Štvorročný syn má dni, keď len plače
Mam 4 ročneho syna a neviem vôbec ako postupovať alebo ako to riešiť,ma dni ked jednoducho plače pre nič za nič ked sa ho opytam prečo plače tak odpovie že nevie,privadza ma to do zufalstva a vie ma to vytočiť do napríčetnosti,niekedy alebo väčšinou musím užiť lieky na ukľudnenie,niekedy ho vybijem niekedy zatvorím do izby,ma niekto podobné problémy a vie mi poradiť????Som z toho zúfala a neviem ako dalej,najhoršie je že on povie že nevie prečo plače uvediem len priklad:dnes rano ,mama ideme čúrať???alebo nie a začne plač,potrebujem isť do obchodu a on povie že radšej nejde a začne plač.PORADTE
@abbey1 prepac, len som zareagovala na tu vetu, ze ved ten amok o chvilu prejde.....a tie deti, kt teda tak plakali, to co radis, pomohlo? za ako dlho? nerypem, fakt chcem vediet, ci to zabralo..... mozno som len ja anrocna a chcem po 5tich rokoch dohovarania zazrak 😒
@sorciera24 v prvom rade sa nenechaj znervózniť susedmi, najmúdrejší bývajú vždy tí, čo to v živote nezažili 😠 😠, prípadne ich požiadaj o zhovievavosť a vysvetli im, ako sa veci majú. Je tvoj chlapček zdravý? Nemyslím prisúdiť mu za každú cenu nejakú diagnózu, sama to neznášam, myslela som, ako sa prejavoval doteraz, či bol už ako bábätko uplakaný, alebo to nastalo od určitej doby. Dve hodiny je fakt dosť, ale mohlo to nastať tým, že si niekedy po desiatich minútach plaču niečo vydobil - nemuselo to byť u teba, mohlo to byť u niekoho iného, inokedy plakal už dlhšie a tak to dospelo až do tohoto štádia, deti sú vytrvalé. Ja som zažila najdlhšie hodinu pätnásť 😠. Aj som princezničke pripomenula, že kľudne môže revať aj do večera, nič to na veci nezmení. A to bol posledný plač, ktorým ma vydierala. Ty ho poznáš najlepšie, v jeho veku už dokážeš posúdiť, či je to plač žalostný, či sa hnevá, že sa mu niečo nepodarilo, alebo je to plač z bezmocnosti. V jeho veku sú niekedy deti nerozhodné, plačú aj preto, že si nedokážu vybrať z viacerých možností, preto ich treba zúžiť na dve, ale aj to im niekedy robí problémy. Mám málo informácií, aby som ti poradila lepšie, možno keby si opísala konkrétnu situáciu, môžeš aj IP.
@timea7 ale ja so nikde nepisala že plače dve hodiny v kuse,ja som len pisala že plače pre každu blbosť možnu aj nemožnu a ked sa opytam prečo plače tak on povie že nevie,skušala som aj pekne aj z krikom aj som sa s nim chcela rozpravať,jemu ked sa aj niečo nepodari na prvy krat tak sa oduje a ked mu chcem poradiť tak odide a povie že nepotrebuje poradiť ja tomu hovorim že pere ritkouono všetko zatial beriem z rezervou ale tento plač prenič za nič ma vie poriadne rozčúliť
@davomonca to som ani nepísala tebe, asi si to prehliadla o tých dvoch hodinách plaču. Skús mu povedať, to, čo som ti napísala - keď chceš plakať a odúvať sa, kľudne to urob a nejako zvlášť si to nevšímať. Vydrž aspoň týždeň dva, uvidíš, či sa niečo zmení. Neprikladaj jeho plaču nejaký význam, tvoj syn sa ešte len učí zvládať svoje emócie. Chápem, že to v tvojom vnútri vrie, ale ty to musíš zvládnuť. Keď ti bude cukať s nervami, spomeň si na mňa, že mi toto robí jedno dieťa a ešte mám v triede dvadsať ďalších 😎 .
