Štvorročný syn neznáša pohyb
Ahojte, som už zúfalá. Mam 4r syna, ktorý nenávidí pohybové hry, nenávidí loptu, dokonca sa nechce sánkovať, nechce sa bicyklovať,... Keď ho prinútim ísť sa sánkovať spolu, spustíme sa 4 razy maximálne a on si chce stavať zo snehu väzenie pre draky 😒 manžel sa snaží, vymysli hru s loptou hocijakú, zapojím sa celá rodina a on sedí a ak ho doslova neprinutime, nejde. Ak ho prinútime tak ide a tvári sa zduto a len čaká, kedy bude môcť ísť k legu.
Inak je to úžasný chlapec, nepozerá skoro vôbec telku ani mobil, nezanedbavame ho absolútne. Ale on je schopný prežiť iba pri legu celé dni. Keď bol chorý 12 dní, tak sme 12 dní x 12 hodín sa hrali s legom 🙄 a to by bol schopný robiť donekonečna.
Ja mu nemám čo hovoriť, vždy som bola rovnaká. Telesná výchova- tak som si ako dieťa predstavovala peklo doslova. Lenže teraz som dospela a viem ze pohyb je potrebný pre zdravie, chcem aby sa hybal a netuším co s nim. Nemali ste niektorá dačo podobne? Nemáte nejaké triky, aktivity alebo ja neviem? Topiaci sa aj slamky chytá, ako sa hovorí, tak som skúsila napísať.
Dakujem
Ja som to isté bola. Neznášala som telesnú, loptové hry boli týranie pre mňa, možno preto ze som bola vždy krátkozraka, a okuliare som na TV nemohla nosiť, tak som proste nevidela tu loptu... Ale celkovo okrem gymnastiky nula bodov.
Ani celkovo som nemala pohybové a loptové hry rada, nechápem dodnes prečo to tak ľudí baví, čo na tom je. Futbal je pre mňa "12 bláznov za jednou loptou" a nerozoznam hráča od rozhodcu 😁😁
Keď si chce stavať v snehu, prečo nie? Ved je na vzduchu aj sa hýbe, veď neleží pri stavaní v snehu?
Možno nemá rád tie organizovane hry s pravidlami, obyčajne prechádzky by mu neboli lepšie? Niečo, kde "nemusí" presne niečo robiť (trafiť loptu do brány, odbiť ju a podobne)
@lujza10 áno presne! My už nemáme žiadnu inú hračku, všetky sú na povale. Lebo boli pol roka položené na svojom mieste a ANI 1x sa ich nedotkol 🙂 mne by to vôbec neprekážalo sa s ním hrať iba lego, ani sa nebojím že z neho nevyrastie poriadny chlap, len sa bojím aby bol zdravý, ak bude 20 rokov sedieť na zadku :'(
@juliasb veď ho nechaj, ber ho takého, aký je. Nie každého chlapca alebo muža baví šport. Nechaj ho robiť to, čo ho teší, možno si neskôr, v puberte cestu k športu nájde a keby aj nie, život sa dá prežiť aj bez neho. Mimochodom, čo to znamená poriadny chlap? Veď teraz minimálne polovica mužov doma sedí za PC, alebo leží pred telkou s mobilom v ruke. Časy, keď sa takmer všetci venovali nejakému športu, často viacerým, sú už preč. Viem, že pre jeho zdravie, vývoj by bolo dobré, keby sa aspoň trochu hýbal, ale nútiť ho nemá zmysel. Snažte sa aspoň o prechádzky, možno ho chytí plávanie v lete, uvidíš, ale nesilila by som to.
@juliasb ani nás starší 13 ročný neznáša telesnú,behanie..turistika,bike,skate môže byť,ale nie denne..
