť trosku. a iné učiteľky/kucharky alebo iný personál s tým nemá problém? dá mu aj vodu?

autor
5. jún 2025
@jvasenka

ja si myslím že je to čisto neochota tej učiteľky. čo máš doniesť papier nech nepije mlieko ale stravu kde sa nachádza mlieko mať môže? papier od dr by bol keby nejakú potravinu vôbec nemôže to zdravotných dôvodov-mala by si ju poučiť trosku. a iné učiteľky/kucharky alebo iný personál s tým nemá problém? dá mu aj vodu?

@jvasenka doteraz učiteľky v iných triedach tú vodu dali, a ako som už písala kuchárka nám povedala, že voda je k dispozícii...takže je problém asi naozaj len v učiteľke....

domka222
5. jún 2025

Nám hneď v škôlke na začiatku roka povedali,ak má dieťa obmedzenia v stravovaní, treba doniesť potvrdenie od pediatra. Inak na výnimku v stravovaní brať ohľad nemusia.

13uzivatelka11
5. jún 2025

A akože čo od nás chces počuť? Píšu ti tu že sú isté predpisy a aj tak si ideš svoje.. a čo ti pomôže keď ti poviem že u nás v škôlke by nebol problém sa s niečím takýmto dohodnúť a máš len neochotnu učiteľku? Dáš jej prečítať komentare? Ja som zabila tri minúty napísanim jedného komentu, ty si ich zabila viac celou touto diskusiou

Strana
z2