icon

"Trestanie" nevhodného chovania dieťaťa so silnou osobnosťou

briketa
21. mar 2013

Ahojte, zaujimalo by ma ako "trestate" , aky vyvodzujete nasledok za neusposobive chovanie u dietata, ktoreho zakazanie niecoho oblubeneno vobec nezaujima, je to bez ucinku. Dieta co sa zatne a nezlomi, nestara sa o to ze je v kute?

Strana
z2
soldi
21. mar 2013

@briketa neskusala si si o tejto tematike precitat nejaku knihu? niektore su velmi dobre

matozazzo
21. mar 2013

Doporucujem Lemana - 5 dni... Najdes na nete

cerez
21. mar 2013

@briketa A aké staré dieťa máš na mysli?

reanda
21. mar 2013

odkaz, ze mu drzim palce 😀

briketa
autor
21. mar 2013

@cerez 3,5 moja prostredna dcera. Velmi silna osobnost, vlemi nezavisla na svoj vek s obcas uplne nevysvetlitelnym spravanim. Ma starsieho a mladsieho brata. Mimo domu je svetova, to asi len ja jej leziem obcas na nervy...

briketa
autor
21. mar 2013

@reanda aj u vas tak?

albao
21. mar 2013

Kolko rocne dieta? Okolo 2 rokov je najvacsim trestom izolacia od zvysku rodiny, napr. v izbe. Ale to dieta fakt jaci, to sa ma pouzit az v krajnej nudzi a ako posledna moznost. Pocita sa "raz, dva, tri" a ak dovtedy nezmeni svoje spravanie, tak sa dieta zamkne do izby an tolko minut kolko ma rokov (t.j. 3 rocne na 3 minuty). Mam VELMI svojhlave dieta, osobnost ako hrom, dokaze sa zatat aj na hodinu, normalka ... ale tento trest je drasticky a pouzivam ho zriedkavo. Krasne je to vsetko popisane v knihe "Ako milovat svoje dieta" (v strucnosti - najprv naplnit fyzicke potreby - spanok, jedlo, chlad, potom emocne potreby - dotyky, pohlad do oci, neha ... a ak dieta nelutuje svoj cin a naozaj malo vsetky potreby naplnene, tak by mal nastat trest).

cerez
21. mar 2013

Prostredné deti sú skutočne silné osobnosti a samostatné, dokonca najšikovnejšie. Ale aj citlivé a zraňujúce. Na ne sa nejak celkovo zabúda. Prvému dieťaťu je venované najviac pozornosti lebo je prvé a potom poslednému ako sa vraví Benjamínkovi. Lebo je najmladší a veľa sa mu odpustí. Prostredné dieťa je akoby okrádané o svoju pozornosť a tak si ju snaží presadiť akýmkoľvek spôsobom. Niekedy bohužiaľ aj tým nevhodným. Skús sa jej viac venovať, vychytať jej šikovnosť a vyťažiť vo svoj prospech. Bude mať pocit, že je dôležitá.
@briketa

zuzkat1
21. mar 2013

@briketa moja ma 3roky.vsetko ma na haku ale z nevysvetlitelnych dovodov na nu zabera ked jej poviem ze som smutna a uz sa naozaj hnevam. Najprv jej to bolo fuk... No uz nie. Nekricim.Normalne jej to poviem a potom od nej odidem a nevsimam si ju. Ak ma hysak zavriem ju do izby nech sa vyvrieska a o par minut sa vratim.zvycajne sa upokoji ked ma zas zbada.

briketa
autor
21. mar 2013

@cerez ja sama som prostredna takze o tom nieco viem, ale skutocne ta knizna poucka co si napisala znie teoreticky dobre, ale u nas absolutne neplati.
Dcera ma najviac pozornosti , lebo potrebuje uplne specificky pristup oproti bratom.
Najstarsi odchadza rano a prichadza o sietstej vecer a najmladsi je naviac vycviceny zahrat sa a byt stastny sam so sebou, lebo vzdy bolo najviac roboty s prostrednou.
Ale to nechcem teraz riesit, ja potrebujem nejaky sposob ktory by jej naozaj ukazal, ze to co urobila (rozne situacie) nebolo spravne, ublizilo inym a hlavne by sa uz nemalo opakovat. Jej to v tej hlavke nejaky skriatok nasepkava urob este horsie a hlavne opakovane, vtedy to ma najlepsi ucinok...
Ona nie je nejaky vyvrhel, len ma obcas take napady ktore hranicia s fyzickym ublizovanim a ohrozovanim druhych.
Nie je to stale, su to take obdobia... takmer ako PMS 😀

briketa
autor
21. mar 2013

@zuzkat1 skusim, vsetko skusim. kricat nekricim, nie som temperamentna osobnost.