Aj teraz radšej sedí doma..čo sa týka Lega..moji na ňom žili od 1,5 roka,nie Duplo,ale klasické, v 9 rokoch už technics..celé hodiny..sú tu,sú to veľmi múdri a šikovní chlapci
Ja som ako dieťa nenávidela pohyb, teraz mám 40,aktívne bicyklujem..behám,korčuľujeme,turistiku jem...to pride
@juliasb tak ma inú fantáziu, vytvára si svoj svet... Nie každý je na šport, neviem, nasilu by som ho nenutila do nejakých aktivít, lebo keď ho to nebaví, tak aj tak nič z toho, a bude to len trápenie pre neho.A pre vás tiež lebo bude to robiť nasilu,s nechutou, možno nervami neskôr..
Možno príde na chuť niečomu, keď bude starsi. Ale keď nie, svet sa nezruti.Ma iné záujmy, bavia ho iné veci. Proste nie každý je "na šport" a nebavia ho nejaké tie lopty, a podobne.
A keď idete niekde len tak na prechádzku? Ako reaguje?
@juliasb veď pohyb má....teda predpokladám že chodíte veľa pešo na prechádzky, vôbec to nemusia byť loptové hry či nejaký šport....ak má rád ihriská, tam má pohybu dosť, vždy sú tam aj naháňačky s inými deťmi....uplne stačia prechádzky, nepoužívať na krátke vzdialenosti auto ale chodiť peši - to je najprirodzenejší pohyb....a je ešte malý, ak bude starší, bude sa chodiť hrávať s kamarátmi von a prídu aj kolobežka, korčule,,,,,
@elizabet173 asi som to napísala nie moc dobre ale ja ho úplne stopercentne beriem a zbožňujem takého aký je. V tom Slovanom spojení 'poriadny chlap'' som len reagovala na komentár vyššie, kde to bolo spomenuté. Mne ide čisto len o jeho zdravie. Ja som presedela 20 rokov na zadku a postupom času to nehodnotím dobre, ani na hmotnosť, ani na držanie tela, apod. Proste sa bojím o zdravie, to je všetko
@jaskolka každý deň chodíme zo škôlky pešo (30 minút), to berie v pohode, berie to tak, že je zvyknutý, asi ani nevidí že by existovala iná možnosť 🙂 ale keď už vidí nás dom tak sa rozbehne, vyzlečie a sadne k stolu k legu a sedí tam do večera kým ide spať. Ráno chodíme autom do škôlky. Chceli sme aj peši ale sme to nedávali časovo
@juliasb ja si myslím že to je ešte skoro v 4rokoch hodnotiť či presedi alebo nepresedi na zadku.. čo by zato niektoré mamky dali ,aby sa aspoň trošku zahralo s niečim dieťa dlhšie ako 2 minúty.. buďte rada ,je to proste kľudas,ma fantáziu, nech si tvorí a robí čo chce..
@juliasb chodí do škôlky? idete ráno pešo? každý de=n sú tam minimálne hodinu vonku a hrajú sa na dvore, teda ja behajú, naháňajú sa, poobede ak pre neho prídeš tiež asi ensedí do večera na zadku ale hýbe sa, či už idete pečo domov alebo sa zastavéte na nákup....teraz je zima, určite toho pohybu je menej ako v lete, ale aj tak sa hýbe...je ešte malý, neboj neskôr budeš rada ak bude chcieť byť doma a nie vonku s kamarátmi, prípadne ti začne píliť uši že chce psa. chce sa ísť kúpať, chce "skejbort"alebo kolobežku lebo chalani majú...a príde na chuť aj lopte....ale na silu sa to nedá...ty tiež nebudeš robiť niečo čo ťa nebaví.....
