icon

Takmer trojročný syn nerozpráva a nastupuje do škôlky

zuzi_33
8. aug 2013

Ahojte vsetci, chcem sa s vami poradit, teda opytat ci je tu mamicka, ktorej dietatko pri nastupe do skolky nerozpravalo. Mam takmer 3 rocneho syna, ktory teraz v septembri nastupuje do skolky. Problem je, ze stale velmi malo rozprava, ma naucenych zopar slov ktore pouziva, stale sa snazime ucit nove slova, ale nejde to tak rychlo ako by som chcela. Ak sa nevie vyjadrit, tak rukami nohami ukaze co chce. Nevie tak isto spajat viac slov do viet, napr. chce povedat na svojho braceka "Adam nechce spat" - v jeho preklade je to takto: "Ata ne spa". Vypadavaju mu pismenka... ale snazi sa... Ide mi hlavne o skusenosti mamiciek s detickami ktore teda ako 3 rocne nastupovali do skolky a nevedeli rozpravat... Chcela by som vediet ako dietatko zvladlo nastup do skolky, ci ucitelky nemali problem s tym ze mu nerozumeli, pripadne ako ho brali ostatne deticky.... Mam z tej skolky strach, na jednej strane sa tesim, lebo viem ako ma rad deticky a dufam, ze mu to tam prospeje, na druhej strane sa bojim, ako to zvladne ked tam bude hadam jediny, ktory nerozprava. Uvitam kazdu vasu skusenost 🙂 . PS: u logopedicky sme boli, tak vraj slovnu zasobu ma velmi siroku, ale zatial pasivnu, ze sa nemusim bat, ze sa rozrozprava, len mi nevie povedat kedy.... 😒 Dalsia navsteva v septembri, tak uvidime.... Vopred dakujem za odpovede.

Strana
z2
denisabi
11. aug 2013

V škôlke medzi deťmi sa určite rozrozpráva.Ak nie hneď tak postupne určite áno.Jedno dievčatko u nás v MŠ nastúpilo ako trojročné a nerozprávalo.Prvé slova,ktoré som ju v škôke naučila boli:maco-laco,cica-mica(spevavým naťahovaním,opakovane dokola-pri prezúvaní,hrách,na lehátku...)Bola úžasná,keď to povedala a ostatné slová len pribúdali. 🙂

tatiana1985
11. aug 2013

@zuzi_33 som ucitelka v MS a aj ja som mala minuly rok v triede 3rocne dietatko,ktore nerozpravalo... len "zakladne veci" ako mama, papa, tu, ... Problem sme s kolegynkou nemali, vzdy sme mu rozumeli co che, co nechce, co mu vadi, co nam chce ukazat 🙂 🙂 zlate dietatko ozaj ,neboj sa 😉

ja_nka
12. aug 2013

@zuzi_33 nemusis mat strach zo skolky...ja mam v triede takisto dievcatko, ktore ale vobec nerozpravalo ako nastupilo...ale takisto sa snazi a je urcite vidno vysledky..netreba zufat, stale na neho rozpravat aj s nim sa rozpravat samozrejme, nech ma recovy vzor a to, ze navstevujete aj logopeda je uplne super 🙂 Vacsine deti skolka prospeje v rozvoji, uvidi aj ine deti, bude nuteny komunikovat...naozaj sa nicoho neboj, o par rokov si mozno povies, ze by si bola radsej keby tolko nerozpraval 😀

zuzi_33
autor
13. aug 2013

@denisabi
@tatiana1985
@ja_nka Boze baby ste strasne zlate! 🙂 🙂 Velmi vela mi davaju vase slova.... fakt kazdym dnom ako sa blizi den "D" mam vacsiu obavu.... aj z toho, ze nerozprava, aj to, ze je to prvy krat.... Ja len dufam, ze ucitelky v nasej skolke budu take ako vy a tiez sa k tomu takto postavia 🙂

kacenika
13. aug 2013

@zuzi_33 vobec sa nemas coho bat 🙂 Nasa Nelka nastupovala do skolky v marci a mala som take iste obavy pretoze absolut nerozpravala, par slov a aj to skomolene tak, ze sme jej rozumeli len my (aj to nie vzdy)... snazili sme sa ju ucit pomaly opakovat slovicka ale neslo jej to a navyse uz potom ani nechcela opakovat. V skolke ju prijali uplne super, pani ucitelky jej dokonca rozumeli lepsie ako my a po mesiaci sa velmi rozrozpravala - pomohol jej asi kolektiv deti 🙂 .. Dnes uz melie vo vetach - nie je to este dokonale - su slova ktore stale nevie pekne povedat ale bez problemov sa uz dohovori 😀.. Takze sa netrap a nechaj tomu volny pribeh, davidko to dobehne 😉.. zelam vam bezproblemovy nastup do skolky 😵

zuzi_33
autor
13. aug 2013

@kacenika Dakujem velmi pekne za tvoje slova, urcite si ma povzbudila 😉

dendulik
15. aug 2013

@kelila ahoj mohlabysi dat tip na tie didakticke a logopod.pomocky.dakujem

berryvajt
15. aug 2013

@zuzi_33 som presne v tej istej situácii ako ty,takisto sa obávam čo bude s mojou dcérkou-pred týždňom oslavovali moje baby tretie narodeniny.Jedna z nich rozpráva veľmi málo,aj keď tvorí vety,opakuje všetko po nás-nesktuočne skomoluje a okrem mňa jej nik nerozumie...tak verím učiteľkám,že nie sme jediný prípad a všetko dobre dopadne...podotýkam tiež sme chodili k logopedičke od februára do júna a od septembra začneme znovu...

