icon

Štvorročná dcérka nechce spať v škôlke

33kacora33
23. sep 2014

Ahojte mamicky, moja dcerka 4r nechce spinkat v školke.. vraj ruší vychadza z postielky place.... hneva sa.....ona jednoducho hovorí ze tam nechce byt sama.... ona je totiž naucena ze lezim alebo sedim pri nej, co ucitelky v skolke niesu ochotne robit... dnes mi navrhli ze mam pre dcerku chodit pred dvanastou...ale podla mna je to nezmysel aby som ju brala do skolky na 3,5h...., aky mate nazor ci skusenost.... nemali by sa viac snazit aby si dieta zvyklo?? ci uz som s toho nestasna :(

Strana
z3
fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
deny3
9. dec 2016

@fidka79 jasné, v telke nič nejde, muž už asi chrápe, tak sa idem realizovať na niekoľkoročných témach. Len pre zaujímavosť, pánko je už školák, zje to, čo mu chutí, a nie to čo chutí inému, či je rozmaznaný, alebo nie, je len a len moja vec, iného nech to netrápi a nerieši, generácia mojich rodičov sa prispôsobovala a kde to dotiahli, takže nie, týmto smerom sa moje dieťa uberať nebude, svet okolo neho sa bude točiť podľa neho, to znamená, sám bude rozhodovať, čo chce, ako chce.

extrate
9. dec 2016

@fidka79 ja som písala hneď na začiatku že na súkromnú škôlku nemám takže sa musím prispôsobiť. Napriek tomu nesúhlasím s názorom že potreba spánku sa dá naučiť. Takisto si myslím že je fyzicky možné mať v škôlke naraz skupinu spiacich a skupinu nespiacich detí. Ale chápem že to nejde ak to pani učitelka nemá zaplatené.ja nikoho nesúdim za to,že robí len do výšky svojho platu.

vejapa76
9. dec 2016

Tiež súhlasím s názorom, že nie každé dieťa potrebuje spať cez deň. Moje prvorodene nespalo od 1,5 roka a nebolo to mojou pohodlnostou. Ved aj pre mna by bolo jednoduchšie keby som mala aspoň dve hodinky ( počas poobednho spánku ) čas porobiť si čo treba alebo chvíľku sama pre seba. Trebars si v klude vypiť teplú kávu. Nie...nepotrebovala spat aj keď som ju dennodenne ukladala bolo to bez efektu. A večer som ju ledva do postele dostala. Nebola mrzuta bola ako na baterky. Druhorodene prestalo poobede spávať v 1 a 3/4 roku. Proste mi poobede nezaspali nech som robila čokoľvek. Niektoré dámy by už mali pochopiť, že každé dieťa je iné...

timea7
10. dec 2016

@extrate
@sosannah11 ja s vami absolútne súhlasím, že by sa mali rešpektovať potreby každého dieťaťa, ten polhodinový oddych realizovať pre všetkých, stačí ak počúvajú rozprávku a na tých tridsať minút sa natiahnu, iba si ako učiteľka nedokážem predstaviť realizáciu v každej materskej škole. Niektoré deti spať potrebujú, vždy ich je väčšina. Dať do jednej spálne časť detí, druhá časť si oddýchne v triede, je jedno, že v spálni aj v triede sú deti pomiešané. No pri trojtriedke to zväčša bude tak, že by v spálni bolo vyše tridsať detí - čo je nereálne, aj z priestorových možností, v triede 10 - 15.....Čo s tým? Ideálna by bola asistentka do každej triedy, aspoň na tri, štyri hodiny - pobyt vonku, obed, oddych. Otázkou je, kto ju zaplatí? Takže niekde to ide, ako som uviedla vo viactriednej materskej škole by to malo ísť, možno aj v jednotriedke - tam budú tie deti 3-4, ktoré spánok nepotrebujú a taký hluk zase nenarobia. A inde? Prijmem akékolvek návrhy, okrem toho, že som učiteľka, som aj mama a dieťa, ktoré škôlku nenávidelo práve kvôli spánku.

katka253111
10. dec 2016

@33kacora33 tak to sa tesim, caka ma zjavne to iste o pol roka... mon 26mes tuez prestava spavat uz uplne... ale som nevedela, ze ucitelky povedia rodicom, aby si po nich chodili skor... ja som v skolke ako doeta jakziv nespavala a moja mama pracovala do piatej a len ona sa o mna starala...ucitelly to zvladli...aj ked som bola kludne dieta, skor zakriknute...moj synator je ako delova gula, bez straty energie, vzdy rutiaci sa plnou parou vpred... som zvedava a desim sa uz teraz ... :(

sosannah11
10. dec 2016

@timea7 velmi pekny vhlad do problematiky od zeny, ktora to pozna zo vsetkych troch stranok ☺ ja som syna kvoli spanku prehlasila do inej skolky, uprostred akademickeho roka, so stiahnutym zadkom s prepacenim, lebo mal kamaratov a "frajerku" v triede, ked lezal dve hodiny, na desat minut na konci zaspal. Bol nevyspaty poobede, lebo ho budili, nevyspaty rano, lebo zaspal o jedenastej vecer a vstal sam od seba rano o pol siedmej, celkovo spal menej, ako ked becer zaspal normalne o osmej. Jedine, co mu dovolili do postielky bola plysova hracka, ale knizku ani pocut, na mp3 prehravac s rozpravkou som sa nepytala. V novej skolke je spokojny, zmenu kolektivu so mnou nejak neriesil, len mi oznamil, ze ma novych kamaratov. V postielke ma pivolenu knizku aj mp3 prehravac a cely cas ostava v postielke a nikoho nerusi. Tak takto jeto fajn. Respektuje polhodinku, ked musi ticho lezat a nerusit tych, co spanok potrebuju, potom vytiahne knizku a netrpi dve hodiny, vecer zaspi normalne a sme ovela ovela spokojnejsi. Naozaj je normalne prisposobovat sa iba detom, ktore este spia? Je normalne, aby dieta, ktore dva roky skolku miluje, ju zacalo nenavidiet, lebo je nutene potlacat svoje vnutorne pocity a potreby, co my dospeli sami na sebe nie sme ochotni a ani povinni robit? Spravame sa k detom horsie ako k dospelym, lebo jedname z pozicie sily: ak neposluchnes, bude zle. Trest nemusi byt len fyzicky. Detom staci k strachu aj krik dospeleho.

