icon

Sú všade na dedinách škôlky v lete len 2 týždne?

brna1989
5. aug 2019

Ahojte maminy,idem sa spýtať,bývali sme v meste,bude rok ,čo sme na dedine.starsi syn 5rokov chodí do škôlky do mesta,kde máme cez prázdniny prázdninové škôlky plne 2mesiace.avsak tu na dedine je škôlka len 2tyzdne z dvoch mesiacov .
Ostala som prekvapená,vôbec som netušila ,že na dedinách to takto chodí.mam totiž 4mesacnu dcéru a rozmýšľali sme ,kde ju dáme do škôlky,keď bude mať 3roky a táto info ma zarazila,že škôlka funguje v lete len 2tyzdne.nrnemam babky k dispozícii a toľko týždňov voľná v lete nepripadá do úvahy.je to na všetkých dedinách takto?dakujem

eliska13
6. aug 2019

@dudos tak sa cíti veľa žien buď rada za takú pracovnú dobu a blízko prácu.Syn podrastie a môžeš mať inú pracu

mogaa
6. aug 2019

@tomilu711 viem že nemôžu zatvoriť celú triedu v prípade že je učiteľka chorá...to som písala na margo toho ak škôlka nemá voľnú učiteľku na zastupovanie...učiteľka nevie zhodnotiť zdravotný stav - ak matka prinesie papier od lekára že dieťa nie je infekčné a dieťa má sopel - musí ho zobrať....kamarátka tak mala syna - od kedy nastúpil do škôlky mal v kuse sopel, najskôr ho nechávala doma, potom s ním chodila po vyšetreniach-alergolog, imunológ, pediater.....Nakoniec jej doktorka povedala kludne nech ho dáva do škôlky že nie je infekčné🙂malému pomohlo až vybratie nosných mandlí

lenka2710
6. aug 2019

@brna1989 ja bývam tiež v meste a škôlka je len cez jul,aj na dedine odkiaľ sme sa prestahovali,bola tiež celý júl! Ale viem ze v druhom meste sú dve,tak jedna je cez jul a druhá zasa cez august

lenadka
6. aug 2019

@hettinka súhlasím s tým, že v lete môže byť škôlka zavretá, ale nie celé dva mesiace. Súkromné jasle kam chodil malý mali povinnú odstávku dva týždne. Vtedy maľovali, dokonca stihli prerobiť kuchyňu. Školák somnou vydrží aj v práci ak musím a mám papierovanie, jasličkár a malý škôlkar to nedá. Potrebuje aby sa hral, venovalo sa mu, potrebuje cez obed spať.

stela01
6. aug 2019

@tomilu711 ja som nepísala o šupnuti , to už si prekrutila .

Dieťa odprevádzam do triedy .

Stále to nemení nič na tom aby každý rodič zhodnotil stav svojho dieťaťa aj keby učiteľka debatovala 2 minuty s každým ona je tá zlá ? Ktorá to decko neotočila domov?!
Učiteľka môže odmietnuť vziať dieťa do škôlky , neviem ako u vás ale ja keď som xy x bola svedkom hádok učiteliek a rodičov , ja by som to nerobila ani za svet toto povolanie .

wieruska1
6. aug 2019

Ja nechcem byt zla ale prazdniny vzdy boli a budu. Len mamicky na to asi zabudaju. Ved terminy su jasne milion rokov dopredu. Co tak trosku sa pripravit? Mozno s inymi mamickami, kamaratkami, alebo su aj denne tabory pre skolkarov. Je tolko moznosti, len sa tomu treba povenovat a brat situaciu aka je.

martas77
6. aug 2019

aj u nás len 2 týždne, alebo ani jeden. Aj to sa stáva že je celé prázdniny zatvorené...

terezka1947
6. aug 2019

@wieruska1 no....my skolku sukromnu mame vybavenu uz 2r,este v aprily. Problem nie je vybavit dopredu,problem je,zaplatit vsetky tabory,sukromne skolky-teda,nie problem,lebo.clovek to zaplati,kedze inu moznost nema. Ale ide o to,preco niektore skolky si vytvaraju svoje prazdniny...
Nefunguju cez jesenne,ci zimne prazdniny...
A vtedy je tazko pokryt cely rok dvoma ludmi a dovolenkami. Clovek musi zazit.

