icon

Trojročná dcéra sa nevie sama hrať

30. jan 2022

Baby pomoc sme s manželom zúfalí !! Máme 3 ročnú dcéru ešte nechodí do škôlky, od mala bola stále s nami, nevedela sa s ničím zahrať, ale teraz je to horor. Napríklad nič nemôžem spraviť je stále pri mne. Nemôžem isť sama na WC, či do kúpeľne, nemôžem nič variť, proste nič robiť. Ale keď sa s nou chceme hrať napríklad zoberem lego a skladám si ho ona sa začne po mne vešať, nechce sa hrať, manžel skladá puzzle zasa začne po ňom skákať, alebo skáče po gaučí zasa ju puzzle nazaujímajú. Zoberiem knižku čítam jej, začne skákať po posteli, knižka 0 bodov nezaujem. Bábiky nič, nepohrá sa. Jedine kde sa hrala tak to bolo ihrisko vonku toto ju zaujímalo, alebo kolobežka, bicykel. Doma sa nudí s ničím sa nepohrá hračiek ma veľmi veľa ale nič, alebo ak aj áno tak iba 10 minút viac nie. Ešte ju trošku zaujíma telka ale fakt možno 15 minut viac nie a trošku kreslenie ale tiež s nou musím kresliť ja, tak isto aj telku pri nej musím pozerať aj ja. Myslíte že je to normálne ? Dieťa v takom veku sa s ničím nepohrá, nič ju nezaujíma? Ja som bola celkom iná, vedela som sa zahrať sama.

autor
31. jan 2022

@marzuz89 Ale ty si ma zle pochopila ja sa nehrám s legom sama, ale ja vyberiem lego a poviem malej poď ideme sa hrať a ona povie že nechce a začne okolo mňa behať. A ja sa akože hrám s legom, proste snažím sa upútať jej pozornosť aby sa prišla hrať tiež. Teraz už chce aby som zobrala postavičku a akože som s nou hovorila. Lenže keď sa jej začnem pýtať otázky tak zasa ju to baví tak 10 min a viac nie.

autor
31. jan 2022

@marzuz89 Alebo manžel zoberie skladačky a volá ju nech mu príde niečo poskladať a ona ich začne rozhadzovať. Akoby ju to vôbec ani nezaujímalo...

scila
31. jan 2022

Aj u nás je to tak, ako píše @asia83 - že introvert / extrovert sa nezaprie od mala. Môj starší syn musí byť neustále s niekým, nikdy som pri ňom nič nespravila, stále potreboval "asistenta" ku všetkému, mladší presný opak, od malička sa zabaví sám. Ale zas ten extrovert nemal problém zo škôlkou, miloval ju a introvert tam chodiť nechce ... všetko má svoje výhody aj nevýhody.

eliska8611
31. jan 2022

A my máme zase presný opak. Mala má dva roky a chce sa hrať len sama,kiežby sa radšej chcela somnou. Donesiem jej knižku že ideme pozerať zvieratká,zoberie mi knižku a ide si ju pozerať sama. Mám hračku v ruke príde a zoberie si ju k sebe a sama sa s ňou hra. Moja sa nechce s nami vôbec hrat ani zo synom. Snažím sa s ňou rozprávať všetko jej hovorím. Stále nerozpráva. Príde mi že má rozumie len niečo ....alebo má má na haku

taily30
31. jan 2022

Ja osobne by som odobrala hracky a nechala par. Je normalne pre dieta sa nudit, ale to neznamena, ze by si jej mala stale robit program. Moja mala nema este 3 roky, tiez je stale s nami (zijeme mimo sk a rodinu moju tu nemam), tiez ma chvile nudy...ale snazim sa neriesit to.
Ja ked nieco robim napr.idem dat prat, utieram prach, vysavam...tak vzdy ju do toho zahrniem. V kuchyni ju moc nechces, ale napr.supat vajicka jej skus dat.
Vidis, ze ma zaujem v kresleni...ja by som ju nechala nech tvori....skus jej dat tacku s ryzou a nech prstom kresli v nej pismenka. No neviem, toto su len take veci co u nas funguju.
Ale neboj, tiez mame take dni ked je len nalepena na mne.
Mozno j

