icon

Syn má 4 roky a je drzý

jozkovamamka
27. júl 2023

Dobrý deň. Skúste mi napísať svoj názor.
Keď som doma s malým sama,niekedy ani neviem že ho mám, je veľmi samostatný. Problém je, keď príde návšteva. Skáče mi do rozhovoru, nevie sa zastaviť, kričí, uputava pozornosť .... Ako vysvetliť dieťaťu aby bolo ticho? Vždy keď má byť ticho vtedy chce spievať. Aj v kostole si spievať chce.
Ku babke (80 r.) Je veľmi neuctivi, kričí na ňu, že má ísť preč,že ju nemá rád. Úplne sa hanbím. S manželom sa nehadame, vôbec po sebe nekricime.
Ja som tehotná, vysvetľujem mu, že čakáme bábätko, a on mi povedal že chce aby bábätko sa nenarodilo a udrel má po bruchu. Včera mi až z toho do plaču bolo. Zmení sa to niekedy??? Mali ste doma niečo podobné???

beata_k
27. júl 2023

@rebrambora Hranice ano, ale bit deti, ze raz mu dam a zapamata si navzdy? To vazne? To co ho chces, remenom?

zuzinka888
27. júl 2023

@beata_k ved toto, nech si zapanata navzdy- ( to, ze udierat mozu ti silnejsi) a ked sa situacia obrati, ze ona bude ta slabsia tak jej syn vrati- ved nie nadarmo- co sa za mladi naucis- v dospelosti najdes. Mediami nedavno prebehlo ako muz 50 tyral a bil svoju 80 rocnu matku. Dam obe ruky do ohna, je ho to ona naucila, ze ho ako decko mlatila a to ja mam rada svoje ruky .

beata_k
27. júl 2023

@zuzinka888 Ja si neviem predstavit tak zmlatit svoje VLASTNE dieta, ze si jednu bitku zapamata. To by som ho fakt musela remenom. Chore.

doriiis
27. júl 2023

A najlepšie je,že akonáhle niekto v takejto diskusii spomenie,že dostal a dal v živote výchovnú po zadku tak sa to zvrhne na to,že sa bijú deti do bezvedomia pomaly.

thoughtfulweirdo
27. júl 2023

Vždy sa v takejto téme objaví niekto, kto tvrdí, že v detstve znášal fyzické tresty a teraz je úplne v poriadku... Akurát až na to, že pokladá plieskanie a capanie za výchovu 🙂)
Všetkým je jasné, že takéto správanie si nijaký rodič neželá a nie je ok. Existujú však rozdielne spôsoby, ako sa k želanému správaniu dostať. Áno, do určitého veku to ide aj tvrdo, nadvládou fyzickej prevahy, behavioristicky. To je ľahké. Zvýšiť hlas, skríknuť, zobrať hračku, zakázať telku, prípadne zavrieť do izby. Netreba sa ani zamýšľať, ani ovládať, ani vlastne nijak pracovať. Sú však aj rodičia (vďakabohu!), ktorí vedia, že akékoľvek neželané správanie je len komunikácia o probléme a nie skutočný problém. K tomu sa treba dostať a nie, nie je úlohou škôlkara to správne odkomunikovať, je úlohou rodiča na to prísť a adresovať ten skutočný problém.

thoughtfulweirdo
27. júl 2023

Autorka, začala by som v prvom rade tým, že by som sa syna spýtala na dôvody. Prečo nemá rád babku? Prečo chce v kostole spievať zrovna vtedy, keď je tichý moment? Niektoré deti v tomto veku už vedia ako-tak zdôvodňovať. Kým to nešlo, riešila som to u nás vramci hry. Dieťa spolupracovalo, lebo ani netušilo, že ho skúmam a vyzvedam 😃 zobrali sme zvieratká, bábiky, autíčka, gombíky, čokoľvek a zahrali tú kritickú situáciu, ktorá sa odohrala skôr. Ja som bola to neukáznené dieťa, dieťa bolo rodič a nechala som voľný priebeh, ako bude v hre situáciu riešiť. Tak mi dala občas úplne jednoduchý návod, čo vlastne vtedy potrebuje. A teda ešte predtým, než sme pristúpili k takejto hre, musela vybiť energiu, behať, skákať, vydivočiť sa, aby mala toto naplnené a mohla sa sústrediť. Pochopiteľne, nie je to nijaké instantné riešenie a nie vždy to fungovalo na prvý krát. Nie vždy mala náladu hrať sa, nie vždy sa vydržala hrať v relatívnom kľude, nie vždy som z toho dokázala niečo použiteľné zobrať, nie vždy som ju pochopila. Ale v tie razy, kedy to fungovalo, to bolo úplne úžasné jednoduché a láskavé riešenie niečoho, v čom som predtým bola bezradná.

