icon

Štvorročný syn neznáša pohyb

juliasb
23. dec 2021

Ahojte, som už zúfalá. Mam 4r syna, ktorý nenávidí pohybové hry, nenávidí loptu, dokonca sa nechce sánkovať, nechce sa bicyklovať,... Keď ho prinútim ísť sa sánkovať spolu, spustíme sa 4 razy maximálne a on si chce stavať zo snehu väzenie pre draky 😒 manžel sa snaží, vymysli hru s loptou hocijakú, zapojím sa celá rodina a on sedí a ak ho doslova neprinutime, nejde. Ak ho prinútime tak ide a tvári sa zduto a len čaká, kedy bude môcť ísť k legu.
Inak je to úžasný chlapec, nepozerá skoro vôbec telku ani mobil, nezanedbavame ho absolútne. Ale on je schopný prežiť iba pri legu celé dni. Keď bol chorý 12 dní, tak sme 12 dní x 12 hodín sa hrali s legom 🙄 a to by bol schopný robiť donekonečna.
Ja mu nemám čo hovoriť, vždy som bola rovnaká. Telesná výchova- tak som si ako dieťa predstavovala peklo doslova. Lenže teraz som dospela a viem ze pohyb je potrebný pre zdravie, chcem aby sa hybal a netuším co s nim. Nemali ste niektorá dačo podobne? Nemáte nejaké triky, aktivity alebo ja neviem? Topiaci sa aj slamky chytá, ako sa hovorí, tak som skúsila napísať.
Dakujem

Strana
z2
nwnw
24. dec 2021

@juliasb tymto nasilim mu to akurat zhnusite. Ved ho zober na prechadzku. Mojmu ,ked poviem, ze ideme 3km do obchodu, tak to prejde. Vidina sladkosti a hraciek 🤣.

lasoli
24. dec 2021

@juliasb no ved a co?Hlavne ho nesilte do niciho.Sused sa naucil az ako 5r bucyklovat.
Proste je taky,mozno nebude nikdy na sport,tak co?

jaskolka
24. dec 2021

Prechádzky sú predsa tiež pohyb. A keď ho baví lego, a neznáša lopty, tak jednoducho ho berte, aký je. Nasilu ho nemá zmysel nútiť a trápiť, že musíš hrať futbal, lebo koniec!
Predstav si, že ty by si rada čítala a nenávidela vyšívanie
Ale okolie by ta silou mocou nútilo brat ihlu a nitky a vysivat, všeličo by robili len aby si výšivala. Ako by si sa cítila?Si dospelá, tak jasne ze by si to odmietla. Prečo dieťa musí robiť to, čo nechce? Lebo "nebude z neho chlap?" 🙉
Ked ma rad prechádzky, choďte na prechádzky
Keď ho baví lego nech sa s ním hra.
Keď nechce lopty, nechajte ich tak

avanka
24. dec 2021

@jaskolka super názor ..mám niekedy pocit,že deti sa posúvajú stále niekam,aby si rodičia dokazovali a nerešpektuje sa ich individualita a osobnosť

annm81
24. dec 2021

@jaskolka Isto ho netreba nútiť do futbalu, ak ho nebaví. Ale prechádzky sú pre dieťa jeho veku absolútne nedostatočný pohyb. To nie je dospelý, ktorému hľadáme pohyb, aby nepribral. Je to dieťa, čo sa ešte len učí ovládať svoje telo. Ako sa na prechádzke do škôlky naučí všetko od rovnováhy po kotúľ, ktorý je dôležitý pri pádoch?

sykoroka_dizajn
24. dec 2021

Presne taký bol od narodenia brat. Len lego, ja som športovala od malička, naši dali aj jeho na rôzne športy ale jeho nebavili tréningy ani loptove hry ani nič. Pritom mal aj ma nadanie na atletiku, behy. Bez tréningu vyhral vždy všetky preteky. Ale on radšej sedel pri legu celé dni a od 2r už skladal to klasické lego - žiadne duplo. Bavilo ho to, pc ani mobilu ešte neboli a keď boli viac ho zaujímalo lego a vláčiky. Ostalo mu to - teraz ma 23 a je schopný rozobrať auto a poskladať, všetko si opraví pritom ho to nikto nikdy neučil. Opraví rádio, žehličku kadečo, minule si zostrojil Bluetooth reprák.

jaskolka
24. dec 2021

@annm81 a azda ty si doma sa schválne učila kotule? Ja pokiaľ viem, som to robila len a výlučne v škole.Alebo spontánne pri hrách v škôlke, blazneni s kamarátmi, bez toho aby mi niekto ukázal, ako padať, alebo niečo také.. určite nie cielene mi rodičia dávali robiť kotule a podobne vonku, lebo musím to robiť.

