icon

Spravodlivé správanie učiteľky k živému dieťaťu?

27. nov 2024

Syn chodí druhý rok do škôlky. Je to živé dieťa , viem to o ňom a viem triezvo zhodnotiť jeho správanie. Od začiatku školského roka od učiteľky nepočúvam nič iné , iba to že s ním mám ísť k psychológovi. Vraj sa často deje , že keď je taký rozbesnený a tancuje skáče máva rukami tak nejaké dieťa udrie (OMYLOM) je veľmi citlivý a vždy sa aj rozplače lebo je mu to ľúto (to mám info od učiteľky) nedávno sa stalo že udrel omylom pri vystrájaní nejakého chlapca do krku, plakal ospravedlňoval sa mu a učiteľka ho ajtak nechala za trest sedieť samého za stolom zatiaľ čo všetky deti sa hrali. Pýtala som sa jej či mu mám dať akože sedatíva predpísať alebo ako si to predstavuje že budem postupovať pri 4+ročnom dietati. Poslala ma teda k psychologičke s tým aby sa ona vyjadrila že ako majú PEDAGÓGOVIA S 20+ROČNOU PRAXOU postupovať keď je takýto živý a ako ho majú v tej chvíli ukľudniť. Nepredstavujte si ho zase ako nejakú besnú opicu čo nič iné nerobí len lieta po triede a nevie si sadnúť na minútu, len miluje deti tesi sa z nich a miluje byť medzi nimi.
Teraz je vianočná zbierka pre seniorov do krabíc od topanok , niektoré možno viete. Do Edupage poslali aj zoznam vecí ktoré tam môžu byť.
Moja obsahovala nejaké vianočné dekorácie(pretože som videla ostatných rodičov ako to priniesli tiež) , 2 značkové parfémy vôbec z nich nebolo minuté strekla som z nich iba raz aby som vedela ako voňajú len teda nebola k ním krabička už , bonboniéru Lindt, 2 malé uteráčiky, telové mlieko a krém na ruky. Dnes mi to učiteľka vrátila po 2 dňoch so slovami že prepáčte ale tu je všetko zbytočné, nič z tej krabice nieje vhodné tak som jej povedala že veď toto ste poslali do Edupage a len sa usmievala a mykla plecami. Mňa sa to teda dotklo a už sa určite nebudem zapajat do žiadnych takýchto aktivít.
Nechali by ste dieťa v takejto škôlke kde z neho robia dementa a davaju tresty bezdôvodne?

Spravodlivé správanie učiteľky k živému dieťaťu?
autor
27. nov 2024

@ivuska027 áno budem si obhajovať svoje dieťa , od toho sú matky 😊 obzvlášť keď nieje agresívne dieťa ktoré vedome ubližuje ostatným. A po tých všetkých slovách čo tu na jeho adresu padli sa mi nemôžeš čudovať že ho obhajujem. Chcela by som vidieť ako by hociktorá z vás reagovala na komentáre kde sa cudzie ženské takto vyjadrujú na adresu vášho dieťaťa 😉 niektoré sú až na facku

simcas75
27. nov 2024

No len musite brať ohlad nato, že vy ste so syncekom doma sama bez ostatných detí a tým pádom tam nie sú žiadne vzruchy. Učiteľka v škôlke má pri vyuke na hlave cca 20 detí a ticho a kľud tam určite nie je. A práve to môže spôsobovať, že sa synček nedokáže úplne sústrediť.

biba_18
27. nov 2024

@simcas75 stačí že sú niekde 2 deti spolu a už sú úplne ako vymenené…

zazka666
27. nov 2024

Ja ťa chápem. Tvoje dieťa je živé, ale je to Ok, každé je iné.
Av škôlke majú pedagogické vzdelanie a mali by ho uplatniť a postarať sa o každé dieťa. Rozprávaj so synom, ale netrestaj ho, nedaj sa ovplyvniť učiteľkami v škôlke. Žiadne lieky. Max. by som zvážila neurológia, možno má A,DHD.
Chobotiny ako krabičky nerieš, ja som to to no odmietla. Nebudem nikomu prispievať, mám komu dávať. Nie dosť, že títo seniori dostali túto krajinu do sračky, v ktorej naše deti budú žiť.
Držím palce. Stoj za svojím synom.

