Som zlá mama alebo mám múdru dcérku?
Ahojte, neviem že či som zlá mama. Alebo mám len veľmi múdru dcérku. Dneska som nad tým čelí deň rozmýšľala. A chcem počuť aj iní názor. Mám 3 ročnú dcérku, nechcem povedať žeby som sa jej nevedovala, ale nedávam jej toľko času a ani lásky , ktorú potrebujem. Čo mi je aj veľmi ľúto, pretože keď ju vidím a pozerám sa jej do očí tak začnem plakať. Lebo mi je ľúto že jej nemôžem dať všetko potrebné. Ani neviem jak len mi povedala keď mala 2,8r že ona už kaká a písa na záchod. A ja som to nevedela nikdy som jej ani nočník nedávala lebo som si myslela že je to priskoro. A že ešte má čas nerobilo mi problém ju prebalovat. No ona sa sama rozhodla že chce kakať a písať na záchod. Žiaden nočník, papers nenosí ani v noci a ešte sa ani raz nepocurala. Nechápem celú noc spi nebudi má. Sama mi povie mami chcem spať a ide sama si ľahnúť a spi až do druhého dňa do 11h a to sa ani raz ces noc neprebudi spi jak drevo. Sama je zoberie si na čo má chuť, keď niečo chce iné jesť tak mi povie mami chcem fašírku, rizu a pod.A ide sa hrať niekedy si vypita aj mobil a to pozerá Max 1h a potom ho sama odloží. Je mi to ľúto aj že je veľmi samostatna lebo som s ňou doma sama muž pracovné v zahraničí a domov hodí 1-2 za 3 mesiace čo si o Tom myslíte vy nerobím zbytočne zvedi?
@mina0202 Dakujem ze si odpisala na moje otazky. Nechcem vyzvedat, len ma zaujimalo ci by ten s mamou nesiel napravit a vidim ze nie a dufala som ze ako dieta si mala aspon oporu v otcovi a vidim ze ani to nie. Skoda, Je to smutne. Zajdi za psychologom. Mam pocit akoby ta vsetci mali len za sluzku a tak sa k tebe aj chovaju. Ale to je preto ze ich nechas. Ty potrebujes najst svoju hodnotu. Mama ta asi zdeptala a teraz nechavas inych ludi v tom pokracovat. No poviem ti keby som bola na tvojom mieste, tiez placem. Dom, farma, zahrda, male dieta a praca na ciastocny uvazok a toto vsetko je na hlave mladuckej zeny bez muza, akehokolvek zazemia a pomoci. Musis si to zjednodusit. Mas toho privela.
Prasa, sliepky, andulky chovas pre muza a on si to uzije na pad dni do roka. To je uplna blbost. V tom zahranici tiez neje maso a vajicka z obchodu? Pochybujem ze si nesie zo sebou zasobu domaceho masa na 3 mesiace. Ked to moze jest v zahranici, moze to jest aj doma. Andulky nech uz cert vezme, tie mu nechaj. Psy a macky tiez kludne majte. Kona tiez prec.
Velmi dobre ze trvas na tom aby sa muz vratil. Toto je uplne najdolezitejsie co musite urobit. A nech sa on stara o to prasa a sliepky ak chce ich maso.
Mas aj nieco co ta bavi? Zalubu? Nieco co robis len sama pre seba. Predstav si ze by si nemala muza, dieta, dom. Mala by si dobru pracu a prenajimala by si si peknu garsonku v malom meste. Ako by si travila volny cas?
Mas vodicak a auto? Ak ano, urcite si robte take male vylety. Budete sa venovat jedna druhej a zaroven dcera uvidi zaujimave veci a spozna novych ludi. Je inteligentna, urcite je to prospeje.
Si urcite dobra mama, len si si toho nalozila prilis vela.
Ta praca na pocitaci ta naplna? Oplati sa financne? Ak nie, aj s tym by som prestala.
@mina0202 az ked si teraz dopisala tvoj vek mi dava tvoj prispevok zmysel. Takze si vyrastala v rodine so zlymi vztahmi, skoro, v sestnastich si otehotnela a chlap ta doviedol do opat zlej rodiny kde ta nikto necakal s otvorenou narucou. Teraz ste s muzom vytvorili rodinu, kde citis a vidis, ze opat nieco nefunguje.
Tebe by pomohlo, ak by ta nejaka skusena zena naucila, ako sa starat o dieta, ako viest domacnost, nemas naozaj nikoho v okoli, kto by ti pomohol? Ani nejaku prijemnu susedku?
Tvoj muz je tiez taky mlady ako ty?
Skolu mas dokoncenu, alebo aku pracu robis na pc?
