Sú všade na dedinách škôlky v lete len 2 týždne?
Ahojte maminy,idem sa spýtať,bývali sme v meste,bude rok ,čo sme na dedine.starsi syn 5rokov chodí do škôlky do mesta,kde máme cez prázdniny prázdninové škôlky plne 2mesiace.avsak tu na dedine je škôlka len 2tyzdne z dvoch mesiacov .
Ostala som prekvapená,vôbec som netušila ,že na dedinách to takto chodí.mam totiž 4mesacnu dcéru a rozmýšľali sme ,kde ju dáme do škôlky,keď bude mať 3roky a táto info ma zarazila,že škôlka funguje v lete len 2tyzdne.nrnemam babky k dispozícii a toľko týždňov voľná v lete nepripadá do úvahy.je to na všetkých dedinách takto?dakujem
Syn mal 7 týždňov prázdnin ... vedela som to cely rok .
4 týždne denný tabor 3 sme si rozdelili ... inak sa to nedalo .
Naše babky išli do dôchodku skôr ako sú dnešné babky , aj dôchodkový vek sa posúva .
Nič nieje tak ako bývalo pred xy r.
@wieruska1 ale ved ja neplacem....uz som pisala,ze ja mam uz 2r od aprila vyriesene letne prazdniny...pisem,ze nie je lahke ich vykryt. A ja tabulky excelove nema,no kedze sme na deti iba dvaja a obaja pracujeme,vieme,resp.mysime to vsetko zvladnut,lebo ina moznost nie je. ....a nepostrehla som,ze by tu niekto vyplakaval.
Ci mas pocit,ze vyplakavam?sice ano....vyplakavam,rodicia chybaju....ale kto nezazil,nepochopi.
@veronikaszabova aspoň tie 4tyzdne,keby mal každý možnosť,lebo ozaj ten rodič nemá toľko dovolenky a robiť musíme a chceme.ked na tých dedinách niekedy nevyjde ani jeden týždeň,to je sila..vykryť to,bez pomoci blízkych je u nás nemožné.
@0silvia0 no ja sa veru tiež nechystám opatrovať cele prázdniny vnúčatá. Týždeň možno OK, ale teším sa na kľud a že budeme s mužom môcť cestovať a nie cele prázdniny si striedať vnúčatá. Ak sa v 65-ke statstne dožijem dôchodku a budem ešte vedieť udržať myšlienky a moč 😂
Toto čisto hypoteticky, ešte žiadne vnúča nemám, ale aj tak...
Moje deti tiež nikto nebavil cele týždne, babky pomohli skôr cez rok pri chorobe, alebo zatvorenej škôlke z nejakých nejasných dôvodov ( napríklad práve v týždeň, ked som bola v pôrodnici škôlka zatvorená pre “jarne prázdniny” 🤔)
Ešte predtym, ako prestanem sledovať túto diskusiu , prosím, nech sa páči, je nás malo, učiteliek, nikto to robiť nechce, predpokladám, že kvôli rodičom, aj plat je výrobný, cca 500euro, takže šup šup, budete mať 6 -7 týždňov prázdniny. Poďte do našich radov. 😅😅😅
@0silvia0
Moja mama vychovala 6 detí, zatiaľ má 8 vnúčat, má 60 rokov, v práci je do 16.30.
A kedysi ked to bola bežná vec že starí rodičia varovali vnúčata, ako ty vravíš by už dááááávno bola na dôchodku....
Teraz keď má dovolenku tak, sme radšej keď si niekam ide oddýchnuť...aj s otcom.
Určite jej nepleskneme na stráženie 8 vnúčat, či má si vybrať ktoré povaruje?
@mooonika1975 Nie, vdaka. Ale podľa toho ako reagujes niet nad teba ako matku ci učiteľku.