autor
31. jan 2022

@eliska8611 No zasa moja ma veľmi rada deti, lenže teraz je zima takže na ihriská veľmi nechodíme a do školky mi ešte nechodí takže nemá parťačky :/

mia__b
31. jan 2022

Lahko sa radi tym, ktori take dieta nemali.. Nie, neurobili ste nikde chybu. Urcite to nie je tym, ze ste sa jej venovali a bola stale pri vas, ani tym, ze ma vela hraciek. Nic si nevycitajte. Skratka, su take deti. Aj u nas to bolo a ciastocne stale je rovnako a rovnako aj ako pisala @syslik81 . Nasa ma za mesiac 6r. Ale od narodenia ju volam "30 sekundove dieta". Ona sa nevedela sama zabavit nikdy. Je bezne, ze trebars rocne dieta sa samo na chvilku zabavi, hoc na par minut, nejakou hrackou, nieco preskuma atd. Nasa? Nikdy. Teda, vzdy len na 30 seknud, potom danu vec zahodila a mrncala a vesala sa mi po nohach. Bezne som stala pri sporaku so stiahnutymi teplakmi ;). Nikdy sa sama nezahrala, nikdy ju nebavili akekolvek hry typu puzzle, vkladacky, nic, na com trebalo trpezlivost (teda napr.lego, navliekanie goralkov, dokonca ani plastelina - ved komu sa chce valkat a gulkat to, no nie? - povedane jej recou). Bola schopna sa hrat len typu "divadlo" - ze my rodicia sme sa hrali s jej hrackami, robili s nimi divadielko a ona sa na to pozerala a bavila sa na tom. Sama to velmi dlho nevedela. Nebavilo ju ani somnou varit, a ani varit v jej kuchynke. Vsetko vyskusala a hned nechala. Jej logika - "ano, skusila som, uz viem, a co?? Robme daco dalsie". Tym padom ju nebavilo ani ziadne montessori. S tym ked za mnou niekto prisiel, rovno som nad tym mavla rukou. Montessori dielnicky byvali cisto o trpezlivosti - skusat nieco opakovane, a to pre nu absolutne nebolo. Takze to som rovno zavrhla. No a co s tym? Nic. Casom sa to zlepsi. Velmi jej pomohla skolka v tom, ze tam stale mala nove podnety a nove kamatratky, nove hracky a kazdu chvilu sa mohla hrat s niecim inym. Hlavne teda tie podnety, aktivity moderovane niekym inym (ucitelky). Zaroven mala velmi rada byt vonku na ihrisku - ale opat, sama sa nezahrala, musela tam niekoho mat (sama nikdy neurobila ani len babovku v piesku). Ale ked tam niekto bol, to tam bola potom schopna byt aj do tmy. Ja som po 2,5 roku total vyhorela z hrania sa s nou, manzel to nazyva "lobotomicke hry" :D ale ten sa este drzi a je schopny sa takto s nou obcas zahrat. Teraz teda bude mat 6 a je to ovela lepsie, uz sa zahrat vie aj sama, ale mava dni, kedy stale len chodi za nami ako taky chvostik a vymysla blbosti, nijak normalne sa nezabavi. Ako kedy..pritom krasne kresli, ale do takych cinnosti ju doslova musime donutit. Krasne sa prehra aj ked ma doma kamaratov, ale velakrat ked to sledujem, su to zas take "lobotomicke hry", co nemaju ziadnu logiku, ale hlavne ze sa zabavi. Treba jej casto hovorit, nech sa skusi pohrat sama, ze uz je velka. Toto som jej ja stale opakovala a ako tak to casom zacala brat. Pochopila tiez, ze ja sa s nou uz takmer nehram, takze chodi za manzelom🙂 Ja s nou skor tvorim, citam, to uz vie, ze so mnou len nieco zmysluplne, ziadne jej "vymyslanice", ako tomu ja hovorim. Aha, a este som ju nazvala "trenazer trpezlivosti" ;) Takze, prajem vam pevne nervy, budte trpezliva, ak sa da, chodte do prace, nech vypnete. Urcite pomoze skolka a ked uvidite nieco, co ju bavi, tak robte to. Pokial to bude pobyt vonku s detmi, tak tam travte co najviac casu, hoc aj v zime, hlavne ze sa ona zabavi. Keby chcete prehodit viac slov, napiste mi spravu. Aha, a este som tiez dlho, hadam do jej 4 rokov hovorila, ze na svete este nie je vymyslena hracka, s ktorou by sa ona zabavila ;) A teraz uz je, bavi ju vsecilo, aj ked casto len na kratko, ale bavi. Drzte sa!

