Trauma zo škôlky
Dobrý večer, stretli ste sa s niečím podobným? Dcérka 2r7m nastúpila do škôlky, klasika, prvý deň dobre, každý ďalší horší a horší. Ranné fnukanie až záchvaty revu uz v škôlke by som aj prežila, nie je jediná. Čo ma ale veľmi trápi je čo robí po škôlke už 2.deň, dcérka má normálne traumu, nechce ísť vôbec na ihrisko, celou cestou mi opakuje že domov, domov, mrnčí a fňuká celý boží deň až do večera, v kuse ma kontroluje, či som nešla do "práce". Keď niekto zvýši hlas vonku či dospelý či dieťa zakryje si uši a plače. Nerozpráva, iba niečo, nevie mi povedať prečo je taká, čo ju trápi, čo sa jej nepáči. Na otázky o škôlke nereaguje vôbec, max začne plakať. Dokonca aj knihy o škôlke zatvára a odhodí. Začínam mať o ňu strach, v živote sa takto nespravala a z môjho veselého dievčatká je uzlicek nervov.
@anjelicek26 jasle zvažujeme - tie mame neďaleko, inak nič, súkromná škôlka min hodinu autom a to je u dcérky nemožné kvôli nevolnosti v aute, to by sme 2x denne nedali ani ja ani ona a kynedril ju uspava takže bez šance.
@silvika2022 vysnenej práce by som sa nevzdávala, aj keby celý plat mal ísť na opatrovateľku. Skusila by som opatrovateľku - dieťa prakticky nie je choré, minikolektív - je ochoré omnoho menej a v oboch prípadoch má indivinduálny prístup.
@janage my bohužiaľ bývame v malom meste, doteraz som o žiadnej opatrovateľka nepočula v okolí ani ma to nenapadlo v podstate, keďže dcérka je na mňa veľmi naviazaná
@silvika2022 tak potom tie jasle by asi mohli byt riesenim
@silvika2022 nie hodina nejde :( To je strasne daleko a narocne pre malu. Skus sa opytat cez lokalne FB skupiny na opatrovatelky, clovek ani nevie, co existuje, kym to nezacne hladat... pre naviazane deti je dobre mat jednu pevnu osobu, s ktorou su kazdy den a skutocne aj ta chorobnost je tam upllne minimalna... jaslicky teda u vas v meste nie su?
@silvika2022 tak pre také malé dieťa, veľmi naviazané na jednu oosobu, je bohužiaľ myslím klasická školka bez prípravy úplný šok. A nevhodná voľba
@anjelicek26 sú 20min autom to by sa dalo, len to by bolo len na par mesiacov, sú len do 3r však.
@janage chodievali sme do klubu deti, babybalance, každý deň ihriská ale áno je to iné, vždy som tam bola s ňou. Dcérka doteraz keď sme niekam prišli tak hneď utekala k hráčkam, nebála sa, to isté s ihriskami, nečaká a ide všetko vyskúšať aj 100x prejdene ihrisko ju vždy poteší, preto mi je divne že sa pýta hneď domov a to cestou míňame minimálne 2 z ihrisk
@silvika2022 zavisi od jasli, vacsina si nechava deti do 4roch rokov, aj ked trojrocnych (vzhladom na cenu) vacsinou rodicia uz presunu do skolky... skus zavolat rano riaditelke jasliciek a poradit sa.
@anjelicek26 ďakujem to som napríklad nevedela. Nie je to ideálne lebo od tych menších sa veľa nenaučí ale zvážime aj takú možnosť
@silvika2022 ona potrebuje mensi kolektiv a individualny pristup, uz kvoli tej reci... proste viac casu... to, ako sa sprava teraz, je uplny sok s novej situacie, nebola na to pripravena. O pol roka moze byt uplna zmena, ked zacne plynule rozpravat, mozes ju presunut...
@silvika2022 len v jasliach je drvivá väčšina detí štýlom týždeň jasle, dva doma. To si tiež zváž, kto bude s dcérkou v prípade častých a sústavných chorôb. Plus platíš plnú sumu aj keď tam dieťa je len týždeň z mesiaca. Pokiaľ skutočne nejde o minikolektív, s chorobami by som rátala.
@silvika2022 nepovedala si ze dieta ma diagnozu
@janage moja chybala v jasliach tri dni za cely cas, co chytila zapal spojiviek.. a rozdiel kolko chorych deti bolo v jasliach a v skolke je pocet rovnaky... proste september-december je to kriza vsade... jedine u opatrovatelky mas safe space, lebo ma 2-3 deti iba a to mas ako surodencov...
@anjelicek26 píšem, že väčšina, nie všetky. Ale určite by som zvážila. Súkromné jasle sú tu drahé a štátne či obecné plné. A bohužiaľ moje deti boli obe z tej skupiny, musí z toho vyrásť. prvé vyrástlo, s druhým bojujeme už aj na ZŠ. A nevyrástlo z tých chorôb. Moja dr. ho volá lakmusový papierik.
