icon

Sú špagety s kečupom v materskej škole plnohodnotný obed?

12. nov 2025

Naše deti mavaju v MS špagety s kečupom. Ako rodič, som sa voči tomu ohradila, že to nie je jedlo, ktoré by deťom dalo nejakú výživovú hodnotu a nepovažujem ho za plnohodnotný obed. Pridali sa viacerí rodičia. Dostali sme odpoveď, vraj je toto jedlo v súlade s Vyhláškou MŠ SR č. 330/2009 - podľa nejakych receptúr schválených ministerstvom školstva. Ok, ďalej som neriešila, keďže mi to nestojí za to. A tak som sa nad tým zamyslela, že či fakt toto dakto odsúhlasil ako plnohodnotný obed deťom ...a zaujíma ma váš názor. Tiež majú vaše deti v MS také jedlo? Resp.nieco podobne?

tiezjedna
14. nov 2025
@aurora33

@tiezjedna tak toto je super príklad. Nepáčilo sa ti, odhlásila si. Toto je prístup. Nie ako autorka. Len piští a nič nerobí.

@aurora33 no vieš, ale ja som mala možnosť brať deti zo škôlky pred obedom a byť s nimi doma... Keby som túto možnosť nemala a deti by museli byť v škôlke do poobedia, tak neviem, ako by som postupovala, pretože napríklad u nás sa vlastné jedlo do škôlky nosiť nesmie kvôli hygiene (výnimku snáď mali len nejaké doložené zdravotné obmedzenia).

aurora33
14. nov 2025
@tiezjedna

@aurora33 no vieš, ale ja som mala možnosť brať deti zo škôlky pred obedom a byť s nimi doma... Keby som túto možnosť nemala a deti by museli byť v škôlke do poobedia, tak neviem, ako by som postupovala, pretože napríklad u nás sa vlastné jedlo do škôlky nosiť nesmie kvôli hygiene (výnimku snáď mali len nejaké doložené zdravotné obmedzenia).

@tiezjedna ale aj tak sa mi tvoj postoj páči. Niektoré by len frflali, a deti by aj tak nechali vo skolke.

aurora33
14. nov 2025
@anonym_12b5b1

@aurora33 ze sa mozno viac rodicov zamysli nad stravou svojich deti v skolke a mozno sa casom veci pohnu lepsim smerom.

@anonym_12b5b1 pochybujem. Vidis to aj u autorky, ozvala sa a potom stíchla. A ja som pochválila mamičku, ktorá nebola spokojná so dtvravou vo skolke a riešila to radikálnejšie a teraz ste sa tu do mňa pustili. Takže opakujem, aká osveta?

jana_eyre_2
14. nov 2025
@aurora33

@anonym_12b5b1 pochybujem. Vidis to aj u autorky, ozvala sa a potom stíchla. A ja som pochválila mamičku, ktorá nebola spokojná so dtvravou vo skolke a riešila to radikálnejšie a teraz ste sa tu do mňa pustili. Takže opakujem, aká osveta?

@aurora33 dobre vieš, že nie každý to môže riešiť radikálne a deti stravovať doma, pretože ľudia musia pracovať.. a pokiaľ si správne pamätám zase ženy čo sú doma sú tu bežne veľmi kritizované ako lenivé domasedky, aj keď možno niektoré motivuje práve to (ak si to môžu dovoliť), že chcú aby ich deti mali kvalitnú stravu, ktoru nevedia dosiahnuť v inštitúciách..

z toho všetkého mi vychádza to čo vzdy.. ľudia majú držať hubu krok a byť spokojný že vôbec môžu existovať a nikdy nepozadovat niečo kvalitnejšie..

deniiisia
14. nov 2025
@ninka99865

@anonym_autor v našich jasliach, kde sú deti do 3 rokov majú takú stravu, že vedúcu jedálne by som takoj poslala na preškolenie, otras, sladké, somariny, podľa nás s manželom nevhodne pre najmenšie deti. Ale tak čo nerobíme. Jedine doma sa snažíme ho viesť k pestrej strave. Mali by aktualizovať tu vyhlášku na rok 2025 a vhodne stravovanie v dnešnej dobe a nie z pred socializmu

@ninka99865 ver tomu ze v socializmebolo plnohodnotnejsie a hlavne zdravsie

aurora33
14. nov 2025
@jana_eyre_2

@aurora33 dobre vieš, že nie každý to môže riešiť radikálne a deti stravovať doma, pretože ľudia musia pracovať.. a pokiaľ si správne pamätám zase ženy čo sú doma sú tu bežne veľmi kritizované ako lenivé domasedky, aj keď možno niektoré motivuje práve to (ak si to môžu dovoliť), že chcú aby ich deti mali kvalitnú stravu, ktoru nevedia dosiahnuť v inštitúciách..

z toho všetkého mi vychádza to čo vzdy.. ľudia majú držať hubu krok a byť spokojný že vôbec môžu existovať a nikdy nepozadovat niečo kvalitnejšie..