annm81
24. dec 2021

@jaskolka Samozrejme, že som sa to učila aj doma. Rovnako to učím svoje dieťa. Po prvé, dieťa začne chodiť do školy v 6-7 rokoch a to by teda už kotúľ malo vedieť. Naozaj si sa to naučila v škole? Koľko hodín telesnej výchovy týždenne majú na prvom stupni? Ozaj neviem. Jednu? Dve? Od 45 minút odpočítaj príchod do telocvične, nástup, rozcvičku. Ostane ti ani nie polhodina a 30 detí v triede. Takže koľko týždenne kotúľov spraví dieťa v škole? Jeden, či až dva? A kde sú ostatné činnosti?

Myslím, že aj dieťa, ktoré je zamerané viac intelektuálne než fyzicky je potrebné viesť k pohybu. Sama som bola také dieťa a môj muž tiež. Ale rodičia nás viedli k všestrannému rozvoju.

jaskolka
24. dec 2021

@annm81 neviem, ale skutočne nikdy doma ma nikto neučil, že "takto teraz lahnes a toto a hento a bum, urobíš kotul, takto spadnes, takto máš položiť ruku, nohu" a podobne.
Pritom reálne som potom gymnastiku milovala, robila som aj mažoretku niekoľko rokov.Padať som vedela automaticky od útleho detstva, nikdy som nič nemala marazene ani zlomené, a ako gymnastická mažoretka som sa veru napadala dosť.
A aj na synovi, aký má rok, vidím ze "vie padať" a nikto ho pravdaže doteraz ani nič neučil.
Ale inak telesnú ako takú som nenávidela. Najmä loptové hry, či beh, atletika a podobne.
Su rôzne deti. Nedá sa teraz každé dat do šablóny, že takto a takto musí niečo Robiť.

annm81
24. dec 2021

@avanka Chcieť, aby sa štvorročné dieťa hýbalo, je dokazovanie si niečoho zo strany rodičov? Ja nerozumiem jednej veci - s mnohými malými deťmi matky behajú po lekároch, fyzioterapeutoch, denne cvičia doma a až sa dieťa naučí chodiť, tak začnú na jeho pohybový vývoj kašľať? Veď, čo že polovica detí má nadváhu, že sa zraní už pri pokuse vyliezť po rebríku, že deti už na druhom stupni ZŠ majú problémy s chrbticou...

annm81
24. dec 2021

@jaskolka Tvoje ročné dieťa vie padať na zadok, príp. vystrčiť pred seba ruky, lebo to trénovalo pri nácviku chôdze. Ale rozhodne by nevedelo padnúť pri nehode na bicykli, to ešte musí trénovať. Myslím, že každé zdravé dieťa by malo zvládať základy pohybu a bohužiaľ ich nezvláda. A je to preto, že nemali nikoho, kto by ich správne viedol, pretože každé zdravé dieťa má potenciál, aby ich pomerne ľahko zvládlo. Autorka predsa nehovorí o tom, že núti dieťa do profesionálnej športovej prípravy. Ak ale bude jediný detský pohyb prechádzka v topánkach po rovnom chodníku, dieťa má zarobené na problémy s chrbticou, s kĺbmi, plochými nohami, oslabenými svalmi. Ak ho budú v budúcnosti bolieť kolená, nebude sa hýbať vôbec a tak z neho bude obézny dospelý so všetkými problémami ktoré k tomu patria.

suge
24. dec 2021

Čo by som ja dala za to, aby som so svojím synom mohla stavať väzenie pre draky.🥺😄😅

jaskolka
24. dec 2021

@annm81 napríklad ja na bicykli jazdiť neviem. Ale nemám skoliozu, ani ploche nohy ani nič také.
Ok, jedna vec je pohyb, ale druhá je nútenie do veci, aké dieťa nechce a nebavia ho. Mňa si napríklad mohla by nútiť do neviem čoho, hľadat kopce aktivít, ak som nechcela, nerobila som to. Opačne by som sa skôr zatala a just nerobila, čo chceš.
A pritom som nemala ani nadváhu, ani som nebola "drevo". Len som robila to, čo ma bavilo, gymnastiku. Ale to bolo až tak od 9 rokov. Ale dovtedy rodičia nesaleli a nehľadali milión rád, ako má donútiť hrať volejbal, či skákať do diaľky.Prišla gymnastika, zamilovala som si to a bolo. Bez nutenia, bez prosenia, bez neviem čoho.
Nevravím, že to platí paušálne. Ale rovnako ani ty nemôžeš tvrdiť, že z dieťaťa, aké proste v 4 rokoch nebaví športová aktivita typu lopta, beh, skok, a proste to nerobí, určite bude poleno, alebo 100 kilový tučný nemotornik,aky sa polame pri vylezeni na rebrík.