katka700
27. júl 2023

@jozkovamamka Prepáč ale nejako je ťažké uveriť že máš doma anjelika ktorý sa s príchodom návštevy mení na diabla. Zamysli sa či syn nie je drzý a protivny aj k tebe lebo si ho nechala. Keď si s ním doma sama už to tak nejak nevnímas. Keď príde návšteva zrazu vidíš kontrast medzi spoločenskymi očakávaniami ako sa má vychovane dieťa správať a realitou. Môžem sa samozrejme mýliť a všetko čo píšem je možno ovplyvnene tým že mám v okolí príklad tutuli mutuli matere ku ktorej sa teraz pán pubertak správa ako k poslednej handre.
Úlohou rodiča nie je skúšať všetky možné nevychovy a chvastat sa aké sme moderné vo výchove oproti tej hroznej generácií pred nami. Zodpovedný rodič dieťa vychováva tak aby sa vedelo zaradiť do spoločnosti a rešpektovalo seba i ostatných. Rodič nie je Boh ani zákon ale ani sluha animátor a bankomat v jednej osobe. Byť občas prísny je oveľa ťažšie ako byť dobrá mama čo synacikovi odpustí všetko a spraví čokoľvek aby mu vyhovela. Dat na javo že mama má svoj vlastný život a trvať aby sa k nej deti správali slušne tiež nie je na škodu.

huxy
27. júl 2023

@zuzinka888 svojich rodičov som sa nikdy nebála. Ale rešpektovala som ich a počúvala. Nie zo strachu. Lebo vždy keď som dostala, vedela som za čo. A vedela som, že to čo som spravila, bolo zle.

huxy
27. júl 2023

@beata_k splietas hlúposti. Nikde netvrdím že mlatim svoje dieťa, ani že by som zmlatila remenom (ani nemám). Ale pár výchovných dcéra dostala, keď nepocuvala. Nikdy si nedovolila ale udrieť mňa.

zuzinka888
27. júl 2023

@huxy prepac, ale cekla som si tvoj profil a co nevidim😱😱. Ked som bola prvacka BALA som sa svojum ridicom POVEDAT, ze mi nechuti desiata tak som ju vyhadzovala za skrinu.....NASTASTIE nebola bitka. Ked som bola druhacka preliezla som balkon na 7 poschodu🙈🙉....... a bol poriadny vyprask. Toto su tvoje pismenka a teraz si este raz precutaj co si mi napisala- ze si sa svojich rodicov nebala ale respektovala a pocuvala( to si mala akoze dovolene). Tak ako kazde slovo na nete zanecha stopu( tvoje priznanie, uz si mozno aj zabudla ze si to napisala, tak aj kazda facka zanecha stopu na dusi dietata. Spomenies si ako si sa vtedy citila, ked si plakala po bitke niekde v kute svojej izby, a uprimne akosi neverim, ze toto bola posledna blbost v tvojom zivote aj napriek bitke. A minochodom musim ale priznat, ze si na decko mala riadnu odvahu fakt. Ja by som ani hlavu nevystrcila zo 7 poschodia. Ak som otvorila staru ranu prepac. Ale mozno ti to da aspon chvilku na zamyslenie ci je bitka naozaj ok.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
huxy
27. júl 2023

@zuzinka888 vytrhnes jednu jedinú situáciu, v ktorej som mala strach niečo rodičom povedať. Ale je mi jedno, čo si ty myslíš. Ja mám dodnes pekný vzťah s rodičmi. A už som písala, že som nedostávala často, ale to bolo presne celkovou výchovou. Stačilo pár krát. Ale to moderné mamičky nepochopia.
A ďalšia vec, ani raz si nepamätám, že by som po bitke revala, a už vôbec nie v kúte. Lebo som vedela, že som spravila zle a keď som aj dostala bitku, nebolo to tak, že by som si nevedela sadnúť. Žiadne týranie, ako si to mnohé pod pojmom bitka predstavujú.

