Trápi ma synov odklad do školy
Ahojte.syncek mal v januári šesť rokov.mal by ísť v septembri do školy ale dávame mu odklad a ja to strasne zle znasam.chodime aj na logopediu.odklad odporúča aj logopedicka,pani učiteľka v škôlke aj ta školská zrelosť mu nevyšla dobre.ze je veľmi hravý,nesústredí sa,grafomotoriky je tiež sláva.venujem sa mu doma.citame macka pusika,robili sme všetky zošity Kuliferda,nakúpila som mu rôzne zošity na trénovanie grafomotoriky.ani kreslenie nie je bohvie čo.nie je na tu školu zrelý.nedokazem sa cez to nejako preniesť.stale mám pocit že ostatne deti sú šikovnejšie.
@kittykat22 presne tak si predstav dieťa, ktoré vie už v prvej triede že nie je tak šikovne v škole, že spolužiaci krajšie píšu, učiteľka nemá trpezlivosť a doma premotivovana mama ktorej sa niečo nepáči a potom, že deti nenávidia školu.Skola je veľký zaberak sústrediť sa, pripravit si veci, udržať pozornosť...
@lusy9911 ak je to raz tak, že nie je pripravený, potom buď len rada, že bude mať odklad. V opačnom prípade by ste si zarobili na poriadny prúser v prvom ročníku. Aj pripravené deti to majú ťažké, s nepripravenym by to bolo peklo na zemi. A len vtedy by si ľutovala......takže pohoda, buď rada. Stále sa mu venuj, možno skús doma niečo ako robia nulte ročníky, učia sa tam poznať písmená, čísla, možno začať trosku písať, čítať a keď pôjde nakoniec do školy, vtedy to ocenis. Ja mám julovu dcéru, do školy nastúpila, keď mala čerstvých 6 rokov a bolo to ťažké. Nepoznala žiadne písmenko, možno keby poznala aspoň niektoré, kým šla do školy, uľahčilo by jej to ten nástup. A to som bola kedysi proti tomu, aby sa vopred niečo učila, že v škole ju naučia, na to tá škola je. Lenže sú deti, ktorým prospeje, keď už čosi vedia, nie je to potom taký nápor informácií.
Zvlastne.Moja dcera bola zase po rozumovej stranke na tom velmi dobre ale emocne este podla mojho nazoru pripravena nebola,bola strasne hrava tak sme jej dali na moj a manzelov podnet odklad,naptiek nesuhlasunociteliek v skolke a absolutne nelutujem.Nic nestratila,len ziskala.Nie je dovod na taketo zbytocne prezivanie situacie,absolutne.Nie je to predsa o vasom pocite ze nemate genialne dieta,ale aby bol pripravenejsi,vyzretejsi a ked pride do akoly aby nebol stale na chvoste a netrapil sa.Nie je nad cim lamentovat.
@lusy9911 bud rada, nic nestrati. Nemas sa preco trapit! Predlzi si detstvo. Horsie by bolo dat ho aj napriek vsetkemu do skoly a keby sa trapil a ty s nim. Nie je to ziadna sranda zvladat ucivo, to mi ver.
Vôbec sa tým netráp, U nás má v škôlke každý rok viac ako polovica deti, moja ide skoro 7 ročná do školy, zle vychádzajú roky, podľa testov sme mohli požiadať o predčasné zaškolenie, ale na čo, ona je síce múdra a asi sa bude nudiť v škôlke zas zas aj otarena a ne sústredená... Navyše teraz si nenormálne nároky na decká v škole, ak mu nevyšla zrelosť tak nedávaj, zbytočne by sa trápil... Poznám deti co išli do školy čerstvo 6 ročne a nedávajú to-je to na nich veľa-nemyslím si ze mat odklad je hamba
@lusy9911 dieťaťu nič neutečie, dospeje. Upokojte sa pre pokoj aj jeho vývoj. My sme to zažili tiež. Syn do 4 rokoch takmer nerozprával, vystriedali sme 3 logopedičky, skončili sme u súkromnej učiteľky na dôchodku, ktorá učila v osobitnej škole - dnes škola pre detičky s handicapom, či vývojovými poruchami. tá nám pomohla tak, ako nikto pred ňou. Psychologický posudok pre odklad nebol jednoznačný, ani psychologička sa nevyjadrila, že definitívne ÁNO, či definitívne NIE. Ja som sama volila odklad. Dnes je syn na 8 ročnom gymnáziu má nadpriemernú inteligenciu a čisté jednotky. Nechcem si ani predstaviť, že by som ho dala do školy a učiteľka by mu nerozumela, lebo logopedicky veľmi zaostával a nechcem si ani predstaviť, čo by bolo, akoby ho zahnali do kúta a trpel by. Čiže dajte na slova odborníka a verte, nič mu neujde, dozreje a určite sa posunie vpred.
