icon

Synovi dali odklad. Môžem ho prihlásiť do inej školy?

lensii
10. apr 2025

Ahojte , synovi dali v škole odklad aj keď ovláda to čo má
Môžem ho prihlásiť do inej školy? Alebo už nie? Ďakujem

Strana
z3
silvike
11. apr 2025

@maxik24 Aha, tak potom to mozno aj ma vplyv. Tazko povedat.

lensii
autor
11. apr 2025

@kristina1711
@kittykat22
@dory11
Ja naozaj nechcem silou mocou aby ho vzali . Len mi je proste ľúto že sme sa tak snažili, chlapec sa snažil chcel sa naučiť stale vravel aha mama ja ukážem pani učiteľke že to viem . Básničky sa učil naspamätať ,čísla písmená a teraz mu musim povedať že to nejde. A on sa tešil lebo chcel ist do školy. Aj učiteľka mu povedala vidime sa v septembri a on hneď začal pred nimi počítať apríl, maj jun jul august a septembri už budem tu sa učiť. Ja sa nehnevám len mi to je ľúto

saxana000
11. apr 2025

Ked bola dcerka predskolacka polovica deti bola na sukromnej depistazi lebo v skolke sa v tom roku z nejakych pricin nerobila.okrem jedneho dievcatka vsetkym odporucili odklad.ucitelka len krutila hlavou a ubezpecila mamy ze deti su pripravene a v pohode skolu zvladnu. vsetci presli zapisom a vsetci nastupili do prveho rocnika su to mudre a sikovne deti teraz uz druhaci. Vasim problemom je ale nieco ine.. nerozumiem pristupu skoly to maju pocit ze z tej epilepsie za rok vyrastie?

maxik24
11. apr 2025

@lensii vies.. Pises dalej, ze sa chlapec snazil, ze sa ucil, lebo chcel pani ucitelke ukazat.. Ako pisem, tam bude iny problem. Nie "iba" epilepsia. Ze nerozlisuje velkosti a tvary predmetov je vazny problem, nadvazuju na to dalsie schopnosti, v tom sa dieta proste nepomyli ked to vie, toto ovlada moj 3r a mozem ho aj chciet pomylit, neda sa. A v strese.. Moze, ale urcite by sa vedel opravit. A aky stres ma mat dieta z depistaze? Je to obycajne hranie sa, pracovny list, skladanie kociek, rozhovor.. Nic co by nepoznal pred tym. Zdrave dieta sa na zapis nema co ucit, nema sa co pripravovat, jedine ze si sama vnimala ze ma medzery, ze nieco nevie na svoj vek, ze nie je tam, kde ma byt. Odklad nie je handa a ked vyhodnotili ucitelky, ja by som im doverovala.

Zdrave dieta ma v 6 rokoch davno vediet farby, tvary, pismenka svojho mena, ale dolezitejsie je vyjadrovanie, predstavivost, celkovy rozvoj matematickych predispozicii.. To, ze vie mechanicky napocitat, neznamena NIC. Ty si ho drvila pismenka, basnicky, cisla, naspamat, na co? Preco si ho nerozvijala priebezne? Dietatu sa mame venovat neustale, nie snazit sa natlacit do neho, aby sa ukazal na zapise, a este mu to tak aj zvnutornit, ze ucil som sa aby som ukazal pani ucitelke a teraz z toho nic nemam.

Velmi nestastny postup a velmi ublizis tomu dietatu, ked ho natlacis do skoly, lebo si ho naucila pred zapisom ucelne na zapis pismenka a cisla a basnicky... To, co sa nenauci a neurychli, ako napriklad vnimanie mierky, a matematicke predispozicie (nie ze vie vymenovat cisla ako basnicku) to vyychadza len z jeho pripravenosti, a pravdepodobne pripraveny nie je. Epilepsia je celozivotne ochorenie, na nu odklad vazne nema vplyv.

kittykat22
11. apr 2025

@maxik24 co to kecas? Odklad ma od CPP a nie co tam dieta povie za 4 minuty. Ked nevies ako funguje odklad, tak sa radsej nevyjadruj. Pretoze sa len zhadzujes. Snad si nemyslis ze diagnostika dietata na odklad trva par minut a stoji za tym 20 slov.
Take dolezite matky ktore krakaju litanie o veciach ktorym nerozumeju ma vzdy fascinuju.