sosannah11
10. dec 2016

Proste hladat moznosti. Kazda skolka aj pani ucitelky su ine, niekde sa da oddelit deti spiace a nespiace, niekde staci malicky ustupok v podobeknizky ci mp3 prehravaca do postielky. A niekde vyhovuje dlhe poobedne lezanie vsetkym a netreba nic menit. Spolu na nieco prist a nenutit nikoho, aby so sebazaprenim vykonaval nasu volu. Aj v skolke, kde si rodicia jeden rok vyziadaju obnovenie poobedneho spanku u predskolakov, mozu dalsi rok byt predskolakmi deticky, ktore poobedny spanok naozaj nepotrebuju a naopak. 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
timea7
10. dec 2016

@extrate súhlasím s tebou, že potreba spánku sa naučiť nedá, každé dieťa, tak, ako každý dospelý je iný. Na druhe strane za vyše dve desaťročia v škôlke som zažila iba zopár detí, ktoré popoludňajší spánok nepotrebovali a zaspali len výnimočne, väčšinou pred tým, ako ochoreli, skrátka ich organizmus si vtedy oddýchnuť potreboval. Ostatné deti, aj tie, o ktorých rodičia tvrdili, že poobede nezaspia, zaspali bez problémov a väčšinou do pätnástich minút. V materskej škole sú deti totiž viac unavené, majú denne bohatý program, veľa pohybu. Unavené sú aj z toho množstva detí okolo nich, zo stálej hladiny hluku. Takže súhlasím, že sú deti, ktoré spať poobede nepotrebujú, ale sú aj mamičky, pre ktoré je pohodlnejšie nechať dieťa fungovať celý deň, nech je s ním večer o siedmej pokoj, ako si každý deň poobede s ním aspoň na tú polhodinku ľahnúť, čítať mu, skrátka vytvoriť návyk poobede si oddýchnuť, nie poobede povinne zaspať!! Ak dieťa je navyknuté na pravidelný popoludňajší oddych (nemusí to byť spánok), nemalo by mať výrazný problém s tým, že v škôlke po obede ide oddychovať. Vypočuje si rozprávku, chvíľu poleží (kým väčšina triedy zaspí) a potom by mohli deti, ktoré nezaspia, ak ich nie je vyšší počet ako päť, šesť v triede a priestorové podmienky to dovoľujú (teda nie je v spálni horko ťažko naprataných dvadsaťštyri postieľok a stôl so stoličkou pre učiteľku), aby si kreslili, skladali puzzle, hrali sa s mozaikou, prezerali si knihy encyklopédie a pod. tiché činnosti. Necelú hodinu strávia na postieľkach (rozprávka a oddych - môžu tam mať knihu, plyšovú hračku, potom sa nejaký čas vydržia ticho venovať niečomu inému a keď sa už deti budia, tak môžu byť už aj hlučnejšie, už to nevadí. Toto by sa malo dať, ak to teda priestorové podmienky dovoľujú, takmer v každej materskej škole, ak ide o deti 4,5 - 6 ročné. S mladšími je to zložitejšie, nevydržia taký čas byť ticho, problém je často už vtedy, ak sú dve, ktoré nespinkajú. A dve učiteľky počas spánku sú skutočne len v škôlke súkromnej. Píšem to stále dookola, že by toto navždy vyriešila asistentka v každej triede, nemusí mať pedagogické vzdelanie, len nech to je dospelá osoba, ktorá má vzťah k deťom. Neviem, či je rozumnejšie dávať peniaze nezamestnaným za to, že sedia doma, či by nebolo lepšie dávať im peniaze za to, že pomáhajú učiteľke s deťmi, Nejde len o spánok, ale pomaly o celý pobyt dieťaťa v materskej škole. Ak ide učiteľka pomôcť jednému dieťaťu na WC, zbytok triedy ostáva bez dozoru - toto sa deje denne viac krát. Jedna osoba sa skrátka nerozkrája a všetky veľmi dobre vieme, čo dokážu deti za pár sekúnd....no my to tu zrejme nevyriešime. Potreby dieťaťa totiž nie sú potláčané len počas popoludňajšieho oddychu, ale hocikedy počas dňa. Príkladov by som tu mohla dať viac.....malé dieťa - 3-4 ročné nedokáže pochopiť, prečo sa nemôže ešte venovať činnosti, ktorá ho baví a zaujíma, prečo sa musí prispôsobiť ostatným deťom v triede. Je to bohužiaľ stále o tom istom, o financiách. Vyhadzujú sa tisíce eur za hlúposti, aj v školstve, no podstata, teda dieťa nám absolútne uniká ☹

timea7
10. dec 2016

ospravedlňujem sa za román 🙂

33kacora33
autor
25. dec 2016

@katka253111 potom sme zmenili skolku a od vtedy nebol ziaten problem....

Strana
z3