@lusy9911 neriešte vek, ale zrelosť. Ak ešte nedospel, nechajte ho dospieť. Pomôže mu to a uľahčí aj ďalšie roky a vlastne aj rodičom. Bude zrelší, samostatnejší a aj vás odbremení. Ak sa dieťa narodí 1.9 a má odklad a 31.8 a nemá odklad koľko je tam rozdiel medzi deťmi - bez jedného dňa rok. Takže toto naozaj neriešte. Myslíte na dobro pre svoje dieťa, nie to, čo povedia na ulici.
@lusy9911 s kreslenim sa netrapte,, aj niektori 30tnici kreslia tak, ze by mali dostat odklad 🙂... svoje dieta musite poznat najlepsie,, niektorym detom nepozu ani 2 roky odkladu,, pre niektore je to vykupenie,, mala som spoluziacku 31. august,, vzdy mala same jednotky,, je to rozne,,,dieta sa hlavne musi tesit a zaujimat o to co ho caka,,,, 🙂 to je polovica uspechu,, kludne ho skuste dat este pretestovat,, niekedy v lete,,,,
@lusy9911 ide o to ci je to len o kresleni alebo je toho viac.. lebo kvoli kresleniu by som nepresla ja teraz...
ale my sme mali problem ze nevedel rozoznat hlasku na zaciatku a konci slova napriklad, on to proste nepocul, mal problem z opacnymi znakmi, jeho oko este nevidelo rozdiel napriklad medzi d b - jemu to prislo rovnake... a preto by bol problem s citanim... toto sme vsetko dohnali tento rok...
ako podla niektorych je stale roztrzity elbo on je aky bojko ze nerad odpoveda recituje rozprava s cudzymi ludmi... ale uz je odvaznejsi tento rok...
@lusy9911 teba skôr asi trápi, čo povedia ľudia. Na to sa vykašli, ľuďom nevysvetlis. Ak pozná niektoré písmenká, je to super, pomôže mu to neskôr. U staršieho syna sme tiež zvažovali odklad, alebo nultý ročník, je februárový. Čítal už v škôlke, aj prvacku matiku mal zvládnutú ešte v škôlke, preto sme odklad zavrhli. Učiteľky v MS hovorili odklad, nebol psychicky, ani motoricky zrelý, psychologicka aj logopedicka sa zhodli na škole pre deti s narušenou komunikačnou schopnostou. To je malotriedka a bol to pre malého neskutočne dobrý štart do školy. Učiteľky mali naňho toľko času, koľko by na bežnej škole nemali. Po 1,5 roku prestúpil na klasickú zakladku, lebo intelektuálne tam už príliš vyčnieval a bolo to náročné aj pre mňa, 2 hodiny denne dochadzat. Čo sa ale týka pozornosti, motoriky a logopedie, nedám tú školu za nič. Skúste zvážiť podobnú variantu, ak máte tu možnosť. Nejaká malotriedka, kde by sa mu mohli viac venovať. Ak to teda nie je iba o tom veku, ale sa bojíš, že intelektuálne by mu odklad uškodil. Ak ide fakt iba o vek, tak nerieš
S tym nic neurobis. Je lepsie ak pojde o rok neskor ako keby mal ist "nasilu" nepripraveny. Syn prvak ma napr. spoluziaka, ktory nevie vyslovovat viacero spoluhlasok...no ako ho uz len ohodnotia?
