Náročný nástup do jasiel

17. sep 2020

Ahojte dievčatá,

hľadám trocha povzbudenia, či nejkú radu, ako prekonať nástup do jasličiek.
Náš syn ma 24m, od 2. Septembra nastúpil do jasličiek, na tzv adaptačný režim. Nosíme ho tam na doobedie momentálne. (skúšali sme ho tam nechať aj na poobedný, no spánok odmieta a ruší ostatné detičky)

Každé ráno však plače, keď vidí budovu jasličiek, potom počas dňa to už nie je plač, ale neustále rozčuľovanie sa, odmieta v jasličkách aj jesť.

Keď príde domov, je úplne ok, nehnevá sa, správanie je nezmenené, spinká ako vždy, doma sa stravuje výborne.

Žiaľ, kvôli korone, s ním nemôžeme byť v jasličkách, čo by podľa mňa pomohlo, no nedá sa.

Mňa to samozrejme trápi, že sa takto rozčuľuje, asi aj učiteľky už sú z toho otrávené, neviem. Verila som, že ako skúsené pedagogičky majú nejaké finty, ako toto zvládnuť...

Nemáte nejaké tipy, ako to malému uľahčiť?

S mužom si myslíme, že dôvovodom môže byť to, že doma je s nami oboma (pracujeme z domu od zaiatku korony), má tu pre seba celý veľký dvor, kopu pozornosti...no o chvíľu bude nepekné počasie a preto si myslíme, že mu v jasličkách s detičkami bude lepšie.

Ďakujem!

kiki68
17. sep 2020

V takomto pripade je nezmysel davat ho do jasli a Este bez moznosti klasickej adaptacky. Robila som v jasliach a teraz by som sa kvoli tym pravidlan adaptacke u maleho dietata vyhla. Dieta potrebuje Vas a nie kolektiv na par hodin. Este nepresiel tu fazu. Ked chcete velmi, tak to spravit tak ze prvy tyzden, rozlucit sa a za 10 minut prist a nadsene ho privitat a vyzdvihnut. Druhy tyzden 30 minut a zase vziat. Az dosiahnete hodinu. Potom dve a neskor uz aj obed. Potom uz by mal byt na pol dna adaptovany. Vola sa to jemna adaptacia. My to tak robime a deti su nestresovane pobytom u nas. Bezne sa to robi na zaciatku ze hodinu je rodic s nami a potom sa rozluci a pride o dohodnuty cas. A ten regulujeme podla schopnosti dietata.

autor
17. sep 2020

@kiki68 zaroven ma dni lepsie, kedy sa pekne vyhra na dvore ci s hrackami a dni, ked krici viac. My sme zacali tym, ze tam bol hodinu, dve, teraz je tam 3,5hodiny predobedom.

kiki68
17. sep 2020

To je celkom dost , asi ste to moc rychlo spravili a on je tam nie uplne spokojny s tym. Dala by som to iba na dve hodiny max a smitec. A z cesty urobit ritual pekny, ist okolo niecoho zaujimaveho ( psik za branou), auta zaujimave, nieco co rozptyli ten strach z odlucenia.

ivangeline
17. sep 2020

Asi vie,že ste doma a chce byť aj on? :D Alebo je niečo zle s tými jaslami? Skúste inde iné? Nedá sa?

autor
17. sep 2020

@kiki68 vozime ho tam autom, doteraz ho vozil muz, dnes som skusila ja no bez zmeny...

autor
17. sep 2020

@ivangeline no je to vymyselnik, on ani tak neplace skor krici..rozculuje sa.
Ine jaslicky nie su moznost, tieto su krasne, uplne novucke, ked sme sa tam boli pozriet, pacilo sa mu

brita7777
17. sep 2020

☹ este nie je pripraveny, idealne aby bol rodic tam aspon prve 3dni s nim a prip len zľahla prvy tyzden na 3h max

autor
17. sep 2020

@brita7777 prvy tyzden sme ho tam vodili len na 3-3,5h, aj manzel bol tam, ked boli deticky na dvore, ale dovnutra nas kvoli korone nepustia,

ja nechcem byt za krkavciu matku, na synovi nam velmi zalezi, no zaroven viem, ze je to velky spekulant. On krici, neplace, neroni slzy... potrebujeme velmi, aby si zvykol, nevieme uz sklbit starostlivost o neho s pracovnymi povinnostami, a najma ak sa zhorsi pocasie, a uz nebude moct byt na dvore...

brita7777
17. sep 2020

Ono najideálnejšie sa doporucuje vraj, aby si rychlo prisla dala ho tam a rychlo aj odisla akekolvek natahovacky tomi nepomozu, ba priam naopak. Proste verit mu a nebat sa, ze to tam zvladne. Ucitelka by mala byt informovana, ze rano proste placka, tak idealne keby ho pomojkali a ubezpecili, ze mamina proste pride po neho. A tie ucitelky tam su ake ? su citlive aspon ? vy mate ake pocity, ste z toho v strese, ci ako to beriete ? ty a muz ?
Niektore deti si aj poplackaju, ine su v pohode. Tak to proste je. Hlavne ho vystiskat ubezpecit ze mamina pride a rychlo odist 🙂

autor
17. sep 2020

@brita7777 ucitelky su mile a je to aj maly kolektiv. My sme s muzom v pohode, sebaisti, vieme ze je to pre neho dobre riesenie, az si zvykne.

No predchvilou prisli domov a ze dnes super den, maly sa hral aj jedol.. tak ja uz neviem od coho to zavisi...

hettinka
17. sep 2020

Má 2 roky, s nikým mu nebude lepšie ako s mamou. Pokial jasle nie sú absolútna nutnosť, nedávala by som tam malé dieťa a už vôbec nie v čase korony.