zuzinka888
27. júl 2023
stanislavicenka
27. júl 2023

@jozkovamamka prepac, ale ma 4. Co od neho ocakavas? Cakas dalsie babatko, on vie, ze sa nieco zmeni, nevie, co to znamena, nebude ta mat ore seba. Ze sa mu nepaci babka? A ty sa za to hanbis? Je to dieta, maju strach zo staraich ludi, kvoli vzhladu. Zalezi, ako mu to ty vysvetlis, a nie ho hresit, ze to sa nehovori. Ale preco, a spytat sa aj jeho, preco to robi, pravdepodobne sa len boji. Ked v kostole vyspevuje, tak ho vyved von, ake jednoduche. Pri rozhovore mu raz povedat, ze teraz hovoria s Anickou, aby pockal. A dost, teda ked nejde o zivot. Mne sa nepaci, ked niekto povie, ze sa hanbi za spravanie svojho dietata. Ked opustis tuto tvoju myslienku, a nejaku utkvelu predstavu o tom, ako sa ma podla teba spravat, ulavi sa ti

zuzinka888
27. júl 2023

@huxy nie som moderna mamicka, a osobne si myslim ze by si mala pekny vztah aj keby ta nikdy neudreli, a bol by z teba rovnako dobry clovek ako si dnes, takze mi z toho vyplyva ze kazda facka je zbytocna.

stanislavicenka
27. júl 2023

@thoughtfulweirdo amen. To bolo skvele napisane.

huxy
27. júl 2023

@zuzinka888 ja nesúhlasím.
A ani z jednej z tých dvoch spomínaných situácii nemám žiadnu traumu. Práveže na to s úsmevom spomínam..a to boli naozaj tie najhoršie moje nápady, čo som vyviedla. Jednoducho dôsledná výchova od malička bola toho dôkazom, že ma "mlátiť" často nemuseli.
A vidím v okolí, aké deti (pubertiaci atď) vyrastajú z detí, čo mali benevolentnu výchovu.

tatisna
27. júl 2023

@jozkovamamka ja mam 2 deti, 3 a 6, zatiaľ sa správa úplne normálne na ten vek, vydržte...Môj 6rocny je teraz už uvedomelejsi, začína vystrajat 3rocna...a ešte moja skúsenosť,že chlapci sú temperamentnejsi a agresívnejší ako dievčatá. Pomôžu len pevné nervy...niektorým deťom nezaberajú žiadne výchovné metódy,môžeš im dat na rit, trestať,kričať, jednoducho musí vyrásť z toho. Kašli na rady a rob ako najlepšie sa Ti zdá a ako vládzes...

catherinah
Autor odpoveď zmazal
tatisna
27. júl 2023

@catherinah do tých 6 rokov sa radšej zasmiať nad tým co vystraja, fyzicky zasahovať len keď si môže ublížiť alebo inému...samozrejme vysvetľovať, napominat a tak, ale brat to s humorom...

sono2
27. júl 2023

Bože môj žiarli. Je tam toho. Vôbec nebude taký v 12tich či ako to tu niekto písal.
Treba mu vždy ukázať lásku, takéto deti to potrebujú. Mam takú staršiu. A že som prísna. Ale ani my s mužom nie sme tiché povahy, sme energickí. Proste sú aj také deti

catherinah
27. júl 2023

@tatisna
@sono2
@tatisna
Ďakujem za povzbudenie. 😊❤️

maybemom
27. júl 2023

Podľa mňa máš od 4 ročného chlapca veľké očakávania. Niektoré deti sú živšie a určite nebudú sedieť na zadku a potichúčky počúvať keď príde návšteva. Veď sú to deti, nie gaučové mačky.. Je normálne že sa dieťa predvádza, že chce spievať, tancovať. Každá normálna návšteva chápe že ide k rodine s dieťaťom a rada si dieťa vypočuje, venuje sa mu, aj sa s ním pohrá.. Očakávaš že 4 ročne dieťa bude potichu sedieť v kostole a bude hodinu počúvať farára, ktorému ani nerozumie čo hovorí? Je to zvláštne. Nemáte v rodine ďalšie deti? Príde mi že od neho očakávate niečo, na čo ešte nie je vyzretý. Mám pocit ze na súrodenca žiarli už teraz, skús skôr popracovať na tom, aby nemal pocit že príde aj o zvyšok tvojej pozornosti, keď sa narodí. Je to ešte malé dieťa, nie malý dospelý, treba sa s ním rozprávať, skúsiť ho pochopiť, vysvetliť, nie sa zan hanbiť keď sa nechová ako zo žurnálu o dokonalom dieťati. Skús si pozrieť Nevýchovu, možno ti zodpovie veľa otázok a pomôže ti v tvojej situácii 🙂 držím palce

