Alergia na kravské mlieko, sóju a škôlka

tribalmite0
24. mar 2015

Ahojte,našej 3 ročnej dcérke dnes na gastre z krvných testov zistili že má alergiu na kravské mlieko a sóju. Lenže chodí do škôlky a v škôlke nám oznámili,že je jediná s týmto problémom a že nevedia ako to riešiť. Konzultovala som to len s učiteľkou a vedúcou jedálne kedže riaditeľka už vtedy v škôlke nebola ale zajtra sa mám s ňou stretnúť. Chcela by som sa opýtať či boli nejaké maminy v takejto situácii a hlavne ako to vyriešili. Ďakujem

abbey1
24. mar 2015

@tribalmite0 Neter to riešila a nosí dcére vlastnu stravu, ale vždy rovnaké či aspoň podobne jedalnicku v škôlke. A bez problémov.

ivetlo
24. mar 2015

@tribalmite0 Aj u nás v škôlke bolo také dievčatko a v pohode mu mamina nosila papať navarené z domu. Nebol s tým problém. Oni jej to zohriali.

junovka
24. mar 2015

@tribalmite0 moja starsia tiez mala alergiu na KM, v skolke ked mali kakao alebo mlieko na ranajky, ci olovrant, tak jej dali cajik.V jedle jej mlieko nevadilo, a co sa tyka soje, tak co ja viem, tak skoro vobec soju nemali.Dohoda s ucitelkami v MS nebola problem, a ked aj sa niekdy pozabudli, tak dcera stale vedela, ze si ma vypytat cajik🙂

janickacrazy
24. mar 2015

@tribalmite0 Záleží na akých ľudí natrafíš. Moji synovia sú obaja alergickí na kravské mlieko, staršiemu som nosila pudingy do školky, nebol problém, učiteľky chápavé, pohoda. Mladšieho mi nechceli zobrať do školky vôbec, ked som spomenula alergiu, hotovo. Tak som povedala, že v jedle mu mlieko nevadí (aj tak mlieko skoro nikde nedávajú, ak nerátam nejakú mliečnu polievku raz za čas), len na ranajky mu dávajú čaj miesto mlieka. Občas majú jogurt na olovrant, ale moj malý ho aj tak nezje, lebo vie, že to nemože, je už tak naučený. Soju u nás v školke teda nedávajú, aspon čo čítam vždy jedálniček, ešte som ju tam nevidela, takže hádam to nebude taký problém. Mne napr. v tejto školke povedali, že teraz je zakázané nosiť jedlo pre dieťa do školky, takže neviem teda ako to je, lebo starší syn má už 15 a vtedy to bolo inak.

kvieta
24. mar 2015

Ako bolo písané vyššie, záleží od ochoty ale aj možností škôlky. Je možné nosiť stravu do škôlky, ale potrebuješ k tomu povolenie od hygieny. Nemal by s tým byť problém, keď máš potvrdenie od dr. o alergii. Kamoškina dcérka mala šťastie na škôlku. Jej dokonca zvlášť objednávali aj pečivo. Záleží na riaditeľke.
Bez povolenia hygieny môžeš doniesť originál zabalené, neotvorené potraviny s vyznačenou zárukou.

lenka.s
24. mar 2015

Tiez sme minuly tyzden dostali vysledky a dcerka ma alergiu na kravske mlieko. Rozpravala som sa s riaditelkou skolky a povedala, ze to nie je problem, a vedia jej stravu nahradit. Asi zavisi len od pristupu

tribalmite0
autor
24. mar 2015

@abbey1 @ivetlo @junovka @janickacrazy @kvieta S riaditeľkou našej škôlky sa bude dať nejako dohodnúť,len problém bude s vedúcou jedálne, keď som jej to povedala hneď sa oháňala, že to bude problém lebo nemajú diétne stravovanie lebo sú malá kuchyňa a kvôli jednému prípadu sa nebudú handrkovať kedže mlieko nesmie ani v jedle,že jej nemôžme ani to mlieko ktoré môže piť nosiť do škôlky kvôli hygiene a už vôbec nie vlastné obedy,učiteľka sa vyjadrila,že by mohla chodiť do škôlky iba tie dni keď nebudú mať v jedlách mlieko a keď ho budú mať k desiatej alebo olovrantu,že dostane čajík namiesto mlieka, lenže to s tej škôlky nebude mať nič akurát bude mať z toho riadny mišung kedže tak to približne vychádza maximálne raz týždenne

abbey1
24. mar 2015

@tribalmite0 Nesmieš sa dať. Obráť sa na zriadovatela a a hlavne zavolaj i na hygienu. Je to len na ich ochote. Smutné, že v dnešnej dobe, keď je tak veľa alergikov, musia rodičia doslova bojovať s veternými mlynmi.