Vidíš, keď prídete domov tak sa rozbehne k legu, aspoň pre niečo behá 😝... Ja by som ho nechala, nie všetky detičky sú aktívne, pokiaľ mu nerobí problém prechádzka tak si myslím, že je všetko v poriadku. Nemusia byť všetci športovci. Časom možno nájde pohybovú aktivitu čo ho bude baviť. Náš tiež nie je na lopty a podobné hry
Je dobré, že sa snažíš ho nejako dotiahnuť k pohybu. Súhlasím, že bez rozvoja pohybovej stránky na tom môže byť zdravotne podstatne horšie. Ak je fanatik do lega, skúste ho motivovať práve pomocou neho. Dá sa toho vymyslieť určite dosť. Ako prvá myšlienka ma napadlo niečo na štýl geocaching. Kúpila by som od ruky vrece lega a jednotlivé kocky skryla na rôznych miestach, aj ťažšie dostupných - pokojne na strome, nech lezie, pod ťažším padnutým konárom, nech využíva silu, na opačnom brehu potôčika, nech balansuje na kameňoch. Ak máte záhradu, je to jednoduché. Ak nie, choďte celá rodina do lesa, ty so synom. Muž chvíľu napred, aby stihol schovať kocku na jednom stanovišti a kým syn bude zdolávať prekážku k prvej kocke, muž zatiaľ schová ďalšiu kocku. Alebo ak máte pieskovisko, môže tam hodinu lopatovať, aby vyhrabal celý pirátsky poklad.
Alebo olympiáda. Kto rýchlejšie prebehne prekážkovú dráhu, dostane 10 kociek, druhý v poradí 5 kociek, posledný nič. Kto rýchlejšie prejde po lane, kto sa rýchlejšie preplazí na koniec tunela...
@juliasb chápem ťa, ale veľa s tým nenarobíš, je skrátka taký typ. Stačia mu prechádzky, nepotrebuje behať za loptou
@juliasb A co keby tu poobednu cestu zo skolky dako predlzis, nech idete aj hodinku. Pripadne rano sa zaviezt trochu dalej od skolky a tych 15 minut nech sa prejde aj rano. Inak chodza je najlepsi pohyb. Cez vikendy by som chodila na peso do obchodu po daco co zachyba a vymyslala dovody aby chodil aspon hodinku denne
@evica17 ďakujem aj toto je skvelý nápad, skúsim sa nad tým dajak zamyslieť. Mňa len limituje malá dcérka v kočíku, my ideme po neho 30 minút a potom s nim domov 30 minút a na ňu je to už až až, posledných 15 minút často preplace. Plus naša dedina je jedna rovná dlhá cesta s jednou Coop Jednotou, kostolom a krcmou, tak tam sa extra vymyslieť nedá 😬 ale skúsim sa nad tým zamyslieť lebo áno, prechádzky mu nevadia
@juliasb vidíš....môj 5r bicykluje, robí salta, premety, beha, skáče, lieta....ale kresli ako 3r a lego bez pomoci nepostaví a hrať sa s ním ho nebaví. Nemá na to trpezlivosť. Zbláznim sa? Ale vie ísť sam do obchodu a pomáha a postrazi brata keď potrebujem (často lepšie ako manžel) 😂😂
Sú rôzne deti. Možno bude hrbatý ITckar s platom 5000 mesačne 🤷♀️
Aj takí musia byť...
A v škôlke na dvor nechodia? Tam co robí? Nemá tam pohybu dosť?
@juliasb kazdy je iny ja mam 3 synov su uz teraz dospely prostredny hyperaktivny od 2 rokov normalne korculoval od 5 hraval hokej, stale nieco robil kopal loptu nevydrzal ani 5 minut v klude pokial nespal a najmladsi jeho pohyb vonku spocival do 5 rokov tak vzal si loptu a vonku si na nu sadol a sedel tak aj 2 hodiny vstal len vtedy pokial chcel pit alebo nieco pochrumat a teraz jazdi na bicykli stale, jazdi na motorke casto sportuje proste vysportovany chalan ale aby behal za loptou tak to on nikdy nenut ho nech si to lego stavia, ked tak ho vezmi von a ze sa nechce sankovat to ani moji jednoducho radsej stavali snehuliakov alebo sme sa vsetci gulovali vsak si zahrajte spolu nejaku spolocensku hru alebo nech nieco on vymysli
@juliasb Mna este napadlo, my s muzom absolutne nemame radi sport, nebavi nas, nemotivuje. Mame ovela radsej pohyb vo forme fyzickej prace, vidime za tym vacsi zmysel. Neviem, ci mate moznost robit nieco na zahrade, okolo domu alebo niekde inde. Moj maly ma len 2 roky, tiez sa zatial velmi nechyta na sportove aktivity, odrazadlo nezaujem, za loptou par metrov pobehne, na ihrisku vacsinou sadne, preklada kamienky, skuma hracky. Ale robit na dvore, na zahrade, vo vinohrade, to ho bavi. Pokope trosku motyckou, pomoze nosit listy do kompostera, pozalieva rastlinky a podobne.