@sorciera24 teda nemam cas citat vsetko, mam dvojicky....ale suhlasim s tvojimi nazormi...presne moje slova. Kto nezazil nevie. Ja vychovavam rovnako obe...mala v pohode, aj led si poplace...da si vysvetlit. Maly....to je uplne na nervy....on dokaze plakat 4 hodiny vkuse...a nie ze plakat...on vresti, reve. Aj dnes.....on sa nechce ani obliect, ale ani vyzliect, on nechce ist von, ale nechce ani aby sme boli vnutri....on nechce ist s nami, ale ked odchadzam s malou, tak nechce aby sme sli....on chce jest, ale nechce taky tanier, ani taky...clovek v dobrej voli ho posadi na kuchynsku linku a v zufalstve mu ponukne nech si vezme co che...on nechce nic...dam ho dole a reve ze chce...nik nevie co. A tak to pokracovalo....traja dospelaci pri nom a vsetci na nervy......tak sa nedivte autorke temy ze jej rupnu nervy...a kto ju tu ide poucovat....nech sa paci, pridte si to vyskusat. Mozno vam pozocia ona svojho syna a ak nie....ja poziciam. Tiez mam pedagogicku skolu, tiez viem ze sa deti nemaju bit, tiez som snivala o tom ako mu to vysvetlim....a....? Nic nepomaha. Ja plne chapem davomoncu a ostava nam len dufat ze to oaj niekedy prejde....snad sa dpvtedy nezblaznime 😀
@pemizb krasny priklad!....chlapci su ovela narocnejsi a ty tu mas inak dokaz s dvojickami, ked mi je jasne, ze obe deti vychovavas rovnako....."to mi je zahada, ze to jedno je ako otrhnute..."...hmmm...presne, ja tiez poziciam svoje, akurat, ze nik ich nechce, lebo vedia aki su 😖 a to som tiez ucitelka, cize viem, co to.....a nemam problem si poradit s cudzimi detmi....ako som pisala, ja uz 5 rokov vysvetlujem a nic....tak preto sa pytam, ze ci je to kratky cas? mne sa to teda zda aj dost..... aspon vidim, ze moj nie je ejdiny, uz som si myslela, ze som ozaj padnuta na halvu a este si dovolim tvrdit, ze kto nezazil, nepochopi.....no, vidim, ze je to tak....keby to tak nebolo, tak by fungovali vsetky tie rady, co tu baby sem davaju, lebo to vsetko som vyskusala.....
pemizb, presne ako keby som čítala opis svojho syna len ja som na neho sama väčšinu dňa a ked pride manžel z prace tak niekedy sa mu venuje viac inokedy menej niekedy si hovorim že mame viac rokov(manžel 51 a ja 43) že už nemame tolko trpezlivosti (aj ked manžel mu spravi všetko po vôli napr.on položí dudku a nevie kde je tak začne plakať ja mu poviem že nech si hľadá ja som mu ju nestratila ale manžel ten klakne na kolena a hľada po celom dome kde je cumeľ len aby neplakal)ale zase z druhej stranky si myslim že tiež si nenecham skakať po hlave a musi mať medze odkial pokial len tento jeho plač prenič za nič ma privadza do zúfalstva a ešte horšie ked ti odpovie že on nevie prečo plače,potom už vôbec neviem ako mam zareagovať niekedy sa otočím odídem a zasmejem sa ale niekedy je to o nervy tak ako teraz pondelok,utorok a dnes som zvedava čo bude zajtra
@davomonca nemyslím si, že zrovna váš vek tu hrá nejakú rolu, chyby vo výchove robíme všetci, mladší, aj starší, nikde sa to nevyučuje, každý sa to učí za jazdy na svojich deťoch. Problém vidím v dvojakej výchove, píšeš, že muž mu vo všetkom vyhovie. Zle! Dieťa je zmätené, lebo inak reaguješ ty a inak manžel. A dudku už vyhoďte 😉 .
