Štvorročného mi chcú dať k predškolákom do veľkej triedy
Ahojte, som kľudná mamina, mam v úcte pani učiteľky, no toto ma zarazilo.
Môj malý chodí do škôlky teraz prvý rok , mesiac čo ma 4 roky, dnes mužovi p.u. povedala ze od septembra malého dajú do veľkej triedy, je tam mix 5-6 ročných detí, no nám sa to vôbec nepáči. PODLA NAS JE LEPSIE ABY BOL ESTE ROK U MALÝCH A POTOM IBA ROK VO VELKEJ TRIEDE.Nevidim dôvod ho tam dat, vôbec nie je šikovnejší ako iní, práve naopak je úplne priemerný svojmu veku, dokonca kreslí azda najškaredsie zo spolužiakov, napr.
Prosím napíšte mi svoje skúsenosti, výhody a nevýhody toho ze pôjde do veľkej triedy (Mame v skolke teda iba 2 triedy. )
Ďakujem
Autorka, pises, ze je to mesiac, co ma 4 roky. Neviem, ci to spravne vysvetlim. Ale tvoj syn bude mat na rok 5 rokov. To znamena, ze pocas skolskeho roku dosiahne tu hranicu 5-6 rocny. Aj ked teda az v neskorsom case, ale bude to v danom skolskom roku. Takto sa rataju roky aj u nas. Najmladsiu triedu sme mali 3-4 rocne deti, hoci polka z nich mala v septembri stale dva rocky a tri dosiahli az v danom skolskom roku. Tolko k veku. A rata sa az do 31.8 skolsky rok.
Co sa tyka toho, ze bude v predskolskej triede. Neboj sa toho absolutne. Deticky ho potiahnu. Nehovorim, ze to bude pre neho najlahsie. Ale! Ucitelka je tam na to aby mu to ulahcila. To znamena, ze ak budu robit nejaku pisomnu aktivitu, on ju bude mat o nieco jednoduchsiu, aj ked jej podstata je uplne rovnaka. Existuju urcite urovne, podla ktorych sa robia edukacne aktivity v ms. Popripade, ona je na to, aby mu pomohla rozdiel prekonat. A neboj, casom, nehovorim, ze po tyzdni, sa ten rozdiel moze vyrovnat. A maly sa toho vela nauci. To, ze bude v predskolskej triede dva roky absolutne nevadi. Tie aktivity sa menia, u nas sa menia aj ucitelky vacsinou a kazda robi dany vykonovy standard uuuuuuplne inak. Aj nasho cakaju dva roky v predskolskej, hoci este do ms ani nechodi. Ale kedze viem, ako to funguje a kedy je narodeny, viem si to vyratat. Drzim palce 😉
@77katarina prepacte, ale to, ze mate vy takuto skusenost, neznamena, ze to tak je vsade. A po druhe, dieta nemusi vediet v predskolskom roku abecedu, malo by len vediet pomenovat niektore velke pismena tlacenej abecedy. Tak ako pise
@ava11 vytlieskava sa, slabikuje sa, urcuje sa pocet slabik a max zaciatocna hlaska. Ale urcite nie cela abeceda. Zrejme mate problem s organicou v ms, kde chodili vase deti. Toto si ucitelka nemoze dovolit, ze si vsima len jednu skupinu. Ak su zmiesane triedy, aktivity sa robia tak, aby boli prispobene otazky, pracovne listy veku dietata! Nehovorim, ked je zaciatok skolskeho roka a prvy tyzden deticky placu, ucia sa organizácii a pod, kedy sa ucitelka snazi s nimi vytvorit pravidla. Ano, vtedy je to tazsie na organizaciu. Ale aj tak sa tam daju starsie deti velmi pekne zapojit!
Ahoj za mňa je to lepšie keď chodí do veľkej neplaču tam prvé dní až tak hrozne deti moja dcéra chodí tak tiež do veľkej škôlky a je to super veľa sa tam naučila pozná celú abecedu a vie aj pismenka napísať, vie rátať do 10 a vie aj napísať. Aj meno svoje sa tam naučila napísať. A mnoho ďalších iných veci. Nám to len dalo.
@77katarina a čo mali spraviť, keď predškolákov bolo 8 a malých 15?v prvom rade sa predškolakom majú venovať rodičia...
@belllinka pravda...
Autorka pre malého to bude len plus snáď nechceš, aby bol s malými deťmi tie ho nikam nepotiahnu.My sme mali v triede 2 veľkých medzi 4 r a cítili sa veľmi užitočni, pomáhali, učili ich...
Podľa mňa zmiešané triedy sú dobrá voľba
@ava11 niekde na strednom Slovensku, v jednej nemenovanej škole, pred X rokmi dozadu .....
@luccija 🤔 A čo som robila, však som sa svojmu dieťaťu venovala, nečakala som na učiteľky. Na konci septembra už vedela čítať veľkými tlač.písmenami
Môj syn keď nastupoval mal 3 roky....bol klasicky v malej triede.....nastupoval rozprával krásne čisto,aj r vedel...môj bol dosť napred,lebo škôlka ho nebavila,brali také veci pre "malé deti" povedal....ovocie atď....jemu to stačí raz on to pochopí a nebude to opakovať celý týždeň keď to už vie,aj básničky atď.... toť vyjadrenia jeho samého ...nejak ho to neposunulo za ten rok,dokonca začal tak rozprávať že sme mu ani doma nerozumeli....prispôsobil sa väčšine a stagnoval,dokonca krok naspäť by som povedala.....ale hovoríme si okej patrí to k tomu,veď v škôlke ešte bude ....
Na ďalší rok prišla za mnou učiteľka,žeby ho chceli dať ku predškolakom.Že je šikovný atď...(podľa mňa úplný priemer,žiaden inteligent)je rozumný to áno,veľmi komunikatívne toť vsio,kreslí hrozné doteraz ...a poviem že to bolo super....tie väčšie deti ho neskutočne potiahli,začal rozprávať naspäť pekne čisto, a pokrok bol veľký,konečne chodil rád do skolky....pre neho to bolo super.Ono to nieje na škodu lebo naozaj tie deti vedia potiahnuť dosť dopredu,lebo jednoducho sa pridá k väčšine....to je moja skúsenosť,že.u nás to fungovalo a bol to super krok
Mojho tiez dali ku predskolakom a ani som o tom nevedela. Vsetko bolo v poriadku, nic netrebalo riesit. Ja taketo veci tak neprezivam. Vsetko sa v skolke pekne naucil, doma som ho neucila, ved na to je predsa skola.

@77katarina no nezblazni sa 😃 je to normalny vyraz a hlavne ked naozaj pises blbosti. Toto nikde od skolkarov nechcu. A moja mama by si teoreticky mohla byt, ak mas 60+ 😬