@jana_eyre_2 pane Boze, ty aj čítaš čo píšem? U nás v skolke/ škole majú deti bežne lososa. Nie všade varia špagety s kečupom. Pokiaľ majú špagety tak su bolonske. Majú aj kopec zeleniny, či strukoviny. Mne to len pride tak, že pokiaľ tu človek všetko nekritizuje, tak bude kritizovaný. Strašne niečo.

aurora33
14. nov 2025
@jana_eyre_2

@jana_eyre_2 schválne som si pozrela jedálny lístok na dnes. Fazulova polievka, brokolicovo zemiakové placky so šalátom z čínskej kapusty. Žiadne buchty, žiadne špagety. Za mňa celkom fajn.

jana_eyre_2
14. nov 2025
@aurora33

@tiezjedna tak toto je super príklad. Nepáčilo sa ti, odhlásila si. Toto je prístup. Nie ako autorka. Len piští a nič nerobí.

@aurora33 veru, čítam čo píšeš - môžeš si po sebe prečítať, označila som ten príspevok 😉 nereagujem na to akú máte stravu v škole vy, reagujem na to ako hovoríš o Tom, že ak sa niekomu nepáči tak to má riešiť tým, že deti bude stravovať doma.. preto som písala, že to nie každý môže a nie každý má v škole/škôlke lososa, to je proste fakt..

aurora33
14. nov 2025
@jana_eyre_2

@aurora33 veru, čítam čo píšeš - môžeš si po sebe prečítať, označila som ten príspevok 😉 nereagujem na to akú máte stravu v škole vy, reagujem na to ako hovoríš o Tom, že ak sa niekomu nepáči tak to má riešiť tým, že deti bude stravovať doma.. preto som písala, že to nie každý môže a nie každý má v škole/škôlke lososa, to je proste fakt..

@jana_eyre_2 a rovnako aj je fakt, že niekto ma v skolke lososa a niekto si môže dieťa zobrať domov, ak nie je so stravou spokojný. Aj to je fakt.

abbey1
14. nov 2025
@aurora33

@jana_eyre_2 a rovnako aj je fakt, že niekto ma v skolke lososa a niekto si môže dieťa zobrať domov, ak nie je so stravou spokojný. Aj to je fakt.

@aurora33 A niekto sa nože pokúsiť to riešiť v škôlke alebo so zriaďovateľom, aby deti mali v rámci možností kvalitnú stravu a tým posúvali povedomie i spoločnosť vpred. Aj to je holý fakt.

aurora33
14. nov 2025
@abbey1

@aurora33 A niekto sa nože pokúsiť to riešiť v škôlke alebo so zriaďovateľom, aby deti mali v rámci možností kvalitnú stravu a tým posúvali povedomie i spoločnosť vpred. Aj to je holý fakt.

@abbey1 ako? Tak že sa raz ozve na rodičku, a potom to nechá tak? Tlieskam. To je fakt.

jana_eyre_2
14. nov 2025
@aurora33

@aurora33 veľmi alibistické tvrdenie..

aurora33
14. nov 2025
@jana_eyre_2

@aurora33 veľmi alibistické tvrdenie..

@jana_eyre_2 ? 😅😅😂😂😂 to iste mozem napisat ja o tvojom tvrdení.

anika
14. nov 2025
@anonym_2e05ea

@anika a sú tie cestoviny s kakaovou posýpkou nutné, keď je toľko detí už v ZŠ obéznych a má pokazené zuby? Nebolo by rozumnejšie keď už cestoviny, tak s tvarohom, aj keď osladeným, ale aspoä bielkoviny by deti mali? Výživová hodnota tých cestovín je nula. To ako keby si napísala, veď ja v podstate nefajčím, iba v sobotu a v nedeľu, počas týždňa vôbec