@pemizb toto býva u dvojičiek veľmi časté (máme v rodine), akoby sa to jedno snažilo na seba stále pútať pozornosť. Neviem, koľko majú tvoje rokov, ale robí to synček vždy, alebo len keď má okolo seba viac dospelých? Ak chce plakať OK, ale vy nie ste povinní ho počúvať - nech sa páči do izby, keď doplače, môže prísť. A vybrať mu dajte len z dvoch vecí, keď si nevyberie, tak nič. Ale ako som písala, v určitom veku je táto nerozhodnosť normálna. Len u vás to nebude zrejme o nerozhodnosti, ale o presadzovaní si svojho a pútaní pozornosti na seba. Samozrejme toto sa nedá s maličkým dieťaťom. Inak ja robím sto rokov s deťmi, ale maminy dvojičiek obdivujem.
je to takmer vždy o láske a dôslednosti, mne nič iné zatiaľ na deti nezabralo.
http://mscslarmady.edupage.org/files/pravidla_d...
@timea7 nemyslim ze sa presadzuje. On to robi pd narodenia...a reve tak ze nas aj primarka vypoklonkovala z ordinacie....ze z neho dostane migrenu. Maju teraz dva roky. A zvacsa sa snazim nedavat mu na vyber vobec....ale zavriet do izby...to u nas nejde. On to nechape....skusala som a reval este viac a otvaral si dvere. To asi ked bude vacsi. Podla mna sa nepresadzuje, lebo zvacsa jeho si viac kazdy vsima ako malu. Ona je taka viac v uzadi....jeho si kazdy hned vsimne. Asi to treba fakt s takymi detmi len vydrzat....len aby to preslo
😀
@pemizb takže vam napišem dnešny deň rano o 8 plač lebo oco odišiel do roboty potom plač lebo mama ide do kuchyne tahať korbače,plač lebo chcem isť do obchodu a on nechce isť ale mam 1 km do jednoty takže ho nemôžem nechať sameho doma,celou cestou plač prideme do obchodu tak plač pytam sa prečo plače tak neodpovie nič len plač samozrejme nervy už pracujú,tak tam v obchode už vyjednaval somnou či ho povyzúvam ked prídeme domov,poslala som ho von z obchodu nech počka na mna ja som už platila samozrejme stale plač a vyjdem von tak on je počurany pretože nevedel povedať že potrebuje čúrať ale vyjednaval že či ho povyzuvam ked prideme domov tak to už bol vrchol a povedale som dosť prideme domov tak sa povyzuvaš sam aj povyzliekaš tak ešte väčši rev a celou cestou domov,ked sme prišli tak som ho nechala nech sa sam povyzuva tak rev že on to nevie ale ruky vo vreckach ja som šla zjesť liek lebo nervy na prasknutie a ešte väčši rev ked sa povyzliekal a mal sa obliecť,tak čo vy nato????
@davomonca má vzdorovité obdobie...aj my to máme doma aspoň 2x za deň. Nechodí ešte do škôlky? Myslím že tam by s to zlepšilo,lebo pri toľkých deťoch by zistil,že jeho plač nikoho netrápi,nenervuje a v kolektíve sa deti zvyknú inak chovať. Podľa seba mám už odsledované,že keď som nervozna ja(stačí aj vnútorná nervozita a napätie), aj on je nervozny a viac vtedy vymýšľa.
@davomonca tak ale tu mi neda nenapisat ze som sa aj pobavila....az mi slzy od smiechu tecu. Ten maly je skvostny. Ale vazne....aj ked sa teraz smejem...ja viem ze je to na prasky. A to ma 3 roky. Jeeejda, co ma este caka..nas ma dva. Akoby som jeho videla. Rano reve ze sa nechce obliekat.....skusame vsetci, ja dedo, babka. Povie ze chce aby som ho obula ja....pritom reve, to je klasika. Ked ho obujem, rozreve sa ze topanky mu mal obut dedo. Nuz vyzujem...naco sa rozreve este viac, lebo asi som sa ho zabudla spytat kto mu ich ma vyzut....a uplne najlepsie je ked mala uz lutostivo povie ze mooooj a ide ho pohladkat. On sa rozreve ze ho pohladka a tak mu ja poviem ze vezmem to pohladkanie z neho a pohladkam ho ja.....a toto mu nevadi...pochopi toto niekto?
