icon

Syn rozpráva, čo sa deje v škôlke. Čo s tým?

18. jún 2024

Syn pride domov a my sa ho snazime spytat, co robil v skolke. Miesto toho aby nam odpovedal si rozprava sem tam nieco co sa stalo v skolke. napr: Majka! To nesmieš, Jožko, to čo si spravil?!

A ked uz nejak vydolujeme, čo sa stalo je to akoby dialog ucitelky a nejakeho dietata, ktoreho sa to tykalo. Jednoducho nam to nevie povedat svojimi slovami. ale dialogom co sa stalo. Az doplnujucimi otazkami zistime co sa stalo.

Nemali by deti uz povedat same co sa stalo a ako sa stalo? Najviac nas trapi, ako keby si to v tej hlavke spracovaval vsetko. Mate podobnu skusenost? Ď

Strana
z2
tiika
20. jún 2024

Podľa toho, čo popisuješ, by som v tom nevidela nejaký veľký problém. Interpretuje to, čo sa udialo svojským spôsobom. V našej reči je bezne to opopisat inak, no myslím, že je syn v procese učenia, vývoja reči a ešte sa to zmení. I keď možno používanie priamej reči mu nejaké zostane.
Keď teda povie niečo týmto spôsobom, len by som odpovedala v zmysle - aha, takze dnes Majka urobila niečo čo sa nesmie. Čo to bolo? Jozko v skolke urobil niečo, čo sa pani učiteľke asi nepáčilo, hmm. -a ďalej by som pokračovala v dialógu.
Osobne si myslím, že potom ten štýl komunikácie (interpretácie deja) od vás postupne preberie.

autor
20. jún 2024

@tiika dakujem pekne za nazor, verim, ze budete mat pravdu

ailiba
21. jún 2024

No, moj syn hovori, ako tvoj, len to doplna aj pribehmi. Alebo povie, ze to bolo davno a nepamata sa. Nema kazdy rovnake vyjadrovacie schopnosti... Asi by som odpozorovala, ci to robi aj v inych situaciach. Mojho syna napr. Velmi nudia taketo otazky, mozno aj tvojho syna a preto to tak hovori. Tak to vlastne hovorí, ze co bolo... Odslova, doslova. Mozno to chape tak, ze ti to ma povedat.

kikappp
21. jún 2024

Mna zaujalo ,ze mu treba povedať viac x +to co opisujes ,a zadalsie máš sama pochybnosti ináč nepíšeš, podla mna sa chod poradit k klinecké logopedicke ,zato nič nedáš alebo aj psychologicke .Dieta moze mat aj NKS .(tam nevie tvoriť vety ,môže mať oslabené hlbšie porozumenie ).Doma ti rozumie?Vite sa porozprávať?kladie ti otázky?

autor
21. jún 2024

@aliba jasne ja si aj myslim, ze ho to vela krat nudi, lebo mi povie, ze nechce mi povedat 😀, preto viem, ze vtedy to nema ani cenu
@kikapp to nam zasa ucitelka povedala, ze to nie je sam co nepocuvne na prvy krat. Ze jak aj ostatne 4 rocne deti. Tak ucitelka to vie za mna lepsie povedat, ked vidi viac deti ako ja pri sebe. Maly je tam rok a pol uz. Jasne vieme sa porozpravat. Odpoveda, spyta sa, povie, ze to sme tam boli minule, alebo ze tam sme boli uz, no rozlizuje čas.

kikappp
21. jún 2024

Tak vlastne ty už máš na všetko aj odpoveď, každá rada, nazor zbytočne.

sofia1979
21. jún 2024

Moja v 4,5 vravela že neviem, alebo, že nechce mi povedať teraz má 5 a teda ústa sa jej nezastavia. Treba vydržať ono to príde

autor
21. jún 2024

@kikappp ja len odpovedam na co sa pytate. Nerozumiem preco mate pocit, ze zbytocne. Asi sme sa nie uplne spravne pochopili.

autor
21. jún 2024

@sofia1979 verim, ze je to len nejaka faza vyvoja a bude nam chciet povedat veci aj inak ako priamou recou.

sofia1979
21. jún 2024

Určite áno

macinko321
23. jún 2024

Autorka, precitala som si to cele. Mam syna s Aspergerovym syndromom (lahsia forma autizmu). Bude mat 7 rokov. Navstevujeme aj logopedicku, kedze ma oneskoreny vyvin reci, expresivnu poruchu reci (tvorba viet, slov...) a aj receptivnu poruchu reci ( = oslabene porozumenie reci). To oslabene porozumenie reci nebyva iba pri autizme. Mavaju ho aj deticky, u ktorych sa z nejakeho dovodu oneskoruje vyvin nervovej sustavy. Pri oslabenom porozumeni zvyknu opakovat doslova pocute veci, dialogy. Takze za mna - Tvoj syncek nemusi byt vobec autista. Ale logopedicku (klinicku) by som urcite vyhladala. V pripade, ze by sa toto potvrdilo, aby s nim zacala cim skor pracovat, nech sa to upravi este pred nastupom do skoly. Drzim palce.

jana_eyre_2
23. jún 2024

Pamätám si, keď som bývala ešte s rodičmi, vyrastala som s mojou najstaršou netereou.. tá nikdy nepovedala čo bolo v školke priamo nam, ale stačilo keď sa hrala na toalete a všetky rozhovory a konflikty prerozprávala ako hru s barbinami, tiež presne tak ako to bolo povedané "Janka, nerob zle! A ty Katka daj tu bábiku anke" 😅 bolo to veľmi milé..

autor
23. jún 2024

@jana_eyre_2 a ak sa mozem spytat neterka je teraz na tom ako? A kolko mala rokov ked sa to dialo to opakovanie.

jana_eyre_2
23. jún 2024

Teraz má už 30 a je to normálna, inteligentna žena, už sama mama niekoľko rokov 😉 mala tak okolo 4-5rokov vtedy..

hopsas
23. jún 2024

Decká to robia ešte aj v prvom ročníku na ZŠ tiež som sa s tým stretla vyrastú z toho neboj

karolinkasky
3. júl 2024

Mam dcérku, NKS, porozumenie aj reč tak na 80% a presne toto robí, postaví si postavičky, zvieratka a hrá sa na škôlku. Povie Laura daj to do skrinky, dobre ránko Anička, pozicaj to Nelke atď... u nás sú ale aj echolalie. Normálny rozhovor však ešte u nás nie je. Iba otázka/odpoved. Co ste mali na obed? Polievku a buchty. Kreslili ste? Áno. Čo? Kvietok? Boli ste na prechádzku? Áno. Atď. U nás autizmus zatiaľ vylúčený, váš synček ak nemá žiadny iný príznak a reč je inak v poriadku tak sa nebojte😉

Strana
z2