bibinka1984
31. jan 2022

@popoluskaxy toto u nas funguje 💯🙂

autor
31. jan 2022

@mia__b ďakujem za príspevok presne moja je taká. už som vážne niekedy zúfala a keď vidím ako mi mamičky píšu že ich dieta sa zabaví aj hodinu samo tak mam pocit že som niekde spravila chybu :(

autor
31. jan 2022

@popoluskaxy áno tieto veci ju bavia, ale tak ja doma potom nespravím nič :(

tulipanicek
31. jan 2022

Aj my mame malú linku a vždy sa to dá vymyslieť aby bola so mnou. Moja má 2,5 ale už aj mieša pri varení (keď to nemôže vyprsknut). Vie, že nemôže chytať hrnce, že panvice môže len za rúčku. Páči sa jej keď krajam, ona to nakrájané potom prekladá do hrnca a pod (napr ale už vie, že mäso nesmie chytať, kým je surové). Normálne má detský vysavac a vysáva keď aj ja (inak mi brala môj). Pečie so mnou, vždy jej oddeliť kus cesta a s tým ona pracuje a je strašne spokojná. Prádlo dáva do pracky, vyberá, nastavuje pracku (krúti gombikom), vie ju pustiť. Chystá veci na stôl, napr misky, príbor, flasku, podlozku, atd atd. Proste robí všetko so mnou. Keď sme samé, vždy robí tieto veci so mnou. Inak by som nič neurobila. 10 minút samostatného hrania v 3 rokoch je ok

beuss
31. jan 2022

Ahoj, moj 4rocny syn je taky isty. Dotych 2 rokov sa krasne prehral, od 2 katastrofa. Tiez vyberiem lego, auticka, vselico, ze ideme sa hrat, ale kde... Tiez beha skace, obcas vydrzi chvilku skladat aj sam, ale to je mozno tak raz do tyzdna alebo dvoch🤷 Kreslit, vyfarbovat nehrozi, vsetko pohadze na zem a dovi. Pritom v skolke ho vychvaluju ako sa vie krasne sam zahrat🙈 Chodi aj na pohybovy kruzok, krasne tam spolupracuje, cvici, snazi sa🤷 Ale doma, katastrofa🙈 To max sa fakt jasit, valat sa pomne, skakat🤦 Vravim uz nech nam otvoria ihriska, tam je ochotny sa hrat, aj v piesku aj vsade.
Musime verit, ze to raz prejde a drzat si palce🙈😁

klaudinkad
31. jan 2022

Máme rovnaký problém, ale teda dcéra je mladšia, má 2 roky, nonstop sa jej treba venovať, spoločné upratovanie, vešanie prádla, varenie, atď. ju nezaujíma, nemám bez preháňania ani 5 minút pre seba, keďže už cez deň nespí, tiež už sme zúfalí, je to vyčerpávajúce a na ceste druhé dieťa 😶

oskvarka
31. jan 2022

Každé dieťa je iné je to len obdobie to prejde hlavne sa.nevystresuj z toho že nejako zle s ňou fungujes lebo iné deti sa prehraju....porovnavanie nieje dobrá taktika...reagujes na to aká je od mala najlepšie ako vieš 😊..môžeš skúsit niečo robiť inak zmeniť a súhlasím s babami ak sa ti dá skús si to zariadiť že ti bude.pomahat v domácnosti ak chce..to by mohlo zabrať to deti majú radi....držím palce...