avanka
24. dec 2021

@annm81 predpokladam, že ten malý nepresedi 10 hodín denne pri legu.skor som to myslela tak,že deti chodia na kopec krúžkov,lebo rodičia chcú..
Ja som tu už písala,že mám syna,ktorý je skôr domased, chodíme na prechádzky,športovať, na turistiku, von denne..niekedy dobrovoľne,ale niekedy musíme zaveliť,lebo keby bolo po jeho,kľudne by od rána do večera sedel pri knihe..a teda obézny nie je , je z neho štíhly chlapček..ale niekedy mminpride také,že nútiť stále,aby robil čo chceme my..necháme mu priestor pre jeho sebarealizáciu,ale samozrejme pohyb je súčasťou dňa a on to vie...
Druhý syn je zase také šidlo,že on by len po vonku lietal..ale každý z nich má inú povahu a je iny
Maminka s týmto problemom musí vybrať zlatý stred..

avanka
24. dec 2021

@annm81 ja som bola ako dieťa samotár a obrovský knihomoli,rodičia mali vyššie funkcie,čiže menej času sa nám venovať systémom,že prechádzky a pod..áno,bola iná doba,boli dní,keď sme lietali po vonku celé dni a ja som mala obdobia,kedy mi stačila kniha a mať čo jesť..mala som miernu nadváhu..teraz mám 40, život..jediný deň si neviem predstaviť bez pohybu,denne športujem na bicykli asom štíhla

juliasb
autor
24. dec 2021

Ďakujem všetkým diskutujúcim za príspevky a rady. Čítam a vidím, že niektoré nepochopili, čo som chcela povedať.
Ja svoje dieťa zbožňujem také aké je a úprimne, je mi jedno ci z neho vyrastie ITckar, smetiar, spevák, prezident alebo bagrista- pokiaľ bude šťastný.
Myslím si však, že bude o kúsok šťastnejší, ak nebude nonstop behať po doktoroch a nemocniciach. (ja som žiaľ už bol 13x v nemocnici a áno, myslím ze zdravým životným štýlom v detstve by sa to mohlo zredukovať aj na polovicu).
Ale to je jedno, proste možno sa mi to nepodarí ale chcela by som ho viesť k zdravému životnému štýlu, nie nasilu. Nasilu to určite nechceme vieme ze by sme mu to zhnusili. Skúšame mu ponúkať širokú paletu pohybovych aktivít a čakáme, či sa mu aspoň jedna nezapaci, ale nič. A áno, dokáže presedieť pri legu 10 hodín. Úplne kludne. Ak bol chory a hral sa s legom 12 hodín v kuse s prestávkou na jedlo, tak aj tak večer plakal, že deň je hrozne krátky a on nestihol dostavať to, čo chcel a musí spat.
Nejde o to, že ho neberieme taky aký je, to absolutne nie. Ide len o to, že podľa nás to nie je zdravé a preto som písala do tejto diskusie, o nejaké tipy a aktivity- co som aj dostala a ďakujem

annm81
24. dec 2021

@jaskolka
@avanka

Vy dve ste si našli cestu k nejakej aktivite neskôr, čo je fajn, ale štatisticky dieťa, čo sa nehýbe v detstve sa pravdepodobne nebude hýbať ani v dospelosti. Autorka píše o malom dieťati - v tejto chvíli je v prudkom vývoji a má najväčšiu šancu využiť svoj potenciál. Preto je od nej správne, že hľadá cestu, ako ho rozvíjať po všetkých stránkach. Veď ho nezapísala na tréning 5x týždenne, ani ho nenúti pred spaním spraviť 50 drepov. Podľa mňa vôbec nešalie. Naopak, chce ho nenásilne priviesť k pohybu, lebo pohyb je dôležitý predpoklad pre neskoršie zdravie. Sú veci, čo môže dobehnúť aj neskôr, ale bude ho to stáť omnoho viac energie a odriekania. Jaskolka, spomínaš, že nevieš bicyklovať. Nie je to škoda? Ja napr. do škôlky, práce a obchodu inak ako na bicykli nejdem. Ušetrím kopec prachov za benzín alebo MHD a 8+hodinové sedenie pri pracovnom počítači vykompenzujem hodinou denne na bicykli. Keby si sa chcela teraz naučiť bicyklovať, už to pre teba bude strašne komplikované, pritom v detstve sa to naozaj dokáže naučiť každé, hoc aj nešikovné dieťa (ak nehovoríme o dieťati s nejakým zdravotným problémom). A pritom bicyklovnie je niečo, čo by podľa mňa mal vedieť každý človek. Rovnako ako napríklad plávať. Plávanie je vlastne perfektný príklad - kto sa ho nenaučí v detstve, v dospelosti má úplne mizivú šancu.

