Strach z cudzích ľudí a nástup do jaslí

andreatytler
13. máj 2021

Ahojte mamicky. Poradte mi prosim.
Nas 1.5 rocny syn ma nastupit o necele 2 tyzdne do jasli (konci sa mi materska). On bol od narodenia velmi spolocensky zalozene dieta. Nikdy sa nikoho nebal. Zaujimal sa o navstevy alebo ludi co sme stretli na prechadzke. Na kazdeho sa usmieval, pozeral. Ludia sa mu prihovarli a on na to vzdy reagoval s usmevom. Ale vsetko sa zmenilo. Minulu nedelu sme isli k sokrovcom. Vosli sme do domu, svokor sa mu prihovoril a on dostal panicky strach. Plac, krik a len prec. Skusili sme este ostat na dvore ale ked vysiel svokor alebo svokra, tak sa ich bal a tak sme isli domov. Odvtedy sa boji kazdeho cudzieho cloveka co sa na neho pozrie alebo sa mu prihovori. Ak ludia iba prejdu okolo, alebo v obchode je uplne v poriadku. Alebo aj ked sa niekto zastavi a ja sa s tym clovekom rozpravam, tak je syn OK. Neviem ci to ma z toho zlaknutia u svokrovcov alebo sa dosal do takeho hanbliveho stadia.
Dali by ste ho v takomto stave do jasli? Ja chapem ze detickam sa v jasliach alebo skolke zo zaciatku nepaci, lebo je to nove a lebo im chyba mama ale nechat ho s cudzou zenou, z ktorej on bude mat panicku hrozu sa mi zda krute. Alebo je to bezne a chuda sa len musi naucit ten strach prekonat?

pribinak
13. máj 2021

@andreatytler to je len obdobie, to prejde. Musí ísť do jaslí? Nemôžeš nástup posunúť o mesiac?

andreatytler
autor
13. máj 2021

@pribinak Mozem... zamestnavatel je maximalne ustretovy a viem ze by s tym problem nebol. Len neviem ci to prejde za mesiac. Takze myslis, ze je lepsie ho do jasli nedat v tomto obdobi strachu?
Co som citala prispevky kde sa deticky bali cudzich ludi, tak im to trvalo niekedy aj rok... a to by mi uz nedali taky dlhy odklad.

amelie2017
13. máj 2021

Neboj sa, zvykne si. V tomto veku omnoho ñahsie a rychlejsie, ako o rok neskor. Nasa nastupila v roku a 5 mesiacoch. Prve 2 tyzdne sice plakala, ale len pri zmene prostredia- ked isli z triedy na dvor a naopak, potom uz dobre. A na ucitelky bola velmi naviazana. Bola taky ich privesok. Kam sa pohli, sla aj ona.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
angel993
13. máj 2021

@andreatytler môj to isté, už má 20 mesiacov a stále sa bojí

malinoismum
13. máj 2021

Ja by som pockala... radšej 🙂
Neunáhli sa, aby sa babatko netrápilo... ale ber to prosím ze je to len moj názor. Skúsenosť nemám, moja doslova aj prvý deň utekala za detičkami - dokonca ani pusu nedala, učiteľky prekvapené že to ešte nevideli a prekvapivo aj domov sa rovnako tešila ♥️😂moje šťastné...

mabenn
13. máj 2021

Tá osobnosť sa ešte len vyvíja, presne ako si zažila, to, že bol do 1,5 nejaký, neznamená, že taký bude aj ďalej. Nikto nezaručí, koľko to bude trvať, že to je obdobie, je jasné. Minule si sa pýtala ako to riešiť s prácou a jasľami, tak myslím, že je jasné, že čím opatrnejšie tým lepšie. Môj do 2,5 roka neexistovalo k iným ľuďom.

andreatytler
autor
14. máj 2021

@amelie2017 Skusit, urcite skusime, a uvidime co sa bude diat. Mas pravdu ze jeho strach z cudzich moze byt casom este vacsi ako dnes. Dakujem za radu.

