Syn má 4 roky a je drzý

jozkovamamka
27. júl 2023

Dobrý deň. Skúste mi napísať svoj názor.
Keď som doma s malým sama,niekedy ani neviem že ho mám, je veľmi samostatný. Problém je, keď príde návšteva. Skáče mi do rozhovoru, nevie sa zastaviť, kričí, uputava pozornosť .... Ako vysvetliť dieťaťu aby bolo ticho? Vždy keď má byť ticho vtedy chce spievať. Aj v kostole si spievať chce.
Ku babke (80 r.) Je veľmi neuctivi, kričí na ňu, že má ísť preč,že ju nemá rád. Úplne sa hanbím. S manželom sa nehadame, vôbec po sebe nekricime.
Ja som tehotná, vysvetľujem mu, že čakáme bábätko, a on mi povedal že chce aby bábätko sa nenarodilo a udrel má po bruchu. Včera mi až z toho do plaču bolo. Zmení sa to niekedy??? Mali ste doma niečo podobné???

kacena4
27. júl 2023

zmen vychovne spôsoby, ked ti toto robi 4r. dieta pockaj do 12-15tich a uvidis co to bude ak mu nenastavis hranice drzim palceky

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gabika0825
27. júl 2023

@jozkovamamka Tak pred tou návštevou, to deti robia, keď vidia niekoho nového, prirodzene to majú v sebe že sa chcú ukazovať a predvádzať, lebo chcú zaujať pozornosť nového človeka v ich blízkosti. No ako som si prečítala to s tou babkou, tak tam už mi bliklo, že asi bude problém vo výchove, nakoľko ho neucite úcte voči ostatným. A keď som si prečítala posledný odstavec, že hovorí take veci na nenarodeného súrodenca a plus úder do brucha, tak tým si len potvrdila, že vychovávate buď nedostatočne, alebo zlym spôsobom. Fyzické nasilie nemôžeš dieťaťu tolerovať. A hlavne nie takéto. Čiže keď ta nabudúce buchne, po prvý krát by som mu to vrátila a samozrejme vysvetlila prečo to bolo. Keď slova nestačia tak inak sa nedá. Držím palce

beata_k
27. júl 2023

@jozkovamamka Mas uplne normalne dieta, ktore si uvedomuje, ze bude surodenec a uz nebude numero 1 on. Neber ho doslovne. Deti su len uprimne, nehraju uctivu formu ako dospely clovek. Zrejme ked sa narodi, bude aj dost ziarlit. Trochu sa priprav a obrn trpezlivostou. Muz by s nim mal travit dooost vela casu.

nikaeli
27. júl 2023

@beata_k prepáč, ale takto sa 'úplne normálne dieťa' nespráva. Tým nechcem povedať, že je tento chlapček 'nenormálny', ale takéto správanie nie je prípustné.

lucka_ke
27. júl 2023

toto znie ako nedostatok pozornosti, možno sa mýlim, ale venujete sa mu dostatočne? alebo sa hrá väčšinu dňa sám? stretáva sa s rovesníkmi? vysvetľovať, že bábätko bude súčasť rodiny, sú aj krásne knižky o tehotenstve a príchode súrodenca na svet, mali by ste si čítať, vysvetľovať... aj tak bude žiarliť, ale nejaká príprava by mala byť

beata_k
27. júl 2023

@nikaeli Ked vie, ze ho caka surodenec? A bude horsie, kym z oboch nebudu partaci.

huxy
27. júl 2023

@lucka_ke alebo aj príliš veľa pozornosti. A zrazu, keď ju nemá (návšteva, babka, atď ), tak vyvádza. Podľa mňa nemá žiadne hranice, resp.ziaden postih za takéto nevhodné správanie.

nikaeli
27. júl 2023

@beata_k preto je protivný k babke? preto vyspevuje v kostole, keď ma byť ticho?
Pýta si pozornosť, žiarli na súrodenca v brušku. Ok, ale preto nemá čo udrieť mamku! a chlácholiť ju, že je takéto správanie 'normálne' nepovažujem za správne.

doriiis
27. júl 2023

Každý,kto povie,že toto správanie je normálne,by si zaslúžil facku.
Každý týždeň min.1 téma o tom,ako jeden rodič nezvláda svoje dieťa.