mia__b
31. jan 2022

Nie,nič ste neurobili zle. Máte skratka také dieťa. Vydržte to,časom sa to ozaj zlepší a nič si nerobte z tých,čo majú samohrave deti. My teraz zaciname dostávať chvály na našu,z každého krúžku kam chodí ju chvália,sami od seba,aká je šikovná. Hoci je neskutočne suchtava,ale v inom ostatných často prevyšuje. A to ma hreje pri srdci a vždy až tak podrastiem,že hoci to bolo a je mega náročné na trpezlivost,teraz to začína prinášať ovocie. Aj u vás to tak bude,dočkáte sa🙂 Držím palce.

any_soj
31. jan 2022

@mia__b "ano, skusila som, uz viem, a co?? Robme daco dalsie" 😂🤣 presne ako náš 3r.
@autorka máme podobného trojročáka. V každej hre, aktivite mu ide najmä o sociálny prvok - s niekým.
Ale hlavne k vareniu som chcela - Samozrejme, možno ani to ju nebude baviť, ale vyskúšaj prosím, púšti ju k tomu, čo robíš ty. V tom veku môže miesto cesto, robiť fašírky, obaľovať, krájať vlnkovym krajacom zemiaky či zeleninu do polievky (náš už nožíkom, lebo s týmto robil od roku), vylievať palacinky na panvicu, napenit aj opláchnuť riad,... Tiež máme malú linku, plus 6m dcéru. Tak umývame riad takto :D Ja napenim, on oplachuje, ona pozerá. Veľa sily ti prajem

cypkoo
31. jan 2022

A ako by ste riesili pomoc v domacnosti, keby vam dieta pri tom vymyslalo same huncutstva? Napriklad vzalo vysavac, ale nie aby vysavalo, ale aby don pchalo ruky a jazyk, pri vesani pradla lame koliky alebo ich vysype na zem a rozkope po celej miestnosti, pri vareni by tiez vsetko vysypal a vylial, pri umyvani riadu rozspliecha vodu cez celu kuchynu, atd. Ma dva roky. Tiez sa malokedy zahra sam.

kacena_22
31. jan 2022

Ahojte, neda mi nezapojit sa.
Moje postrehy: mam 6 rocneho syna, ktory tiez skoro vsetko robil iba so mnou - hranie, citanie, kreslenie.... vela sa zmenilo po nastupe do skolky, ale sj teraz ako 6 rocny je rad ked nieco robime spolu, napr.skladame lego ... ja som zapajala aj do varenia - mame uciacu vezu a dost velku linku takze nebol problem...tiez bolo obdobie ze mi vadilo ze sa nezahra sam ale brala som to tak ze z toho vyrastie a je to tak - teraz mi to chyba niekedy...
No nahradza mi to dokonale mladsia dcera - rok a pol - to je dalsi cicek...som z toho dakedy uz na prasky nebudem klamat no beriem to tak ze nebudem mat 12 deti, takze sa im treba venovat, ved oni z toho vyrastu a vratia nam to...😉😊

miadi
31. jan 2022

@cypkoo uplne normalne vsetky deti v tom veku vymyslaju aj take somarinky co nemaju robit. Ty si od toho aby to viac nerobil ucis ho kde su hranice kde konci zabava a kde zacina zle chovanie ktore nie je tolerovane. Proste to chce klud pevne nervy . A nerobit z toho tragediu, ucis sa presadit si svoju autoritu.