andreatytler
autor
14. máj 2021

@beata_k Moze to byt separacna uzkost... neviem... uz niekolko mesiacov je ako moj tien ale s ludmi nemal problem... Napriklad na zaciatku aprila sme boli na fyzio a tam s usmevom, sam od seba objal terapeutku po par minutach v jej pracovni.
Ale ak by to bolo len 2-3 mesiace, to by bolo super. Aj ste na tom nejak pracovali? Napriklad ste vodili syna viac medzi ludi?

andreatytler
autor
14. máj 2021

@malinoismum Krsne to zladla tvoja dcerka... to je sen kazdej mamy.
Uz sme sa o tom dnes s muzom bavili a suhlasil, ze to by bolo trapenie, nechat ho s niekym, koho sa boji. Dnes sme sa tiez stretli s tou zenou, ktora ma jasle doma, a poziadala som ju aby na neho nerozpravala a ani sa na neho nepozerala. Rozpravali sme sa pred jej domom asi 20 minut. Syn pobehoval okolo nas a postupne k nej prisiel blizsie a blizsie ale len na okamih a potom zase odbehol. Ako take divoke zviera, ktore je nesmierne plache ale aj zvedave zaroven. Blbe je aj to ze tam nemozem byt s nim ten prvy tyzden koli Covidu.

jarnajar
14. máj 2021

Chvíľu počkaj, ak sa to dá. U nás to v tomto veku začalo, dcéra sa bála okoloidúcich na ulici, plakala, keď sa k nej priblížilo iné batoľa, atď. Nevedela som, čo s tým, na prechádzke po 100 m prvý chodec a už s plačom na ruky. Zároveň začala veľa pýtať prsník, hoci predtým si už len symbolicky cucla pred spaním. Počula som, že čím viac sa tomu brániš, tým dlhšie to má tendenciu trvať. Neviem, či je to ozaj tak, no poddala som sa situácii, oprášila nosič a kedykoľvek sa doňho vonku mohla schovať a doma som ju nechala aj dojčiť sa, hoci som mala pocit, že je na mne nonstop. Začalo sa to zlepšovať, celkovo to trvalo možno dva mesiace. Len ma našťastie netlačili jasle ako teba, to je práve teraz nepríjemné.

andreatytler
autor
14. máj 2021

@mabenn Dakujem za nazor.
No nemohol to lepsie nacasovat s tym vyvojom a strachom z cudzich ludi☹... keby som ho dala do jasli pred mesiacom, asi by bol teraz pekne nauceny na tu ucitelku a nebol by ziadny prblem.
Zase na druhej strane, som trochu aj rada, lebo som sa bala ze bude taky kamaratsky k cudzim ludom uz navzdy a sadne hocikomu do auta.

andreatytler
autor
14. máj 2021

@jarnajar Dakujem za prispevok. Mam fakt stastie ze robime obaja z domu a mam skvelu sefku. Inac by som mala hrozne nervy.
Este ma aj napadlo, ze ci nahodou na neho neprenasam moj strach z toho ze bude travit cas s cudzou zenou. Nezdalo sa mi ze by som sa bala nejak extremne ale mozno to on vnima.... neviem.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
autor
14. máj 2021