@0silvia0 Mne sa zda ze ona vie ako viest domacnost a starat sa o dieta a to velmi dobre. Podla mna sa nevie starat o seba
@andreatytler mne tam veľa veci príde odveci, ale čo mi doslova bije do očí je to, že ona vstane o šiestej ráno ide dať do poriadku zvieratá, dvor, potom doma uprace a potom ešte stíha robiť tri štyri hodiny na PC, kým sa nezobudí jej dieťa. To vstáva o jedenástej - dvanástej?
@andreatytler nie, nevie. 3 rocne dieta si samo berie jest, vstava rano o 11 tej. Ziadny rezim, ktory taketo male dieta potrebuje. To, ze sa postara o zvierata je jedna vec, nevieme ako sa realne stara o dieta v domacnosti.
@0silvia0 No ano. Mas pravdu s tym vstavanim o 11:00. Aj ja som zastancom skorej vecierky a skoreho vstavania pre male deti, ale zase nie je to zanedbanie starostlivosti.
To ze si dieta zoberie jest kedy chce je podla mna uplne v poriadku. U nas to je tiez tak. Ja verim tomu ze jest sa nema len preto ze je urcity cas, ale vtedy ked je clovek hladny. Casom sa ustalili urcite casy kedy syn je, takze viem odhadnut a ponuknem jedlo v tom urcitom case, ale velakrat sa stane ze ma predbehne. Zahlasi ze je hladny a ide do chladnicky si zobrat. Bud mu dam normalne obed, alebo ho necham si zobrat jogurt podla situacie. Jedlo by nemalo byt navyk a clovek by nemal jest len preto ze odbila 12:00. A tiez sa tym pestuje samostatnost. Koko je tu mamiciek co nariekaju ze ich 10 rocne deti budu doma hladovat a cakat na ne kym pridu z prace aj napriek tomu ze je v chladnicke kura so zemiakmi.
@0silvia0 Neviem ako to je. Len mi to nejde do hlavy ze by male dieta spalo do 11. Moji Ked aj ponocovali do pol noci tak rano 7-8am boli hore. Maleho posledna veta pred za spanim je “l hate sleeping!” A bum konecne je ticho 😴 Ale pocula som legendy o detoch co spia aj 15h Mozno je jej dieta jedno z nich . Mne je skor cudne to stym jedlom co si sama zoberie. Z chladnicky Ved to je studene. Ak to nie je jogurt syr tak to treba zohriat /uvarit. Polievku si z chladnicky 3r nevyberie. Vajicka su surove . Varene veci su v chlade tuhe,
@andreatytler moji si vyberaju od malicka z chladnicky jest ale to su veci co nepovazujem za obed veceru ale snack alebo desiata. (Alebo si zoberu toast s maslom) Varim im kazdy den cerstve. Maximalne polievku na 2-3dni a tu si nevyberu z chladnicky tu si pytaju zohriat,Alebo im ju dam zohriatu.3r dieta je moc male na to aby jedlo vacsinou to co si same vyberie z chladnicky. Nemas istotu ze mà vyvazenu stravu ak cely den zije len z jogurtu. A ona nevedela ze mala si davala dole plienku a sla na 🚾 tak nemohla mat sajnu co ta mala zje. Ona je moc mala aby si vsetko urcovala rozhodovala sama. Co bude cely den jest co bude cely den robit . Taka nezavisla ze uz nechce mamu ani na hranie citanie knihy ns nic Ved ju nepotrebuje vystaci si sama.
@miadi Mam taku susedu, ktorej deti vstavali o 11:00 a chodili spat o 11:00 vecer. Pre mna horor, lebo mam rada ked mam vecer pokoj.
Nas syn ma najradsej vsetko studene a rovno z hrnca. Nechapem. Polievku sice neje, ale ryzu, zemiaky, maso vsetko studene. Niekedy sa s nim hadam a dam mu to zohriat aspon trochu ale velakrat to ma studene.
To ze autorka vravi ze jej dieta si ide zobrat jedlo do chladnicky ja chapem tak ze to nie je s kazdym jedlom, ze ona nuka jedlo, ale ak sa stane ze dieta vyhladne skor ako stihne pouknut, tak si dieta same ide zobrat.
@miadi Ano presne, ani ja to nepovazujem za obed co si dieta zoberie z chladnicky a myslim ze tak isto to myslela aj autorka. Nejde o to ze dieta si same rozhoduje co je, ale o to ze dieta nebude umierat od hladu a cakat na mamu, ale je samostane a ide si zobrat ked potrebuje.
To s tou plienkou som sa tiez zo zaciatku coduvala a tiez som si myslela ze dieta si dalo dolu plienku, vycikalo do zachoda a potom si ju dalo naspat a tak to robilo par mesiacov a az potom zahlasilo mame ze plienku uz nechce. Ale ono to bolo asi tak ze jej dieta povedalo ze uz plienku nechce a chce od toho dna chodit na zachod. Plienku nedala a dieta bolo odplienkovane.