lulu8491
27. júl 2023

Treba mu vysvetliť aj viackrát, že ho máte radi. Podľa mňa sa bojí, že s príchodom bábätká prestane byť lubeny. A rovnako aj pri návštevách, možno si chudák myslí, že keď sa mu 100 percentne nevenujete, tak oňho nemáte záujem

beata_k
27. júl 2023

@nikaeli Udierat ju samozrejme nema, ale treba pochopit jeho spravanie. Netreba hned tvrdo urcovat hranice. To dieta je zmatene zo zivota a ona mu ma este nalozit a potvrdit jeho obavu, ze bude odsunuty na druhu kolaj?

beata_k
27. júl 2023

@doriiis Nemas cestu do KE, zeby som ti tiez jednu dala. Hmm?

huxy
27. júl 2023

@beata_k pochopiť správanie rozmaznaného decka? Akože raz by ma dieťa udrelo, viackrát to nespraví. A potom sa čudujeme, aká generácia nevychovanych, drzich, arogantných deti nam vyrastá. Keď rodičia majú benevolentnu modernú výchovu. Len chápať dieťa, len dohovárat, miliónkrát peknucko vysvetľovať. Bez hraníc, trestov či postihov. Hranice sa majú dávať od malička, už aj v tých 4 rokoch je trošku neskoro s tým začať. Ale stále lepšie, ako nikdy.

beata_k
27. júl 2023

@huxy A tiez bili ked si bola mala?

doriiis
27. júl 2023

@beata_k ....na jednej strane...nestrelit dieťaťu ani po riti,lebo ho učíme,že fyzickým násilím nič nevyrieši. Na druhej strane,keď dieťa udrie vlastnú matku a vedome s tým,že chce ublížiť aj svojmu súrodencovi,to je ok.Hej? To treba chápať a pochopiť.Hej?

beata_k
27. júl 2023

@doriiis Kto povedal, je to ok. Bud tak dobra a nechytaj sa slamky. Hej?

zuzinka888
27. júl 2023

Putanie pozornosti je v jeho veku normalne. Dieta je zvedave a chce sa zapajat do rozhovoru,chce sa ukazat co vie co dokaze.....Ked pride navsteva je dobre aby sa mu chvilu venovala, ked sa jeho potreba pozornosti nasyti da pokoj. To ze povie ze nechce surodenca- je z jeho strany uprimnost aj strach ze pride o mamku a otca. To, ze ta udrel je cez ciaru a nesmie si to dovolit. No ak si ho niekedy udrela- tapla po zadku- moze to brat navod- ze toto sa robi- udrie- ked uz nevie ako situaciu riesit ci odkomunikovat. Urcite mu to nevracaj ale razne povedz ze sa to nesmie. Ak mu to vrats, tak dieta vlastne nechape preco mu zakazujes a ty to robis. To ako ked rodic- kazde druhe slovo nadavka a decku povie ze ma hovorit slusne. To s tou babkou mize mat vela pricin. Fyzicky uz babka asi nie je" svieza" ak sa dieta nestretava so starobou, mize ho to odpudzovat. Ak si vyzaduje fyzicky kontakt tak o to viac. Treba mu ukazovat npr.fotky babky ked bola mlada a vraviet mu za pomalilinky kazdy stare objavia sa vrasky, tvar je padnuta.... Ked sa narodi babo asi bude ziarlit treba ho na to z laskou pripravovat. To kricanie treba odkomunikovat. Ze ak sa mu nieco nepaci- nemusi kricat, ze ty ho pocujes aj ked to povie normalne- no ci to dokazes ty ako rodic aj respektovat je vec druha.