kittykat22
11. apr 2025

@lensii ja ta chapem. Pre dieta je to podpasovka. Najdi inu skolu a synovi povedz, ze ucitelka stala za staru backoru a pojdete inam. Ze si zasluzite viac. Koniec koncov, je to pravda 🙂
Vies co este moze byt pricina? Skola si vybera nadmerne vybavene deti jazykovo a matematicky a potom sa prezentuju ake maju skvele vysledky :D Aka je to skvela skola. Ich vysledky a vzdelanie nebude o tom, ze to tam ide nejak nadmerne dobre - ale z lepsieho primeru jednoducho budu vysledky v lepsom priemere. Strategia hadr 😂

michelle567
11. apr 2025

Išla by som na zápis aj do štátnej školy

lensii
autor
11. apr 2025

@maxik24 ja som ho netlačila aby sa učil, on chcel a nie naučili sme sa len pred zápisom. Ucime sa od malička!! Vieš ty vôbec ake to je starať sa o dieťa s epi ? Aj môj mal 3 a už všetko ovládal. Pozná rozdiel medzi kocka - štvorec, kruh- guľa atd atd . Ja tiež nie som slepá a vidím že keď učiteľka povie ze je ozaj velmi velmi šikovný a ze ho uvidia znova v septembri a potom sa lepšie pozrieme na jeho diagnózu tak úsmev klesne a sme v zadku 🤷‍♀️

lensii
autor
11. apr 2025

@kittykat22 syn je ozaj šikovný na svoj vek ,ovláda naozaj veľa veci . Len mne to proste prišlo tak že je to kvôli epi že ho neberú. Vieš vsetko bolo na zapise ok , pochválili ho že je velmi velmi šikovný a ked sme sa začali viac zaoberať témou epi tak im padol úsmev a už som vedela že sme tam kde nechceme byť

tanyan
11. apr 2025

@lensii Zo zákona máš povinnosť zapísať ho aj do spádovej školy. Ak ho zoberú do tej Tebou zvolenej, tak v spádovej oznámiš, že bude navštevovať súkromnú školu. A ak ho nezoberú do súkromnej alebo inej, tak v spádovej ho musia.

maxik24
11. apr 2025

@kittykat22 prosim, citas s porozumenim, co pisem? Ja prave som za to, aby maminka respektovala odklad. Lebo to NIE je o tom, co za 4 minuty ukaze. Ja prave nepovazujem za stastne, ze sa pred zapisom maminka s chlapcom ucila cielene pismena, cisla, basnicky, s CIELOM ukazat na zapise pani ucitelkam, ze je sikovny. Rozhodujuce je, ake je to dieta celkovo, ake ma predpoklady, a nie, co ukaze za 4 minuty. Skus si precitat este raz. A ak skolka, Cpp, ktokolvek, trva na odklade, maju na to relevantny dovod. Epilepsia nim nemoze byt. Skolka to dieta pozna, pracuje s nim. To ze sa na zapis naucilo veci neznamena, ze uvladne skolu. Inak by neboli za odklad vsetci.

michelle567
11. apr 2025

@maxik24 ale v škôlke mu neodporučili odklad. Veď v škôlke sa robia depistaze na zrelosť. Plus učiteľky ho roky sledujú...keby bol s ním problém povedali by matke aj v škôlke že odporúčajú odklad že je hravý nezrely na učenie atď. Ale jej to povedali až pri zápise v škole na základe možno 5min pohovoru s dieťaťom. Ak jej v škôlke dali odporúčanie nastúpiť do 1.rocnika tak z tejto školy by som to nebrala vážne keďže je to súkromná a môžu si vybrať či dieťa vezmú alebo nie

lalala94
11. apr 2025

@maxik24 a ty si aj čítala, čo píše autorka? Chlapec nedostal odporučenie na odklad zo škôlky ani z CPP. Nikto okrem školy sa nevyjadril, že by mal nastúpiť až o rok kvôli nezrelosti. Už sa prestaň zhadzovať.

kittykat22
11. apr 2025

@maxik24 ja neviem ci si uz uplne blba - ale on odklad nema. Ako moze skolka trvat na odklade? Co to meles zase? Prosim ta, nevyjadruj sa uz k teme odkladu lebo mi je trapne za teba. Ucit sa pismenka s dietatom a basnicky - no ty si fakt tupa, ze to som tu roky nevidela.