miadi
31. jan 2022

Tak ju proste nebavi Lebo a puzzle z toho nemusis byt zufala ani moju prve 3r take veci moc nebavili moc akcna raketa , lego ju niekedy v 5r zacalo bavit a puzzle ako ktore ale potom sa vedela paradne zahrat od 3+ .. tak s malou Rob co ju bavi okolo domacnosti . Pec snou moj ktpaty mixuje cupcakes od roka. Obe deti to od malicka bavi, maly si aj navari 😃drzim ho dam mu co mà hodit do hrnca a je happy . Hoci on sa vie super zahrat od malinka (mà 2r) Strasne ho bavi robit domace prace. A ked je moc zima a nudia sa tak im dam handricky a lestia nabytok. No a nejaku spolocnost by ste jej mali zohnat detsku aspon raz za cas . Hracky Mozno mate pre nu nevhodne - take ktore vyzaduju fantaziu ci trpezlivost ona potrebuje take akcnejsie fyzickejsie veci. Ked ju nebavia babiky Mozno by ju bavila autodtaha atd. Ale uplne ok ked ju nebavi nic viac ako 5minut v tomto veku. Ono sa to zmeni ked zacne skolku tam sa nauci hrat.

evkatk
31. jan 2022

V jej správaní dôležitú úlohu zohráva skutočnosť, že ešte v 3 rokoch je doma. No v tomto veku by už dieťa malo prejaviť záujem o rôzne vykladačky, doplňovačky drevené ( nie puzle). Nie všetky zaujímajú knihy, ale snaha o nejakú aktivitu by už mala byť - kuchynka, aj autá i keď ide o dievča. Viac ako kreslenie a omaľovačky ich zaujímajú omaľovačky, ktoré sa vyplňajú štetcom namočeným vo vode, tzv. vodové omaľovačky. Dostať ich v kníhkupectvách. Všetky diela dieťaťa je dobré vystaviť po celom byte a často chváliť. Stačí izolepou prichytiť na dvere, stenu,... Nikdy nesmieme likvidovať to, čo dieťa vytvorilo za jeho prítomnosti. Ani čudá postavené z kociek, lega.... Skladáme to a likvidujeme len ak to nevidí. Pred dieťaťom nesmieme ani zvaliť to, čo z kociek postavilo. Môže to mať vážne psychické následky. Dobré sú aj drevené kocky a stavebnice. Nie každé sa rado hrá s legom, najmä ak sa pokúšajú z neho stavať dospelí. To ho odradí, dieťa nech je akékoľvek malé, uvedomuje si, že to, čo urobil dospelý je dokonalejšie, tak radšej odmietne sa s tým hrať. Treba ho nechať nenápadne hrať sa samo a nehovoriť mu, aby sa s danou hračkou hralo. Ono to musí spontánne. Hračky nech má na očiach a samo sa rozhodne s čím sa bude hrať. A potom ho za všetko chváliť. Malé deti majú nesmierne radi pochvalu potleskom. Za všetko je dobré zatlieskať. Ak by to odmietanie trvalo ešte nejaký mesiac, potom je dobré navštíviť odborníka. Závislosť na dospelom, snaha neustále byť v jeho prítomnosti a dotýkať sa ho, niekedy aj nepochopiteľný strach z maličkostí ako z muchy a pod. je jedným z prejavov aspergerovho syndrómu, čo je miernym stupňom autizmu.

natasha1988
1. feb 2022

Nejdem sa radsej moc rozpisovat, je to nadlho..V prvom rade si vyhodte z hlavy, že skolka nieco spravi a napravi, naopak. Jednoducho potrebuje fyzicky kontakt s vami a je to normalne, nie je to zle ani ste ziadnu chybu neurobili. Ludska bytost, ktora vas miluje chce byt s vami. Čo je na tom zle? Nič. Pre deti v tomto veku je to uplne normalne a vlastne mozete byt radi, ze to tak je. Preco by vase dieta malo byt s cudzimi ludmi, ked je to vas vzacny dar , ako keby ste mali diamant, ktory ste dostali a chceli by ste ho len tak dat cudzim ludom? Skuste spolu chodit von, do lesa, zažite spolu dobrodružstvo vsedneho dna. Robte teda viac to čo ju bavi. Zaveste jej doma kruhy, jednoduche preliezky, tipov na nete na domacu telocvicnu je dost. Prečo chcete dietatu napasovat aktivity ktore prave ju nebavia kvoli tomu že to bavi ine deti? Kazde dieta je jedinecne, unikat, ako diamant, nechcite ho prerabat na niečo ine a potlacit napriklad to, že ma pohybove nadanie. Okrem toho je to len obdobie, jednoducho teraz potrebuje viac fyz.kontaktu o par mesiacov bude mat ine obdobie a mozno bude rada kreslit.