denithestrange1993
30. júl 2023

@jozkovamamka Ved je este pomerne male dieta,skuste sa mu venovat aspon jeden pocas navstevy,asi len chce uputat pozornost aby ste sa mu venovali,alebo chce ukazat navsteve co uz dokaze. Co sa tyka kostola tak asi ho nebavi omsa,skus s nim ist na dvor alebo nebrat ho tam. Asi nespravoval este,ze ma prist surodenec,v tom bude kamen urazu. Skus si zaobstarat knihy o surodencoch.

euka210
30. júl 2023

@jozkovamamka ziarli, to je uplne jasne. Doteraz bol sam, mal plnu pozornost rodicov a ked niekto iny pride, ma s tym problem. Vysvetlovat a nastavit hranice, co este moze a co nie...ja by som neuctive spravanie voci babke teda potrestala, rovnako aj utok proti surodencovi...priprav sa, ze bude ziarlit.
Neadekvatne chovanie treba v tom momente stopnut, vysvetlit, zobrat dieta prec ak bude pokracovat.

malicka_mysicka
30. júl 2023

@jozkovamamka ahoj, ja nie som zastanca bitky a urcite by som chytre stvorrocne chlapca nebila. Vychivna sa podla mna otoci proti tebe. Ale keby pride babka a on je k nej neprijemny, poviem mu nech ide do izby, lebo ja mam babku rada a chcem sa s nou porozpravat. Keby viem, ze syn nema rad babku, tak sa s nim o tom rozpravam a pripravujem sa na tu situaciu ked babka pride. Co sa tyka surodenca, ja mojmu synovi odkedy k mam pribudla dcerka stale vstepujem ze my sme najlepsi kamarati na cely zivot, a nech sa deje cokolvek, vzdy si budeme pomahat. Neviem ci to funguje, ale verim ze tomu tak bude. Drzim palce, je to len obdobie. A ked sa narodi babatko, trav so starsim vela casu, nech v prirastku nevidi nepriatela.

mircalla
Odpoveď bola odstránená
ixayxa
30. júl 2023

@jozkovamamka on možno žiarli aj na 80 ročnú babku.

rebrambora
30. júl 2023

@beata_k kde som napisala, ze bit deti?

hendikep
30. júl 2023

len pocujem “ vysvetlovat, vysvetlovat, vysvetlovat” a mam zjezene vlasy… mojej dcere ked ma svoju “ vlnu” nepomoze nic, vysvetlovat mozem kolko chcem ale kym to nevysvetlim “ rucne strucne “ tak sa neukludni … ona to niekedy doslova “ potrebuje” aby sa ukludnila… ale kto nevidel nepochopi… podla mna tieto humanne matky maju bud deti ktore su proste poslusne alebo to na tych detoch “vidno” v zlom slova zmysle ze nemaju poriadnu vychovu… proste sa mi nechce verit ze niekto za cely cas by nedal na zadok napriklad mojej dcere ktora sa mi niekedy vie doslova rehotat do tvare a skusat moju trpezlivost do poslednej kvapky … to by bolo na nobelovku … a po druhe, co urobi dieta na ktore rodic nedvihol hlas ani ruku ked to urobi napriklad ucitel v skole? ved sa zosype … tak isto ako deti netreba prilis drzat v teplucku a treba ich otuzovat tak tak isto ich treba vystavit aj takymto situaciam a nie len ich nonstop drzat v pozitivnych emociach …. co z nich moze potom vyrast? ked su chovani v bavlnke a myslia si ze su pupky sveta a kazdy sa bude zaoberat kazdou ich emociou… zivot sa nemazna s nikym a s dietatom sa svet maznat tiez nebude !