icon

Test školskej zrelosti. O čo tam vlastne ide?

adrianaj
29. okt 2010

Bol niekto na tomto teste? Caka nas v januari, ideme tam lebo sme narodeni 31. augusta, cize hranicny datum.Chcela by som vediet o co tam vlastne ide?

Strana
z4
ivett1
20. feb 2013

@maculik1 ahoj, naša je 7.6. ... a tiež sa mi zdala príliš "detská" ... aj keď učiteľka v MŠ hovorila, že je veľmi šikovná, ale keďže sme zmeškali kvôli chorobe test "školskej zrelosti" resp. depistáž v MŠ, tak som si (pre pokoj v duši...) dohodla individuálny ...a dali nám termín až v marci ... a tak sme boli v centre pedagogicko psychologického poradenstva a prevencie (CPPPaP🙂)
a nemali žiadne pripomienky ... pani doktorka len skonštatovala, že je zrelá - aj rozumovo, aj emočne 🙂 a hlavne "jazykovo" (ústa sa jej nezastavia od rána ako sa zobudí) ... zbytočne som sa obávala ...
to bolo minulý rok a teraz je z nej prváčka ... veľmi úspešná, zatiaľ nosí samé jednotky 😉 ...
takže, držím palce, aby ste dobre dopadli 🙂

danka_ba
25. feb 2013

@maculik1 ked pises ze je sikovny preco mu chces dat odklad? hlavne ked sa do skoly tesi? Ja mam dceru 16.7 a spravila testy na výbornú. Aj na zapise psravila uplne vsetko, co bola psychologicka prekvapena ze vie ...
a tiez sa mi zda ze je hrava, ale vie sa sustredit ked chce.
Uvidis co ti povie psychologicka ....

jankakim
10. máj 2015

@syslica dobry vecer, stara tema, ale momentalne riesim to iste, uvazujem o odklade...mohla by som sa Vas spytat ako sa Vasmu syncekovi darilo v 1.triede? Lebo Vas opis synčeka presne sedi na mojho🙂
Dakujem🙂

lilitela
15. mar 2017

@eaka Ja si na nejaky test z detstva nepamätam a to som letne dieta, nastupene do ZS v termine. Ale manzel tvrdi, ze ked nastupoval do ZS, bol "tupy" ako tago, kaslal na nejake farby a tvary (nie ze by nepoznal, ale ani sa tym on netrapil, alebo aby jeho niekto trapil...), nepoznal pismena a naco by pisal? A vsetko sa naucil v ZS.
Nie su tie dnesne testy prilis narocne? Ved chcu pomaly po detoch to, co by sa teprv mali ucit. Nemali by byt tie testy zamerane skor na psychicku stranku pripravenosti?

zoel
28. apr 2017

Ahojte. No aj my to teraz riesime. Nasa bude mat 8.9. sest rokov. Dva roky bola v skolke zaradena k starsim detom a to som zistila az ked sa isli robit testy skolsjej zrelostiv skolke v januari t.r. My sme poctivo brali pismenka od septembra ako v triede brali a malu to bavi proste predskolacka zaucena... Tak som chcela aspon orientacne testy sz v skolke. Tam jej mladucke dievcatko asi absolventka psychologie chcela silou mociu najst nieco kvoli comu je este akoze mala na skolu, uplne nespolahlive hodnotenie. Tak sme isli do CPPP na testy sz. Inak je to povinnost zo zakona 🙂 a tam najprv 1,5 hodka pisomne testy, potom 1,5 hod ustne so psychologickou. Medzitym zapis do ZS opat testovacky indivindi. A zaver CPPP je ze je zrela ale slabsia v poctoch lebo nevie spamati spocitavat a ze je hranicna a ze ak by to bolo ich dieta ze ju nedaju. Zo ZS mi medzitym volali ako som si vobec dovolila podat ziadost ked je septembrovka. Vraj aj augustovym volali ze aby dali detom odklady.
Takze dieta som si vytrapila na testoch, uz vie ze do skoly nejde. Plakala ze aj ona chce ist. A podla mna psychologovia to nevedia ani z testov urcit, drzia sa datumov a statistik a ZS su preplnene a snazia sa zbavit deti a najma aby nemali s nimi vela prace. Co sa tyka prepojenia skoly, skolky, cppp absolutne ziadne. U nas v skolke vobec pocty, geometriu neberu. Vsetko co vie ma odo mna a tam do 20-ky ficime, ale spocitavat z pamati som ju neucila. Je to cele divne tato moda odsuvania nastupu do zs. A najma v kontexte toho ze sa ma nastup do skol posunut prave nizsie na 5 rokov. Je mi mojej dcery luto, a som z toho celeho znechutena. A nemuseli sme nic riesit ak by ju spravne zaradili v MS a v MS ich ucili to, co od nich budu chciet pred nadtupom do ZS. Takze takto u nas. Dceru davam na rok do sukromnej anglickej skolky ako predskolacku, za tazke prachy nech ma nove podnety a nestrati zaujem ucit sa predtym ako pojde do skoly kde od nej budu pozadovat vykon... Testom zdar, CPPP tiez a najma slovenskemu skolstvu... A to riesime prvacikov, co bude dalej.

negymama
4. máj 2017

@zoel no bohuzial vo vasom pripade je o skor o preplnenosti skoly nez o skutocnom realnom posudeni zrelosti dcery do skoly.