Aknniekto radi ze nebyt nervozny, lebo to vyciti....to nedokazem aplikovat, lebo to uz nervy hraju hned rano ako sa zobudim a uz premyslam co bude. Ci vstane s dobrou naladou, alebo s placom.
A ani vysvetlovanie nepomaha. On nepocuje, reve a reve. Mozem vysvetlovat kolko chcem.
Najviac co sa mi dari je to ze mu zacnem rozpravat co budeme robit...proste ho na to pripravujem, lenze to musi mat naladu.naozaj ked ma taky den ze reve, tak sa zbytocne namaham.
Ja verim ze toto je strasna situacia.....fakt to clovek musi zazit aby pochopil. Ale je tvoj a musis to vydrzat....hadam do osemnastky ho to prejde...a ta sa pomaly blizi 😀
Ale na fotkach vyzera ako velky pohodak.....krasny chlapcek. Inak aj to....ked niekto vidi nasho a ma dobru naladu, tak mi tazko veri ze prave on dokaze takto vytocit.
@pemizb no vieš ani mne neverili že on je taky ale dnes aj predavačky ostali pozerať že čo to vlastne sa robí a toto mam tento tyžden od pondelka takže bud kludny a vyssvetluj ved ja nedokažem pol dna opakovať že pôjdem do obchodu poviem dva krat a hotovo inač ked je takíto a idem len tu blizko k nam do obchodu tak ho necham doma sameho ale ked idem dalej tak nemam odvahu ho nechavať sameho a pritom to bolo take dieťa čo sedelo vonku a bol problém ho dostať dnu a teraz je to presne naopak a ked vidim že hned rano začne revať tak viem že cely den je v pr.... ale ked prišiel ocko tak bolo všetko dobre,doniesol mu čokoladku a hovorím aby mu ju nedaval že si nezaslúži ale samozrejme kto mna počuvne??? nik takže sa schoval a zjedol za rohom čokoladu,už važne rozmyšlam že pôjde do škôlky lebo mna odvezu do sučan ale on je pohodlny on sam nepapa lebo on to nevie,on nejde sam do zachodu cikať lebo on nevie si podržať ciku a ked ide kakať tak mama alebo oco pod somnou lebo musime mu podržať ciku lebo cura cika pomimo ale teraz pred tyždňom ma seklo v križoch tak sa vedel aj sam vyzliecť aj sam sadnuť na zachod lebo mamu boli chrbatik a nevladze ma zdvihnuť aj obliecť sa vedel len som mu trocha opravila ablečenie,je neviem ako to nazvať POHODLNOSť,LAIDACKOSť,VYPOčITAVOSť,jednoducho som z neho už tento tyžden totalne vyčerpana,ale na druhej strane ked ma dobry den tak on je velmi dobry chlapec on mi pomôže aj vodu na kavu da zohriať,aj poupratuje si,neviem ale vela ludi mi hovorí že aby som ho dala do škôlky že on bude iní ale ja som velmi nerozhodna v tomto pretože ked začne chodiť do škôlky tak už sa mu detstvo skončilo už bude mať povannosti a ja tiež viacej starostí vôbec neviem kam z konopí
@pemizb ja sa ho aj pre toto bojim dať do škôlky že sa budu učitelky sťažovať stale na neho aky je protivny,zarevany že nič nevie ale ked mu niečo chcem vysvetliť a ukazať že to zle robi on je hned oduty a on to nepotrebuje ukazovať a otočí sa zadkom ku mne a je vybavené a z krikom a hnevom nič nezmôžem,niekedy vôbec neviem ako naňho isť ked som teraz pozrela tie fotky tak spomynam aky to bol super syn a dufam že ešte bude len či sa toho dočkam prv ako skolabujem z neho
@davomonca neskolabujes....my toho este vydrzime 🙂 my starsie matky musime vydrzat viac ako tie mlade. Pocuj, ale ta skolka, to podla mna nie je zly napad. Tam si s nim ucitelky poradia....hadam nemame jedine na svete take dieta. A neboj ze si nanho budu stazovat. Najskor skus, uvidis, ved nikde nie je napisane ze ked mu tam nebude dobre,tak tam musi byt.