evaachesa
27. nov 2024

A teraz vážne... je nejaký problém k tomu psychológovi so synom zájsť? Teba netrápi že ma akosi často takéto nekontrolovateľné pohyby že pritom niekoho doudiera? Aby to fakt nebol nejaký neurologicky problém ktorý je potrebné riešiť. Učiteľka to podľa mňa nemyslí v zlom.
K tej krabičke ... Podľa mňa ju vrátila práve kvôli tomu parfému ktorý nebol v originálnom balení...také niečo určite nemôžu posunúť. Daj preč tie parfumy a bude to v poriadku.

ivuska027
27. nov 2024

Autorka, buď spokojná. Moje dieťa sikanovali a boli sme u psychologicky. A nebola som veru majsterka sveta. Išlo o moje dieťa a chcela som vediet, ako mu ubližujú prečo to robia, prečo on tak reaguje ako reaguje, pomôcť mu, pochopiť to aj ho.
Ty si naozaj myslíš, že nejaká učiteľka sa potrebuje odbavit na tvojom dieťati? To je smiešne. Mohla by ho mať na haku, ak sa situácia vyeskaluje, navrhne vylucenie, na tvoje dieta budú zazerat, lebo aj rodičov prestanú tie výhovorky baviť.
Ale zjavne si nic nepochopila. Ako vidno na tvojich reakciách, správaní a vyjadrovani, asi to s vami pôjde aj ďalej a dlho. A v škole už budeš musieť k psychologovi ísť, ak Ťa pošlú. A potom budeš hľadať všetky "disky" len aby si mala pre neho ospravedlnenie za správanie.
Teraz si dostala dobre mienenu radu od nestranneho pozorovateľa - učiteľa, aby si mala dosť času a priestoru prípadne problémy vyriešiť, získať spätnú väzbu, a ty si to chytila, pokrcila a hodila do koša.
Situácia sa zrejme bude opakovať znova a znova a znova, kým to nepochopis.

stefan0
27. nov 2024

Dobry den prajem.
Ako ste si iste vsimli, modry konik je plny povyseneckych a egocentrickych ludi.
nahodou som sa dostal k tejto diskusii a zaregistroval som sa na modry konik len preto aby som Vam odpisal.
Hlavny rozdiel medzi Vami a zenami ktore Vam tu pisu take premudrele rozsudky je ze Vy sa snazite vychovat dieta k tomu aby bolo srdecne, dobre a spokojne. Oni sa snazia vychovat poslusneho clena spolocnosti a to iste ocakavaju aj od ostatnych. To su ti isti ludia ktori by "nezaockovancov" poslali do afriky alebo ich zaockovali povinne nasilu, myslim ze chapete o com hovorim.
Vas syn tomu rozumie ze ma davat pozor, ma vela zivotnej energie (co je vynikajuce!) a je hravy a tak sa raz za cas stane. Ten pristup ktory tu prezentuju premudrlci sa da otocit aj opacne- malo to dieta ktore bolo buchnute davat pozor, co nevidelo ze sa tam jaší ine dieta ? alebo jasenie je zla vec ? Ked idem po ulici a vidim ze tam niekto tancuje break-dance tak idem okolo. Avsak nemyslim si ze jeden alebo druhy pristup je ten spravny.
Mate vynimocne dieta ktore nezapada do konceptu fungovania spolocnosti, co je velkou vyzvou ale ma to aj obrovsky potencial. Potrebuje individualnejsi pristup. Skolstvo je v podstavoch, 24 deti na jednu ucitelku je proste neskutocne vela. uz davno to nie je vychovne zariadenie, uz to nie je ani zariadenie na strazenie deti (1 ucitelka nema sancu dohliadnut na 24, v niektorych pripadoch az 30 deti). Poznam jednu mladu ucitelku ktora to nedala ani jeden rok, pretoze nechcela sa k tomu stavat tak ako sa vacsina uciteliek k tomu stavia, aby prezili. Jej predstava o traveni casu s detmi a davani im lasky bola za takychto podmienok nerealna. Povacsinou su frustrovane a uz z tej prace ani nemaju radost. Najradsej by boli keby vsetky deti poslusne sedeli, "pekne sa hrali" a vsetky pocuvali na slovo, pretoze iba tak by to vedeli zvladnut tych 24-30 deti. Ziadne dieta nie je zle, ani to ktore bije ine deti naschval, tie su vacsinou nestastne a takto si to ventiluju. Vas syn nikoho nebije ani nebucha, ani naschval ani omylom, su to nehody, presne ako pisete. Myslim ze z Vasho syna vychovavate laskyplneho cloveka.
Myslim ze pre Vas by bolo riesenie najst miesto kde bude individualita Vasho syna respektovana a podporovana. Snad ani neexistuje vacsia krivda ako ked zo srdecneho hraveho dietata robia zleho a "problemoveho"- To nie je pravda, ani jedno z toho nie je.
Ak Vas to zaujima rad Vam vysvetlim aky je skutocny umysel pristupu takychto škôlok, hoc oni sami si to neuvedomuju- to mi vysvetlovala ina mlada ucitelka v skolke ktore bez problemov "zvladne" aj 30 deti, tiez si neuvedomujuc co vlastne hovori. V takych rukach nechcete aby Vase dieta bolo cely den.