Môj syn sa narodil 9.9. a pre nedostatok miesta išiel až o rok . Nikde som si nevšimla že by mu ten rok chýbal. Skôr som sa tešila že mal dlhšie detstvo.
@lusy9911 Vieś pozri na to trosku aj tak, ze ak by siel nezrely do skolý bolo by to pre neho aj pre teba jedno velke trapenie s ulohami a mohol by skolu rychlo znenavidiet. V dosledku toho, ze by sa mu nedarilo a porovnaval by sa s kamaratmi, mohlo by klesnut aj jeho sebavedomie. Skoly su stavane na hodnoteni a porovnavani, bohuzial, vzdy velmi zalezi na ucitelke. Co odporucam, pracujte s nim vela, aby to nebol premarneny rok. Su legopedicky a specilane pedagogicky, ktore podla urcitych charakteristik dokazu rozpoznat u deti poruchy ucenia ... vsetky tie dysky ( napr. aj tu na koni su take skupinky, alebo napr na stranke centrumdys to maju dobre popisane)... dokazu to rozoznat aj skor ako v skolskom veku. A cim skor sa na nich pracuje, jednoduchymi cviceniami, od robenia lezatych osmiciek po vytlieskavanie slov... Ja by som skusila aj takouto cestou na to ist cely ten rok. Teraz to nehovorim, ze zrovna vas syncek moze nejaku dysku mat, ale na druhej strane, tie cvicenia mozno pre vsetky deticky pouzit. Nie je to totiz len o jemnej motorike, ale celkovej motorike. Aby dieta obsedelo v triede, sustredilo sa, nelezalo na lavici... Casto tieto deti maju skrizenu lateralitu, ine vodiace oko, ucho, nohu, ruku a z toho ta nezrelost prameni... ze potom sa tazsie koordinuje pisanie. Prave cez tie krizove cvicenia orientovane na pravo- lave prepajanie.... chyt si prave kolienko lavou rukou atd) sa im prepajaju lepsie hemisfery v mozgu, zreje im nervova sustava. Hovorim to aj preto, ze dnes skoro 20 rocny synovec mal odklad, vtedy sa tie dysky este tolko neriesili, no a v skole sa naplno ukazalo, ze ten rok mu nepomohol, pisanie sa nezlepsilo, citanie nenabiehalo. Chodili potom k specialnej pedagogicke, ale mohli vlastne uz i cely ten rok pracovat, keby sa to ukazalo skor.
@jumama ďakujem určite budeme trénovať.ved aj teraz každý deň mu dávam rôzne úlohy.ked sme boli na tej predškolskej zrelosti tak tam odporúčali aby sme trénovali kreslenie, grafomotoriku tak to robíme každý deň.ale my sme s tým začali už skor.necakali sme na testovanie.logicke úlohy zvláda super, pozná všetky farby, čísla,naráta plynule do 40.problem má s priestorovou orientáciou.to trénujeme už neviem koľko a stále sa mýli.postavili sme aj domček z Lega a so zvieratkami sme trenovali
@lusy9911 ak ma mat odklad len kvoli grafomotorike a v ostatnom vyhovuje, ja by som porozmyslala nad skolou. Keby mali mat odklad moji synovia kvoli grafomotorike, tak by nemohli ist do skoly vobec. Starsi dodnes nevie drzat pero v ruke a mladsi je na tom podobne. Tak nepisu nadherne a co je na tom? V skole sa im dari, s ucenim neboli ziadne problemy.
Pri starsom nam tiez odporucili odklad kvoli grafomotorike a aj kvoli tomu, ze odmietal spolupracovat. Nikoho nezaujimalo preco. Odklad sme nedali a nelutujem.
Pozri, ziadost o odklad mozes dat aj v auguste. Dovtedy je este vela casu. Uvidis, ako sa bude zlepsovat a rozhodnes sa.
môžeš byť len spokojná...my sme dcére nedali odklad a ľutujem dodnes...6tr.