Aj on sa tam bude chciet podobat detom viac...tak sa bude sam obliekat, aj cikat...ved on to uz vie.....len je pohodlny. V skolke sa bude chciet vyrovnat kamosom. Skus to...ak mas to stastie ze ti ho tam vezmu. O detstvo nepride.....podla mna mu to len prospeje. On uz asi potrebuje mat nieco nove, mozno sa doma uz nudi.
No ale ten tato by sa mal s tebou dohodnut.....nie ze ty povies ze neposluchal a on dostane od ocinka sladkost. Potom ked nieco vyvedie, tak u ocinka sa mu to prepecie? Nech ti drzi stranu manzel.
@pemizb dnes konečne prvy deň bez plaču lebo rano vstal a zbadal ocka v posteli tak usmev od ucha k uchu a cely den som mu omielala že nech sa venuje ocovi a oco nech sa venuje synovi lebo oco pôjde do roboty zajtra a bude zase plaču,ja si myslim že by sme mali dostaťza tieto deti titul lebo niekedy ani vysoka škola ti nepomôže pri vychove dieťaťa a musiš stale rozmyšľať ako ho prekuknuť 🙂 🙂 🙂 🙂
@davomonca Tak mu ráno chýba ocko, a preto byva smutny a place. Moje deti sa tiez zvyknu opytat, len co otvoria oci: kde je oco? Poviem im , ze isiel do roboty, ale lahsie prijmu odpoved: oco isiel do obchodu kupit cukriky. A ked pride z roboty aj s nakupom, vzdy tam nieco najdu, co im kupil ocko, nemusia to byt sladkosti, stacia zemle, jogurt, ovocie a su prestastné.
Do škôlky treba skusit, ale postupne, chodit pozerat deti, ked su vonku, ako sa hraju. Rozpravat mu o skolke tak, aby sa tam tesil a chcel ist. Tym sa mu vobec neskonci detstvo, ale mu ho obohatis. On uz potrebuje kamaratov.
Nooo....ostava len dufat ze sa mu bude chciet rano obliekat a ktovie co este sa zrodi za problem v jeho hlavke. Nas dnes napriklad nastojil na tom ze tu pokakanu plienku mu nemam davat dole, lebo tu mu musi dat dole tato....a teraz co? Cakat kym sa tato vrati? Nasilu to s nim nema cenu, ked mu dohovaram, tak to ide nejako mimo jeho....akoby tu ani nebol.....
Ja osobne sa uz neviem dockat ked pojdu tie moje deti do skolky.....uz teraz mam vlasy sedive z toho co bude. Musim verit ze sa u v skolke bude pacit a ze tam bude chciet chodit. 😀
manžel ma teraz nočnu takže je cez deň doma a ide na noc ale už dnes večer velky plač lebo oco ide do roboty a dnes som sa pytala manžela či isť na zapis s nim da škôlky lebo mame teraz 3-4 tak mi povedal že nevie lebo že ked neni samostatny čo bude ale ja si myslim že nebude samostatny ani ked bude mať 20rokov 🙂 a bol dnes u nas na navšteve sesternicin syn on je starši od našeho o rok ale je väčši šinter ako naš nechce nič požičať nevie sa baviť naš až plakal a povedal že Adamko(to je syn sesternice) nebude jeho kamarat,lebo vieš mama on len doberaa robi zle aj ujo naňho musel kričať a povedal že si zoberie mna lebo ja som dobry,a teraz mi pisala sesternica že maly až plakal v aute že ocko ho nema rad a že ma rad Davidka(to je naš)lebo sa hral s nim z balonom a Adam že len pre seba chcel mať a nechcel im dať balon,každa si myslime že mame len mi zle dieťa ale tento Adam,no neviem ale podla toho ja mam dobre dieťa len moc zarevane ale dufam že to všetko prejde a bude zase niečo ine čo budeme musieť riešiť,naš bude mať teraz 16 narodeniny 4 roky tak som zvedava čo si vymysli že chce ako darček
@davomonca tú samostatnosť práve v tej materskej škole získa, ja mám totiž pocit, že ten plač spôsobuje do veľkej miery tvoj manžel, možno sa o syna prehnane bojí, urobí, čo mu na očiach vidí, veľa vecí, ktoré by už mohol zvládnuť, robí za neho, ale tým mu nesmierne ubližuje. Na tvojom mieste by som so zápisom neváhala ani minútu, ak ho necháš ešte rok doma, o rok budete mať s ním oveľa väčšie problémy.