blsacik
21. mar 2013

Môj syn sa skoro do 6r. v živote neospravedlnil (a ako mi p. učiteľka povedala... Ak NIE, tak "NIE" je u vášho syna definitivus) a vydržal v kúte celý deň - v stene je vyrytý "krásny" 30cm ornament...a ešte čakal, keď som ho "prepúšťala", že sa mu ospravedlním :D :D Z osobnej skúsenosti viem, že musíš počkať cca do tohto veku... potom sa tvoje dieťa skazí :D :D a podľahne mamonu :D ... a potom to už pôjde. Môj má teraz už niečo po 6... a kvôli tomu, aby mohol kuk telku (teda DVD, keďže sme nedali zaviesť kábel, aby bol oslobodený od toho hnusu a mal aj trošičku vlastný názor a slušnejší slovník) uspí ešte aj svoju 4-mesačnú sestru v kočíku :D :D :D Ale stále je ťažká osobnosť 🙂 Takže vydrž... dobre si začala... možno v kúte zistí, že bude sochárka... nič teraz aj tak iné neurobíš. P.s.: knižka ti nepomôže... každé dieťa je výnimočné a s manuálom sa nerodia :D Predpokladám, že mňa to čaká ešte aj po druhýkrát... Malá sa už teraz prejavuje omnoho výraznejšie ;) Juj... tak ich ľúbim :D :D P.s.: Mama mi hovorí, že som bola taká istá... a teraz sa mi to len všetko vrátilo a praje mi pevné psychické zdravie :D :D

briketa
autor
21. mar 2013

Este chcem dodat, aby ste si nemysleli, ze to len ja si vyobrazujem v mysli - ked zacala chodit do skolky (uz nechodi) tak po dvoch tyzdnoch na navrh riaditelky sa na nu prisla pozriet psychologicka moje trojrocne dieta si z nej uplne robila dobry den, vobec nespolupracovala.. ona jej vysvetlovala a Aili sa so smiechom pozerala na oblohu a ukazuje jej lietadla.. sustredi sa len na to co chce ona. ale pozornostny spam ma velmi kratky, potrebuje mnoho cinnosti nasledujucich rychlo za sebou aby bola dostatocne stimulovana. musime ju fyzicky unavovat. Hracky jej veku ju nezaujimaju. Je velmi chytra s nadpriemernym iq a jej "problemom" je ze vie velmi sikovne manipulovat s ludmi.
Takyto verdikt sme dostali..

briketa
autor
21. mar 2013

ale s pribudajucimi prispevkami uz len ten pocit, ze nie sme sami ukludni... 🙂

albao
21. mar 2013

@briketa ako to tak citam, tak akoby si opisovala moju starsiu dcerku. Skoro vsetko sa toci len okolo nej, je velmi bystra, sikovna ... ale neskutocne svojhlava a tiez ma obcas "zle dni", ked dokaze napr. pichnut ceruzkou mladsiu sestricku. Proste jej prepne a ked jej to v klude vysvetlujem, ze sa to nesmie atd atd, tak skusi znovu. Vysvetlim este raz s prisnym tonom, skusi znovu a tak dokola 😒 Je to na nervy, vsak?
O 2 tyzdne nam nastupuje do skolky, som zvedava co to s nou spravi. Preco uz nechodi Aili do skolky? Kvoli jej silnej povahe?

cerez
21. mar 2013

@briketa Prosím ťa a dala ti aj nejaký návod a spôsob ako máš s ňou pracovať? Alebo to ukončila touto správou?