@marianarem tiež dobrý nápad, inak pomáhať mne ho dosť baví, či už prádlo mi nosí, do práčky hádže, pomáha variť. Možno aj na záhrade niečo by pomohol
Mám takého synovca, je proste po mojom bratovi.. moje deti naopak pohyb milujú a berú ho úplne prirodzené, co sa netajím že má veľmi teší.. avšak si myslím, že pokiaľ má pravidelný pohyb v podobe prechádzky, tak vôbec nerieš.. môže byť že časom do toho príde a bude aj športovať.. pokiaľ má prirodzený pohyb v prechádzkach a dosť cerstveho vzduchu všetko je vporiadku..
Môjho synovca inak pritiahol k pohybu môj syn tento rok, sú to veľmi dobri kamaráti, spolužiaci a prehovoril ho nech začne chodiť na cvičenie čo športujú moje deti.. keďže je tam veľmi správny tréner, chlap čo deti vie viesť, tak tam moc rád chodí aj on a vždy sa tam veľmi vyblbnu..
@juliasb je zrejme taký typ.. môj stredný syn (7) je neskutočne pohybovo lenivý. Ako 4 ročný plynule čítal, vedel všetky štáty sveta spolu s vlajkami ale jeho najobľúbenejšia poloha bola v lehu na zemi posúvajuc autíčka 🤣 vekom zmenil len miesto zo zeme na sedačku a namiesto posúvania autíčok stavia Lego 🤣 neriešim, keď sa ide von tak sa ide, športovec z neho ale veru nikdy nebude. Bežne detské pohybové aktivity mu absolútne nič nehovoria. Každý je iný. Úprimne ja tiež nemám rada pohyb a keby sa dalo kľudne zvladnem týžden ležať s akoukoľvek aktivitou ale bez pohybu 😁
Ahoj. Mám 5 r.syna a nie je pohybovo lenivý, ale skôr taký nezdatný, bicykluje stále s pomocnými a ide na Tom bicykli asi minusovou rýchlosťou, preliezačky dá s "plnými gaťami" , môj je skôr taký poserko, mnohých veci sa boji.
Tam sme ho nahlásili na telesnú a chodí do telocvične raz do týždňa, kde sa hrajú rôzne hry a veľmi rád tam chodí.
My s ním chodíme radšej do lesa a a prechádzky, alebo ihriská.
Ešte ma napadlo, určite su rôzne Lega aj na diaľkové ovládanie, tak mu také kúpiť a šup s ním von.
Zas neviem kedy sa vraciate zo škôlky, ale ak podvečer, tak je asi aj rad že sa môže pohrať so svojím levom. V škôlke je asi 2 x denne vonku, potom predĺžiť prechádzku domov a vybavené. Teraz v zime, pokiaľ je suchá, sa aj tak nedá.dlho byť vonku.
@jankapepe sankovala som sa s ním iba ja. Pri hre s inými dermi- ak nemá na výber tak sa prispôsobí. Ak má na výber (v skupine je ďalšie sedavé dieťa) - tak sa pridá k nemu
V škôlke sa hrá aj s kamošmi- chalanmi-vtedy aj trocha pobeha. Ale hra sa v škôlke veľa aj sam, že si stavia kocky. Tam nemajú lego, tak stavia Duplo 😃

moj ked bol maly neznasal pohybove hry dnes, ked bol starsi zacal s gymnastikou, potom break dancom (ci ako sa to pise) a nasledne skakanie, dnes hoci stale pohyb nepotrebuje ak ho to chyti dokaze behat aj hodku dve po vonku, ci rezervovat si telocvicku a cvicit co ho bavi drzim palceky