Inokedy mavaju aj tie tvarohove;)))),
Neboj vyrastie ti dieta aj napriek skolkarskym a skolskym obedom;) dobre bude

anonym_fea2d6
14. nov 2025

@anonym_autor špagety má netrápia vôbec. Neviem ako to je u vás, ale v škôlkach sa konzumuje príliš veľa sladkostí, lebo stále je príležitosť. Narodeniny, meniny (vrátane učiteľov) potom karnevaly, výlety, návšteva knižnice a pod. koláčiky na charitu. No stále niečo. Osobne deťom stále nájdem v skrinke nejaké sladkosti od učiteliek. Minule som išli vyzdvihnúť syna a učiteľka mojej 1,5 rocnej dcere v kociari, dávala do ruky horalku. A u nás sa s tým nedá vôbec nič robiť, lebo rodičia si myslia, ale je to milé a podporujú to. Ak ste takýto rodičia, prosím, uvedomte si, ake je to škodlivé a neskutočne to zvyšuje chorobnosť vašich detí.

abbey1
14. nov 2025
@aurora33

@abbey1 ako? Tak že sa raz ozve na rodičku, a potom to nechá tak? Tlieskam. To je fakt.

@aurora33 Ako vieš? Ty si ŠtB, či? Určite lepšie ako sliedit ako sup po diskusiách a navážať sa do ľudí, ktorí prišli slušne diskutovať.

aurora33
15. nov 2025
@abbey1

@aurora33 Ako vieš? Ty si ŠtB, či? Určite lepšie ako sliedit ako sup po diskusiách a navážať sa do ľudí, ktorí prišli slušne diskutovať.

@abbey1 vsak to ona sama napísala. A vieš čo? Ved ty si sa začala prvá navazat do mňa, tak s tým láskavo prestan.

yanni
15. nov 2025
@deniiisia

@ninka99865 ver tomu ze v socializmebolo plnohodnotnejsie a hlavne zdravsie

@deniiisia ver, ze nebolo. To ca sa vari v sk. Jedalnach, sa varilo aj za totacov. Tie iste jedla, pomazanky, polievky. Zmena ziadna.

anonym_f446be
15. nov 2025
@yanni

@deniiisia ver, ze nebolo. To ca sa vari v sk. Jedalnach, sa varilo aj za totacov. Tie iste jedla, pomazanky, polievky. Zmena ziadna.

@yanni Veľká zmena v stravovaní nastala. Nové recepty, zdravšie jedlá.

yanni
15. nov 2025
@anonym_f446be

@anonym_f446be nie vsade.

anonym_f446be
15. nov 2025
@yanni

@anonym_f446be nie vsade.

@yanni Normy platia všade, neviem z ktorého roku máš skúsenosti.
A máš v profile Nemecko a vyjadruješ sa k tomu, čo je tu. 😂

aurora33
15. nov 2025
@anonym_f446be

@anonym_f446be presne, súhlasim

lienka.7
15. nov 2025
@aurora33

@aurora33 pustili sa tu do teba preto, lebo si niektoré myslia, ze sa svet bude točiť iba okolo nich prianí a výmyslov. A začína to skolkou a pokračuje ďalej len škole, či praci.
To, ze 99% deti by tie ich "zdravé" vymysly, ktorými sa stravujú ony nejedlo, ich v podstate nezaujíma. Nevysvetlis im to, ze tie deti by jednoducho boli hladné. 🤦‍♀️ o nejakých blbych spagetach s kečupom tu píšu ako by to bol nejaký jed na potkany pomaly. Co im bráni, keď prídu zo škôlky im urobiť tu ich bio eko raw šmakocinku? Absolútne nič.

beronsche
15. nov 2025
@aurora33

@aurora33 ak sa ozve jeden rodič v jednej škôlke, nedosiahne nicovate nič..
Ak sa bude ozývať drvivá väčšina rodičov v drvivej väčšine školských zariadení, nastavenie spoločnosti sa časom zmení..
Ale to sa u nás nenosí, väčšinova spoločnosť je nastavená na suchanie nohami...
Nehovoriac o povedomí o tom, čo je zdravé a čo nie.

beronsche
15. nov 2025
@lienka.7

@aurora33 pustili sa tu do teba preto, lebo si niektoré myslia, ze sa svet bude točiť iba okolo nich prianí a výmyslov. A začína to skolkou a pokračuje ďalej len škole, či praci.
To, ze 99% deti by tie ich "zdravé" vymysly, ktorými sa stravujú ony nejedlo, ich v podstate nezaujíma. Nevysvetlis im to, ze tie deti by jednoducho boli hladné. 🤦‍♀️ o nejakých blbych spagetach s kečupom tu píšu ako by to bol nejaký jed na potkany pomaly. Co im bráni, keď prídu zo škôlky im urobiť tu ich bio eko raw šmakocinku? Absolútne nič.