@beata_k Aha... no to ste to teda pekne spolu vyriesili.
Ja s nim chodim stale von. Vcera som isla otestovat ako bude reagovat ked je v kociari... pred obchodom sa mu prihovoril sused a potom na autobusovej zastavke mu zamavala neznama pani. Nereagoval. Neplakal, nebal sa ale ani sa neusmial.
Po obede sme sli na ihrisko a bolo tam asi 5 deti (vacsivou starsie), 3 dospeli a pes. Bola som velmi milo prekvapena, lebo o deti javil hned zaujem, Chcel k nim ist, tiez pes ho velmi zaujimal. Dospeli ludia mu nevadili ale nikto sa mu neprihovaral. Boli sme tam asi hodinu. Ak sa situacia nebude zhorsovat asi ho skusim dat do jasli ako bolo planovane s tym ze ak sa ucitelky bude bat, tak to stopneme. Dobre je ze tie jasle ma ucitelka sukromne (u seba doma). Ma teraz 3 deti ktore su 2.5 rocne, takze moze byt flexibilna... asi ho prve dni donesiem, ked bude s detmi na zahrade. Poviem jej nech ho necha v kociari najskor, lebo tam sa asi citi bezpecnejsi a ak sa bude pytat dole k detom tak ho da dole. Ak zacne plakat, tak ho zoberiem domov.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
andreatytler
autor
14. máj 2021

@beata_k Dakujem. Ja tiz nikam nebudem chodit na navstevy aby nemal este viac stresov. To by bolo najlepsie keby som mohla ostat, ale rodicia maju zakaz vstupu koli Covidu... len dieta predaju ucitelke vo dverach. To si neviem predstavit, ze by zvladol ale pobyt u nej na zahrade mozno zvladne aj bezomna. Ved uvidim.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bluka2
14. máj 2021

Ak sú jasle v pohode pre teba, budú aj pre dieťa. Proste ak si s tým ok ty, bude aj dieťa a mesiac plus mínus nič nezmení

lavender273
14. máj 2021

@andreatytler u nas sa podobne stalo okolo toho isteho veku. K tomu sa potom pridal strach z hlasnych zvukov. Strasne sa bala deti, nedajboze ak sa nejake k nam problizilo, koniec sveta.
Teraz ma 4.5 a len nedavno to zacalo byt lepsie. Tento tyzden len sla do skolky prvy krat, ale to je katastrofa pri luceni rano. (Separacna uzkost). Ja osobne ny som pockala s jaslami, lebo to dieta nerobi naschval ze sa boji. Mozes skusit a uvidis.

andreatytler
autor
15. máj 2021

@zazvorka87, Ano uz 2 dni sme rano isli tou istou cestou, na prechadzku kadial bude chodit do jasli a nechala som ho pobehat pred jaslami a samozrejme ze mu nadsene vysvetlujem ako sa tam na neho tesi pani ucitelka a deti a ze tam maju hrcky.
@bluka2 Nie, nie su jasle v pohode pre mna. Bojim sa ako sa bude citit, cele hodiny s cudzimi ludmi a aj toho ze na neho ta ucitelka nebude dobra. Ale to sa hadam boji kazda mama. Nezdalo sa mi ze by som bola prilis uzkostliva, alebo ustrachana a dokonca sa uz aj tesim ze si od neho odychnem. Ale napadlo ma ze moj strach z jasli je v skutocnosti ovela vacsi ako si uvedomujem a tak som sa chytila teraz tohto momentu so svokrom a snazim sa z toho spravit dovod aby do jasli nemusel.
Dakujem za rady baby.

andreatytler
autor
15. máj 2021

@lavender273 Fuha... no to ste mali poriadne dlhe to obdobie. Mas to skvele, ze sa ti dalo pockat kym sa to u nej zlepsi. Nas syn je zatial s detmi OK, takze skusit urcite idem... aj sa bojim, ze sa to moze este viac zhorsit a zacne sa bat aj deti....
To viem naisto ze ten strach nerobi naschval. On celkove, nerobi nic naschval. Je na to este primaly.

bluka2
15. máj 2021

@andreatytler obávam sa, že s týmto prístupom to nedopadne dobre, že syn bude cítiť tvoju akoby nedôveru cudzím ľuďom a sám sa toho bude báť. Daj tomu aspoň týždeň s tým, že veríš tomu, že mu aj s cudzími ľuďmi môže byť rovnako dobre alebo aj lepšie ako s tebou 🙂 oni sa tomu venujú, majú triky na deti, moja tam jedla veci, co doma vymýšľala, doma zaspala iba na prsníku, tam úplne v pohode bez - a veľa detí v kolektíve vykvitne. Tak mu daj - alebo skôr im- šancu

andreatytler
autor
15. máj 2021

@bluka2 Dobra rada... ako vzdy od teba, vdaka❤. Dam vediet ako nam to ide.