lenadka
6. aug 2019

@wieruska1 nie vždy sa to dá. Ja som počítala s tým, že moji rodičia postražia vnúčatá aspoň dva týždne počas prázdnin. A stalo sa nečakané, otcovi diagnostikovali onkologické ochorenie. Po chemoterapii máva nežiaduce účinky, c ale dalo sa, no ako nasadili biologicku liečbu mal akútne stavy. Takže mi babka volala s plačom v strede týždňa prídi si pre deti. Toto sa nedá naplánovať. Zohnať opatrovanie tu u nás vôbec nie je jednoduché.

wieruska1
6. aug 2019

@terezka1947 ja chapem ze to je tazke ale niektore mamicky by radi poslali deti do skolky este aj cez sviatok a vikend. Studenti su doma, urcite by niekto rad postrazil. Ja mam skor pocit, ze ludia tak nejako prestali hladat sposob ako sa nieco da a radsej sa vyhovoria na system. Tiez nemame babky nikoho a davame to. Skola ma 3 mesiace prazdnin a nepisielame ani skolkara , ale je pravda ze v lete viac menej zarabame na reziu. Na nic ine

bobo1983
6. aug 2019

Aj u nas len 2t v juli...ked mladsi chodil do sukr jasli, fungovali cele 2 mes a aj ked chodi uz do statnej skolky, cez prazdniny moze ist do jasli, s tym nemaju problem...no teraz som na materskej, tak to mame vyriesene...podla mna by sa mohli vystriedat okolite skolky, co sa tyka otvorenia pocas prazdnin...raz jedna 2t, potom dalsia atd.

siska53
6. aug 2019

@brna1989 tak das deti na prazdniny babkam.. ja som.sice z mesta, ale skolka funguje vzdy len mesiac. A dokocna predškoláci mozu chodiť len necele tri tyzdne v auguste ( nasa vzdy funguje v auguste), lebo ze aby mali odstup od skoly..
Existuju rozne sukromne skolky formou denneho tabora, tiez sme takto malu riesili.. a aj skolakoc treba poriešiť.. tak na striedacku babku, tabory, nasa dovolenka..

eliska13
6. aug 2019

@terezka1947 aj u nás sú zatvorené škôlky nie je zaujem.

tomilu711
6. aug 2019

@siska53 a co ked babky este pracuju? 😁
Presne preto nemozem dat maleho k babkam...

0silvia0
6. aug 2019

@tomilu711 ale babky majú tiež pridelenú dovolenku, tak aspoň jeden týždeň babka, jeden týždeň dedko by si mohli rezervovať pre svoje vnúčatá. Samozrejeme pri dobrých rodinných vzťahoch. Vnúčatá sú malé len chvíľu, toto si mnohí starí rodičia neuvedomujú, puberta príde veľmi rýchlo a potom už varovku pre deti netreba. Keď treba, je fajn keď sa rodina trošku spojí a pomôže, hlavne počas letných prázdnin. Letné prázdniny si majú deti užiť, oddýchnuť si, v škôlke a v škole budú celých 10 mesiacov. Tiež sme mali malé deti, tiež mi rodičia vtedy pracovali, a dokonca moje deti majú len jeden pár starých rodičov, takže nejako sme to vždy vyskladali, ale moji rodičia boli vždy ochotní, nemusela som ich prosiť, sami radi postrážili...

terezka1947
6. aug 2019

Keby sme nehladali riesenia,asi tazko by sme to zvladali....zvladame.

evittam
6. aug 2019

@wieruska1 Samozrejme. Ako si zariadis tak mas. Ale pri predstave mat dve deti povedzme 7tyzdnov v dennom tabore -to mas u nas cca 1680-2100Eur. Teda zarobím veľmi dobre ale to by sa mi naozaj neoplatilo ist ani do práce.😀😉

terezka1947
6. aug 2019

@evittam vidim,ze kto ma realne skusenosti,chape

evittam
6. aug 2019

@0silvia0 Nie každý ma babky a dedkov.