autor
27. nov 2024

@ivuska027 viem vyhodnotiť kedy a s čím má moje dieťa ozajstný PROBLÉM. Preto som ho dala na spomínanú terapiu hrou, takže ničoho z toho čo si napísala sa nebojím. Zveličuješ to tak ako každá čo prispela komentárom , čo je pochopiteľné pretože ho nepoznáte. Ale učiteľka sama vravi že sú dni kedy o ňom ani nevie a v tichosti sa hrá a sú dni kedy je ako tornádo. Ty sa tiež nebudíš každý deň s rovnakou náladou či?

autor
27. nov 2024

@stefan0 AMEN 🙏🏼

earlgrey
27. nov 2024

@stefan0 V tomto nesúhlasím. Ja mám tiché dieťa a aj to je podľa učiteľky "problém". Lebo sa nejaší, nenaháňa, neblázni, nekričí s inými deťmi. Takže nemyslím, že učitelia vyžadujú, aby deti poslušne a ticho sedeli. Skôr naopak, taký stred. Aby dieťa vnímalo, počúvalo a po upozornení sa trocha skľudnilo. Ja keď idem ráno do škôlky, tak z triedy počuť krik, výskot, naháňanie, hašterenie, naťahovanie sa o hračky atď. a moje tiché dieťa už v šatni s plačom trpí, lebo do takého kolektívu ísť nechce.

ivuska027
27. nov 2024

Autorka, oukej. Potom si teda ty zle opísala situáciu, keď sme tu všetky rad radom mali rovnakú reakciu 🙄
Každopádne, je to tvoj život a tvoja cesta s tvojim dieťaťom. Držím Vám palce, aby všetko bolo tak ako si predstavuješ 🙂

ivana3111
27. nov 2024

Autorka tebe niet žiadnej rady, načo tu vypisujes, keď vidíš len svoj uhol pohľadu... úplná strata času každého zapojeného v diskusii. Nie si spokojná s učiteľkou? Zmeň skolku a uvidíš, či je chyba v učiteľke alebo v tebe a tvojom vnímaní syna.

