5 ročné dievčatko plače bez dôvodu

adika10
11. apr 2012

Ahojte, chcela by som sa sytat na vase nazory.
Mame 5 rocnu dceru a je zdrava. Problem je v tom , ze sa hocikedy bez dovodu rozplace, napr, rano sa obliekme do skolky a pytam sa jej co si chce obliect , povie ze sukna , alebo ine veci , to nie je problem oblecie sa a potom zachvilku , ani neviem preco ide na zachod , alebo do kupelne a place ale nie tak nahlas , ale to je take akoby iba smrkanie a plac taky duseny, ide mi to na nervy , neviem co mam robit s tym uz som skusala asi vsetko co sa da.
S manzelom mame krasny vztah a nemame vobec problemy , vobec sa nehadame ani nekricime, on sa rozhodol , ze ked bude takto plakat , dostane na zadok , ale vobec to nezabera , ona dostane a slubuje ze uz nebude plakat a na druhy den znovu , je to pri uplne normalnych cinnostiach , napr, ked ideme von.
Ja som teraz tehotna a budemem mat babo , ale to nie je dovod , lebo vobec je to nevadi a strasne sa tesi a taketo place mala aj pred tym ako som otehotnela.
Vobec neviem ako to mam riesit , ci to mam ignorovat , ze akoze nic nevidim aj to som skusala , ale mne to ide na nervy ked takto zacne plakat a ja to neviem ignorovat. Skusala som aj s nou o tom hovorit pekne a nic.
Ona proste nepovie , ze toto alebo toto sa mi nepaci , zacne plakat.
V skole aj medzi detmi je uplne v pohode a ma rada aj skolku aj deti , ale toto je o nervy ,a velmi ma to trapi.
Dakujem

anieli_1
11. apr 2012

@adika10 a co ti povedala preco place ci ti povie len tak? ja to verim ze ti to vadi komu by nevadilo ze mu dieta place............a le s tym po zadku to podla mna nebude fungovat podla mna treba najst pricinu preco to robi.......aby uputala pozornost??vyskusaj sa o tom porozpravat v skolke ze to a to robi co ti na to povedia 😉

sisaha
11. apr 2012

@adika10 mne sa zda, ze jeden cas to robila aj moja dcera. Ono to chce asi trpezlivost, zrejme je z tych citlivejsich deti a vselico si v hlavicke pospaja a potom jej to pride luto...Krikom, ani bitkou nic nevyriesite, iba zhorsite a moze sa stat, ze sa bude uzatvarat do seba aj v buducnosti..

jaaty
11. apr 2012

Ahoj, ja mám tiež takmer 5 ročnú dcérku, ktorá tiež niekedy "rada" plače. Väčšinou je to preto, že je unavená.
Ak sa jej potomo pýtam prečo plače, tak povie, že nevie. Určite ju netrestám, práve naopak ju "pomojkám" a za minútku je kľud.
Raz som je povedala, že " Ty sa musíš asi každý večer vyplakať" a ona mi asi po týždni, keď som sa jej pýtala prečo plače povedala: " Veď si mi povedala, že sa musím každý večer vyplakať" 😀 😀 😀. Som sa pustila do takého smiechu 😀 😀 😀
Myslím, že to je obdobím, vekom, únavou- neriešim to, prejde to, treba jej dať najavo, že ju ľúbite.
... ale vždy sa snažím zistiť dôvod plaču 😉

adika10
autor
11. apr 2012

Ona place len tak a nevie preco a ani ja neviem , ale ja mam teraz besne hormony takze si myslim , ze to moc intezivne riesim, jedno co som spravila a som sa rozhodla, aj s muzom sme to riesili , ze uz ju nebudem trestat a budem to skusat po dobrom a uvidim co sa stane a este ju skusim nejko zamestnat s babom a dufam eze to bude dobre, dakujem kocky

renab
11. apr 2012

@adika10 možno patrí medzi ľudí, ktorí sa nevedia rozhodnúť. a keď sa rozhodne, potom ľutuje, že sa mohla inak a nechce to povedať, tak plače. treba jej vysvetľovať, že plačom sa nič nevyrieši, že lepšie urobí, keď ti povie, čo chce, čo cíti, ako keď bude plakať.

adika10
autor
11. apr 2012

@renab no
@renab si to tak bude aj mna to napadlo, dakujem

bets
11. apr 2012

priciny placu mozu byt rozne. napr. moj 9r. syn place, ked ho nieco nahneva, ked vidi nespravodlivost. place za take veci, za ktore uz neplacu 5r. deti. ale zaroven sa za ten plac hanbi, uvedomuje si, ze je to smiesne, aby v takom veku plakaval za malichernosti, ale nevie to prekonat, takze svoj plac skryva, ale ja ho uz poznam a viem, ze nieco riesi a uz to z neho dokazem dostat. uz viem ako na neho, aby sa rozhovoril, lenze potom mu musim vyjadrit aj pochopenie, aj ked jeho plac je absurdny, lebo inokedy by mi uz nemusel nic povedat.
kedze som pochopila, ze on ma nerovnovahu medzi vysokym intelektom a nedozretou emocionalnou oblastou, tak to neriesim. necham ho plakat, snazim sa mu aj veci vysvetlit, aj tak to vidi vlastnou optikou. takze neriesim a cakam, kedy dozrie a mozno raz prestane plakavat.

tinki
11. apr 2012

@adika10 ona bude zrejme taká citlivá, trestaním určite nič nevyriešite...ale poviem ti, nespoliehaj sa, že sa vyrieši, keď príde bábätko..
Ja si teda myslím, že to bude horšie. Aspoň sa na to priprav. Pretože aj keď sa budeš snažiť a veľmi snažiť, už budeš mať dve deti, ktoré ťa budú potrebovať a to malé o to viac v prvé mesiace.
No a tá staršia sa bude cítiť "na boku". Doteraz si tu bola stále pre ňu. A teraz budeš napríklad kojiť a ona si niečo zažiada a ty ju poprosíš, aby počkala...No a takto sa bude učiť, že sa musí o teba deliť.
Mne minule staršia povedala, že aby sme už malú vrátili, lebo už stačilo..Ona sa s ňou už nechce viac hrať a deliť. 😀
Chápem, že to máš teraz ťažké. Ale tiež si myslím, že len trpezlivosť a o to zvlášť citlivejší prístup k nej, jej pomôže. 😉

mamavera
12. apr 2012

určite netrestať!! Láskavý prístup, ale ani to veľmi nerozoberať, neupriamovať na to pozornosť. vysvetliť jej, že ľudia si občas potrebujú poplakať, keď ich niečo bolí, keď sú smutní, alebo sa im niečo nepáči a keď si potrebuje poplakať, nech si kľudne poplače. A veľmi si to nevšímať. Počkať dva, tri týždne a keď to neprejde, psychológ pomôže. Detská dušička je veľmi krehká