wieruska1
6. aug 2019

@evittam prestriedat sa s muzom, kamaratkou, svagrinou, v idealnom pripade so starymi rodicmi. Mam 2 deti. Letne prazdniny 3 mesiace. Vzdy sa da. Len treba planovat a kombinovat.

evittam
6. aug 2019

@wieruska1 Ja to mam zariadene. Len to našťastie vychádza zatiaľ ako to vychádza. Ale ak by nie tak u nas jedine tábory, denne centra,....
Ak by muz bol cele leto mimo tak bez šance, svagrina tu nežije, kamosky su rady ked vykryju svoje, stari rodičia nie,....

0silvia0
6. aug 2019

@evittam ja viem, ale ja som písala konkrétne @tomilu711 (reč bola o pracujúcich babkách) , nie všeobecne😉

terezka1947
6. aug 2019

@wieruska1 😁😁😁😁😁to je super,ze to.ty vies a mas velku rodinu,ale este ten tvoj vzorec nie je vseobecny. Co sa da u teba,nemusi u ineho. Nevidim,ze by sa tu niekto.stazoval.....ale fakt je,ze niektori rodicia to maju tazsie. A nie je na vine ich nesikovnost,ci neschopnost. Bohuzial....kazdy mame nejaky svoj udel. A kazdy bojuje. Ale mali by sme byt mierni v davani vseobecnych rad,ked nie sme v kozi inych.

siska53
6. aug 2019

@tomilu711 a co myslis? Ako to riesili nasi za socika? Babky si pobrali dovolenky a boli s nami na striedačku, nasi tiez a plus tabor.. inak to neslo..a ako sme mohli byt sami, tak sme boli

lubomir_j
6. aug 2019

Ahoj. My sme v takej vacsej dedinke a tu je skolka mesiac otvorena a mesiac maju volno-vraj zo zakona vykonavaju sanitu. Ten mesiac sa nam vykryt este ako tak da. Syn ale ide do skoly a co budem robit s nim buduce leto ozaj netusim😂😂

wieruska1
6. aug 2019

@terezka1947 myslim, ze si ma nepochopila. Prazdniny vies dopredu, je ich vela? Je to je fakt, ale da sa na ne pripravit. Pozri tieto este neskoncili a ja uz chystam excel tabulku na tie dalsie 😉 ano trochu skoro, ale radsej sa bat ako sa zlaknut. Myslim ze moja rada hladat a premyslat vopred je aspin trosku uzitocnejsia ako “plakat” ako sa to neda. Mozno neda ale musi.

brna1989
autor
6. aug 2019

@lenka2710 myslím si,že mala by byť taká možnosť,veď nie každý má ozaj prác.dobu,aby to zastresil.

mooonika1975
6. aug 2019

@tomilu711 pozor , momentálne vaše deti prežívajú boom alergií, takže ak aj upozornim rodiča, tak ma alergiu, donesie papier od obvodného . A ďalšia vec, od zroadovatela nám bolo povedané, že nie sme lekári, tým pádom nemôžeme zhodnotiť stav dieťaťa. Tak ako? Kto je oprávnený posúdiť a vpustiť dieťa? Jediny človek a to je rodič a ten je najhorší, lebo to dieťa tam nechal trpiet.a písať tuozes čo chces, ja som tam, vidím to,. A jasné, ty si iný rodič. Ja som svoje deti dala do škôlky na jeden rok, aj to doobeda, mám deti, uskromnili sme sa a bola dom s nimi dlhšie, aby som sa o SvVOJE DETI postarala SAMA, nie inštitúcie, štát, babky,csesternice a podobne. A DALO sa to.

2231987
6. aug 2019

U nas je tiez skolja otvorena 2 tyzdne

brna1989
autor
6. aug 2019

Psychohygiena a oddych od škôlky,ja som za.ale keď je škôlka na prázdniny otvorená len 2tyzdne,ako má človek,čo nemá babky ani tety,vykryť zvyšných 6tyzdnov a nehovoriac o tých prázdninách počas celého roka.je to nemožné.a presne ako tu už jedna mamina písala,na letnú dovolenku už ti voľno neostane..