autor
27. nov 2024

@ivana3111 A vy všetky tu načo vypisujete keď polovica z vás nevie čítať s porozumením a druhá polovica sa len povyšuje a útočí? Možno 3 komentáre boli napísané slušne , bez uštipačnych poznámok. O tom sa tiež dá diskutovať. Nenecham si predsa radiť o správaní môjho syna od žien čo sa same nevedia správať k druhym. Easy

lucia13022023
27. nov 2024

Ťažko radiť. Ak sa to ozaj stalo 2-3x za štyri mesiace, nie je to nič hrozné. Ano, nie je to dobre ani pekne, ale aj keď sme v kútiku kde sa deti hrajú, sú ako besne, nevšímajú si okolie a nie raz narazili do môjho syna, ale moje dieťa do nich. Nebolo to úmyselne capnutie ci strcenie.
Ale potom nerozumiem, ak sa to ozaj stalo len 2x, prečo by to učiteľa riesila? Ja si myslím, že ja tam niečo viac. Nejdem súdiť, nejdem ti nakladať, ale možno by bolo fajn zložiť ružové okuliare a pozrieť sa na syna triezvo.
To s tou krabicou je zbytočné komentovať. Kto chce chybu si nájde na vsetkom.
Ja by som k tej psychologicke išla. Stratiť nemôžeš nič, len získať. Bud ti povie, že je všetko ok, alebo ti pomôže, aj učiteľkam, ako ďalej so synom postupovať.

senta_sofia
27. nov 2024

Ak vies vybavit inu skolku, skus. Aspon uvidis, ci sa to bude opakovat. Ak nie, bol problem v tejto, ak ano, je problem u vas doma. Sama priznavas, ze potrebuje pozornost, mozno si ju vynucuje prave tym, ze je “vsade”.

terezkaarthuramax
27. nov 2024

Každá? Ja a aj minimalne 4 ďalši tvojho synčeka neodsudili ani nezaškatuľkovali.

jasla
27. nov 2024

Mozno ho ucitelka nema rada. Aj to sa stava, aj ked je to len male dieta. Ak to pocitujes ako tlak, zvazila by som zmenu skolky. Urcite by som svoje dieta nenechavala niekde, kde s nim nevedia pracovat. Ak by sa to opakovalo aj v inej skolke, uz by som zvazovala aj nejaky zdravotny problem dietata. Vobec to nemusi byt chyba v tvojom synovi. Len proste ucitelke nemusel sadnut...

ivana3111
27. nov 2024

V prvom rade by si si mala nechať radiť od človeka, ktorý je 5x do týždňa minimálne 6hodin denne s tvojim synom. To ale neberieš do úvahy, tak co potom chceš ?? Aby sme ti dali za pravdu ,z e áno určite ta ucitelka je zasadnuta na tvojom synovi?? Toho si sa tu od 20 zapojených žien nedočkala a ver ze veľa z nich sú matky s deťmi vo veku tvojho dietata a taktiež učiteľky, ktoré to vidia z profesionálneho hladiska. Skus mat trosku sebareflexie aj ty.

autor
27. nov 2024

@senta_sofia presne to si myslím. Aj ta terapeutka u ktorej bol povedala že potrebuje pozornosť. Preto mi dala rady aby sa jej nabažil doma a nevydobijal si to v škôlke. Samozrejme robim všetko to , čo mi kázala ale asi to chce čas kým si to uvedomí že tu pozornosť má. Oveľa lepšie by som prijala to, keby povedala že si myslí, že preňho bude vhodnejšia súkromná školka kde je menej detí a budú sa mu môcť viac venovať a že by sme mali popremýšľať o preložení. Ako hneď hľadať diagnózu, keď sa terapeutka vyjadrila že ADHD nemá a vedia o tom.

zuzana76
27. nov 2024

Terapeutka je kto? Lebo adhd diagnostikuje psychiater, alebo môže klinická psychologička

moninah
27. nov 2024

Mne nepripadá správanie tvojho syna vôbec pohoršujúce. Veď sa tešil a urobil to nechtiac. Ale zas si ani nemyslím, že sedenie za stolíkom je nejaký neadekvátne prísny trest. Veď on sa tam trocha ukľudní, uvedomí si, že niekomu ublížil a aj to ublížené dieťa vidí, že teda to má nejaký následok. To s tou krabičkou je divné, mohla aspoň niečo z toho povyberať, veď obsah tých škatúľ aj tak ešte potom prehadzujú. A k psychológičke by som šla, už len kvôli tomu, aby ti to furt nepripomínala. Veď tam iba pokecáte, malý sa pohrá a dovi-dopo.