@evittam aj ty mne sa páčis😍
@hettinka no to ani ja celé prázdniny, ja chcem tiež žiť, ak náhodou udržím stolicu a moč v dôchodkovom veku😂😂 Ale nejaký týždeň - dva by som si s vnúčaťom možno rada užila a urobila mu program. Tiež vidím, že vnúčatá zbožňujú starých rodičov hlavne v škôlkárskom a mladšom školskom veku, potom už ani nechcú veľmi s nimi tráviť čas. Čiže ak sú rodinné vzťahy v poriadku, rodinná výpomoc počas letných prázdnin môže byť príjemné spestrenie pre každého, či už pre vnúčatá alebo starých rodičov...
@martas77 jaj, bože, zasa zo mňa nerob osobu, ktorá veľmi radostne privrie 10 vnúčat na jednu babku. Toto je tvoja situácia, každý má situáciu inú. Ak ty máš deti cez prázdniny vykryté, tak problém možno nemáš. Ak niekto problém má, tak by mu pomohol aj jeden týždeň, keby by babka pomohla. Ale určite nie štýlom, že hodíme k nej 8 vnúčat na celé prázdniny, nechápem, prečo to hrotíš do extrému. Jedna babka a 2 vnúčatá na týždeň by sa dali, nie? Za ochoty babky, za jej priaznivého zdravotného stavu atď. Niekto si trúfa, niekto nie, ak si niekto trúfa a chce sa venovať vnúčatám, prečo mu to nedopriať?😉
@hettinka áno ,každý má dovolenku,ale keď máš vykryť 8tyzdnov+pomedzi celý školský rok,asi ťažko.ja sa nesťažujem,ja len konštatujem,že som si myslela ,že aj na dedinách fungujú zberné prázdninové škôlky celé leto.clovek by si to vedel lepšie rozdeliť .
Máme veľmi vysokú hypotéku,preto musí byť ešte nejaké roky v zahraničí.ano,vybrali sme si to my.
Ja len vravím,je to veľa,zatvorená škôlka celé prázdniny.
Na margo babiek,moja mama ma 6vnucat a je typ,že sa teda nepotrha o stráženie,je to typ,sama si chcem oddýchnuť a nie mať na krku stále nejaké vnúča.hold,je to tak..viac babiek nemáme.su aj take rodiny.ze babky neskaču od radosti,že sa majú starať o vnúčatá.ja viem,že svojim deťom pomôžem ,ako budem vedieť aj s manzelom.ale my ako babky tiež budeme musieť makať,lebo je doba ,že máme hypotéky do vysokého veku.ale pomôžeme,je ťažká doba v tomto.
@hettinka toto sa dopredu nedá riešiť, tieto veci sa riešia za pochodu. Ak ma raz moje dieťa požiada, že potrebuje vypomôcť s vnúčaťom na týždeň, dva cez prádzniny a budem toho zdravotne a psychicky schopná, tak mu to určite neodopriem. Tak isto, ako to neodopreli moji rodičia mne. A to som nikdy im deti nenatrepala na celé prázdniny, veď sme mali s manželom dovolenku, nejako sme to vždy dokázali pokryť. Ale moji rodičia nikdy s týmto nemali problém, vždy veľmi radi pomohli, našťastie...
@brna1989 ak je muž v zahraničí a babky nie sú musíš mať jedine opatrovateľky, či inú maminu na RD, ktorá postráži.Neviem ako u Vás, ale u nás sú súkromné škôlky, ktoré v lete, keď majú málo detí robia denný tábor s deťmi výlety a tak. ..susedka tam dala teraz 3 ročnú 120 eur za tyzden.
@eliska13 konečne pekne napísaná odpoveď aj s riešením .niektoré mamičky si myslia..bože babky ti nepostrazia...no nie ,asi by som tu nepísala,keby postrážili .budeme musieť poriešiť takto,možno sa nájde aj susedka ,s ktorou prestriedame a možno sa manžel vráti.tolko veci sa ešte môže zmeniť.ale odpoveď typu,čo si čakala a bože babky ti nepomôžu,veď to je normálne má fakt vytačaju.