@davomonca skus ho do tej skolky zapisat....on sa vie obsluzit....len je pohodlny. V skolke bude mat novu autoritu, bude sa chciet ukazat. Ale motivujte ho do skolky...obaja....musi vediet ze mu tam bude dobre....
Inak neviem neviem...aj moji su narodeni 16. Nahoda? Ze maju take podobe povahy 🙂 ale nasi su novembrovi.
U nas bol dnes tiez plac.....nechcel sa obliekat von, potom sme ho nejako prehovorili a ked sme chceli ist dnu, tak reval ze nechce ist dnu...a doma sedel vyse hodiny v bunde, ciapke a cizmach.
Som sa teraz zasmiala,vieš mali sme ten isty problem ked vyšiel von tak to bolo revu ked bolo treba isť dnu a velmi rad chodil von aj cely den tam bol a jesť som mu musela kolko krat vonku doniesť lebo sa bal že ked vojde dnu už nepôjde vonku ,a teraz je to praví opak ani nos vystrčiť vonku dnes som akurat povedala že nebude mať ani cukriky ani tyčinky ani kinderko ked nechce isť nikam a ja mu nebudem kupovať a nosiť princovi ked nepôjdeš nikam nebudeš mať nič lebo som mu povedala že zajtra musime isť na poštu tak hned plakal že on nepôjde nikam a chcem ho vytiahnuť lebo bol dnes a zajtra zapis do škôlky tak chcem zajtra isť s nim, ale dnes ho trocha manžel potrapil lebo mu povedal že pôjde on z mamkou do obchodu a jemu kupim aj 3 kinderká tak už pofnukoval že nie že on pôjde 🙂 som len zvedava ako to bude a či zase bude plač
@davomonca vidno ze chlapec ma motivaciu...kinderko zaberie. 🙂 u nas zatial taketo nezabera. Ty, ale aj tak je zaujimave preco odrazu nechce chodit von.....netusis preco? Ci ta cosi nenapada....ze by mal nejaky dovod, ci sa boji, alebo ozaj len pohodlnost. A co robi potom ked je doma? Hra sa s hrackami? Alebo co?
Aj ja idem zajtra prihlasit deti do skolky....ale nemam sancu ich dostat tam. Neviem co potom...ked ich nevezmu....co moja robota. Sukromnu skolku nezaplatim...dvom urcite nie.
Som zvedava ako ho zajtra vytiahnes von a ci ho dosikujes do tej skolky 🙂 vies, ked zisti ze zajtra to nebude len o kinderku, ci sa nahodou nerozhodne zasa protestovat. A aby nevyviedol nejaku nehodu ako v tych potravinach. Budem vam obom drzat palce. 🙂

@sorciera24 Fajn, ked vieš lepšie ako ja aké mám deti. ;)
Ja tu zasa nevidím odsudzovanie, teda len z tvojej strany.
A áno, mala som aj dieťa ktoré plakali hodiny, mám dieťa, ktoré spí v noci 3-4 hodiny.
Píšeme tu rady. Je už na zakladatelke, či niektoré skúsila, skúsi, či vyhľadá pomoc.
Len nechápem to tvoje presvedčené "Čo vy o tom viete, vy take dieťa nemáte". Pocity zakladatelly chápem, tiež mám občas pocit, že to neustojim.
Viac asi nemám čo dodať.