@andreatytler jest preto ze je urcity cas bez ohladu na hlad neuznavam ani ja. A nikdy som nenutila nasilu moje deti jest ked neboli hladne, toto mne nevysvetluj.To, ze tvoj syn ma rad studene rovno z hrnca je dost ojedinele. Ja by som ani moje deti studene z hrnca nezjedla. Toto urcite nie je standardne pre 3 rocne dieta vytahovat studene jedlo z chladnicky z hrnca a jest.
Ja len dufam, ze autorka ma svoje dieta pod kontrolu a z tej chladnicky si berie napriklad jogurty. Neviem si predstavit mat doma 3 rocne dieta a netusit, co vlastne robi. Ze sa samo odplienkuje, ze sa same naje a zahra. Asi porodila rovno dospelaka v detsko tele no😳
@andreatytler aj tak je to zvlastne Lebo ked dieta ide na wc a solachne Tak vies aj Keby to bolo na poschodi a ty si bola v basemente a ked nesplachne tak tiez vies ze bolo na wc . Same dve v jednom dome Ved mama vie o kazdom prde svojho dietata, Snad nechodilo na wc len v case ked bola so zvieratami, Proste to ze nevedela co ta mala robi ako zije je alarmujuce. Nie pre to ze by Nebolo fajn ze dieta je samostatne. Ale pre to ze take veci mà mama vediet vsimat si. A tam mi signalizuje ze jej psychicky stav nie je ok.
@miadi Tak da sa ze si myslela ze dieta iba splachuje a nie ze aj cika, ale aj tak by to podla mna musela byt mama uplny ignorant ak by si nevsimla ze jej dieta chodi na zachod a zaroven nosi plienku. Preto mi z toho skor vychadza ta varianta ze to dieta nerobilo. Ze to autorka zle formulovala a dieta jej jedneho dna oznamilo ze odteraz uz chce chodit na zachod a bolo odplienkovane.
@andreatytler Ved by si vsimla ze mà dieta suchu plienku cely den .. niektore tie veci nedavaju zmysel mozno to len nevedela lepsie formulovat.
@0silvia0 Ano, aj mne je to cudne hlavne to ako dieta netuzi po maminej spolocnosti. Tie samoobsluzne cinnosti nie su na skodu, ale to ze dieta nevyhladava mamu ako spolocnicku je velmi cudne.
@miadi Tak. presne. Podla ma to nie je dobre formulovana veta.
@andreatytler áno presne tak to bolo veď som to aj písala
@mina0202 Hej myslela som si ze to bolo len zle formulovane. Ono to je velmi tazko nam posudit ako fungujete a ci sa jej venujes dost alebo nie. Mne to vychadza ze popri vsetkych tych cinnostiach sa jej nemozes venovat dostatocne, preto radim sa na vela z nich vykalsat, lebo teraz nie je nic dolezitejsie ako tvoja dcera.
Ale uz len fakt ze si uvedomujes ze jej nedavas dost a trapi ta to hovori o tom ze si starostliva.
O kolkej chodi dcera spat a o kolkej chodis ty spat... zase nemusis povedat ak nechces.
@mina0202 ale to mas velmi zle naucene ze spi takmer cele doobedie. To bude horror ked bude chodit do skolky skoly . Bude mat mega šok. Bude mrzuta neprebudena unavena. Fakt ty si rodic ty mas nejaky ten rezim nastavit. Nie ze bude spat do 11am a jest co si len za chce z chladnicky a robit len to co ju bavi . Je to take lenive. Ze ona si zije akosi podla seba Podla svojho 3r rozumceka a tebe to tak vyhovuje. Ty posluchas ju nie ona teba . Ona rozhoduje o vsetkom Akoby bola dospela osoba. Ona nie je dospela a nevie co pre nu najlepsie. To mas vediet ty. A zavadzat aj nepopularne pravidla. Inak ta nikdy nebude respektovat a bude fakt samorast bez vychovy. Mozno ti vyhovuje ze tak dlho spi ty si zatial porobis okolo zvierat pc upraces.. no nie je to dobre pre nu.