bluka2
15. máj 2021

@andreatytler Veľmi ti držím palce. Inak aj nás to čoskoro čaká. Takže to mám dosť na mysli a vlastne si akoby radim sebe... Podľa mňa všetko záleží od dospelého, ktorý bude ich hlavná osoba tam. Myslím, že oni keď z nás cítia dôveru, ocenia to a robia tak, aby ju nesklamali. Osobne si myslím, že úspech celej operácie je vo vzťahu (vlnovej dĺžke) ty-ucitel.

andreatytler
autor
18. jún 2021

Ak by niekoho zaujimalo ako nam to dopadlo...
Syn chodi do jasli uz 3 tyzden. Stale s boji cudzich ludi. Ale cudzich deti nie. K tym nadsene uteka.
Prvy den bol velmi zly. Hrozny plac. Plakal asi 40 minut. Nemohla som spat. O 4:00 rano som sa nastvala a povedala si ze druhy den bude podla mna.
Rano ho odviezol do jasli muz v kociku. Bola to pol hodinova prechadzka pri ktorej nadsene sledoval auta na rusnej ceste. Ja som pred nim naklusala do jasli a dohodla sa s nimi, ze ho nikto nebude brat na ruky, lebo to ho stresovalo najviac, ze ho iba zlozime do vonkajsej voliery a oni ho nechaju, nech sa pozera na auta na ceste (co ma velmi rad). Potom ked bude cas ist dnu, tak si ho z tej voliery vyzdvyhneme. Zase s co najmensim kontaktom. Najskor protestovali, ze je to proti pravidlam, ale nedala som sa. No a na druhy den uz plakal len 10 minut. V momente ked ho doviedli k plotu kde sa mohol pozerat na auta, bol spokojny. Takto sme fungovali cely tyzden a na 3 den uz dovolil vychovatelke aby ho vzala na ruky.
Na dalsi tyzden sme ho nosili na 2 hodiny. V pondelok (kedze cez vykend asi zabudol ze chodi do jasiel) zase plakal dost vela a najma ked isli von a dnu. Ale v utorok uz ziadny plac. V piatok sme ho nechali nech skusi zjest obed a ist spat a on vsetko zjedol a aj zaspal (sam od seba, co doma este nikdy neurobil).
Tento je treti tyzden a kazdy den je v pohode. Aj teplotu si necha odmerat v uchu bez placu. Place len v momente, kedy sa luci s muzom ale akonahle je vnutri, prestane a ide sam do hernicky. Kazdy den zje dvojitu porciu obeda a uplne vsetko (aj ked doma je vyberavy) a spi velmi dobre.
Na buduci tyzden ho nechame plnych 6 hodin. Dufam a aj verim ze to zvladne dobre.
Doma nevidim zatial velke zmeny v spravani... je citlivejsi, potrebuje viac mojkania a volnejsi pristup a menej prikazov a nechat ho rozhodovat. Rano ked prichadzaju do jasli, tak ukazuje ze kam treba ist. Nikdy neplace pri pohlade na budovu jasli. Myslim ze mu vyhovuje rutina, ktoru ma a dava mu to pocit istoty. Celkove som velmi milo prekvapena ako dobre to zatial zvladol. Dufam ze mu to tak vydrzi.

bluka2
18. jún 2021

@andreatytler super!

evitaa1234
1. dec 2021

@andreatytler vníma to určite. Každá mama má "nervy" ale ano dala by som ho do jasli az ked su rodičia s tým vyrovnaní. Strach bude vždy, ale deti to veľmi cítia....