Štvorročného mi chcú dať k predškolákom do veľkej triedy

8. jún 2022

Ahojte, som kľudná mamina, mam v úcte pani učiteľky, no toto ma zarazilo.
Môj malý chodí do škôlky teraz prvý rok , mesiac čo ma 4 roky, dnes mužovi p.u. povedala ze od septembra malého dajú do veľkej triedy, je tam mix 5-6 ročných detí, no nám sa to vôbec nepáči. PODLA NAS JE LEPSIE ABY BOL ESTE ROK U MALÝCH A POTOM IBA ROK VO VELKEJ TRIEDE.Nevidim dôvod ho tam dat, vôbec nie je šikovnejší ako iní, práve naopak je úplne priemerný svojmu veku, dokonca kreslí azda najškaredsie zo spolužiakov, napr.

Prosím napíšte mi svoje skúsenosti, výhody a nevýhody toho ze pôjde do veľkej triedy (Mame v skolke teda iba 2 triedy. )

Ďakujem

nikdenikto
8. jún 2022

Asi kvôli kapacite. Aj môjho idú od septembra preradiť. Proste majú veľa malých detí tak z jeho triedy musia zobrať 3 najstarších a presunúť ich do vyššej triedy.

lindusss2016
8. jún 2022

Ja mam predskolacku v zmiesanej triede, kde maju polku deti uplne malinkych trojrocakov. Funguju uzasne, velkaci sa krasne o malych staraju, maju ich radi, krasne ich vzdy vitaju a malinki v nich maju oporu

evita_g
8. jún 2022

v škôlke majú určite dôvod, prečo to robia. tiež si myslím ako @nikdenikto že kvôli počtu detí. veď sa zajtra spýtaj a uvidíš.

elizabet173
8. jún 2022

spýtaj sa riaditeľky, prečo k najstarším deťom nedá najstaršie z tej mladšej triedy, mne to tiež príde nelogické.

tosomja
8. jún 2022

Práveže tu nejde o to, či je šikovný, možno aj preto, že je menej šikovný a starší ho "potiahnu" 🙂
Myslím, že je to kvôli kapacite. Nič nedáš za to, keď poprosiš učiteľku, aby ho nechali s menšími 😉

kitycat
8. jún 2022

Myslim, ze ak tvoj maly je pohodak, tak ti "velkaci" ho len potiahnu a bude rychlo napredovat. My sme sa ako sesternice s rozdielom aj 3-4 roky krasne vyhrali. Ako pise mamicka vyssie, ti vacsi sa aj postaraju s dohladom uciteliek 🙂

diewcatqoo
8. jún 2022

Moj syn je v zmiesanej triede s predskolakmi a som za to rada. Predtym bol medzi mensimi detmi a aj ked im to fungovalo, nebol tam az taky progres ako teraz. Tie starsie decka viditelne tahaju tych mladsich dopredu. Vyhraju sa a zaroven sa ucia vzajomnemu respektu a pomoci. Myslim, ze aj neskor, ked nastupi do skoly, bude syn rad, ze pozna aj starsich ziakov.

zuzubb007
8. jún 2022

My mame tiez dvojtriedu skolku a normalná vec, ze su tam predskolaci 6 rocny a deti 4 rocne v jednej triede, este lepsie medzi velkymi sa rychlejsie dieta nauci takze ja s tym napriklad nemam problem lepsie ako ked tvoj bude mat 4,5 a nastupia v septembri este ledva trojrocne co prvy mesiac preplacu vo skolke

77katarina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kikiz
8. jún 2022

Ahoj. My sme to mali tiež tak. Syn mal 4r 2m a v septembri som napochodovala do malej triedy a až vtedy som zistila, že ide k veľkým predškolákom a chytila ma panika. Má veľmi citlivú povahu. Čuduj sa svete zvykol si. Najskôr chodil viac za pani učiteľkami a rozprával sa s nimi. Musela som mu veľa situácii vysvetľovať, deti sa už správajú inak (tie staršie) a aj viac si robili zle. Keď nevedel pochopiť nejaké situácie, vysvetľovali sme doma. Nakoniec som bola rada, že tam šiel. Učil sa to čo predškoláci, potiahli ho a ja som videla, že sa vie začleniť časom aj medzi staršie deti. Tiež kvôli kapacite to bolo tak, že boli zmiešaní..učiteľky moc spokojné neboli, lebo 4ročné deti potrebujú iný prístup ako 6ročné. Nie je to však žiadna katastrofa. Deti si zvyknú asi na všetko, len my matky sme také vystrašené, že bože môj.

atika11
8. jún 2022

Som učiteľka v MŠ a nie je nič lepšie ako dať menších k veľkým....veľkí ich úžasne ťahajú a malí neskutočne napredujú.Aj svoju dcéru tak mám od začiatku,vždy o triedu vyššie ako má byť a som spokojná.