@andreatytler tak ona ide spať okolo 21:00 už spi. Niekedy 22:20, keď je chorá ťažšie sa jej zaspáva. Ja idem spať o 23:40 do tej 12, kým všetko poupratujem pripravím zvieratá na večer dám im jesť. Zatvorím brány a také tipicke veci
@miadi ona nejedava nezdravé jedla, lebo ani také doma nemáme. Sladkosti nekupujem, keďže pestujem, tak mám všetkého zásobu pre ňu. Vyrábam jej ovocnú kožu, mediky, dzemi, zavarenini a pod ona si to len zoberie a zie. Či z chladničky šunku, salámu načo má chuť, keď mám navareny obed ona ho zie. Povie mami potomm by som si dala rizu s mäskom to je jej obľúbené jedlo. Alebo cestoviny a tak ďalej. Aby ste tomu pochopili, mňa trapi to že donedávna som jej umývala zúbky a tvar ja aj som ju kremovala. A ona to robí teraz sama som rada že to robí. Ale ja som jej s tým rada pomáhala. Chápete, ako s tou plienkou ktorú stále rozoberate, ona močila stále do plienky, len mi potom povedala mami ja chcem chodiť na záchod videla som ako deti chodia na záchod. Tak som ju dala, a o od vtedy chodí sama. Ani o Tom neviem lebo ide sama. Olejcekovala som ju do nedávna ja, už to robí sama. Keď zoberiem olej že ju idem naolejkovat. Ona mi povie že už to spravila. A to mi je ľúto aj preto si myslím že nemá o mňa záujem a cítim sa ako keby som jej dávala malo lásky. To sú len také menšie informácie od toho ako fungujeme.
@mina0202 Ty si v jednom kuse. Robis od momentu co sa zobudis az do momentu co si lahnes. Ci mas aj cas na oddych a relax pocas dna? Nieco co by si robila len pre seba, rozmaznat sa trochu, dopriat si.
Musis si urobit viac casu na dceru. Vykasli sa na dzemy a domacu ovocnu kozu. Podla teba je toto prejav lasky ze to vsetko pre nu robis, ale v skutocnosti ta tieto veci od nej vzdaluju a ona o ne nestoji. Miesto robenia dzemu sa s nou hraj, kreslite si spolu, postavte si bunker. Zverinec, zahrada, tomu vsetkemu sa venuj ked bude dcera v puberte a uz ta skutocne nebude potrebovat vedla seba.
To ze sa sama naje, alebo si umyje zuby je dobre, ale to ze radsej si ide sama upratovat hracky ako by mala byt s tebou dobre nie je. Podla mna ju nechavat prilis casto a prilis dlho sa hrat osamote a uz sa na to naucila. Ak to nezmenis a nezacnes s nou travit viac casu, bude sa od teba vzdalovat viac a viac.
@mina0202 Ja nehovorim ze sa o nu nestaras nedas jej jest atd. Ale stale je to take zvlastne Akoby si v tom dome bola len nejaka upratovacka kucharka. Akoby si nebola mama. Akoby si robila 300 veci “ pre nu.” No zaroven nebola s nou. Mne je to cudne ze nechce aby si jej citala knizku Nechce sa s tebou hrat ci niekde ist .. ze si chce radsej sama triedit hracky. Nevidim problem az tak v tych hmotnych veciach. Ale v tom vakuu Akoby vzduchoprazdno. Je ok ze chce vsetko robit sama ale nie je ok ze nerobite nic spolu. Proste mam z toho pocit ze kazda si zijete svoj zivot vedla seba. Nie spolu.

@mina0202 facky to ti svokra davala ??? Davas malej dost lasky . Problem je v tom ze si ju nevies uzit. Mas stres snazis sa byt dospela zodpovedna chovas zvierata zarabas. No nestihla si si uzit mladost ked clovek nema zodpovednost za nic ine len za svoj zivot. Vsetko je o uhle pohladu ked sa pozeras len na to negativne smutne = tak mas pocit ze nie si dost dobra mama, si sklamana sama zo seba. Len I teba bude problem v tom tvojom vztahu s mamou.Znicila v tebe pocit sebahodnoty. Konecne mate s malou svoj klud treba si to uzivat spolu. Hrat sa snou kreslit modelovat piect skovacka nahanacka.3r je krasne radostne obdobie plne smiechu . Nevies si ju uzit Lebo v sebe mas vela bolesti z minulosti. Potrebujes sa jej zbavit. Odpusti tym co ti ublizili .. a kasli na nich . Mas vela za co byt vdacna a tesit sa zo zivota. Mas muza mas svoje byvanie zdrave dietatko si mlada zdrava mas cely zivot pred sebou . Nesmut ze mala nema dobrych dedkovcou. To si nevyberies. Hlavne ze mà dobrych milujucich rodicov. Snaz sa aby vztah s muzom klapal je to tazke na dialku. Rob si plany do buducnosti. Vylety v okoli alebo v lete dovolenku s muzom nieco kde budete spolu vsetci 3. Je to vela nalozeneho na jednu 20r žabku. Ale zvladas to vyborne si silna a bude to len lepsie casom. Mozes byt na seba hrda ako to vsetko zvladas. Pamataj nikto nie je dokonaly. Dovol si byt stastna tes sa z malickosti. ❤️