bocianka123
29. aug 2013

@zuzi_33 ahoj, nedá mi neprispieť - ja skôr iba k tej logopédii, na logopédiu je možné chodiť už aj s mladším dieťaťom než 3-4 ročným... hlavne, ked aktívne nerozpráva (ani pár slov , ani zvuk nenapodobní - čo bol aj náš prípad) - správny logopéd nie je iba od nacvičovania správnej výslovnosti pred zrkadlom ,ale je niečo aj ako psychológ, ktorý sa pozerá na dieťa ako na celok - teda aj pasívnú reč - porozumenie a podobné záležitosti. Takže ak môžete, k logopedičké chodievajte.
A k tomu ne/papaniu - tento istý problém mám u môjho mladšieho syna - absolútne doma odmieta varené jedlo - až na výnimky - teda hlavne obedy ... a v jasličkách mi povedia, že spapal polievočku, aj z "durhého" chodu si dal... neboj, kolektív robí divy aj v jedení, nielen v rozprávaní.

A môj osobný názor na dlžku pobytu v škôlke - možno hned od prvého dňa aj na celý deň. Mne tak poradili v jasličkách - hned od prvého dňa je tam celý deň aj so spánkom . Samozrejme, ráno je to ťažké - plače - a tiež mi ho musia niekedy doslova "vytrhnúť" z rúk... ale o chvíľu je ticho. Ak sú dobré a skúsené učiteľky , vedia ako na deti 🙂 .

Tak hlavu hore, neboj sa, tvoj "partizán" všeko zvládne, len treba týmto našim deťom veriť ! 🙂 . Myslím, že horšie to znášame skôr my maminy , než naše deti 🙂 . Ved škôlka . to je veľký míľnik v živote dieťaťa a aj obrovská zmena nielen pre dieťa, ale aj pre rodičov ...

zuzi_33
autor
29. aug 2013

@bocianka123 dakujem pekne za rady. K logopedicke sa chystame na tyzden, tak uvidim, co nam povie. Tak ako som pisala s jedenim je u nas katastrofa, takze ja sa naozaj spolieham na skolku, ze sa mi tam nauci aspon ako tak jest. Pondelok sa pomaly blizi, ja som uz z toho fakt na nervy, ale chcem ho teda nechat na cely den, tak verim, ze to dobre dopadne 🙂 Este raz dakujem za povzbudive slova....

tehulka2011
20. feb 2014

@zuzi_33 ahoj, ako to dopadlo? Rozhovoril sa maly?

zuzi_33
autor
20. feb 2014

@tehulka2011 ahoj, no ani velmi nie. Dost byva aj chory, ale do skolky chodi rad. Deti ho v pohode prijali, ucitelky su zlate a trpezlive, len maly sa nejak nehybe s rozpravanim dopredu ☹ Nechce tam jedavat, teda nezje nic okrem sucheho chleba, este aj pitie si nosi vlastne, lebo cely den nepil. Takze zatial ziadny extra pokrok.... 😒

bonnie1
20. feb 2014

poznam chlapceka ktory pri nastupe do skolky- mal tri roky nerozpraval vobec nic.mozno jedno dve slovo. v skolke si nasiel kamaratku a normalne rozprava. neboj nic . a do septembra kopec casu .)

emocka
23. feb 2014

Tiež ma zaujala táto téma. Spomínam si, keď môj dvojročný syn šiel do škôlky. Nie že by nehovoril. To áno, len mu nič nebolo rozumieť. A v na Deň matiek vystupoval s bratom spieval pieseň o červenom jabĺčku, tak smelo nahlas, každý ťahal inde, mladšiemu nebolo rozumieť ani slovo, no taaaaaaaakýýýýýýýýýýýýý kabaret urobili, skoro som sa pocikala od smiechu. Rozumieť mu žačalo sa dať asi po dovŕšení troch rokov, potom mu nešli sykavky, nijako, on bol Štanišlav, hlavné mesto SR Bratišlava a tak. Už som myslela na logopédiu, no v škôlke sa logopédie skvostne venovali samotné pani učiteľky a jedného dňa sme po ceste riešili, že on je Stanislav a hl. m. SR Bratislava, vravel to tak čístúčko, jasne a s noblesou. Parááda. No všetko bude, netreba sa báť. Ničoho. Je to normálny vývoj. Čo by ma rušilo je isto to nejedenie a nepitie s ostatnými. Držím palce nech sa ukľudní, hlavne po tom ako sa podarí skľudniť mamičke. 🙂

miska01nr
23. feb 2016

@zuzi_33 ahoj.zaujala ma tvoja tema,nakolko sa to týka aj nas. Smiem sa spytať ako ste pokrocili a teda ako sa dari?dakujem

shania31
24. feb 2016

@miska01nr
Nasi boli taki isti, ked isli do skolky, nic - postupne sa to zlepsovalo. Kolektiv urobi svoje.

miska01nr
24. feb 2016

@shania31 pevne tomu verim. Dufam,ze to este do školky dame 🙂

Strana
z2