Rozhodne by som sa ja osobne pri vysnenej práci nespoliehala, že bude dieťa v klasickom kolektíve zdravé. A mnoho matiek je zaskočených tým, že v súkromných sa platí za držanie miesta, teda aj keď tam dieťa nie je kvôli chorobe
@silvika2022 jedna z mojch prvych spomienok je to, ako ma dala mama v 2,5 roku do skolky. Dodnes si pamatam, ako ma napadlo... " odteraz musim prezit sama." Nechapala som cas, klko trva jeden den, hodina, nevedela som kedy mama pride. Len ten hnusny holy fakt, ze som na to sama. A nikto mi nerozumel. Drzim malinkej palce. Daj jej najovo, ze jej rozumies.
@riyadh nemá
@silvika2022 neviete dať malú do škôlky do ktorej šlo niektoré dieťa, ktoré pozná? Keby zo začiatku chodila postupne len na pár hodín? Chodí k starým rodičom? Je naučená byť bez teba? Alebo bola do teraz 24 hodín s tebou a zrazu šokom ostala na 8 hodím bez teba v cudzom prostredí s úplne cudzími ľuďmi?
@silvika2022 máme v rodine autistu, tiež nerozprával. Začal chodiť do škôlky keď mal 2,7 mesiacov (odporučenie od odborníkov). No začínal postupne, pár hodín 2-3 hod. denne. Kontakt s deťmi mu veľmi pomohol, no bolo to pre neho únavné, aj po čase chodil na obed domov. On má také rituály, tiež nechce nikam chodiť, chce byť doma s mamou. Postupne si na škôlku zvykol, dokonca začal, aj rozprávať v rámci jeho možností.
Myslím si, že si išla na ňu zhurta, hlavne, keď tiež nevie rozprávať, je to pre ňu oveľa ťažšie. Musí mať zmätok, preto sa bojí, že niekam odídeš.
@silvika2022 je to prirodzené, že fňuká. Veď sa jej zmenil celý jej svet, všetko, čo mala zaužívané je inak. Môže to kľudne trvať aj mesiac, dva. Najmä ak nespáva v škôlke. Tak je vyčerpavá psychicky, aj fyzicky. Pre deti je škôlka tak namáhavá ako pre dospelých práca. Chce to čas, trpezlivosť a veľa pochopenia pre ňu.
@silvika2022 moji obaja boli vzdy prve tyzdne v skolke (a aj teraz v skole) poobede psychicky ini -neprojemni, unaveni, zlostni... tiez skoro zaspali. Ja si myslim, ze je to psychicka zataz -zvyknut si. Vydrzte este tyzden a uvidis. Este mi napadlo, ze jej vadi hluk v triede, mojim to vadilo tiez a museli si zvyknut, poobede vzdy pomohlo v dome ticho, bez telky.
@lalenka33 nemáme starých rodičov, iba babku ktorá býva s nami a pracuje. Sme iba ja, ona a 12r syn, muž pracuje v zahraničí, nie je často doma.
@silvika2022 ked sa strhava pri kriku tipla by som, ze ucitelky kricia? Ja by som ju pri takychto stavoch hned odtial vzala. Moja isla az ked mala 3 a 3/4.
Mozem sa spytat, ako ste to vyriesili?
@silvika2022 možno by som tomu dala ešte týždeň. Moja dcéra mala adaptáciu hroznú, nastúpila ako 2,7 ročná. Do škôlky musela. Rána boli hrozne, počuť ju bolo až von ako plakala, museli mi ju z rúk vytrhnúť veľa krát. Kričala" mamiiiiii, mamiiiii nenechávaj ma tu", keď som išla pre ňu tiež plakala. Začala sa pocikavat, v noci mala dokonca nočné mory. Doma som sa od nej nemohla pohnúť ani na meter a milión krát denne sa spýtala ci musi do škôlky a ci pre ňu prídem. No nič netrvá večne, kritické boli dva týždne, potom prestala plakať poobede, potom sa prestala pocikavat, ustáli zle sny a deň od dňa bolo lepšie. Akurát nám na roky ostal ranný plač. No v škôlke bola rada a musím povedať,že sme mali perfektne učiteľky a veľmi pomohli pri adaptácii. Verila som im,že to s nou zvládnu. Teraz s láskou na skolkarske časy spomina
@hanaxxx nijako po prvom týždni bola chvíľku doma a ako nastúpila znova tak už je to bez plaču a teší sa. Adaptovala sa zrejme rýchlejšie ako som si myslela😊

@zuzuliennka1 ďakujem baby, s mužom sa o tom už dosť bavíme lebo sa nám to samozrejme nepáči vôbec tak uvidíme, dáme tomu ešte chvíľku