@lienka.7 nerozumiem, na čo je dobré to hrotit do takého extrému, akým je tvoj útočný príspevok...

aurora33
15. nov 2025
@beronsche

@aurora33 ak sa ozve jeden rodič v jednej škôlke, nedosiahne nicovate nič..
Ak sa bude ozývať drvivá väčšina rodičov v drvivej väčšine školských zariadení, nastavenie spoločnosti sa časom zmení..
Ale to sa u nás nenosí, väčšinova spoločnosť je nastavená na suchanie nohami...
Nehovoriac o povedomí o tom, čo je zdravé a čo nie.

@beronsche šúchanie nohami? U našich v jedálni varia zdravo, plus aj doma sa stravujeme zdravo, takže ja sa ozývať nemusím. Kebyže ano, tak sa ozvem. Spokojná?

beronsche
15. nov 2025
@aurora33

@beronsche šúchanie nohami? U našich v jedálni varia zdravo, plus aj doma sa stravujeme zdravo, takže ja sa ozývať nemusím. Kebyže ano, tak sa ozvem. Spokojná?

@aurora33 prečo vzťahujes na seba všeobecne myslený príspevok?
Je predsa logické, že ak sa u vás vari dobre a ste spokojní, ozývať sa v tejto súvislosti nebudete, nie je dôvod.

Lenže autorka témy má skúsenosť inú.
Napísala tu o nej a zle je. Dokonca aj ty ju kritizujes, že čo tu týmto chcela dosiahnuť..
Namiesto povzbudenia, aby sa ľudia v takej situácii spojili a slusne ozvali je tu x príspevkov s kritikou, ktorých ústredná téma je, že co vlastne chce, nech je rada, že je rada a buď nech nevymýšľa alebo dieťa zo škôlky odhlási..
Akoby kritika nebola akceptovateľné, nech je akokoľvek vhodná.

jana_eyre_2
15. nov 2025
@beronsche

@aurora33 prečo vzťahujes na seba všeobecne myslený príspevok?
Je predsa logické, že ak sa u vás vari dobre a ste spokojní, ozývať sa v tejto súvislosti nebudete, nie je dôvod.

Lenže autorka témy má skúsenosť inú.
Napísala tu o nej a zle je. Dokonca aj ty ju kritizujes, že čo tu týmto chcela dosiahnuť..
Namiesto povzbudenia, aby sa ľudia v takej situácii spojili a slusne ozvali je tu x príspevkov s kritikou, ktorých ústredná téma je, že co vlastne chce, nech je rada, že je rada a buď nech nevymýšľa alebo dieťa zo škôlky odhlási..
Akoby kritika nebola akceptovateľné, nech je akokoľvek vhodná.

@beronsche ja si myslím, že je tu pár užívateliek z trollych farm, pretože úplne v každej téme vyfabuluju niečo aby sa mohli hádať a predlžovať diskusiu.. úplne každá téma rovnaký modus operandi, je jedno o čom to je - vždy prídu s opačným názorom, vždy prídu pichať ak si myslí niekto niečo iné ako ony a ešte sa tvária urazene.. niektorí to proste musia mať v popise práce, pretože neverím že naozaj existujú ženy ktoré nemajú vôbec žiadnu sebakritiku..

anonym_040c82
15. nov 2025

Podľa mňa stravovanie v MŠ na Slovensku je katastrofálne. Aj alergologička ku ktorej chodím so synom povedala že to všetko je len hra na zdravé stravovanie.
Aspoň u nás v MŠ je to tak že každý deň chlieb, špagety s kečupom každé dva týždne. Vkuse niečo s paradajkovým pretlakom alebo základom, mlieko v hocakej podobe (sama alergologička mi povedala že to sú najväčšie alergény a v dnešnej dobe je veľmi veľa detí alergikov) , vkuse zemiaky , múčne jedlá.. ja keď vidím jedálny lístok chce sa mi vracať.

anonym_f446be
15. nov 2025
@anonym_040c82

Podľa mňa stravovanie v MŠ na Slovensku je katastrofálne. Aj alergologička ku ktorej chodím so synom povedala že to všetko je len hra na zdravé stravovanie.
Aspoň u nás v MŠ je to tak že každý deň chlieb, špagety s kečupom každé dva týždne. Vkuse niečo s paradajkovým pretlakom alebo základom, mlieko v hocakej podobe (sama alergologička mi povedala že to sú najväčšie alergény a v dnešnej dobe je veľmi veľa detí alergikov) , vkuse zemiaky , múčne jedlá.. ja keď vidím jedálny lístok chce sa mi vracať.

@anonym_040c82 U nás je jedálny lístok výborný. Veľká spokojnosť. Škola, škôlka top.