kittykat22
11. apr 2025

@lensii nespravis nic. Ale to nie je len epi - ja viem ze matky s detmi ktore maju dysfatikov, autistov, cukrovkarov - tak niektore skoly s tym moc efektivne pracovat nevedia a matky valcuju, urazaju a vymyslaju aby tie deti nemuseli vziat. A ked ich uz niektore riaditelky zoberu tak potom tie ucitelky su ako sane a robia tym detom zle - LEBO ONI CHCU VYSLEDKY A PAPIER JE LEN VYMYSEL. JEDNA DOBRA ZA UCHO BY ICH NAPRAVILA! A fakt ze take ucitelky su. Nic si z toho nerob. Najdi inu skolu a neries. Este aby si sa sypala z takej somariny. Najdi nieco ine - syn bude happy uvidis.

lensii
autor
11. apr 2025

@kittykat22 tak vieš, keby ho nevzali preto lebo nieco nevedel tak dobre , nevie tak dame znova do škôlky a budúci rok to vyjde. A normálne by prišlo rozhodnutie že ho neprijímajú preto lebo niečo neovláda, nezrelosť atd atd . Mne rozhodnutie ale prišlo s tým že ho neprijímajú bez udania dôvodu.

kristina2412
13. apr 2025

Len malá poznámka, nie, spádová škola nemusí dieťa prijať....mne nezobrali takmer 7.ročné dieťa, nadpriemerne inteligentné, bývame cca 60 metrov od školy. Vraj z dôvodu nedostatku miesta. Ponúkli mi náhradnú školu , vraj v pešej dostupnosti 2,5 km 😄😄😄ktorá má podpriemerné výsledky....Odmietla som , našla som školu v centre mesta , každý deň MHD do centra BA, o poplatkoch za električenku radšej nehovorím.... Ale čas ukázal, že všetko zlé, je na niečo dobré, chodila na cirkevnú školu, 15 detí v triede a úplne v pohode sa dostala na 8 ročný gympel... Myslím si ,že čaká na Vás niečo iné , hľadaj ďalej, všetko sa ešte utrasie ,boli sme teraz na zápise s mladšou a boli tam deti, ktoré boli na zápise na 5. školách

anna_anicka83
13. apr 2025

@kittykat22 Tak dámy, späť do školy a naučiť sa slušne komunikovať. Autorka tu pravdepodobne nešťastne sformulovala otázku a poplietla jablká s hruškami, tak ťažko sa potom reaguje správne a každý to môže pochopiť inak. Už sa jej tu spýtali, ako dieťa dopadlo na depistáži, ale odpoveď som nikde nevyčítala ani ja. Stále hovorí iba o tom zápise. Ale to, že ho neprijali do školy, neznamená, že dostal automaticky odklad. Tak buď to slovo autorka nevie používať alebo to slovo už u dieťaťa bolo niekym použité a ona to takto nezmyselne dáva dokopy. Netuším ani ja. Takže autorka: Odklad navrhuje psychológ počas depistáže v škôlke alebo aj individuálneho vyšetrenia dieťaťa v CPP na zaklade testovania, ktoré je na to zamerané. Ak dieťaťu žiadnym psychológom nebol doporučený odklad, môžeš ho prihlásiť do spádovej školy, tam majú dieťa povinnosť zobrať. Môžeš skúsiť aj iné školy (aj štátne), ktoré si myslíš, že sú vhodnejšie, ale tam zobrať dieťa povinnosť nemajú (či už kvôli chorobe, alebo aj nedostatku miesta). Súkromna škôla vám nevyšla, tak to neber ako tragédiu. Ak už aj na vašej spádovej škole prebehol zápis, ani to nie je koniec sveta. Zavolaj tam, vysvetli, podaj prihlášku. Držím palce.

marca12
13. apr 2025

@lensii 🤦 odklad? Akoze o rok uz nebude mat epilepsiu a uz ho prijmu? Poradit neviem,ale toto ma dorazilo takyto pristup. Niezeby narovinu povedali,ze ho nechcu,ale vymyslia si odklad. Blbost. Preco by sikovny chlapec mal stravit dalsi rok v skolke kvoli epilepsii?? Skus ho zapisat do inej skoly. U nas ma jedno dievcatko epilepsiu,ucitelia su s tym oboznameni a vedia,co maju robit v pripade zachvatu. Tu sa ukazalo,ze sukromna skola nechce komplikacie. Mozno obycajna skola ta prekvapi svojim pristupom a nebudu s tym mat problem.

Strana
z3