anjelicek26
21. mar 2013

@briketa - trestanie bez ucinku pozname. Urazena do kosti a chybu aj tak u seba nevidi - ja vravim nehlada 😝 Ona caka pochopenie... zakazat oblubene veci je hrach na stenu hadzat.. odtrpi, precka, kym trest prejde a je.... poucenie nula bodov... u nas to chce fakt, prisadnut k nej a nechat ju - bez prerusovania - vykecat... omnoho lepsi a dlhodobejsi efekt,, v tom momente ona totiz uz prizna, ze spravila chybu, len ma sancu dovysvetlovat to, ze "preco".... to je pre nu asi to najdolezitejsie, pochopit jej preco. Jej stranu veci, lebo ona je zakazdym presvedcena, ze na to jej "zle" spravanie mala tie SPRAVNE DOVODY... aj ked nasa uz je starsia, neviem, skuste...

albao
21. mar 2013

no uplne sa mi to v hlave krasne vyjasnuje, ked nad tym tak rozmyslam. Nasa mala tymi svojimi ockami s dlhociznymi mihalnicami a krasnou tvarickou dokaze hocikoho zmanipulovat a prehovorit. Najviac mi na nu funguje postup podla knizky "Respektovat a byt respektovan" - cize respektujuc dieta, ale aj asertivne zaroven. Lenze problem je v tom, ze sa mi to malokedy podari takto jednat, predsa len, nie som vytrenovany psycholog a v dennom strese mam aj ine starosti ako rozmylat ako naformulujem dalsiu vetu 😅 😝 Ale funguje to.

albao
21. mar 2013

@anjelicek26 hm, takto asi dopadneme o par rokov 😀 Este nema taku slovnu zasobu aby sa dobre vyjadrila, ale tiez sa vzdy tvari ako "vy to absolutne nechapete"

katka1981
21. mar 2013

@briketa, moja bola tiez taka, dokonca mala obdobie, ze sme vsetky hracky zamkli, ajtak to nepomohlo. Proste mala na haku. Teraz je torsku starsia v juni bude mat 4 roky a zaberie napr. zakaz hovorenia rozpravky v postielke pred spanim, to je asi najvacsi trest pre nu. Ale samozrejme ma chvile kedy nepomoze nic. Hlavne ked je unavena, to viem, ze nema vyznam riesit nic. Tvoja dcerka ma vzdor, asi silnejsi ako jej surodenci, proste kazde dieta je ine, musite to prezit. Ja sa tesim, ze snad to coskoro skonci. Treba si uvedomit, ze vzdor nie je namiereny proti rodicom, nema nic s tvrdohlavostou atd..... proste citat si dokola clanky, ze raz to skonci.

katka1981
21. mar 2013

@anjelicek26, vystihla si to, moja vzdy povie, prepac bola som unavena, to bolo z unavy, nehnevaj sa na mna, len mi prosim nedavaj ziadne tresty. Tak ale ja ked ju potrebujem dostat do postele, ze meliem z posledneho, tak jej poviem, ked nebudes do vtedy... spat, zajtra si bez....., ale je mi jasne, ze to kedy zaspi ani ona chuda neovplyvni, ze to zo mna hovori unava. Len v obdobi vzdoru velakrat je rozhovor k nicomu, ale dieta sa meni, dnes je to zbytocne a zajtra zas taky rozhovor urobi zazraky. Ja si snazim uvedomovat, ze sa treba cez to preniest, nejak prezit a dakujem za kazdy den, kedy nebol katastrofalny. Vdaka Bohu teraz za pekne dni.

tadaminka
21. mar 2013

@briketa obdobny problem mam ja so synom, on ma svoj nazor na to ako ma fungovat svet a ako sa on ma spravat a preco a basta. samozrejme zvacsa je to spravanie nevhodne. mozme viest hodinove rozhovory, jeho nicim nepresvedcim. Jedina zachrana doma je, ze miluje kreslene rozpravky tak sa mi dari ho ako tak vydierat ze nebude pozerat telku. V skolke su z neho ucitelky uz sedive, lebo na neho nemaju paku a on si robi co chce. Ak sa mu nieco vytkne, ospravedlni sa aj 10x, ale len preto aby bol klud a nie preto ze by ozaj suhlasil s tym ze spravil zle. zacala som doradu citat psycho knizky, snad na nieco mudre narazim 🙂

