icon

Strava v škôlke

sandra49
30. aug 2022

Ahojte. Mala mi nastupuje do škôlky a bolo rodicovske a nejak neviem spracovať jednu vec. Stravne je 1,54€ na deň....sama riaditeľka priznala, že netuší, čo dajú deťom jest do takejto sumy, lebo ako vieme išlo takmer všetko hore. No a spomenula, že nemôžu prijať od rodičov ani žiadne príspevky navyše na stravné. Že je to podľa nejakej normy a až ta keď sa zvýši môžu aj oni pýtať viac peniažkov. Vedel by mi to niekto vysvetliť prosím? A som taka dosť v obavah, lebo mala mi len ráno ku chlebiku zje napríklad pol kalerábu. Dávam si záležať na tom, co mi papa, a zje veľa.. kľudne dve parky atď. Ale hlavne tu zeleninu. Je mi jasné že v škôlke to nebude tak..je aj zakázané nosiť im čokoľvek k jedeniu. A hneva ma, ze ved práve v škôlke, kde bude tráviť celý deň by mala mat plnohodnotnú, zdravú a vyzivnu stravu, no ale nebude to tak...Ostatným rodičov je to pravdepodobne jedno, nikto neriešil len ja. Mam sa s tým zmieriť a keď sa mi nepáči dat do súkromnej ci je šanca ze sa to nejak v priebehu času zmení? Aké mate skúsenosti?Ďakujem ❤

beata_k
31. aug 2022

@sandra49 U nas v skolke hned prvy den spagety s kecupom. Ja bazanta na hluzovkach necakam, ale cestoviny a kecup nepovazujem za jedlo..

stanislavicenka
31. aug 2022

@beata_k presne. Normalne ta chcem spoznat osobnr. Lebo ja som za sibnutu, ked toto poviem. Ale tvrdit, ze spagety a kecup su jedlo hodne obeda🤦, a ja ze som divna. Alebo parene buchty, palacinky, ci ine sladke jedlo. A toa byt obed. A rozmyslam, kde je v tom ta vyzivova hodnota, ktoru musia splnit. A ohanaju sa tym, ze majumat jedno mucne jedlo tyzdenne. Ale v skolskej jedalni to zle pochopili. Lebo mucne jedlo mozu bytcestoviny s nejakou omackou, ale tym nemyslim ten kecup. Ja doma robim spagety s omackou z nastruhanej mrkvy, cukety, zaliatej lupanymi paradajkami, cesnakom, a cervenou sosovicou.

mikadooo
31. aug 2022

@sandra49 moje deti sa dotlačili po škôlke - olovrant a večera. Zvykli sme si. A v jedálni im veľmi chutilo, nátierky aj jedlá, ktoré by mi doma nezjedli ani za nič. Ku každému jedlu majú nejaké ovocie alebo zeleninu (aj keď nie v takých množstvách ako je dcéra zvyknutá). Tak aj ti to nevyhovuje, jedine tá súkromná škôlka a aj tam je to otázne, či ti dovolia kecať do jedálničku pokiaľ dcéra nemá nejakú diagnózu.

lienka175
31. aug 2022

@barbora9312 zrejme nám deti chodia do rovnakej škôlky, podľa bydliska a ceny usudzujem. Keď im občas idem po obed, tak sa mi zdajú tie porcie v pohode pre škôlkara, skôr ten olovrant je naozaj dosť málo pre deti, ktoré sú tam napr. do pol piatej... ale syn hovorí, že vždy si ešte môžu vypýtať ďalší chlebík, aspoň suchý, keď už nie je s nátierkou... a mne sa veľmi páči, že takmer každý deň majú v skrinke aj ovocie a mlieko/jogurt/termix...