andreatytler
1. feb 2022

Vobec nic ste neurobili zle, ste skveli rodicia. Tie kamosky co strcili dieta do ohratky, urobili zle.
Gratuluj si ze dieta nechce pozerat telku a ze miluje byt vonku a ze ma rada pohyb. Kolko je dnes s tymito vecami problemov. TV jej vobec nezapinajte, ak tak pesnicky na tancovanie a von chodte urcite aj v zime. Chyba jej behanie vonka a tak ho chce mat vnutri. Urobte jej v detskej izbe telocvicnu.
Ak je dieta extrovert, potrebuje k zivotu spolocnost ludi. Dobija si tak baterky. S tym nic neurobite. To musite respektovat. Ak ju budete nutit aby sa hrala sama, bude iba trpiet.
Nerob dietatu zabavu a nevymyslaj jej hry. Ona si musi trenovat predstavivost sama. Vzdy sa iba pridaj k hre co robi ona, alebo jej hru trochu obmen alebo vylepsi. Opyataj sa jej co chce robit a nechaj sa viest jej zaujmom. Nemusis s nou skakat po posteli, ale mozte sa inac saliet na posteli.
Na zachod tu chodi s doprovodom asi 80% mamiciek. Uplne normalna vec.
Urcite zacni zapajat do varenia a upratovania. Vsetko ti bude trvat 3x tak dlho, ale budes to mat urobene a dieta bude stastne. Musis ale zmenit postoj, kasli na to ak sa nieco rozleje, rozsype, zamaze, stoji to za to, ta muka vo vlasoch. Kupte uciacu vezu. Mame velmi akcneho 2 rocneho extroverta a je to najlepsia vec co som mohla urobit.

bluka2
1. feb 2022

Môj má čerstvo 3 roky a úplne v pohode sa zabaví aj celé doobedie, kým ja spím, keď som v noci pracovala. Základ je žiadna telka (nepozerá nikdy, iba výnimočne, skôr v nejakej krizovej situácii), iba pomenej funkčných hračiek. Môj má železnicu na stavanie, knihy, jedno policajné auto a také predmety na lezenie a pohyb a to uplne staci, nožničky, lepidlo, papier. Čím menej, tým lepšie. Tým, že nepozerá videá, keď to potrebujem, lebo napríklad šéf chce mať hodinový videohovor hneď, tak mu to môžem pustiť a viem, že sa hodinu ani nepohne, lebo je to pre neho niečo nové, zaujímavé...a ďalšie veci sú dosť spánku, žiadny pridaný cukor, pobyt vonku, to všetko je kľúčové. Dobre zhrnuté je to v knihe klub nerozbitnych deti

miadi
1. feb 2022

@evkatk ja by som tam nehladala autizmus . Uplne normalna separacna uzkost Lebo dieta je zvyknute byt len s mamou. Skor je to akcne dieta ktore potrebuje viac fyzicku aktivitu Vonku . Mozno plavanie nejaky šport. A urcite neskatulkovat na dievcenske hracky ci hry a chlapcenske v 21storoci. Ani domace prace.

elly11
1. feb 2022

Jednoducho to ešte stihneš napraviť tak, že jej ukážeš AKO sa hrať.
A dáš jasne hranice - Ja viem, že chceš byť blízko maminky, môžeš, ale maminka ma momentálne prácu, môžeš si napr zobrať farbičky a kresliť si tu. Bude ta vidieť a ty budeš spokojne robiť.
Ja mam pocit, že toto počúvam kol dokola od veľa rodičov.. Ale to nie je chyba deti. To je chyba rodičov. Od narodenia boli nonstop pri všetkom s deťmi. Stále im za zadkom ako sa hovorí.
Nevravím ze robíš chybu, každý rodič vychovava svoje dieťa v najlepšom svedomí, len, teda treba mať na zreteli, se vek 3r je naozaj vek kedy už diets vydrží samé.
Rodič by mal byť plne pri jeho hre prítomný 15min a to na priamu hru môže stačiť.
Netreba splniť každé želanie dieťaťa.
Maminka ide na WC, hotovo. Ty budeš tu v izbicke. S maminkou sa na WC nechodí. Alebo maminka potrebuje variť, ty budeš so mnou pri stole a môžeš napr krájať.
Ale cieľom u vás je, naučiť dieta sa hrať.
Neboj, date to 😘😊