@martas77 ono je to spôsobené viacerými faktormi, inak sa žije, starí rodičia sa stávajú starými rodičmi v neskoršom veku, buď ešte pracujú alebo idú neskôr do dôchodku, takže asi sú takí unavení, že nemajú jednoducho energiu na malé deti. Poprípade majú vlastné letné aktivity, relax, kúpele, málo dovolenky atď. Keď to tak čítam, tak som mala vlastne šťastie, že mi rodičia veľmi radi postrážili deti a dokonca to sami chceli 😔
@brna1989 no ideálna by bola mamička v rovnakej situácii a ideálne ak by to bola mamina spolužiaka/spolužiačky jedného z tvojich detí. To by sa deti aj zahrali, týždeň by boli cez deň u vás, týždeň u nich miesto škôlky... na jednej strane vykryté prázdniny, ale na druhej strane strážiť cuzdie dieťa navyše, celkom by to mohlo byť na nervy...
@brna1989 ahoj ak je dedina blizko mesta na tie dva mesiace by som si dojednala sukromnu skolku v meste alebo detsky klub ci MC. V lete maju taky hraci rezim akoby denny tabor.
Potom je moznost tety, nejakej byvalej ucitelky, detskej sestry na dochodku, studentky pedagogickej skoly a pod co si rada privyrobi. 200e ale ratak ako minimum na mesiac.
Starsie deti 1.st. ZS - prazdniny su 9 tyzdnov😉
Tabory denne cez CVC, detske organizacie, zvyknu aj nabozenske obce robit, niekde su aj primestske tabory za mensi peniaz.
Spojit sa dve, tri mamky a navzajom si postrazit deti
Capnut inzerat na pedagogicku skolu, ze hladas
Ak ste veriaci tak aj vramci farnosti na nastenku v kostole.
Nam tento rok pomohol aj ten rekreacny poukaz, mohlo mat kazde dieta o tabor viac.
Jarne prazdniny riesim vzdy dennym taborom cez cvc.
My starych rodicov mame, ale zdravotne aj vekom proste vidim ze nevladzu, este sa,staraju aj o prababku, tak deti tam su len v nevyhnutnych pripadoch ako posledna moznost.
A to este moze byt dieta casto chore, ci vyzadujuce troska vacsiu starostivost a to je tiez celkom zabava poriesit.
@0silvia0 uvidíme ,ako sa zabyvame,byvame necelý rok .je to predsa aj zodpovednosť mať cudzie dieťa na starosť.ja možno nájdem prácu,ako som mala pred materskou,od 9ej do 15ej,sviatky a víkendy voľné.prazdniny ,čo sú cez rok som tiež mala voľno.mozno sa mi zasa pošťastí .ja som jednoducho len myslela,že ako v meste,tak aj na dedine fungujú prázdninové škôlky..to je celé,na čo som chcela poukázať v tejto téme.
Že je to pre mňa novinka a nevedela som o tom.
@brna1989 zas si nemysli, ( ja mam tiez len mojich rodicov k dispozicii), ze moja mama bude mat dve deti cele prazdniny,.. to teda nie.. viem, ze uz je aj unavena,otec detto, casto ich ma aj pocas chorob alebo ich vybera, ked ja nemozem alebo som.chora.. muz zvykne dlho robit, casto nestíha, aj ked tu uz prislo k zmene a skor moze.. ako predtym mohol...
Mi napadlo, kamoska riesi choroby a aj niektore prazdninove dni homeofficom, ak mas taku robotu ,ze sa ti da a mozes ju robit vtedy, ked sa ti da a vyhovuje... Aj to je riesenie.. ze porobis po veceroch, nociach a den je vas.. ona tak zvykne..

@wieruska1 ja by som si rada urobila dopredu rozpis,len manžel v zahraničí a bábky nie sú.ale áno,ten kto má možnosť to určite tiež takto byal poriešiť .to je môj problém,že nemám pomoc.