beata_k
31. aug 2022

@stanislavicenka Joj nestatna som z tej ich jedalne. Tak ja dieta vediem k zelenine a ovociu. Zje vsetko rad, radom cviklu, kapustu, brokolicu. A potom bum MS. Chlieb, chlieb, chlieb a pomedzi to cestoviny s ochucovadlom, bo kecup nic ine nie je. Aj som sukromnu zvazovala, ale mam i babatko a tato MS je 5 minut peso. Z okna ju vidim. Pri predstave rano babatko obliekat a vozit som musela pristupit na tuto MS. Ale fakt smutno mi je z toho. Nastastie ide len doobeda a ten grc nemusi jest.

stanislavicenka
31. aug 2022

@beata_k ja som toto riesila tak, ze prvy rok dcera chodila iba doobeda a bez obeda. Bola takto jedine dieta v skolke.aj ma tam prehovarali, a ja som narovinu povedala, ze sa nestotoznujem s tou stravou, a pokiale to pojde, nech to neje. Ucim deti, aby si vedeli spravne vybrat. V skolke mali problem aj s tym, ze some nechcela, aby pili tie ochutene mlieka. To tiez nechapem, aku to ma akoze vyzivovu hodnotu pre dieta. Ked som sa pytala riaditelky jedalne, ona na mna, a aky potom maju zdroj vapnika. Stacil mi teda ten pohlad, ze si mysli, ze to krabicove mlieko povazuje za zdroj vapnika 🤦

beata_k
31. aug 2022

@stanislavicenka Zdroj vapnika 😆😆😆 Pobavilo. No neviem, nepaci sa mi ta ich strava. Najhorie, ze ja mu cez vikend dam na tanier zeleninu a on mi zahlasi fuj. Bo ved co ine sa mi v skolke nauci. Joj, no uvidim, ale nepaci sa mi to.

nadazdi
31. aug 2022

Ja tu mám jediná decko, čo ešte v škôlke nikdy nič nezjedlo len suchý chleba 3x do dňa a žije? 😂

natalala
31. aug 2022

@sandra49 aj strava bol jeden z dovodov, preco sme dceru dali do sukromnych jasliciek a bude pokracovat v sukromnej skolke. Platime stravne myslim 4e na den a varia zdravo (alebo zdravsie alternativy) a aj ked maju nieco sladke, tak je to osladene naozaj minimalne. Ziadne sladene caje, malinovky a presladene kakaove/jahodove mlieko. Dalsie plus su aktivity, kt s nimi robia, moje 2,5 rocne dieta vie separovat a na hranolky alebo zmrzlinu povie, ze si da iba malo, lebo tam nie su vitaminy.
Napriklad na tento tyzden maju takyto jedalnicek.

jonnie
31. aug 2022

@nadazdi môj prežil skolku ba tom...iba obedy jedol...a všetky možné natierky; jogurty....čokoľvek...videla som ho len sendvič a pohár čistej vody...a to na stravu nič nemôžem...chodil do súkromnej a nikdy nič neobmedzovali.
K tým kuchárkam s plnou taškou...rodinná známa je kuchárka s celiakou...zamestnávateľ- skolka-jej zabezpečí stravu...ze ju nemôže...neriešia...tak sa dohodli, že nosí domov mužovi a sebe z domu...preto tiež plne tašky. A to ju riaditeľka namatkovo kontroluje. Takže aj takto to môže byť s tými taškami.

nadazdi
31. aug 2022

@jonnie hej veď vraj ako pečivo ide hore, ja ani neviem, pečivo pre moje dieťa stoji 50€ mesačne 😂

lienka175
1. sep 2022

@stanislavicenka ja nevidím nič zlé na tom, že majú raz za týždeň alebo za dva týždne sladký obed... ja sa tiež stravujem v školskej jedálni (som učiteľka) a teda úprimne poviem, že také dobré buchty, ako vedia urobiť kuchárky sa mne nikdy nepodaria 🙂 čiže keď majú v škôlke sladký obed, tak ja doma im už dám zase niečo zeleninové, mäsové, aby mali bielkoviny a aby mali ten deň vyvážený...