V nasej skole ubuda deti, hoci dovodom nie je to , ze by skola bola zla...ale proste su vdacni za kazde dieta co pride na zapis. Preto v pohode prijmu aj deti co maju az v jeseni 6r, moja 4tacka dcera ma 3 spoluziakov, ktori nedovrsili 6 rokov do zac. sk. dochadzky, a dokonca jedno dievca malo az koncom decembra 6 a vzali ju bez problemov.

zoel
6. máj 2017

@negymama a nevies prodim ako sa im dari v skole ? Dakujem Martina

negymama
7. máj 2017

@zoel blizsie poznam 2 z tych deti co nastupovali ako 5 rocne, lebo su dcerine kamaratky, a obe su jednotkarky, sikovne baby. Ja davam teraz do skoly cerstvo 6 rocneho augustoveho, viem ze je to ine, ako septembrove dieta, minimalne nemusime absolvovat testy, vezmu ho automaticky, ale zase co sa tyka zrelosti, hore dole mesiac az tak nezavazi, je to velmi o konkretnom dietati. moje zrele je a tak ide do skoly. horsie keby bol septembrovy a musel by byt este rok v skolke, ked to on jednak nepotrebuje, jednak by uz ho to brzdilo.

lilitela
9. máj 2017

@zoel Prosim ta, co si napisala, ze na teste Vam vyslo,ze je slabsia v poctoch, a nevie spamati spocitavat, to co presne mali na mysli? Akoze kolko je 5+3?

zoel
9. máj 2017

@negymama dakujem za odpoved, tiez si myslim ze augustove a cerstvo septembrove deti nie su az tak odlisne. Mozno to nie je ani o detoch, ani o testoch, ale o tom ako detom sadne skola a ucitelky. Podla mna su vsetky sucasne deti zrelsie ako sme boli kedysi my pri zapise, je to aj o dobe v ktorej zijeme. Aj tak sa ich zrelost ukaze az casom 🙂
Nas medzitym do skoly prijali, takze opat je lopticka u mna ci ju dat, ci nedat 🙂

zoel
9. máj 2017

@lilitela tie testy nepoznam, nevidela som ich. Pani psychologicka mi ich len zhruba popisala. Oni maju taku tabulku roznych zrucnosti a tam si najdu co ma 6 rocne dieta ovladat. V tych testoch sme boli my vo verbalnej casti nad limitom a v oblasti matematiky, alebo pocitania pod ciarou. Tak som to ja pochopila z jej vysvetlenia ze spocitavanie veci ked su nakreslene vie, ale ked si to ma predstavit v hlave, v podstate spocitavanie spamati tak jej to nejde, takze ano nevie z hlavy kolko je 2+3 napr. Ale aj ine veci s nimi robia nejake geometricke 3d tvary stavaju a ine. Myslim ze sa to vola vizuomotorika. Podla mna skor deti to nepoznaju. V skolke sa s tym asi velmi nezaoberaju, a doma asi tiez bezne nie. Ale existuju super hracky aj montessori na rozvoj takychto schopnosti.🙂

lilitela
9. máj 2017

@zoel mna to prekvapuje, myslela som si ze scitavanie a poznavanie pismen + citanie je ucivo prveho rocnika ZS.

negymama
9. máj 2017

@zoel ja som bola so starsou dcerou na testoch sk. zrelosti a mne psychologicka povedala , ze cast testu je umyselne nad bezne schopnosti predskolaka, a veci co nema do skoly vediet a to z dovodu testovania, ci dieta zvlada stres z nesplnenej ulohy.

s tym ze ak aj tieto otazky dieta zvlada, alebo ich cast, povazuje sa to za plus, ze vie daco naviac, lebo oni to tak beru ze ak ma byt dieta predcasne zaskolene alebo cerstvo 6rocne do skoly, tak by mala byt o cosi lepsie na tom ako je priemer k danemu veku.

lilitela
10. máj 2017

@negymama Aha rozumiem, takze takto testuju tu zrelost. Uz som sa zlakla, ze co budu tie decka potom v tej prvej triede robit. 🙂

Strana
z4