jaskolka
24. dec 2021

@annm81 plávať viem, lyžovať viem. Bicyklovať ma snažili sa x krát naučiť. Vlastne to bolo jediné čo ma nútili robiť. A výsledok bol nulový. Nešlo mi to, nebavilo ma to. A plávať som sa naučila ako 20 ročná...pretože som chcela.
Hovorím len o tom, že nemožno paušálne vyhlásiť, že všetky deti, ktoré nebaví nejaký organizovaný ci kolektívny šport, musia mať na 100 percent v budúcnosti zdravotné problémy, alebo byť nešikovne drevá. Lebo nemusia....

shaola
25. dec 2021

@juliasb a učiteľky v škôlke čo hovoria? súčasťou denného programu v MŠ je aj každodenné cvičenie.. ja v škôlke s deťmi cvičím každý deň, a raz do týždňa mám aj hlavnú aktivitu telesnú. Okrem toho aj tancujeme, zaraďujem telovýchovné chvíľky a rôzne pohybové a hudobno-pohybové hry.. a každý deň (až na malé výnimky) sme vonku, prechádzka a ak sa dá, tak dvor 🙂 ale je super, že ho chceš aj doma motivovať k pohybu, určite na to treba ísť citlivo, aby mu pohyb nebol znechutený 😉

nwnw
25. dec 2021

@juliasb podobny odpor sme mali v rodine s chlapcom. Prosto introvert, co si staval auticka aj 8h vkuse! do radu. Bicyklovat sa ucil v 13tich, plavat asi nevie. Lyze boli boj. Na tenis mal najlepsie predpoklady a po 4x raketu rozmlatil,aby nemusel pokracovat. Zlomilo sa to v 6tich rokoch, kes objavil hokej. Dokonca casom aj futbal a kamarati z hokeja naucili aj bicyklovat. Surodencov ma sportovcov. Asi na neho moc tlacili rodicia,nech sa vyrovna surodencom a on nechcel.

Ja netlacim, no na loptove hry mam doma vysloveny antitalent. Bicyklovanie, plavanie a korcule zvlada od 3 rokov. No chodit sa mu nechce 🙆.

paulinam99
29. dec 2021

@juliasb Nezúfaj. Proste nebude hrať v NHL, zober to ako fakt. Podľa toho čo píšeš, on pracuje hlavou, nie svalmi. Bude z neho možno vedec alebo IT-čkár. Ja takého vysokoškolského IT-čkára mám doma, správal sa veľmi podobne, čo sa športu týka. A už popri škole pracuje pre jednu firmu z USA. 😉

Nechaj ho rozvíjať sa v činnostiach, ktoré mu idú sami od seba. Kupuj mu stále zložitejšie a zložitejšie legá a uvidíš, čo sa z neho "vykľuje", Je chybou dieťa formovať podľa predstáv rodičov. DNA je totiž daná už pri narodení ... 😉

Buď v pohode, nenúť ho do športu, radšej choďte na dlhšie prechádzky cestou na zmrzlinu, či do obchodu s legom.

juliasb
autor
1. jan 2022

Ahojte baby, musím vám napísať, lebo som hrozne šťastná. Taka náhoda sa stala, že sestra si kúpila na Vianoce takú hru na playstation- Just Dance. Tam tancujú postavičky a my musíme s konzolou tancovať ako oni. Syn to videl, začal to tancovať a tancoval 2 hodiny! Od vtedy sa ma pýta, kedy zas ideme za tetou tancovať 🙂 🙂 viem, že ho to možno nebude baviť dlho ale pre mňa obrovitansky úspech, strašný úspech, že niečo pohybové sa mu (aj keby len na chvíľu) zapáčilo 🙂 🙂

evkamotka
3. jan 2022

Teraz keď je vonku takto mokro a zima, chodievame zo škôlky okľukou, aby sme sa prešli. A chodíme s deťmi niečo vybavovať, rozumej kúpiť pečivo, tiež zájdeme oblúkom a je z toho prechádzka.

Môj starší má 4r a bicykel ho tiež nebaví. Páči sa mu 3 kolesova kolobežka, šarkan. Alebo sme vzali normálnu malú gumenú skákavku a tu sme si na školskom dvore rôzne pohadzovali. Aj bublifuk. .možno skúste nie také organizované športy a dobre sú aj tie prechádzky so zamienkami

Strana
z2