zozo4
1. feb 2022

Naša mala má 2,5.Prehra sa tak pol hodku sama,potom príde do obývačky a hra sa buď tu aby bola v mojej blízkosti,alebo má zavolánech idem s nou.Nechavam jej priestor aj na to aj na to.Ak však nemám čas tak proste nejdem.Vysvetlim jej že potrebujeme jesť,potrebujeme upratať atď atď.Ja ju ale od malička do všetkého zapajam.Myslim,že už v 1,5 držala handru v ruke a snažila sa umývať dlážku🤣.Presne decka baví aj tento typ zábavy oni to neberú ako povinnost-zatial ale ako hru.Coze máte malú linku?výhovorky.Vsetko sa dá.Odstran všetky nebezpečné veci z jej dosahu daj jej niečo miešať,šúpať,umývať..všetko je to o fantázii a bude aj pre teba lepšie.Ano bohužiaľ niekedy ostatné 2 masívny bordel,ale dieťa to učí trpezlivosti,temovej praci ,samostatnosti a učí sa kopu nových veci.Neboj sa ju zapájať naozaj do všetkého,vesajte spolu prádlo,naplnajte práčku,polievajjte kvety,vysavajte,umývajte,nakupujte..ver,že to prinesie ovocie

katrin69
1. feb 2022

Ja som mala ten istý problém, ale moja dievka mala ešte len 2 roky a povedali sme si, že predĺžime materskú, nech sa má s kým hrať. Ale dovtedy som musela byť pri nej. Každá hračka možno 5minút. Musela som s ňou spávať, aby vlastne zaspala, inak vymýšľala. Tak sme jej kúpili rozkrajovaciu umelú zeleninu, to bolo radosti. Ja som mohla krájať do polievky a ona do svojej polievočky. (Moja mama všetko pripravovala na stole, lebo jej kuch. linka bola malinká.) Dala som jej hrniec, stála na stoličke a pomáhala. Raz, keď jedla kašu, bola rozotretá po celom stole, tričku. Čo s tým? Podala som jej handričku, s toľkou radosťou poutierala stôl, umyla si tanier a lyžičku, oprala tričko a poutierala mokrú dlážku v kuchyni (po praní). Samozrejme všetko pod mojím dohľadom. Teraz má brata, s ktorým sa bije, háda, ale sa aj poriadne bláznia. Môžem ich nechať a robiť si "svoje". Aj žehličku umelú som jej kúpila. Ona chce robiť to, čo vy. Posuňte hračky, ktoré vidíte, že sa s nimi vôbec nehrá. A úprimne, puzzle až teraz obľubuje - má 5. Už druhý rok chodí do škôlky, a to som ju tiež na to pripravovala... Deti jej chýbajú. A nebojte, môže ma bolieť celý človek, ale akonáhle kľaknem na zem, tak je zo mňa kôň 😀 A na to skákanie po gauči, každý má na to iný názor, ale moje decká pravidelne upozorňujem (aj 10x za deň), že keď pokazia, budú spávať na zemi, lebo ich postele použijem ako gauč... 😂 Hneď si to rozmyslia...

echo
1. feb 2022

@gleep1 môj syn má ADHD a od malička sedel pri puzzle a legu, vláčiky...prehral sa sám. Má to doteraz (9) keď má aj doma kamoša, po hodine by ho poslal preč lebo sa chce hrať sám.

autor
1. feb 2022

@echo a ako ste nato potom prišli že ma takú poruchu ??