77katarina
8. jún 2022

Z tvojho pohľadu je to fajn až super. Veľké deti ho potiahnuté. Ale keby si to mala ako ja predškoláka s malými deťmi, tak otras.

slniecko66
8. jún 2022

Moja chodi do zmiesanej triedy a vobec nevidim v tom ziaden problem.. posuva sa dopredu. Naucila sa vela veci od starsich deti. Ani by ma nenapadlo sa kvoli tomu rozculovat 😂

diamond007
8. jún 2022

Čo by som ja za to dala. Väčšie deti sa vedia lepšie hrať.
U nás sú vo väčšej tiež od 3.5r častokrát keďže malych deti je neuuuurekom.
A lepšie mu bude vo veľkej ako pri upistanych urevanych 2.5-3rocnych

77katarina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
iwesska
8. jún 2022

Moja v 4,5r.bola tiez hned medzi predskolakmi,dokonca 2x tento isty rocnik absolvovala. Tiez som bola najprv zdesena,ale nakoniec som zistila,ze to bolo velke +, vela sa od starsich naucila,vedela uz celu abecedu,ked bola o rok neskor ozajstna predskolacka,dokonca absolvovala rozluckovu party o rok skor😁 Podla mna v zmiesanych triedach najviac trpia starsi,lebo sa opicia po tych mladsich a naopak mladsi ziskavaju,lebo kopiruju starsich,aj ked niekedy sa naucia blbosti😁

atika11
8. jún 2022

@77katarina no to už je na učiteľovi,ako to dokáže naplánovať....pri aktivitách mladší plnia nižšiu úroveň ako starší,aj plány tak robíme.Závisí to od učiteľa samozrejme.Ale ak to vie správne učiteľ naplánovať...skutočne mladších dokáže oveľa viac posunúť.Starších pripravujeme do ZŠ,nie sú na úkor mladších nijako ukrátení.

77katarina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
77katarina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gleep1
8. jún 2022

@77katarina to že to je u vás takto neznamená že je to tak všade. U nas v skolke je to s tými detmi presne naopak, že učiteľky sa venujú predškolskom lebo musia lebo idu do školy a menšie deti sa hrajú skoro celé dni samé, vôbec žiadny program, žiadne pesničky a básnicky nevedia, nijako nenapredujú a nikto nevyužíva ich potenciál.
Verim tomu že sú škôlky kde to majú dobre zvládnuté a rozvíjajú staršie ako aj mladšie deti. Nechápem ako môžete takto súdiť že keď u vás sa predškolskom nevenujú tak je to tak určite všade inde.

Keď sa vám tak strane nepaci, dajte svoju dcéru do škôlky inam. Ja veruze dám a nebudem vyplakávať ako sa mi dcére nevenujú 🤦🏼‍♀️

belllinka
8. jún 2022

@77katarina netrep blbosti, v žiadnej škole po dieťati nechcú, aby po 2 týždňoch vedelo čítať tlačené písmo a aby už v škôlke vedelo spájať slabiky

nwnw
8. jún 2022

Moj tak chodi od 3rdo takej mix triedy a lepsie ako cisto trieda tych malych. Od starsich sa nauci viac ako od rovesnikov.

pragmaticka
8. jún 2022

Moje deti celý život chodia do zmiešaných tried. V rakúsku existujú len zmiešané triedy, kde malé deti profitujú od veľkých (učia sa od nich), naopak veľké deti sa učia zodpovednosti, starostlivosti o malé deti, kedy s nimi často učiteľkám vypomáhajú. Iný model si ani neviem predstaviť.

autor
8. jún 2022

....áno dôvod je príchod mnohých nových krpčekov, lenže tu by som prijala akoby strednú triedu, bojím sa práveže keď bude mat byť predskolak a mal by vtedy zabrať pred školou, bude tam už druhý rok, aby "nezlenivel"...
@atika11 čo myslite pani učiteľka,ďakujem za názor....

77katarina
8. jún 2022

@belllinka poprosím Vás, aby ste sa so mnou takto nebavili .... Že netrep. To je vyjadrovania jednej ženy. Ja som s Vami husi nepásla. Vy ani neviete koľko mám rokov, možno by som mohla byť Vaša mama.

77katarina
8. jún 2022

@gleep1 Ale v poriadku, ja som napísala svoj názor ako to malo moje dieťa pred X rokmi.
Ja schvalujem zlučovanie detí, len nie malých detí s predškolákmi, tie by mali byť osobitne. 3-5 ročné sú v pohode.

sszuzu8
8. jún 2022

Moja dcéra ani jedna nechodila do triedy kde mala. 3 ročná začala chodiť rovno do trojky triedy kde sú veľké vyspelé deti. Moja staršia dcéra dva roky po sebe navštevovala predškolskú triedu. 😃 A nestalo sa nič. Tie väčšie deti toho drobca ťahajú hore. Skôr sa niečo naučí obkuka správanie starších detí.. Neboj sa nič nemá čo nestíhat alebo nezvládat. Práve naopak

renab
8. jún 2022

Nas prostredny stravil tri roky v predskolskej a vobec mu to neublizilo...

chadkroeger
8. jún 2022

Ja by som sa iba potešila. Véd tie väčšie deti naučia tie menšie veľa nových veci. Budu ich ťahať 🙂

ava11
8. jún 2022

@77katarina to v ktorej škole vyžadujú od prvákov po dvoch týždňoch spájanie slabík? Na Slovensku?
V osnovách materských škôl absolútne nič také nie je. Dokonca tam nie je ani žiadne učenie abecedy. S predškolákmi sa robí len vytlieskavanie slabík a vyčleňovanie začiatočnej hlásky slova.