zuzana76
27. nov 2024

Okrem toho adhd sa este asi nedá spoľahlivo diagnostikovať v tomto veku, až v školskom, ale už sa môže rôzne manifestovať

autor
27. nov 2024

@zuzana76 terapeutka je osoba, ktorá denne prichádza do kontaktu aj s deťmi s už diagnostikovaným ADHD a vie aspoň trochu rozoznať či to tam je alebo nie 🙂

biba_18
27. nov 2024

ale nie je kompetentná diagnostikovať. a nemusí mať adhd, aj také add vie urobiť peknú zábavu…

akje
27. nov 2024

" Ako hneď hľadať diagnózu, keď sa terapeutka vyjadrila že ADHD nemá a vedia o tom."

@autorka ale ved terapeutka ti nenapisala, ze adhd nema. Ona ho nediagnostikovala. Iba vjadrila svoj postoj, ze si nemysli, ze ma adhd, a preto ta nasmerovala na CPP diagnostiku. Tam totiz vedia presne urcit, ci adhd ma bez pouzitia terminologie: myslim, ze ma/nema..

petronelag
27. nov 2024

Toto čo tu opisujete sa viac ako na dg. ADHD podobá na aspergerov syndrom, tam je to tak, že ktorá oblasť dieťa zaujíma v tej je popredu a ktorá nezaujíma tam nie je ani na priemernej úrovni. Aj správanie sa u nich mení podľa toho, či sú v kľude alebo sú preťažení veľa podnetmi a pod. Túto dg.ani tak skoro neuzavierajú, ale keď tam písali, že ísť do spádového CPP, tak oni tam majú odborníkov.

zuzana76
27. nov 2024

Autorka, mne na tvojom opise nesedí viac veci, mas špecifické dieta, aj ja mám také, ale ja sa na rozdiel od teba snažím, aby sa moje dieta čo najviac prispôsobilo zdravej intaktnej populácii a ty sa snažíš, aby sa oni prispôsobili tebe.

Okrem toho aj ucitelia denne prichádzajú do kontaktu s detmi s adhd, aspergerom a predsa nediagnostikuju, resp teda podľa tvojho názoru môžu. Mne tam nehrá u Vas viac veci.

autor
27. nov 2024

@zuzana76 no daj , čo ti nehrá ešte , to ma naozaj zaujíma 😄

tiika
27. nov 2024

@stefan0 pekne si to napísal a je vidno, že tie deti máš rada a chceš pre ne len to najlepšie.
Mne na tom nesedi to, že autorka opísala tu situáciu trochu inak ako ju vnímaš a popisuješ ty.
Predstav si, že budeš niekde v dave ľudí na koncerte, v autobuse alebo v obchodnom dome. Niekto tam začne tancovať, pobehovať, jasit sa.. a popri tom vrážať do ľudí. Čo je na tom take hrozne? Veď ta činnosť je v poriadku. Tak je to trochu neohladuplne, netreba dávať pozor či pri svojej aktivite niekoho nezranime, do niekoho nevrazime?
Tiež si pomyslis, že ten dotyčný zial nezapadá do obmedzeného konceptu spoločnosti, ale je milý, láskyplné, hravý, živý. Nikoho nebúcha naschval. Ostatný z neho robia zlého a problémového?
Určite to dieťa nie je zle. Ja to tak nevidim. Myslím si však, by sa mal naučiť správať s respektom a ohladuplnostou rovnako voci sebe a ostatným.
Ty a @autorka: ako by ste tuto situáciu riešili vy? Pýtam sa naozaj so záujmom.

zuzana76
27. nov 2024

Že ho kvôli dvom buchnutiam omylom posiela na vyšetrenie, to je blbosť na mraky