bubelko
21. mar 2013

@briketa u nas najviac pomaha "potrestanie" bratom a to, ze ho vyhodi z izby a nechce sa s nim prosto hrat. to zabera na najdlhsiu dobu. inak rovnako ako u vas - nepomaha ani vysvetlovanie, ani splnenie hrozby.
inak koncentrovat sa vie vyborne, aj sa dlho prebavi pri jednej cinnosti. problem je, ze obcas vysledok tej cinnosti stoji potom dalsie nervy 😀
a co tiez zacalo zaberat v poslednej dobe, hlavne ak sa nechce obliekat - jeho oblubena veta - pockaj, za chvilku idem. tak my sa oblecieme a fakt odchadzame, zakyvame a vtedy sa mlady pan zvykne fakt zobudit a ide.
alebo zazitok z dneska - boli sme starsieho odprevadit do skoly, kde maju "Projektwoche" a potom sme sli opat domov. vybral sa "svojou" cestou. tak som mu povedala, ze ja idem normalnou, nech ide. po par min. zrazu zbadal, ze fakt idem inakade, on ma nevidel (ja jeho ano) a to bol rev - pocut ho bolo na celu ulicu. ale odslapal az po parkovisko -tam ma potom zbadal a pricupital ku mne, ze sa zlakol. tak som mu na rovinu povedala, ze som mu vravela, ze kadial idem a ze sa sam rozhodol ist po svojom. celu cestu sa ma nepustil 😉

albao
21. mar 2013

@bubelko joj a plakal? To je mile. Skusala som to so svojou dcerkou, ma 2 roky a nezabera. Proste ide svojou cestou, my musime za nou. Uz niekolko raz som sa jej schovala a sledovala, co urobi. Aj po 15 minutach si veselo vykracovala svojou cestou a ma len 2 roky 😒 Tazka natura 😒

snopkulka
21. mar 2013

@briketa ahoj, no teda zíííram, už som tu čítala o tvrdohlavých deťoch, ale tvoja malá je neskutočná osobnosť 😉 tvrdý oriešok!! Nejdem písať rady, lebo nemám vôbec skúsenosti s podobnými deťmi, ani svojim vlastným zatiaľ, ale skús mrknúť nejakú literatúru z môjho albumu: https://www.modrykonik.sk/fotoblog/snopkulka/al..., možno ti tam niečo padne do oka, zopár kočiek tam aj napísalo komentáre ku knihám.... nikdy nevieš.... držím ti palčeky!!!! 😵

bubelko
21. mar 2013

@albao neplakal, reval ako tur. a u nas to tiez velmi dlho nefungovalo - skratka isiel kade ho oci viedli. velmi dlho sme ho vodili na "voditku", pretoze kym som sa otocila, ze kupim listok na autobus, tak mlady pan uz bol na spacirke. ale v poslednej dobe to zacalo fungovat, akoby si jeho detsky mozocek zacal uvedomovat, ze aha - mama neni. mama neni? mam problem 😀

albao
21. mar 2013

@bubelko jej, tak ze by este rok a dcerka si ma vsimne? 😀 😝 Davas mi nadej 😵
Aj sme zistili, ze do mesta na prechadzku sa najlepsie chodi v nedelu doobeda, vtedy je centrum prazdne a dcerka si kludne moze behat od fontany k holubom atd atd. a nestrati sa v dave

zuzkat1
21. mar 2013

@albao moja ked mala 2 roky tiez jej bolo jedno kade idem ja. Teraz sa uz obzera ci som sa jej nestratila... Ale doma je hrdina😀

albao
21. mar 2013

@zuzkat1 super vediet, ze aspon z tohto vyrastie 😀

reanda
21. mar 2013

@briketa deti sa predsa netrestaju.. a toboz u inteligentneho dietata, ako pises so "silnou osobnostou", dosiahnes 'vychovavanim', trestanim a odmenovanim pravy opak.. dieta to uraza, co je cirkusove zviera? ak urobi nieco, co je nepripustne, treba mu v tom zabranit, vysvetlit, ak si neda povedat, tak znova zabranit, ak si nasrata a unavena, tak aj nakricis.. dieta si uvedomi, ze aj ty si len clovek, najlepsie, ak sa budes chovat autenticky a nie z pozicie nejakeho nadcloveka, co ma pravo trestat a posudzovat, ake dieta je a ake by malo byt.. ak budes k nemu pristupovat z pozicie partnera a nie autority, mozes dosiahnut ovela viac, ako nejakymi stupidnymi zakazmi a podobnymi ponizujucimi trapnostami

Strana
z2