hradnapani
24. mar 2015

@tribalmite0 to je chore,aby dieta chodilo do skolky v dni, ked nemaju v strave mlieko 😠 ved to tam nebude chodit skoro vobec. Cudujem sa velmi, lebo toto je uz tak rozsireny problem, ze by na to mali byt pripraveni. Asi bude treba trochu zabojovat, ale nemyslim, ze by kvoli tomu mali tvoje dieta diskriminovat.
V nasej skoke napriklad nemaju vobec problem s alergikmi,respektuju to a prisposobuju sa tomu. Ked to ide v niektorych skolkach, malo by to ist v zasade aj v tych zvysnych.

janickacrazy
24. mar 2015

@tribalmite0 No neviem, u nás teda toho mlieka v jedle je veľmi málo, ako hovorím sem tam nejaká biela polievka, ktorú moj malý nezje, on vie, cíti, čo nemože. Ked majú napr. buchty s tvarohom, on zje iba to cesto a tvaroh nechá na tanieri, on je skrátka mnou takto vycvičený, nikdy nezje, čo nemože. U nás to bolo s vedúcou jedálne podobné, že oni sú na to neni vybavení a bla bla. Ja som teda povedala, že v jedle mu to nevadí, aj ked to nie je pravda, ale bohužiaľ hádam nebudem s ním do 6 rokov doma len kvôli alergii na mlieko a neochote učiteliek. U nás to funguje bez problému, malý vie, čo nemože a vybavené, ja som spokojná. Bývame na dedine, je tu len jedna školka, takže ja ho nebudem nosiť do mesta 20km kvôli alergii, no vy ak bývate v meste, môžeš ešte skúsiť inú školku prípadne.

tribalmite0
autor
24. mar 2015

@ abbey1 určite sa nedáme a budeme to ďalej riešiť a doriešime to až do konca, len dúfam, že nebudeme musieť dať malú do škôlky v meste kde majú aj takéto stravovanie pretože naša škôlka ja malá a majú len 1 triedu ale detičkám sa úžasne venujú a malej sa tam strašne páči...ved to keby aspoň trošku ochoty bolo ale nie načo si má pridávať ďalšiu robotu

lerika1
24. mar 2015

No moj maly ma tiez alergie a v skolke uplne v pohode a to ma na zakladne potraviny nosim mu odomna navarene a ked je kakao tak mu daju caj.len som to musela podpisat take pitvrdenie ze ma alergie pre kontroli z higieny.a to byvame na dedine a je jediny alergik.

maslenka47
24. mar 2015

@tribalmite0 nespoliehala by som sa na to, ze skola je povinna zabezpecovat specialnu stravu pre jedno dieta. Neviem, kto by to zaplatil a potom na mieste ostatnych rodicov by som protestovala, ak by skolka vylucila mlieko uplne zo stravy.

O tom, ci ty si mozes doniest vlastnu stravu do skolky urcite nerozhoduje veduca jedalne.

saurian
25. mar 2015

@tribalmite0 ono zalezi ako v ktorej skolke. napr u starsieho ak ma dieta zdr.problem a potrebuje spec.stravu, tak mu varia v jedalni len stravna jednotka je o cosi drahsia, u mladsieho v skolke maju ponuku na dovoz bezlepkovej stravy - cize ak dieta len bezlepkovu, tak sa objedna a ma ju zabezpecenu v skolke, ak ma dieta aj ine obmedzenia, tak nosi mamicka vlastnu stravu. dost zalezi od moznosti jedalne.

tribalmite0
autor
25. mar 2015

Ahojte,bývame na dedine a inú skôlku by som ani nehľadala, pretože taktiež nemienim voziť dieťa každý deň ráno 7 kedže v práci začínam až o 9 a pracovnú dobu mám flexibilnú. Ráno som volala na hygienu a nemajú s tým žiaden problém,že všetko je na škôlke. Bola som aj v škôlke a zrazu sa dalo s nimi dohodnúť na tom, že jej budeme nosiť jej mlieko do škôlky aj výživy namiesto jogurtov,lebo tiež volali na hygienu. Ďalej,že jej budú odoberať jednu porciu z toho jedla kde ide na koniec varenia mlieko alebo smotana a že do jej porcie jej pridajú to ktoré môže. Ked budú mať napríklad bryndzové halušky tak vtedy bude mať 2 porcie polievky lebo halušky im vozia už narobené. Nátierky jej budú dávať len tie kde dávajú rastlinné maslo a tie kde idú syry jej nebudú dávať. Takže vám všetkým veľmi pekne ďakujem za rady, prajem pekný deň 🙂

janickacrazy
26. mar 2015

@tribalmite0 No vidíš, ako pekne sa to poriešilo, u nás ani takto nechceli ustúpiť, jednoducho by mi ho nevzali, lebo aj tak majú kopec detí, ktoré nezobrali, takže som to nechcela hrotiť. Som rada, že chodí do školky.