@renab chodíme od troch rokov na logopediu.a učiteľka v škôlke hovorila že u neho je veľký problém vydržať sa dlhšie sústrediť.max.15minut a potom už ze viac nechcel.a je ešte aj dosť taký hravý.teraz keď sme doma tak mu občas dám robiť také úlohy cez net volá sa to alfik a druhé je planéta vedomostí.zadava mu tam úlohy a on ich rieši.napr.co nepatrí do skupiny obrázkov,rôzne puzzle,pexeso,také na logiku.to mu problém nerobí.s rečou urobil obrovské pokroky.ked mal 3roky stále rozprával len tu detskú hatlaninu a teraz už rozpráva pekne.obcas až moc rychlo.🙂) Akurát mu ešte písmenko r nejde
S odkladom by som nesuhlasila! Decka teraz nasavaju vedomosti ako spongia...ved bude uz skoro 8r, v skolke totalne unudeny. Vsetko sa v skole nauci a dobehne..podla mna na svk co tak pocuvam su hrozne vysoke poziadavky na deti..uz aby poznali vsetky pismena a cisla..no sorry..naco je potom skola?? Trosku sa mu 1.rok povenujes a bude dobre..moja ide od spetembra.zopar pismen pozna..cisla asi vsetky-neviem, v tomto smere s nou nic neriesim.Nech sa potom v skole nenudi..je hrava velmi, kreativna,rada si kresli..pismenami,cislami a pracovnymi zositami nech sa zatazuje az v skole!
@pragmaticka v skolke nerobili testovanie? Pokial ti nedali odporucanie na odklad, tak nie je dovod do skoly nedat. Pokial robili testovanie a odporucili odklad, je to rozhodnutie rodica.
@lusy9911 určite ani ty nie si vo všetkom dokonalá , hoci si sa snažila ty alebo tvoje okolie. To nie je nikto . Ani tvoj syn . Je z toho niekto na prášky ? No určite nie . Veď o tom je život nie ? Niekto potrebuje viac času , niekto menej , niekomu celý život nestačí . Ako učiteľka ti môžem povedať , že nie každé dieťa dokážeš všetko naučiť . Každé je iné a inak výnimočné. Určite aj tvoje dieťa. Daj si tabletku ak treba a presnaň ho trápiť doma nejakými zošitmi. To robí v škôlke dosť .
@lusy9911 konečné rozhodnutie, ci bude mať dieťa odklad je vždy na rodičovi ..... ostatny ti môzu len poradiť ...... ja som dala dceru ( mala 6 rokov týzden pred zac.skol. roka) aj napriek návrhu na odklad od psychologičky a neľutujem - dala som na svoju intuíciu a vsetko je v pohode 😉
Ty si poznáš svoje dieťa najlepšie 😄

no,,,ja som tiez synovi davala odklad kvoli logopedii,,,, ale uprimne uz okolo Vianoc,, maly vobec nechcel chodit do skolky,, to spanie,, ho uplne otravovalo,, bol velky,, v skolke ho to uz vobec nebavilo,, bravali sme ho naoobed domov,, doma,, pisal skolske zosity ... skolka,, bola doslova otrava pre celu rodinu,, do predskoly prislo kopec deti, ktore mali problem s pozornostou,, rozpravanim,, prakticky,, tam nemal kamaratov,,,neskor mi to aj bolo luto,,lebo bol v tej skolke nestastny,,, mladsia dcerka, bude mat 6 len v auguste,, uz teraz sa nesmierne tesi,, do skoly,, krasne rozprava, pozna pismena, pise,,,,, skolka ju vobec uz nebavi,,,na margo toho, ze odklad = predlzi si detstvo,, nemyslim, si,,, detstvo predsa nie je skolka,,, niekedy mam pocit, ze polovica triedy ide so slzami v ociach do skolky,, a teda nevyzera to,, ze prave to ich robi stastnymi,,, ak je dieta sikovne,, patri do skoly,,, tam sa bude rozvijat,,a 1 rok zivota stravi efektivnejsie,,, odklad,, naozaj len pre tie dieti,, ktore su akymkolvek sposobom vedomostne-emocne pozadu,, inak to naozaj nema efekt,,, vlastna skusenost...🙂