lienka175
1. sep 2022

sladené vody, čaje, s tým mám aj ja problém, toto deťom naozaj netreba... ale našťastie naši to doma nepýtajú a ten jeden pohár v škôlke denne prežijem

shaola
1. sep 2022

@lienka175 u nás v škôlke, keď je druhý chod sladký, tak majú väčšinou polievku s mäsom alebo nejakú strukovinovú..
a áno, maminky, ste jednorožce v tomto😂😇 lebo keď počúvam niektoré "moje" deti, čo doma jedia, tak okolo zdravej stravy to nejde ani omylom. Niektoré deti nie sú zvyknuté na "normálnu" stravu, doma jedia samú pizzu, hranolky, špagety s kečupom a podobne. A potom to vyzerá tak, že keď majú na tanieri zeleninovú oblohu (napr. šalát, kukurica, mrkva, paradajky, uhorka), drvivá väčšina sa toho ani nechytí. Chlieb s paprikou? Juuuj, ako rýchlo letí všetka dole - naša pani kuchárka začala robiť tak, že na chlebík dostane každý tenký prúžok a zvyšok dá mimo, tak sa aspoň zeleninka ujde tým, čo ju aj reálne jedia, ostatné deti majú stále možnosť ju ochutnať...
ja by som bola rada, ak by sa strava zmenila, zlepšila, viac čerstvého ovocia, zeleniny.. naša MŠ je v najvyššom stravovacom pásme, nemám pocit, že by sme mali nejakú extra stravu a i tak sme boli na konci roka v mínuse, čo sa stravy týka.. neviem si predstaviť, čo sa varí v škôlkach, ktoré sú v nižšom pásme..

lienka175
1. sep 2022

@shaola áno, aj v našej to deťom tak robia, kúsok zeleniny na chlebík, zvyšok do stredu na tanierik a kto chce, ten spala. Každý deň 1-2 ks ovocia alebo miska malín či čučoriedok a k tomu krabička mlieka alebo biely jogurt v skrinke

stanislavicenka
2. sep 2022

@lienka175 v inych krajinach je sladke jedlo dezertom, iba u nas sa je ako hlavne jedlo. V skolke mojich deti je to 1x do tyzdna, pravidelne. Potesujuce je, ze sa v triedach pije iba cista voda. Ja vlastne ani nedokazem pochopit, ked to niekto doma dietatu neponuka.
Praca v skolskej jedalni urcite nie je jednoducha. Ale keby deti vidia, a vedia o jedle, ktore jedia viac, aj to by pomohlo.

elementissa
3. sep 2022

Daj do súkromnej. V našej sa platí 4,75€/deň (aj to mi príde málo, ale tak majú mnozstevnu zľavu od dodávateľa samozrejme), varí im Foodi.sk, povedala by som, že je to taká priemerná strava, tiež žiadne extra zázraky, doma dám dieťaťu aj kvalitnejšiu a pestrejšiu stravu, ale za tie peniaze sa ozaj snažia, myslím, že sa z toho nedá vymýšľať neviem čo. Majú každý deň čerstvú zeleninu aj ovocie, pijú čistú vodu a v zime nesladeny bylinkový čaj, žiadne hlúposti, pečú im aj koláčiky domáce, každému podľa jeho typu diéty (či už štandard, bezlaktoza, bezlepok, antihistamin alebo vegan), toto ja považujem za bežný štandard, žiadne niečo "extra", mať ošetrené rôzne typy stravovania detí a zároveň to spraviť tak, že vymyslieť nejaké všeobecné jedlo a upraviť ho, tak aby to spĺňalo požiadavky všetkých. Nikto nevymýšľa, že "Jurko má niečo iné ako Zuzka". Základ je zväčša rovnaký a robia sa na ňom úpravy, tak aby to vyhovovalo všetkým. Ale samozrejme, že to nie je to najlepšie a najzdravšie na trhu, veď za necelých 5€ na deň neviem kto by si zabezpečil super prémiovú stravu. Ale asi teda lepšie ako to, čo zabezpečíš za 1€ na deň 🤷