sissy27
27. júl 2023

@jozkovamamka má 4 roky, je to v tvojich rukách a samozrejme manželových tiež. Že sa deti predvádzajú pred návštevou je normálna vec, ale treba im nastaviť hranice - jožko, teraz sa rozprávam s tetou aničkou, tak chvíľku počkaj a potom jej môžeš zaspievať jednu pesničku.
Babičke povedať, že ju nemá rád atď je do istej miery v poriadku - nemusí mať rád každého automaticky len preto, že je to rodina. Ale treba mu začať vysvetľovať rozdiel medzi tým mať niekoho rád a rešpektovať ho. Nemusí mať babičku rád, ale bude sa u nej chovať slušne a zdvorilo. Pozdraví, sadne si na zadok niekde do rohu a bude si v tichosti kresliť a keď budete odchádzať, tak sa znova pozdraví. Žiadnu inú interakciu s babičkou mať nemusí.
Ani na bábätko sa tešiť nemusí, predsa len je to konkurencia 😀 ale rešpektovať ho musí. Nemusí ho mať rád, ale to neznamená, že mu môže ubližovať. Normálne by som mu povedala, že ani jeho nemajú radi všetci, ale napriek tomu mu nerobia zle.
A nech ma za to moderné mamky roznesú na modrých kopytách - ak sa dieťa fakt nevie vpratať do kože, tak pár výchovných na prdel mu raz-dva zrovná čakry aj myšlienkové pochody. Nehovorím, že za každú blbosť má prísť fyzický trest, ale odtiaľ-potiaľ. Aj tým, že on teba udrie a vlastne žiadny trest nepríde, tak mu ukazuješ, že si to môže dovoliť.

doriiis
27. júl 2023

Normálne sa nad takýmito vecami nezamýšľam ale teraz má trápi myšlienka,že čo za generáciu to vychovávajú niektori rodicia.

huxy
27. júl 2023

@beata_k áno, dostala som výchovnú, keď som nepočúvala. A nabudúce som si 2x rozmyslela, či budem počúvať či nie. A ani zo mňa neubudlo. Ale nebili ma pravidelné, keďže som vedela, že rodičov treba poslúchať.

nikaeli
27. júl 2023

@beata_k čakám, kedy začneš s tým, že môže byť hypersenzitívny.......

@doriiis presne ako píšeš, nie je týždeň, aby tu nebola téma, kde škôlkar bije mamu a robí si čo chce. Ako učiteľka MŠ mám na to svoj názor. Ale ten sa mnohým mamičkám nepáči. Som zvedavá, čo budú robiť, až im tieto roztomilé a inak múdre a inteligentné detičky vstúpia do puberty. Čo budú robiť v dospelosti. A ako budú vychovávať svoje deti.

@jozkovamamka ako dlho to trvá? kedy sa to začalo? myslíš, že je spúšťacom prichádzajúce bábätko alebo bol taký už predtým?

beata_k
27. júl 2023

@nikaeli Poznas cinske prislovie? Iba hlupak sa smeje tomu, comu nerozumie.

Iba tolko k tebe

beata_k
27. júl 2023

@huxy Tak len si dalej bij svoje dieta a nerad toto inym matkam.

nikaeli
27. júl 2023

@beata_k pre hlupáka každý hlupák 🤷🏻‍♀️

doriiis
27. júl 2023

@nikaeli ....a ešte sa tu bude písať,že toto je normálne.Pardon,ale už grcat sa mi chce z takýchto matiek.Nechaju sa otlkat vlastnými deťmi a čudujú sa prečo sú deti také,aké sú.

zuzinka888
27. júl 2023

@huxy a pocuvali si rodicov preto,ze si vedla,ze ti chcu dobre, ze ta niekam smeruju, alebo preto, ze si sa bala,aby neprisla dalsia vychovna? Keby ti tiez manzel dal taku vychovnu lebo si sa v nejakej situacii nezachovala podla neho spravne bolo by to pre teba normalne, v poriadku?

rebrambora
27. júl 2023

@beata_k ze netreba tvrdo urcovat hranice?
Kto ti urobi, ak nie rodic? Ako ma dieta vediet kde su hranice? 4-rocne dieta, kt uplne vie co robi ta udrie a mas ho co? Pohladkat?

@jozkovamamka odpovede mas v prvych dvoch komentaroch.
Plus ostat v klude a byt konzistentna. Rovnako aj tvoj muz.

bluka2
27. júl 2023

@nikaeli Ty si to zaklincovala tým príslovím, aspoň niečo smiešne na tejto téme
@doriiis vystihli ste to

beata_k
27. júl 2023

@nikaeli No, ze to ty hovoris. Ale ok 😀