ukulela
3. sep 2022

@xsuzannex 4x kuracie? Ved to je proti normam.... u nas pondelok bezmasite, ut im chodi maso, tak uz maju maso, str a stvrtok tiez, ale nikdy nie rovnake, maju kuracie, ryby, aj bravcove, ci hovadzie. Strtok vacsinou fasirky, zapekane mlete a tak, melu si v kuchyni z toho v utorok dovezeneho. Piatok vzdy sladke.... casto maju na pitie mlieko k jedlu, lebo normy.... 4x kuracie je zle.

zara0201
3. sep 2022

Znama je kucharka v sukromnej MS. Tam sa mamicky furt zavzdusnuju ze aku zdravu stravu chcu pre deti. Privolili. No deti to nejedia,z domu to nepoznaju,nie su zvyknute na zeleninu,ovocie,na varene. Poznaju vacsinou prave tie rychlovky- parky,kolienka,kecup,sackove polievky...90% deti pri otazke co desiatovali kym boli s mamou doma odpoveda ze kukuricne chrumky. Staci sa pozriet na ihriska.

xsuzannex
3. sep 2022

@ukulela ja viem, tiez som bola dost prekvapena z toho.. a navyse ked dieta maso nechce..

ukulela
4. sep 2022

@xsuzannex no ku nam chodi veduca jedalne na zdruzenie a vysvetluje. Ja som sa pytala, preco maju trvanlive mlieko, odkial beru maso,....

stanislavicenka
4. sep 2022

@ukulela a nebola si jedina? Ja som sa pytala, preco musia mat kazdy den chlieb, a aky to je, a vsetci sa pozerali po mne

xsuzannex
4. sep 2022

@ukulela nasla som, mala som to odfotene..

lienka175
4. sep 2022

@xsuzannex tak toto je naozaj žalostný jedálny lístok 😔

lienka175
4. sep 2022

@xsuzannex naši mávajú takéto niečo a ešte k tomu navyše vždy v skrinke mlieko/biely jogurt/acidko

xsuzannex
4. sep 2022

@lienka175 ved zalostne a ako fakt 4€ mi pride fakt vela a este ked mi dieta pride domov hladne..

lienka175
4. sep 2022

@xsuzannex to fakt toľko platíte? My dve eurá na deň

traktor
4. sep 2022

nasi maju 1,37.. tiez im davam do skrinie acidko, biely jogurt, ci mliecko.. sme v mliecnom orograme, beriem aj skolske ovocie.. a teda keby mam 4 eura k dispozicii.. tak by som im paaani.. ani nesnivam..

palicka
4. sep 2022

@sandra49 takze takto. Jedalen patrí do stravovacieho pásma, tie sú určené ministerstvom a áno, musia do nich napasovať stravu. V podstate už asi každý vari v tom najvyššom pásme, alw sama vidíš, že je to veľká bieda. Deťom stravu nosiť nemôžeš. Hygiena. Jedalen musí z každého úplne každého jedla nechávať vzorku po dobu ŕtusom 3!dni, ak by sa u niekoho objavil zdravotný problém, v prvom rade sa rieši jedalen. Preto všetko musí mat papier a dodávateľa.

zuzanockamt
4. sep 2022

Asi som jediná, ktorá je celkom spokojná s jedlom v MŠ. To isté mám na obed aj ja, takže viem, čo jedávajú. Voda býva stolová neochutená, mlieko neochutené, čaj nesladený. Alebo ovocná šťava riedená (nie sirup). Ku každému jedlu ovocný alebo zeleninový šalát. Často býva jogurt, čerstvé ovocie, výživa, sušené ovocie navyše.
Sladký obed raz týždenne.